De private huurmarkt: een van de pijlers voor goed en betaalbaar wonen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
20 decembe r 2011 Energiebesparing particuliere verhuurders.
Advertisements

ADVIES OVER DE REGIONALISERING VAN DE WOONBONUS Bernard Hubeau Voorzitter Vlaamse Woonraad Brussel, 29 januari 2013.
Eigendomsstatuut, betaalbaarheid,woongeschiedenis Kristof Heylen – Sien Winters 9 maart 2007De Schelp, Vlaams Parlement Nieuwe gegevens over de bewoners.
KWALITEIT VAN WONINGEN Woonplus Dinsdag 3 juni 2014.
Verwerking tevredenheidsrapport De Poort In verband met het klussen.
GOED WONEN van LEVENSbeLANG! Ouderenweekcampagne 2011.
ir Willum Cornelissen & ir. Harry vd Kallen Betweter of Calculator?
Inleiding De ene is de andere niet
Aanbevelingen voor een woonbeleid gericht op het tegengaan van armoede en sociale uitsluiting Wonen in armoede.
Overzicht relevante informatie voor sociaal wonen Vlaamse Wooncode.
Onderzoek naar de mogelijkheden voor de integratie van de particuliere huurmarkt in het Vlaams Woonbeleid Sociaal huren en privaat huren.
Beleidsproces Woonbeleidsplan Vlaanderen Woonbeleidsplan Vlaanderen - vaststellingen en eerste aanbevelingen -
18 december 2012 Het Energierenovatieprogramma 2020 De sociale aspecten van het programma
Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra Het Vlaamse woonbeleid na de zesde staatshervorming. Kan deze hervorming bijdragen aan een betere kwaliteit.
Investeren in de particuliere woningvoorraad in belang van: Waardebehoud Duurzaamheid Woongenot Leefbaarheid Werkgelegenheid …..
Toelichting kaderbesluit voor de sociale huur (KSH) en nieuwe financiering (NFS2) 21 juni 2007 Tom Vanden Eede Departement RWO – Afdeling woonbeleid.
INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING: lokaal woonbeleid anders bekeken? Hilde Van den Bosch – afdelingshoofd Afdeling Wonen WOONFORUM 20 maart 2009.
Verbist, G., & Vanhille, J. (2012). Een simulatie van huursubsidies voor huishoudens in Vlaanderen: een verdelingsanalyse. CSB berichten, (1), Geraadpleegd.
Huursubsidies Kimberly Deseure.
Huursubsidie en sociale huur
Welzijn in de huisvesting Verslag van een ronde-tafel gesprek.
Welzijn in de huisvesting
SOCIAAL HUREN IN VLAANDEREN Sien Winters. INLEIDING 1994: iedereen heeft recht op behoorlijke huisvesting 1997: recht opgenomen in Vlaamse Wooncode Sociale.
Kenmerken van de huurmarkt in Vlaanderen
Sien Winters. Een kleiner wordende markt in handen van vele kleine verhuurders Een diverse groep met gemiddeld zwak en zwakker wordend profiel De private.
4.4 Een eigen huis of niet? Mensen kiezen vaak bewust om een huis te kopen, of juist te huren. Aan beide zitten voor- en nadelen. Deze voor- en nadelen.
3.4 Hoe woon je? Als je gaat verhuizen kun je een huis kopen of huren.
De hervormingen van de woningmarkt
Naar een aanbod voor de vlaamse private huurmarkt.
Lokale besturen en de Regierol in het woonbeleid.
Wonen in Zuid-Oost-Vlaanderen Enkele kenmerken Informatievergadering Streekoverleg 5 maart 2015 Jeroen Van Pottelberge.
Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra Hou wonen betaalbaar, vooral in armoedesituaties Enkele bijkomende gegevens in reactie op de USAB-paper.
Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra Betaalbaar en kwaliteitsvol wonen: een inleiding DuWoBo Transitiearena 19 oktober 2015 Sien Winters onderzoeksleider.
Kennissessie De woonvisie en uw woningcorporatie(s)
Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra Een eigen huis, een plek onder de zon? Recht op wonen voor iedereen Vanuit de onderzoekswereld Sien Winters.
Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra Uitdagingen voor het woonbeleid. CEDER Universiteit 5 september 2015 Sien Winters onderzoeksleider HIVA,
Community Land Trust (CLT). nieuw woonmodel bedoeld voor mensen met een laag inkomen goedkoper: door enkel de woning en niet de grond te verkopen bestaat.
Trends op de Vlaamse woningmarkt Sien Winters Onderzoeksleider HIVA - KU Leuven Coördinator Steunpunt Wonen Vastgoedacademie, 9 juni.
Community Land Trust (CLT). FILMPJE CLT BRUSSEL nieuw woonmodel bedoeld voor mensen met een laag inkomen goedkoper: door enkel de woning en niet de grond.
Inhoud  Waarom een dak isoleren?  De Vlaamse dakisolatienorm  Hoe kan men een dak isoleren?  Het Sociaal Dak isolatie Project (SDIP): Wat en voor.
Studiedagen ‘Wonen in Vlaanderen’ 1 Wonen in Vlaanderen Een nieuw beleid voor de private huurmarkt? 20 april 2007De Schelp, Vlaams Parlement Studiedagen.
Studiedagen ‘Wonen in Vlaanderen’ Pagina 1 1 Wonen in Vlaanderen Een nieuw beleid voor de private huurmarkt? 20 april 2007De Schelp, Vlaams Parlement Studiedagen.
Wonen in Vlaanderen: gegevens en mogelijkheden SILC 1 Kristof Heylen en Sien Winters Wonen in Vlaanderen: gegevens en mogelijkheden van EU SILC.
1 1 De private woninghuurmarkt in België Luc Goossens OASeS (Universiteit Antwerpen) 20 april 2007De Schelp, Vlaams Parlement Luc Goossens OASeS (Universiteit.
De toekomst van de sociale huisvesting in Vlaanderen – 21 juni De resultaten van het onderzoek ter voorbereiding van het Kaderbesluit Sociale huur.
Nieuwbouw en bouwgrond Een economische analyse Frank Vastmans Centrum Economische Studies K.U.Leuven.
Naar een aanbodbeleid op de Vlaamse private huurmarkt? Erik Buyst Steunpunt Ruimte en Wonen.
Trends op de Vlaamse woningmarkt Sien Winters KU Leuven - HIVA Studiedag ‘Wonen in Vlaanderen anno Wat leert ons het Grote.
Armoedeweb kerngegevens. Werk is een buffer, maar lost armoede niet op: 95% van de werkenden leeft niet in armoede,
Spanningen op de woningmarkt
Sociaal wonen, woonkosten en betaalbaarheid Wat vertelt het Grote Woononderzoek 2013 ons over de betaalbaarheid in de sociale huur in Vlaanderen? Dr.
Datum: 11 oktober 2019 Co Koning Algemeen directeur
29/11/2017 SVK MEETJESLAND vzw.
Menswaardig wonen: van vaststellingen naar beleid.
De Vlaamse woonmarkt in Europees perspectief
Kristof Heylen en Sien Winters 18 maart 2014
Sien Winters Katrien Tratsaert Frank Vastmans Paul de Vries
Groei dossiers/ lokale opleg
Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument?
Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument?
Huren of kopen Voordelen van huren:
Sien Winters - Inleiding op debat
Trends op de Vlaamse woningmarkt
De Vlaamse woonbonus: behouden of afschaffen?
Armoede halveren is haalbaar en betaalbaar
Naar een aanbodbeleid voor de private huurmarkt
Twintig jaar ontwikkelingen op de Vlaamse woningmarkt
De evolutie van de woonsituatie in Vlaanderen in de periode
Twintig jaar ontwikkelingen op de Vlaamse woningmarkt
Welke toekomst voor de woonbonus?
Transcript van de presentatie:

