ACTUALISATIE LEERPLAN 1 september 2019

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lesgeven over duurzame ontwikkeling
Advertisements

Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs enkele klemtonen.
Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
Het Techniek- en MotivatieKompas Leerlingen in hun kracht brengen.
Interlevensbeschouwelijke competenties voor dialoog en samenwerking
Nascholing Antwerpen 4 oktober 2004 Joke Maex
Infosessies 2012 Kolet Janssen – Koenraad Vanlanduyt
Gabriëlschool Hoofdlocatie/Het Kristal
Denk aan de sociale competentie
Hogere denkvaardigheden
Welkom Mijzelf voorstellen aan de hand van een recente gebeurtenis waarbij ik ‘in mijn vuur stond’ Wat gaan we doen vandaag.
Waar staan we voor met ons onderwijs?
Technische geletterdheid en onderwijs
Levensbeschouwelijke identiteit en levensbeschouwelijk onderwijs
Formele evaluatie in het vak godsdienst.
Opzet van de workshop Kennismaken
Pastoraal op school.
Lesgeven over duurzame ontwikkeling
Aan de slag met het leerplan RK-godsdienst
Aan de slag met het leerplan RK-godsdienst
Geletterdheid….. Wat is dat?
Presentatie Axel Liégeois
Dag van de godsdienst Didactische ateliers: Van leerplan naar lesgebeuren.
Rol van de gemeente. 1.Ons onderwijs is uitstekend, maar… Hoge pieken, maar ook brede en diepe dalen De overgang van lager naar middelbaar onderwijs verloopt.
Levensbeschouwelijke competenties voor dialoog en samenwerking.
Voorstelling 6de leerjaar
17 januari Talent … “Overal aanwezig, maar niet altijd zichtbaar.”
Een ethisch begeleidingsmodel voor seksualiteit en relaties
GELOOF EN SOCIALE RECHTVAARDIGHEID 11 en 17 februari 2004.
Godsdienst en ASS Buitengewoon secundair onderwijs
GELOOF EN SOCIALE RECHTVAARDIGHEID 11 en 17 februari 2004.
Stellingen ter discussie. Op school en tijdens de lesuren is deelname aan de vieringen voor alle leerlingen verplicht.
terreinen en doelen voor het vak Mechelen, 25/11/2014
Beeldmeditatie Toon een beeld zonder voorafgaande of begeleidende commentaar Wat zie je? Wat zie je erin? Uitwisseling, geen discussie.
Dag met vakcoördinatoren Mechelen 23 – agenda Een model om aandacht te hebben voor de leerlijn en de vakoptiek Een model om aandacht te hebben.
Netwerknamiddag 7des en Se-n-Se
Levensbeschouwelijk kringgesprek
LEVENSBESCHOUWELIJKE VAKKEN IN HET OFFICIEEL ONDERWIJS INFORMATIEBROCHURE.
IKOS Introductie. Ikos-opleiding Actieve pluriformiteit HumanismeIslamChristendom Keuzemodules: Bijbel Geschiedenis van het christendom - Wereldreligies.
IKOS Introductie. Ikos-opleiding Actieve pluriformiteit Levensbeschouwing Humanisme Vervolgcursus Levensbeschouwing Islam Vervolgcursus Levensbeschouwing.
Wat verwacht de katholieke dialoogschool van het vak godsdienst?
Studiekeuze: ontwikkelen van betrokkenheid en identiteit Inleiding decanensymposium 17 september 2015 Monique Volman.
Dozen als werkvorm in de godsdienstles PAG BuBaO bisdom Hasselt
Aan de slag met het leerplan RK-godsdienst (2/3) Marie-Ann De Cocker HIGW Antwerpen oktober 2009.
Van levenskunst tot stervenskunst Crematorium Tilburg 6 april 2016 Prof Dr Carlo Leget
Religie, mens en samenleving (voorlichting algemeen) 1 RMS – Wat? Waarom? Voor wie? Presentatie voor de leerlingen van VWO 3 over een nieuw keuzevak in.
Theo 3 e graad voorjaar 2010voorjaar 2011voorjaar A6 A5 T 6 T.
Drie mogelijke houdingen ten opzichte van eucharistie in de katholieke dialoogschool Uitgangspunten Referentie afbeelding:
Evolutie van het godsdienstonderwijs Van geloof naar geloofservaring (deductief) – tot de jaren 1960 Van ervaring naar geloof (inductief) – tot de jaren1990.
Voorstel tot mogelijke wijziging art. 55 van het decreet van 31 juli 1990 betreffende onderwijs II, vakken godsdienst en niet-confessionele zedenleer Commissie.
Voorstelling van het vak KATHOLIEKE GODSDIENST. Doel van het vak KATHOLIEKE GODSDIENST Kinderen helpen om te groeien als mens en te bouwen aan een eigen.
Begrijpen we elkaar? Communicatie in de trialoog tussen de persoon met hersenletsel, naasten / mantelzorgers, en professionals Jean Pierre Wilken Lector.
Bijeenkomst vakcoördinatoren. 2 Inleiding Voorstelling vakgroepwerking.
Mysteriespel: De moord op Willem van Oranje
Kantelperiode in onderwijs en zorg?
Studiemiddag donderdag 30 maart 2017
Toelichting biologie in GWW
Begeleider biologie/NW Dominique Hoorelbeke
Krachtige leeromgevingen
De juiste route naar het juiste doel
Kenmerken van het nieuwe examenprogramma
“Context-concept in je eigen lessen”
Hoe laat ik leerlingen in de les leren?
Lezing NKSR Kansen voor persoonsvorming
ACTUALISATIE LEERPLAN 1 september 2019
ACTUALISATIE LEERPLAN 1 september 2019
CE  BNN Circulaire Economie  Beroepsonderwijs Noord-Nederland
Jouw verhaal over antibioticaresistentie
Hoe laat ik leerlingen in de les leren?
Dertien factoren beïnvloeden de implementatie van Zill
Transcript van de presentatie:

