Bewonersplatform Oosteeklo

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Advertisements

Van duurzaam energie-initiatief naar Met Elkaar Voor Mekaar
Workshop fotografie Kees van Houwelingen 4/3/2017.
Een gratis website voor uw appartement - waarom?
Gebruik van deze Werf& template In deze template powerpoint presentatie van Werf& krijg je een serie slides aangereikt die je kunt gebruiken bij het verkrijgen.
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Meer rendement uit advies Hoe kom ik van A naar Beter? Matthias Meijer.
W e l k o m. De Plaatselijke Groep en de rol van de coördinator Brussel – studiedag VRN – 22 april 2008.
Samen maak je de vereniging ROHDA-Raalte Presentatie leden 2 november 2011.
ScaldWIN, Internationale Scheldeweek 2011 De Schelde, rivierstroom als levensstroom.
KARUUR ? Ondersteuning van jeugdraden – Website – Helpdesk – Vorming – Begeleiding Ondersteuning van jeugdparticipatie – Sporadisch – Projectmatig.
Voetbal is een leuk spelletje laten we het ook zo houden!
Motiveren van vrijwilligers
Vorming Verenigingsadministratie
Werken aan leefbaarheid in Maurik!
Modelontwikkeling doorgangswoningen OCMW’s. Oproep medewerkers kerngroep OCMW’s.
Vermaatschappelijking van zorg
Niet met goede bedoelingen alleen… 17 april 2008 Jolanda Luijten.
Infomarkten Maarten Debecker (Connect). Wanneer zijn mensen tegen ons project? Als we hen niet betrekken - informeren Als we dingen doen die tegen hun.
Babbelen met ouders… maar niet zomaar!
WOW: enqueteren bij Jumbo
Bijeenkomst over pilot functiecreatie Jobbanking via de sociale economie bijeenkomst over pilot functiecreatie Hartelijk welkom! Mary van de Looij & Bert.
WMO-PLATFORM Adviesraad
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Nationaal Eenzaamheid Congres 24 september 2015 Nico Ooms Samen onder één dak.
Titel subtitel Samen maken wij… | titel presentatie | datum Cultuuromslag Historie, Conclusies en Aanbevelingen Samen maken wij… | Slot Cultuuromslag|
Programma Groepsontwikkeling Naam groep Datum presentatie.
Vergadertechnieken. Uit welke vaste onderdelen bestaat een vergadering? Vooraf weet iedereen wanneer en waar de vergadering plaatsvindt.Vooraf weet iedereen.
Intensieve contextbegeleiding "De Vuurvogel" Informatiebrochure voor de jongere Hallo daar! Dit is onze informatiebrochure. Lees hem aandachtig door en.
Wijs met media: Deze workshop geeft ouders de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderwerp “Wijs met media”. De drie kernthema’s.
Werkplaats Communicatie Optimaal communiceren: Hoe doe je dat ? Uitwerking aspect “communicatie rondom burgerinitiatieven” Presentatie werkplaats communicatie.
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
REGELREKSESSIE SCHAKELDAG 21 juni 2016 Boukje Keijzer en Marte Kappert.
Nieuwe kansen voor groei van de handbalsport Slagkracht verhogen op: individueel niveau clubniveau landelijk niveau.
JCI VLAANDEREN #EXCHANGE. INLEIDING JCI bestaat enkel en alleen door de toewijding, de ideeën, de passie en de inzet van de individuele leden.
Hoe maak je een presentatie die mensen kan overtuigen van jouw idee.
Investeren voor een betere toekomst… een utopie?
Adviesraad Sociaal Domein
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Welkom in “de Bovenkamer”
1.
Het wordt steeds makkelijker, want het loont!
Waarom we dit project opstarten?
Wegen van waarden en randvoorwaarden
Hartelijk welkom, we starten om 14u
Yammer.
Integriteit Dilemmatraining.
Een vergadering organiseren
MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN
Team coaching en gedrags-communicatie
Onderhandelen: een kunst apart
MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN
Titel Stap 1 Aanleiding Stap 2 Als we niets doen Stap 4 Aanpak
Adviesraad Sociaal Domein
Presentatie bedrijfsplan
Proces Opnames analyse
MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN
Vergadering Personeelsdienst
Werkvorm Vergaderen op kleur.
Do’s en don’ts voor bewonersinitiatieven
Toolbox Communicatie Samen doen we het beter!.
Kamertraining Gezinshuis Terug naar de Toekomst
Welkom bij de bijeenkomst: WhatsApp-groep Veiligheid
Besturen en Communiceren
Enquête Familievereniging Fijn van Draat
Het wordt steeds makkelijker, want het loont!
Welkom in Leuven Noord Ga op zoek naar het blad van jouw partnergroep (lokale besturen, beroepsbeoefenaars, diensten en centra, ggz-partners, erkende verenigingen.
Overzicht gedragingen per competentie
Startgroep nieuwe HR-cyclus
De scope van het project
Transcript van de presentatie:

Bewonersplatform Oosteeklo Een brug tussen de burger en het bestuur

Wie zijn wij ? Oosteeklo : Dorp met 2800 inwoners, één van de vier deelgemeentes in Assenede, met 14000 inwoners, in het Meetjesland (Oost-Vlaanderen) Bewonersplatform gestart in 2008, na een enquête ‘Dorp InZicht’ in 2007 Ondertussen aanvaard als Adviesraad, geofficialiseerd door middel van een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Assenede

