Maakonderwijs Verbeelden – spelen – maken - leren

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Meer(hoog)begaafde leerlingen ‘in kaart’
Advertisements

Het nieuwe spelen is oud
De weg (terug) van een ‘high potential drop-out’…
BattleBots The school battle.
1212 /mhj Quo vadis, (Bio) Medisch Ingenieur? Biomedische Technologie Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met Universiteit Maastricht Dick.
“Werken met beelden spreekt tot de verbeelding” Creatieve methodieken in gesprek over relaties Seksualiteit en Relaties Zesde studiedag Klinische Psychotherapie.
Adaptief onderwijs.
De waarde van cultuureducatie
Meerbegaafdheid Studiedag 28 mei 2014.
Geletterdheid….. Wat is dat?
Autisme en het verwerken van sociale informatie.
OGO en RW OntwikkelingsGerichtOnderwijs en Reken-Wiskunde
MedMec Q3 Workshop co-creatie De student is in staat: Het begrip co-creatie en de voordelen van co-creatie te benoemen. De voorwaarden te benoemen om te.
 Mobiliteit moet! (uitspraak ‘oud’ kabinet)  Iedereen is mobiel… kijk maar eens naar je eigen situatie.  Vooral tweeverdieners (met kinderen) extra.
ICT-competenties SEPTEMBER 2007
workshop Veranderen: een noodzaak!? Verandering en vernieuwing leveren winst op.
Vandaag Het werken in een community. -Hoe werkt een community? -Wat is Whizzer? -Waarvoor gaan we Whizzer inzetten? -Hoe gaan we Whizzer inrichten? -De.
Wie zijn we Onze aanpak Voorbeelden. WorksWell is een creatief bureau dat zich heeft gespecialiseerd in de ontwikkeling van presentaties. WorksWell heeft.
Samenwerken aan kenniscratie in duurzame netwerken. Ria Kauffman en Mies de Koning De Kenniswerkplaats.
IPC Nederland.
MODE EN DESIGN & PRESENTEREN EN STYLING
Jeannette van Nieuwkoop
Leerstijlen KOLB SJM.
High Performing Teams De Kunst van het Bewegen drs. Eric Slager.
Haal het beste uit jezelf en anderen! Toekomstbestendige Bloei.
Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hr.nl/vrije Project: Oriëntatie op het beroep.
Welkom ik maak me sterk.
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
GRENZEN EN ZINVOLHEID INTEGRATIE IN HET ONDERWIJS SOFIE VUYLSTEKE – 1 BASWB Bron: Loesje, 1988.
INFORMATIEAVOND 25 FEBRUARI Onderwijs dat leeft!.
De maatschappelijke betekenis van musea Onderzoek, publicatie en implementatie.
Symposium HKU Onderzoek in kunsteducatie 2013 Lectoraat Kunsteducatie Karin Hoogeveen.
Nintes Jan Willem Weck directeur-generaal voor de Algemene Bestuursdienst.
Grenzen verleggen door talentgericht werken in de klas! In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt er hard gewerkt aan de.
Truc met het ei! Toon Hermans (1916 — 2000) cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter.
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Kick off IKC Europaschool Welkom Soep met … IKC Europaschool (wie, wat, waarom) World café Afsluiting Rondje door de school (Reageren?
Schoolplan Een verdere uitwerking van onze visie op toekomstig leren.
Succesvolle intelligentie (Sternberg)
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
Algodoo als katalysator voor ontdekkend en ontwerpend leren Fontys Lerarenopleiding Sittard, Jos Smits, vakgroep natuurkunde.
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Talent in Ontwikkeling
With the support of the Lifelong Learning Programme of the European Union
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Computational Thinking in het curriculum Utrecht, 25 mei 2016 Allard Strijker.
WORKSHEETS - DESIGN THINKING - WORKSHOP. Kies een van de 2 probleemstellingen Hoe zouden we … de studenten (of nieuwe collega’s) na de vakantie op een.
Informatieavond 7 juni 2016 Agenda voor vanavond: 1.Welkom en toelichting op de avond 2.Visie en aantallen kinderen 3.Kaders vanuit school en overheid.
Wat gaan we doen? 20.00u: Inloop 20.10u: Opening 20.15u: Start presentatie 21.00u: In groepjes uit elkaar 21.30u: Terugkoppeling 21.40u: Afsluiting 22.00u:
Mondzorg - persoonsgericht
Flexplek Kleine Zaal Stichting jongerencentrum Number One
Hoezo creatief? Workshop Door: Maaike Zeilstra (De Werveling Soest),
23 maart 2017 profilering.
What is the meaning of? Student centered learning
Know and Understand Maker Education ‘ Leren door maken ’
OiO bijeenkomst 8 Bèta-groep.
Tool IE-3: Kenmerken van probleem-oplosopdrachten
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Maker Education Know and Understand ‘Leren door maken’
Flexplek Kleine Zaal Stichting jongerencentrum Number One
Hoe brengen opdrachten de beroepscontext het klaslokaal in?
Weerbaarheid Ietske Siemann GZ psycholoog Radboudumc.
Leden NOA Diana van Oudenaaren & Danny Jansen
Activernde didactiek & passende werkvormen
Product van TU Delft, SEC
40 jaar Bestuurskunde in Twente Grenzeloos Bestuur
ontwikkelen van een betekenisvolle complete en complexe opdracht
ECONOMIE en IT (A stroom)
SNEAK PEEK Workshop: Algemene informatie over de Passie
Product van TU Delft, SEC
We doen het samen Co-teaching.
Transcript van de presentatie:

