De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

“Werken met beelden spreekt tot de verbeelding” Creatieve methodieken in gesprek over relaties Seksualiteit en Relaties Zesde studiedag Klinische Psychotherapie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "“Werken met beelden spreekt tot de verbeelding” Creatieve methodieken in gesprek over relaties Seksualiteit en Relaties Zesde studiedag Klinische Psychotherapie."— Transcript van de presentatie:

1 “Werken met beelden spreekt tot de verbeelding” Creatieve methodieken in gesprek over relaties
Seksualiteit en Relaties Zesde studiedag Klinische Psychotherapie – 2 december 2010

2 Voorstelling Bart Bronckaers Veerle Daniels
Angst & Depressie Dagkliniek – Het Poorthuis Veerle Daniels Structurerende Zorg Psychotherapeutische Praktijk Gemeenschappelijke achtergrond: Systeemtheoretisch kader

3

4

5 Achtergrond Postmoderne stromingen binnen de systeempsychotherapie
De mens geeft betekenis aan objectieve gebeurtenissen Hierdoor ontstaan verhalen, verschillende werkelijkheden Er bestaat niet één waarheid of werkelijkheid De mens als verhaal

6 Voor therapie betekent dit...
Hulpverlener als gelijkwaardige partner “Niet-wetende houding” (not-knowing position) De cliënt als auteur De persoon valt niet langer samen met het probleem (externaliseren) : Re-storying Re-authoring Aansluiten bij wat cliënten zelf brengen Op zoek naar de wens tot verandering, nieuwe hoop. Gericht op krachten en hulpbronnen, verbindingen en mogelijkheden, nieuwe invalshoeken (aandachtsverschuiving)

7 Voor creatief materiaal betekent dit...
Niet techniek als techniek Aanbieden in een vrijblijvende sfeer, ont-moeting: niets moet, alles mag Nieuwsgierigheid & verwondering Think outside of the box Samen reflecteren & experimenteren Ruimte voor: - meervoudige perspectieven/ ‘verbreden’ - nog niet vertelde verhalen, nieuwe betekenissen en inzichten:‘the not-yet said’ - toeval en chaos; durven ‘loslaten’/verlaten van je ‘zone van comfort’

8 Voorbeeld “ (Naam), als ik met cliënten over hun relaties praat, gebeurt het wel eens dat we in het gesprek hun relaties creatief voorstellen met poppetjes of tekeningen. Soms geeft dat mensen wat houvast in hun verhaal of kan het helpend zijn om eens via een andere manier naar hun relaties te kijken. Maar even goed gebeurt het soms dat cliënten dat als weinig zinvol ervaren. Ik weet dus niet of deze methodiek bij jou aansluit. Mij lijkt het wel wat om het te proberen, maar misschien zegt het jou niets en dan laten we het voor wat het is”.

9 Creatieve methodieken
Tekeningen Sculpting met voorwerpen Gedichten Foto’s Brieven Werken met klei, plasticine, …

10 Levensboom Wortels: gezinswaarden en –normen, achtergrond
Grond: de mensen met wie we dagelijks samenleven, de mensen die ons omringen Stam: de vaardigheden die ons helpen in ons dagelijkse leven, talenten waar we trots op zijn Takken: onze dromen, wensen, doelen voor de toekomst Bladeren: de mensen die je inspireren, naar wie je opkijkt, die jou tot voorbeeld zijn Fruit: de bijdragen van deze mensen aan jouw leven, de dingen die ze je leren Bron: Tree of life, Ncazelo Ncube (Bruno Hillewaere, PTC De Viersprong)

11

12

13

14

15 Oefeningen adhv. 2 methodieken
Gezinssculpting met voorwerpen Tekenen van relaties in groep

16 Samenvattend Vrijblijvende sfeer Vooraf: vrije associaties
Niet het ontdekken van de achterliggende ‘echte’ betekenis is belangrijk, wel de dialoog over verschillende mogelijke betekenissen. Samen construeren. Verkennen van het perspectief van elke persoon, meerzijdige partijdigheid Heden, verleden, toekomst (veranderingswens) Oog voor waardering: competenties, krachten en inzet

17 Bedankt voor jullie aandacht!
Voor meer info of vragen:


Download ppt "“Werken met beelden spreekt tot de verbeelding” Creatieve methodieken in gesprek over relaties Seksualiteit en Relaties Zesde studiedag Klinische Psychotherapie."

Verwante presentaties


Ads door Google