Plan van aanpak : De leden Start met een zo groot mogelijke groep, nodig zo wijd mogelijk uit, benadruk dat je laagdrempelig bent en dat je een ruime doorsnee van de bevolking wil aanspreken. Neem het lidmaatschap erg ruim. Probeer een mooie groep vrijwilligers samen te krijgen, met zowel mensen die regelmatig wensen samen te zitten, als met los-vaste medewerkers die je kan aanspreken voor zaken die ze goed kunnen en graag doen. Blijf laagdrempelig, elke mening heeft zijn waarde, niemand is te ‘dom’ om een mening te uiten waarmee rekening gehouden wordt. Bepaal vooraf wie beter geen lid wordt (bij ons geldt de regel dat wie een mandaat heeft, beter geen lid blijft gedurende de tijd van zijn of haar mandaat)

Plan van aanpak: De werking Onderwerpen - doelen Hoe kiezen? Wees ambitieus - ken je beperkingen Realistische verwachtingen en doelen, denk aan het algemeen belang Ga liever ‘voor’ iets aan het werk, dan ‘tegen’ Laat bewoners ideeën aanbrengen, mail, enquête, wees aanspreekbaar Laat ook het gemeentebestuur onderwerpen aanbrengen Let op dat je geen oppositie wordt, maar ook niet de lokale antenne van het gemeentebestuur

Plan van aanpak: De werking Organiseer je groep Zorg voor een ‘kern’ Praat over grote lijnen Formuleert adviezen Kiest projecten en doelstellingen Is het eerste aanspreekpunt van het Gemeentebestuur Weet wie aan te spreken bij specifieke vragen vanwege een inwoner

Plan van aanpak: De werking Organiseer je groep (vervolg) Start wanneer nodig subgroepen Voorbeeld : milieu, sociaal leven, dorpskernvernieuwing, verkeer, trage wegen, … Beperkte scope (deelgebied of één project) Beperkte looptijd Ad-Hoc leden, geïnteresseerden, betrokkenen, specialisten Verslag doen op de kernvergadering

Plan van aanpak: De werking Maak verslagen Rondsturen na de vergadering Geef ruimte voor correcties-aanvullingen tijdens de vergadering Publiceer of stuur rond in een ruime kring, doelpubliek is iedereen die interesse heeft. Openheid en communicatie zorgt voor betrokkenheid en bereidheid om (tijdelijk) mee te werken

Plan van aanpak: De werking Maak verslagen (vervolg) Communiceer regelmatig ‘breed’ (folder, facebook, website,… ), zorg voor bekendheid, draagvlak, maak dat je gezien wordt als een representatief en betrouwbaar aanspreekpunt, zowel bij bevolking als bij het bestuur. Probeer een uniformiteit te hebben in je communicaties. Logo, stijl, kleur, … Maak resultaten bekend. Als je iets gerealiseerd hebt, wees er trots op, vertel erover.

Plan van aanpak: Praktisch Officialiseer je werking Zorg voor een ‘bestuur’ (voorzitter, secretaris, schatbewaarder) Overweeg een vzw te worden, weeg de kosten en de administratie af tegen de officialisering van je werking, en het vermijden van hoofdelijke aansprakelijkheid in geval van een incident Open een bankrekening met vooraf afspraken wie welke verrichtingen kan doen Overweeg een verzekering te nemen, of vraag via het gemeentebestuur of er daar mogelijkheden zijn

Plan van aanpak: Praktisch Officialiseer je werking Sluit een samenwerkingsovereenkomst af met het gemeentebestuur Word officieel aanvaard als adviesraad Zorg voor een budget vanwege het gemeentebestuur Voorzie gratis vergaderplaats, indien mogelijk in een gebouw van het gemeentebestuur Spreek vooraf af wie communiceert met gemeentebestuur, gemeentelijke diensten, pers, website of facebook, folder opmaakt Voorzie een (jaarlijkse) open bewonersvergadering waarop iedereen uitgenodigd wordt, kies een interessant thema, een leuke actie, een debat, …

Plan van aanpak: Praktisch Kom regelmatig samen Beslis over de frequentie (maandelijks, tweemaandelijks , …) Leg voor een heel jaar de data vast, en communiceer naar iedereen Kies een vast start- en einduur. Vermeld in je verslag de datum van de volgende vergadering Stuur kort voor de vergadering een agenda uit

Plan van aanpak: Werk samen Je staat niet alleen ! Er zijn veel gelijkaardige groepen in Vlaanderen, Velen werken samen met de vzw Dorpsbelangen Ervaringen delen Vormingsmomenten Website met nuttige info (www.dorpsbelangen.Be) Wellicht zijn er in de nabijheid ook andere groepen, al of niet lid van een overkoepelende organisatie. De meesten helpen graag, wisselen graag info en ervaringen uit Spreek het gemeentebestuur aan ! Zij helpen ook graag, het is ook voor hen interessant dat er een duidelijke gesprekspartner is voor jouw dorp. Win-win situatie.