ACTUALISATIE LEERPLAN 1 september 2019

3 BASISDOELEN Zich bewust worden van en zich levensbeschouwelijk uitgedaagd weten door de pluraliteit van zinaanbod (levensbeschouwingen) in onze hedendaagse leefwereld en samenleving. Het zinaanbod van het christelijk geloof kennen en plaatsen in de context van levensbeschouwelijke pluraliteit Vanuit het inzicht van het plurale levensbeschouwelijke karakter van het menselijke spreken, denken en handelen, en in dialoog met het zinaanbod van het christelijk geloof in deze context zich rekenschap geven van het eigen levensbeschouwelijk profiel.

herziene TAXONOMIE VAN BLOOM 4 kenniscategorieën feitelijke kennis conceptuele kennis procedurele kennis metacognitieve kennis 6 cognitieve processen herinneren begrijpen toepassen analyseren evalueren creëren

OEFENING herziene TAXONOMIE VAN BLOOM Aan de hand van de herziene taxonomie van Bloom plaats je volgende leerplandoelen bij één van de cognitieve processen: voorbeelden geven van belangrijke gebeurtenissen die impact hebben op het leven van mensen (Tijd 1ste gr A TD2) in Bijbelverhalen herkennen hoe Jezus omgaat met anderen (Samenleven 1ste gr B TD6) Jezus’ levensverhaal beknopt navertellen (Verhalen 1ste gr B TD6) het gekozen worden en het kiezen verkennen in getuigenissen (Gekozen worden en kiezen 2de gr arbeidsmarkt TD5) verhelderen waar christenen inspiratie halen voor duurzame relaties (Liefde en vriendschap 3de gr arbeidsmarkt TD5) zelfbeeld en imago relateren (Persoonsvorming 2de gr doorstroom TD2) hun kijk op hoopvol samenleven uitdrukken (Samenleven 1ste gr A TD8) OEFENING herziene TAXONOMIE VAN BLOOM

Kernpunten: Uitgangspunten van de Visietekst: Respect en erkenning voor de pluraliteit in de samenleving Centraal plaatsen van de levensbeschouwelijke groei van jongeren Nadruk op de heldere confessionele verankering van het vak tegen (schijn)neutraliteit Klemtoon op levensbeschouwelijke en religieuze geletterdheid Versterken van de ILC’s van alle leerlingen Actualisatie van ingrediënten en terreindoelen

Levens-beschouwelijke groei Gids Levens-beschouwelijke groei leerling

3. Zijn de leerlingen wel zinzoekers? Uitgangspunt van dit vak is een diep vertrouwen in jonge mensen als hermeneutische wezens, in staat tot al dan niet religieuze bedachtzaamheid. Leraar helpt hen deze hermeneutische ruimte in zichzelf en anderen ontdekken. De klas als ‘ontwikkelruimte’ om bij hun eigen kracht te komen en de kracht in anderen te ontwaren. Lln. weten dat het vak hen zal helpen om zelf zin te zoeken en te ontdekken. In die ruimte kàn de Stem van elders binnenvallen die mensen draagt en verbindt.

The Voice 1950 Barnett Newman (Verenigde Staten)

Levens-beschouwelijke groei leerling ILC

01 02 03 ILC Expliciet werken aan ILC Vanuit de terreindoelen bekeken Vanuit de ingrediënten uit de 3 perspectieven 03

DIDACTISCHE AANZETTEN VERSCHILLENDE VERTREKPUNTEN LESPROJECT Vanuit: terreindoel ingrediënt impuls

Didactische aanzetten

ingrediënten Bepaalde ingrediënten zijn evidenter (perspectief van doel) Koppelen met ingrediënten uit andere perspectieven maakt de ingrediënten zelf rijker (hermeneutische knooppunten) Focus verschuift snel. Controle door toelichting van ingrediënt Een terreindoel richt zich op een perspectief: de eerste op pluraliteit, de tweede groep op christelijke traditie en de derde groep terreindoelen richt zich op identiteit leerling. Indien je een terreindoel neemt uit de eerste groep zal een ingrediënt uit het eerste perspectief daar evidenter zijn. De toelichting van een ingrediënt verduidelijkt het ingrediënt niet alleen, maar verduidelijkt ook vaak waarom en hoe dit ingrediënt in dit terrein past.

Verbinding terreindoel-ingrediënten Koppeling nieuw ingrediënt kan je les naar een ander terreindoel laten verschuiven Je kan andere ingrediënten inzetten om hetzelfde doel te bereiken Integrale benadering maakt lesprojecten meer hermeneutisch- communicatief en dus rijker Samenhang werkwoord terreindoel en werkvorm

TIMING en TOOLS Start schooljaar 2019-2020 Schooljaren 2019-2021 Tools Katholiek Onderwijs Vlaanderen: leerplantool Officieel onderwijs: leerplantool Thomaswebsite Uitgave geactualiseerd leerplan Licap

Realisatie Transversale doelen Katholiek Onderwijs Vlaanderen: in overleg met andere vakken in de tool aan te duiden bij een doorlichting wordt de realisatie van de transversale doelen in het vak r.-k. godsdienst bekeken nooit alleen in het vak r.-k. godsdienst