De private huurmarkt: een van de pijlers voor goed en betaalbaar wonen De private huurmarkt: een van de pijlers voor goed en betaalbaar wonen? Inleiding op het debat Sien Winters

1. Evoluties op de private huurmarkt Figuur 1: Evolutie van de verkoopprijzen van woningen in 12 Europese landen, 1996-2010 Bron: European Mortgage Federation (eigen bewerking) 11-4-2019 Inleiding op het debat

1. Evoluties op de private huurmarkt Figuur 2: Evolutie van de woningprijzen, huurprijzen en consumptieprijzen, Vlaams Gewest, 1996-2011 Bron: ADSEI (eigen bewerking), Vastmans & de Vries (2012) 11-4-2019

1. Evoluties op de private huurmarkt Vragen: Wat zijn gevolgen van crisis voor private huurmarkt? Hoe zijn huurprijzen laatste jaren geëvolueerd? Waarom blijven huurprijzen achter op verkoopprijzen? Wat zijn de gevolgen voor huurders in termen van kwaliteit, betaalbaarheid, woonzekerheid…? Wat zijn de gevolgen voor de verhuurders in termen van beslissingen over investeringen, onderhoud, screening van huurders...? 11-4-2019

2. De private huurmarkt ‘minderwaardig’? Figuur 3: Uitgaven van de Vlaamse en federale overheid voor woonbeleid in het voordeel van private huurders, sociale huurders en eigenaars, in mio Euro Bronnen: Initieel budget Vlaamse overheid 2011, middelenbegroting 2012 federale overheid, Berekeningen onder assumpties, premies en voordelen voor energie niet ingerekend 11-4-2019

2. De private huurmarkt minderwaardig? Vaststelling: 1° het beleid bevat tal van incentieven om private huurders aan te zetten tot verhuis naar een eigen woning of sociale woning 2° een eigen woning is niet voor iedereen betaalbaar / er is een groot tekort aan sociale woningen 11-4-2019

2. De private huurmarkt minderwaardig? Vragen: Zijn we daarom niet gedwongen om van de private huurmarkt een volwaardige pijler te maken voor goed en betaalbaar wonen? Hoe kan dat? Fiscaal neutrale behandeling huur – eigendom? Private huurwoning inschakelen in sociale huur? 11-4-2019

3. Richthuurprijzen als beleidsinstrument Voorstel onderzoek: Objectivering op basis van marktprijzen Met als eerste functie transparantie op markt Vragen: Wat zijn de te verwachten effecten van dergelijk stelsel: Op aanbod Op kwaliteit, betaalbaarheid, woonzekerheid Andere wijze van objectivering? Andere functies? 11-4-2019