ontwikkelen van een betekenisvolle complete en complexe opdracht

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Digital Playground Programma workshop 4 april
Advertisements

Lesgeven over duurzame ontwikkeling
Diederik Schönau Cultuurdag voor onderwijs 8 november 2012
3 H/V, kiezen voor een profiel
Hogere denkvaardigheden
Normen Ga van een positieve intentie uit Communiceer respectvol
BattleBots The school battle.
Probleemformulering De kaas is op divergeren analyse convergeren boek
Technologie en Commercie Meisjes in de techniek Augustinus college A.H. Jonker.
Beginnen met actieonderzoek Hoe pak je dat aan?
Medmec 1 Herfst Les 5.
Workshop Relationele en seksuele vorming
Een lessenserie van drie lessen
Les 7 Uitvoeren gebruiksaanwijzingen van anderen
Werken met beelden Fontys lerarenopleiding Tilburg
NIOC 2002 Corrie Huijs 18 april Corrie Huijs en Nico van Diepen Uitdagen en oriënteren op ICT competenties met webdesign E-mission  emotion.
Aan de slag met competenties beoordelen
Technisch ontwerpen: een motiverende opdracht
Het project en de site beogen huidige en toekomstige generaties kunstdocenten op te leiden in het ontwikkelen en geven van kunstlessen op het snijvlak.
1 Cultureel zelfportret
PRESENTEREN KUN JE LEREN
3 H/V, kiezen voor een profiel
Een jaar verder Vernieuwing examenprogramma CKV
Reflecteren met leerlingen tijdens kunstzinnige en culturele activiteiten. Hoe motiveer je leerlingen om te reflecteren, zodat zij inzicht krijgen in hun.
Rots & Water Marien Lokerse.
OFC28 mediawijsheid les 4.
Theorie van de kunstprofessional Werkdag LOK 18 november 2009 Diederik Schönau.
Wiki Interculturele communicatie
Een praktijkvoorbeeld: ontwerppracticum cultuuronderwijs Fianne Konings Docent Kunst en Educatie Master Kunsteducatie ArtEZ.
Panamarenko en Da Vinci
Kunst en wetenschap. Cultuur Kunst = vorm van cultuur Wetenschap = vorm van cultuur.
Bijeenkomst vakcoördinatoren. 2 Opzet Voorstelling vakbegeleiding Doel bijeenkomsten Uitnodigende school.
Innovatief onderwijs Basisschool Klinkers Waar leren betekenis krijgt voor kinderen Gastcollege PABO Tilburg 26 maart 2010.
Welkom Acadin Conferentie. Programma uur Woord van welkom uur Ontwikkelingen Acadin (techniek en inhoud) uur Pauze met koffie en thee.
VAD BIJEENKOMST 1.3. Inhoud bijeenkomst Welkom, mededelingen, stage ervaringen 2. Presentatie / bespreken van de voorbereidingsopdrachten 3.Leerdoelen/lesdoelen.
ICC Module Drama op School Bijeenkomst 1 Datum Naam trainer / Instelling.
Algodoo als katalysator voor ontdekkend en ontwerpend leren Fontys Lerarenopleiding Sittard, Jos Smits, vakgroep natuurkunde.
Creatief schrijven. Programma -Inkomopdracht: elektriciteit -Opdracht 1: jouw ideale vakantiedag -Opdracht 2: verplaats je in een ander Wat gaan we leren?
CLIL-didactiek voor Duits
Doelen realiseren met media
Onderzoek leereffecten educatief programma Joods
Hoezo creatief? Workshop Door: Maaike Zeilstra (De Werveling Soest),
Onderzoeken en Ontwerpen met Kunst
Onderwijs Ondersteunend Personeel
Creatief schrijven.
Hand-Out.
VAD bijeenkomst 1.7 Welkom, mededelingen
Praktijk Opleiders Cursus
H1 Media en communicatie
Peer Buddy Nieuwkomer Metameer
Curriculum.nu: veranderingen in het (economie)onderwijs
Leren in beweging.
Onderzoeksproject Cultuur in de Spiegel ( )
Welkom 9/19/2018.
Coachtraining DOEN?! DAG 2
Toetsing Vakdidactiek 2.
Zo gaan Roos en Tom met elkaar om
Activernde didactiek & passende werkvormen
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Zo gaan Sarah en Jerom met elkaar om
NHL 31 maart 2016 Motivatie en MVT.
Vwo op de Passie Sneak Peek 21 november 2018
Vakdidactiek EP 2 bijeenkomst 2
Havo op de Passie Sneak Peek 21 november 2018
Vmbo GT op de Passie Sneak Peek 21 november 2018
`In beweging, sport als onderdeel van mobiliteit’
Maakonderwijs Verbeelden – spelen – maken - leren
Cijferloos lesgeven bij talen
Taallab 3.0 Online geletterdheid
Kunst, Wetenschap & Technologie Irritant! groep 6 t/m 8
Transcript van de presentatie:

ontwikkelen van een betekenisvolle complete en complexe opdracht Mocca Masterclass ontwikkelen van een betekenisvolle complete en complexe opdracht

Neue Welle en Curriculumontwikkeling binnen kunsteducatie in PO en VO Model educatief ontwerpen – Emiel Heijnen ‘Een model voor innovatief curriculumontwerp waarmee de theoretische principes van authentieke kunsteducatie in de praktijk kunnen worden gebracht’. Voorstellen Verlangen naar het werken met actuele kunstbronnen en de manier waarop de kunstenaar werkt, gericht op de cultuur van de leerling, het leren is gesitueerd in een brede sociaal-culturele context, de opdracht is niet (alleen) gericht op techniek en het maken.

