WOONCOACHING.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
OCMW Antwerpen individuele vrijetijdsbemiddeling
Advertisements

MKKJ IN IZEGEM. Izegem, jeugd en mkkj  inwoners  7291 personen worden als jeugd gerekend.  1537 jongeren zijn actief in een jeugdvereniging.
Welkom Tweede openbare casuïstiekbespreking 2012
PROJECT: DORPSRESTAURANT AVELGEM Voorstelling Ontmoetingsdagen Ongelijk Gezond – juni 2010.
Do we help or do we hinder? Michiel Bähler GGZ -NHN
Opzet van de workshop Kennismaken
Sterven doe je niet ineens maar af en toe een beetje en alle beetjes die je stierf, 't is vreemd maar die vergeet je. Het is je dikwijls zelf ontgaan,
Een project van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen vzw i.s.m. de lokale besturen.
Met het team onderweg naar gedragen hulpverleningstrajecten
Burenbemiddeling Gent Welzijnsoverleg 25 januari 2011.
Expertise team ACT Jeugd BAVO-Europoort
Trajectbegeleiding Davy Mahieu & Sarah Vermeire.
MAATZORG IN DE THUISLOZENZORG Tine Van Regenmortel
Atelier: Groot Eiland Bezoek aan Brussel. Wat is groot eiland... = is een vereniging (vzw) voor: – sociale tewerkstelling – opleiding – werkervaring.
OCMW’s en Activering Studiedag Lokale Economie en Werkgelegenheid Mechelen 26 november 2009.
Visie en projecten professionele activering. Professionele activering Tewerkstelling van cliënten bevorderen via opleiding- en activeringstrajecten Samenwerking.
Dienst Wonen - Stad Gent
Overzicht SHW Gent De cirkel van het straathoekwerk
BBC – LDC.
De Zavel, net een beetje anders… 17 december 2012 Goudblomme – De Swane – De Zavel – De Eeckhof.
Welkom Vierde openbare casuïstiekbespreking 2012 Netwerk Palliatieve Zorg Waardenland.
Doelgroep van PZT Mensen met een chronisch (niet-acute) psychiatrische problematiek verblijvend in de thuissituatie We richten ons niet op crisisopvang.
Zp3 tweede oproep Huize Ter Walle vzw CIGB
Individueel werken met kinderen en jongeren in het jeugdwelzijnswerk? Werken vanuit de vrije tijd van jongeren : een voorrecht Kadir Vardar, coördinator.
Samenwerking Nieuw Dak, OCMW, CAW Sonar Lange traditie van samenwerken in Genk o.a. via het Lokaal Sociaal Beleid 8 beleidsdomeinen in het Genkse Lokaal.
Instap en integratie van laaggeschoolde en langdurig werklozen in het reguliere arbeidscircuit de Dip-methode als instrument voor detectie van knelpunten.
Residentiële hulpverlening Drs. C.P.G. Tilanus. Wat is residentiële hulpverlening? = de persoon krijgt dag en nacht opvang en begeleiding in een tehuis.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
HET BIJSTANDSTEAM Thuisloosheid beantwoorden met outreaching.
De Wiekelaar als ontmoetingspunt De rol van Kulturhusen en de Wmo.
De hervorming van de Geestelijke Gezondheidszorg in België ‘ PROGRESSIE EN INNOVERENDE PRAKTIJKEN ’ La réforme des soins en santé mentale en.
Housing First jarigen.  jarige daklozen  Verslaving / Gewenning  Psychologisch lijden Doelgroep:
SSeGA Staat voor: Samenwerkingsverband Shm en Ggz Antwerpen.
Een evenwicht tussen moeder moeten zijn en puber mogen zijn presentatie : Susanne Dreuw & Anne Wijns 24 maart 2015.
Impuls - Onderzoekscentrum maatschappelijke zorg
GEZINS- EN WIJKGERICHT WERKEN 10. Vervolg MPG, analyse en aanpak.
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
| Hospitawonen Platform Hulpverlening Gentbrugge/Ledeberg 8 december
Gluren bij de buren Bestrijding van thuisloosheid Lessen uit Amsterdam Alert, 36 (3),
Positionering Dienst maatschappelijk werk (DMW) van een ziekenfonds.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
C liëntondersteuning in de Wmo. Definitie 1.Ondersteuning gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie 2.Ondersteuning bij het verkrijgen.
1 DE KEMPEN. 2 Woonbegeleiding Olen Samenwerking: OCMW & CAW & SHVM.
Presentation Title Speaker’s name Presentation title Speaker’s name Supporting User-Choice Kimberley Van Daele en Sanne Coremans.
Verhuisadviseur / Wooncoach Senioren
Dienst Wonen - Stad Gent
AMIF Project OCMW Antwerpen
Welzijn op school: hoe bouw je aan een brug tussen twee sectoren?
Wat is jeugdwelzijnswerk?
Dienst huurbegeleiding
In samenwerking met:.
OCMW LEUVEN 40 JAAR OCMW.
1. Housing First Belgium: Oorsprong
Housing First Benadering
BELEIDSAANBEVELINGEN VOOR MEER VRIJETIJDSKANSEN VOOR JONGE NIEUWKOMERS 10 geleerde lessen uit het project Wereldspelers.
Oud, niet out. Samenwerking tussen de sectoren ouderenzorg, personen met een beperking en eerstelijnszorg Joyce Vansteenkiste, ortho-agoog vzw den.
Geïntegreerde zorg als utopie?
  Verzorging van ouderen in de thuissituatie. Waar lopen wij als verpleegkundige tegenaan?
De ontwikkeling van functie 1 in het Netwerk GG ADS
Samenwerking met I CAN Limburg
Literatuurstudie: de Sociale kaart
Versnelde toewijzing art 24 Sociaal Huurbesluit
Kracht.wonen Regionaal en interdisciplinair samenwerken rond dak- en thuisloosheid trefmoment 11 oktober 2018.
AMIF Project OCMW Antwerpen
Ange Nyiramahirwe Kathy Barresi Katrien Renders Kimberly Pé
Dak- en thuisloosheid in Leuven Op weg naar een lokale strategie
Dak-en thuislozenbeleid in Gent
Aanbod jongvolwassenen
Housing First in RSL.
AMIF Project OCMW Antwerpen
Transcript van de presentatie:

WOONCOACHING

Inhoud Doelgroep & aanvraag Doelstellingen Methodiek Sterktes & uitdagingen 29/12/18

Doelgroepen & aanvraag Prioritaire doelgroep Versnelde toewijs (59/ jaar) Structureel daklozen (41) = Housing First Meest kwetsbaren Vallen uit klassieke hulpverlening !!! Potentieel zelfstandig wonen !!! 29/12/18

Doelgroepen & aanvraag Samenwerkingprotocol SHM (KBSH 02/10/2007) 41 huurcontracten/ jaar voor langdurige daklozen verspreid over de 5 Gentse SHM’en 29/12/18 OCMW Gent - Wooncoaching

“Installeren, stabiliseren & activeren” Doelstellingen Een huis wordt een Thuis + “Installeren, stabiliseren & activeren” 29/12/18 OCMW Gent - Wooncoaching

Aanmelding => MA stuurt aanvraag door naar dienst wonenNa goedkeuring = doorverwijs naar SHM + aanstelling wooncoach

Intensieve woonbegleiding start nu met bezichtigen van woning, contractondertekening, plaa&tsbeschrijving,

Bij het wonen komt er veel op cliënt af zowel op psychisch vlak, als op heel praktisch niveau. Belangrijk om als wooncoach ook oog te hebben voor deze confrontatie en hier ook open over te durven praten met cliënt.

OCMW Gent - Wooncoaching Methodiek Tandem MA – WOC MA: financiële & administratie ondersteuning WOC ondersteuning verschillende levensdomeinen De Wooncoaching wil via een intensieve begeleiding bij de cliënten thuis een structurele oplossing bieden voor hun problematische huisvestingsituatie, met andere woorden proberen we via de wooncoaching én samen met de huurder een antwoord te formuleren op de centrale vraag wat zij nodig hebben om hun woning te behouden.. Daar een “thuis” ook verbonden is met veiligheid, het hebben van sociale netwerken, gezondheid, vrijetijdsbesteding, activering en dergelijke meer neemt men in de wooncoaching naast het aspect wooncultuur en huisvesting ook de andere levensdomeinen op. In eerste instantie doen we dit vanuit de visie dat een destabilisering van een bepaald levensdomein, bv. sociale netwerken, eveneens een destabilisering van de huisvestingsituatie met zich kan meebrengen. In tweede instantie bieden we een dergelijke integrale begeleiding met het oog op sociale reactivering. Een integratie in de buurt, het opnieuw in orde brengen van de sociaal–financiële administratie, het vinden van een vrijetijdsbesteding en het (opnieuw) aanhalen van sociale banden zorgen ervoor dat onze cliënten weer sociaal verankeren in de maatschappij. Dit kan uiteindelijk leiden tot een reactivering door middel van opleiding en / of tewerkstelling. 29/12/18 OCMW Gent - Wooncoaching

OCMW Gent - Wooncoaching Methodiek Psycholoog & Housing First team vóór HFB… aanwezigheid van Psychologische Dienst OCMW Gent, maar in de praktijk zien we dat… voor HF doelgroep de drempel toch te groot is meer intensief contact nodig tussen psycholoog en wooncoaches 29/12/18 OCMW Gent - Wooncoaching

OCMW Gent - Wooncoaching Methodiek Psycholoog & Housing First team na HFB Drempelverlagende psychologische hulpverlening via huisbezoek & telefonische bereikbaarheid psychologe Indirect via de ondersteuning van wooncoaches & direct via cliëntbegeleiding 29/12/18 OCMW Gent - Wooncoaching

Sterktes en uitdagingen Tandem met MA Naast de cliënt Geen sancties woc Onbepaald in tijd Geloof in cliënt Multidisciplinair Vasthouden aan HF principes Brug naar reguliere HV Procesgerichte successen moeilijk tastbaar Vermaatschappelijking van de zorg Tandem met MA Naast de cliënt Uitdagingen 29/12/18 OCMW Gent - Wooncoaching

Housing first werkt! De resultaten na 2 jaar follow up tonen de effectiviteit van Housing First aan 93% van de huurders nog steeds gehuisvest In 2016 in Gent: 95,23% Voor meer informatie: www.housingfirstbelgium.be 29/12/18 OCMW Gent - Wooncoaching

Contact OCMW Gent Dienst Wonen Offerlaan 4 9000 GENT Tel. 09 266 92 88 peterjan.heylenbosch@ocmw.gent www.ocmw.gent 16/07/2015