De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Samenwerking met I CAN Limburg

Verwante presentaties


Presentatie over: "Samenwerking met I CAN Limburg"— Transcript van de presentatie:

1 Samenwerking met I CAN Limburg
Brenda Bürecke Arbeidstrajectbegeleidster OCMW Zonhoven

2 Achtergrond Uit de ontwikkeling van de methodiek ‘Missing Link’ gaat het project ‘I CAN’ vanaf 2015 van start. Dit is een specifiek project voor jonge werkzoekende die niet of onvoldoende bereikt worden door de reguliere begeleiding. Arktos werkt hiervoor samen met de OCMW’s van Hasselt en Houthalen. In 2017 breidt het project uit en nemen de OCMW’s van Diepenbeek en Zonhoven ook deel. De deelnemende OCMW’s kopen een aantal trajecten in. I CAN wordt vanaf 2018 doorgetrokken naar 27 OCMW’s in Limburg via een ESF-project. I CAN Limburg ontstaat en heeft een goedkeuring tot eind Hier is geen kostprijs aan verbonden voor de deelnemende OCMW’s.

3 Wat is I CAN Limburg? Integrale begeleiding om de ‘inzetbaarheid’ van moeilijk bereikbare werkzoekenden te verhogen door barrières uit de weg te ruimen i.f.v starten van opleiding, tewerkstelling en/of dagbesteding. (Het is gebaseerd op de methodiek van Missing Link. De methodiek is ontwikkeld door Arktos vzw, Wonen en Werken en Hiva – KU Leuven, met de steun van het Europees Sociaal Fonds. De methodiek kent de volgende uitgangspunten: jongere aan het stuur/integrale begeleiding/gecoördineerde lokale aanpak en evoluties in beeld.)

4 Doelgroep  + 18 jarigen met een multiproblematiek die zich manifesteert op verschillende levensdomeinen en hen verhindert stappen te zetten richting opleiding en/of tewerkstelling.  Basiskennis Nederlands, minimum niveau 1.2 Uitzonderingen mogelijk na overleg met betrokken OCMW  Dit traject kan niet gelijktijdig met TWE of andere tenders.

5 Verloop van het traject bij I CAN Limburg 
Verloop van het traject bij I CAN Limburg  Aanmelding gebeurt online door de dienst arbeidstrajectbegeleiding van OCMW Zonhoven via een aanmeldingsformulier. Voor OCMW's die intekenden voor het project kan dit via het online aanmeldformulier: bit.ly/icanlimburg  Arktos laat aan ons weten welke coach van welke organisatie (Arktos of vzw Alternatief) wordt toegewezen aan de cliënt.  Er vindt eventueel een kennismakingsgesprek plaats tussen coach en de dienst arbeidstrajectbegeleiding.  De coach contacteert de cliënt en gaat samen met hem/haar op pad via individuele gesprekken en groepsvormingen. Tijdens het hele traject zijn er regelmatige terugkoppelingen en is er overleg op maat van het dossier.

6 Concreet Voor heel Limburg zijn er 150 trajecten waarvan er 8 trajecten zijn voor het OCMW van Zonhoven. Het afgelopen jaar zijn er reeds 11 aanmeldingen gebeurd waarvan er 5 zijn stopgezet om diverse redenen. 4 trajecten werden vroegtijdig stopgezet omwille van doorstroom naar een tewerkstelling artikel 60§7 TWE.

7 Praktijkvoorbeeld 1  een 30jarige dame ontvangt reeds verschillende jaren leefloon, ze heeft geen vaste verblijfplaats (referentieadres OCMW), moeder van twee kinderen maar deze zijn geplaatst, verslavingsproblematiek, ze komt haar afspraken met het OCMW niet na. Doorverwijzing naar I CAN Limburg. Deze dame heeft kleine stappen gezet doordat de coach haar vertrouwen heeft gewonnen met individuele gesprekken aan de hand van verzorging van paarden. Ze komen wekelijks samen voor een goede babbel tijdens het kammen, voederen, … van de paarden. Samen proberen ze om een aantal doelstellingen vast te leggen.

8 Praktijkvoorbeeld 2  een 19jarige jongeman ontvangt sinds kort een leefloon, hij woont nog thuis bij zijn moeder en broers/zussen, woelige thuissituatie, hij vindt maar geen werk op de gewone arbeidsmarkt Doorverwijzing naar I CAN Limburg. Deze jongeman heeft dankzij de begeleiding van zijn coach zijn voorlopig rijbewijs behaald en is doorgestroomd naar een tewerkstelling artikel 60§7 TWE. Deze tewerkstelling is sinds kort positief beëindigd en de nazorg wordt opgestart.

9 Praktijkvoorbeeld 3  een 21jarige jongeman ontvangt een leefloon, hij woont nog thuis bij zijn moeder en broers/zussen, woelige thuissituatie, verslavingsproblematiek en hij vindt maar geen werk op de gewone arbeidsmarkt Doorverwijzing naar I CAN Limburg. Deze jongeman heeft dankzij de begeleiding van zijn coach zijn rijbewijs behaald. Ook zijn er contacten met het CAW gelegd om zijn verslavingsproblematiek aan te pakken. Vanuit De Berkenwinning vond er ook een screening plaats voor hem. Hij is ondertussen reeds 6 maanden aan het werk via interim.

10 Sterktes van het project I CAN Limburg 
Sterktes van het project I CAN Limburg  Het is een project dat openstaat voor iedereen.  Cliënten waarvoor we, als trajectbegeleiders, niet voldoende tijd hebben om een intensieve begeleiding aan te bieden omwille van diverse redenen kunnen we naar het project doorsturen.  De coaches werken zeer aanklampend (via whatsap, facebook, sms, bellen, huisbezoeken, …) en passen zich zo veel mogelijk aan de situatie van de cliënten. Ze zorgen ervoor dat de cliënten terug op pad geraken.  Stappen die ondernomen worden in het traject worden steeds afgetoetst bij de trajectbegeleider van het OCMW.  De samenwerking verloopt goed, er is steeds een open communicatie.  Op maat van de cliënt: geen enkele begeleiding is hetzelfde.  Een traject binnen I CAN Limburg is een meerwaarde naast de bestaande werking van het OCMW.

11 Samenwerking met andere OCMW’s in kader van het project I CAN Limburg Driemaandelijks vindt er overleg plaats tussen de OCMW’s en de deelnemende organisaties via de lokale stuurgroep. Tijdens deze stuurgroep komen er verschillende zaken aan bod: de stand van zaken van de lopende trajecten worden besproken, de samenwerking met de MA’s enzovoort. Ook is er twee keer per jaar een algemeen overleg met alle deelnemende OCMW’s in Limburg en Arktos. Hier worden er lokale tendensen besproken en wordt het project geëvalueerd.

12 Bedankt voor jullie aandacht!!!
Vragen? Opmerkingen? Bedankt voor jullie aandacht!!!


Download ppt "Samenwerking met I CAN Limburg"

Verwante presentaties


Ads door Google