Maakonderwijs Verbeelden – spelen – maken - leren Wij zijn een community waar leraren, onderzoekers, studenten en (educatieve) partners vormgeven aan maakonderwijs En dé plek voor jonge uitvinders!

(Troxler, Visser & Hennekes, 2018) Maakonderwijs " Het onderwijs is op zoek naar vormen om technologische vaardigheden en creativiteit te verbinden met probleemoplossingsvaardigheden, samenwerken en zelfregulering. Bij het maakonderwijs werken leerlingen aan praktische vraagstukken waarvoor ze oplossingen verzinnen en deze kunstzinnige en/of technologische oplossingen ook leren maken"  (Troxler, Visser & Hennekes, 2018) Is een vorm van leerling gestuurd en onderzoekend leren.   Leerlingen verbeelden, ontwerpen en maken objecten in de echte of virtuele wereld.  Het is een speelse benadering om problemen op te lossen door directe ervaringen, experimenteren en ontdekken.  Het integreert de kunsten, technologie, wetenschap en geletterdheid.  (Resnick & Rosenbaum, 2013; Martinez & Stager, 2013; Vossoughi & Bevan, 2014; Blikstein, 2013: Papert, 1991).

Leerlingen: zijn bereid risico’s te nemen en nieuwe dingen uit te proberen vertrekken liever vanuit eigen problemen dan dat zij de problemen uit werkboeken oplossen komen met de meest innovatieve ideeën en creatieve nieuwe inzichten onderzoek, experimenteren en verkennen grenzen Zo ontwikkelen zij zich tot creatieve denkers Waarmee zij plezier, vervulling, doel en betekenis aan het leven kunnen geven.  (Resnick, 2018)

Vakintegratie door ontwerpend leren Schoolvakken: Een steeds verdere toename van kennis als een rangschikking van rijke en gedetailleerde feiten en waarden. En met een eigen specifieke methodologie. Fragmentatie: Er ontstaan steeds meer schoolvakken, met een kleinere reikwijdte, die steeds minder aansluiten bij de alledaagse wereld. Ontwerpend leren: Verbindt en integreert kennis van de verschillende vakken zodat ze passend zijn bij de hedendaagse problemen en uitdagingen (Buchanan, 1992)

Resnick, 2017 Klapwijk & Holla, 2018

Creativiteit in het maakonderwijs Creativiteit is een sleutelcompetentie om in de huidige en toekomstige wereld om te gaan met de uitdagingen op het gebied van welzijn, sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen, technologische vooruitgang en duurzaamheid. Creativiteit stelt kinderen in staat effectief vol vertrouwen hun eigen weg te vinden en vorm te geven aan hun toekomst. Maakonderwijs is een hedendaagse wereldwijde onderwijstrend die zich richt op creativiteit. (Spendlove, 2008; Lille & Romero, 2017)

Creativiteit bij kinderen; creatief denken & leren Het gaat meer om het creatief potentieel dan om creatief presteren Creativiteit bij kinderen is heel persoonlijk Al het denken en probleemoplossen waarbij er nieuwe betekenis wordt gegeven is creatief De definitie van creativiteit als de constructie van persoonlijke betekenis ligt in lijn met de gedachte dat creativiteit gaat over zelfexpressie en zelfactualisatie Mark Runco, 2003

Creativiteit in het ontwerpproces​ Wat is creativiteit? Wanneer is een proces creatief?​ Elementen op een nieuwe manier combineren,​ Iets van verschillende kanten bekijken,​ Het maken van associaties,​ Het anders interpreteren van een probleem,​ Denken met een bochtjes.​ Bij het ontwerpen gaat het steeds om het denken vanuit een probleem of verlangen.​ (Klapwijk & Holla, 2018). 

Workshop Inleiding 10 minuten Uitleg challange 5 minuten a. Crash course programmeren met de microbit b. Crash course vormgeven vanuit verbeelding 30 minuten Prototyping 15 minuten Delen & reflecteren 15 minuten 

Delen & reflecteren - Wat heb je zelf (samen) ervaren? - Wat kun je zeggen over het eigen leren? - Wat heeft het maakonderwijs leerlingen te bieden? - Wat betekent dit voor jouw rol in het onderwijs?