Hoe zou jij deze bron in jouw lespraktijk willen inzetten? reflectie

Programma masterclass 16.15 uur Voorbeeld ontwerpproces met het ontwerpmodel gr. 5/6 16.30 uur Uitleg ontwerpmodel 16.45 uur Oefenen ontwikkelen betekenisvolle opdracht/complete en complexe opdracht 17.15 uur Ontwerpen betekenisvolle opdracht/complete en complexe opdracht 17.50 uur uitwisseling en reflectie

onderzoek Creatief proces Belevings- wereld van de leerling (populaire cultuur) onderzoek Product of werkstuk in presentatie Betekenisvolle opdracht (complete en complexe opdracht)

Creatief proces op de Delteyk in Werkhoven groep 5/6 Meisjes tegen de jongens ‘Me-too’ Imiteren lady Gaga videogames Vorm/ materiaal/kleur 21e eeuwse vaardigheden: overleggen, samenwerken, mening vormen, kritisch kijken Taal, natuur. Een product dat wordt gepresenteerd in de vorm van een performance of dans Marina Abramovic Ontwerp een nieuw lichaamsdeel om aandacht te trekken en om mee te ’praten’

Ontwerp een nieuw lichaamsdeel om aandacht te trekken en om mee te onderzoeksfase opdracht Criteria Er moet te zien zijn dat beide leerlingen eraan gewerkt hebben. Er is sprake van Non verbaal communiceren. Je lichaamsdeel heeft aantrekkings-kracht en je valt op. Kleurgebruik/ vorm staan in het teken van aantrekkings-kracht en opvallen. Bronnen: Pina Bauch De Stilte Iris van Herpen Muziekvideo’s Vechtgames pleinspelletjes Product/evaluatie Ontwerp een nieuw lichaamsdeel om aandacht te trekken en om mee te ‘praten’ Het lichaamsdeel wordt gepresenteerd in de vorm van een performance of dans Marina Abramovic Workshop textiel Lessen uit lente-kriebels Workshop beeldend Taal gevoelens en lichaam-staal Natuur Voort-planting vogels Workshop literair: rondeel schrijven Workshop dans

Model De kenmerken uit mijn studies heb ik gebruikt om de oorspronkelijke karakteristieken van authentieke kunsteducatie aan te vullen en te herzien. Op grond daarvan heb ik een ontwerptool gemaakt voor docenten. In mijn ogen bevindt authentieke kunsteducatie zich op het snijvlak van drie overlappende cirkels: de populaire beeldcultuur waarmee de leerling vertrouwd is.

Model De wereld van de professionele kunsten

Model , en de maatschappelijke contexten waarop populaire beeldcultuur en kunst reageren. Met name die laatste cirkel is een nieuw element binnen authentieke kunsteducatie

Populaire cultuur Youtube: muziekvideo’s Videogames pleinspelletjes vogelteldag Kunstbronnen Marina Abramovic Iris van Herpen Pina Bauch: dans De Stilte: 1-2tje Het leren is gericht op de culturele wereld van de leerling Betekenisvolle bron Abramovic Ontwerp een nieuw lichaamsdeel om aandacht te trekken en om mee te communiceren Leertaken zijn afgeleid van de praktijken van kunstprofessionals Lokale en globale kwesties Me-too- hoe gaan wij met elkaar om? Het leren is gesitueerd in een brede sociale context

“Ik heb geleerd dat dingen niet altijd zijn wat ze lijken”. Leeropbrengsten “Ik heb geleerd dat dingen niet altijd zijn wat ze lijken”. Zelfkennis 19.7 % Cognitieve kennis 47.3 % Sociale vaardigheden 13.9% Meer actuele thema’s, meer hedendaagse kunst meer kritisch nadenken en dialoog. Technische kennis 16.3% “Ik heb geleerd dat je met kunst dingen duidelijker kunt zeggen.” *overig: 2.8%

Betekenisvolle opdracht Ontwerp een nieuw lichaamsdeel om aandacht mee te trekken en om mee te ‘praten’ ‘Maak een youtube tutorial over iets waar je goed in bent’ ‘Zorg ervoor dat een lelijke plek populair wordt door een ruimtelijke verandering’

Dina Goldstein – Fallen Princesses

Flashmob Truien van Loes

www.neuewelle.nl

Proefschrift Emiel Heijnen Breitneracademie/publicaties