JULLIE WETEN DAT IK HET HEB, MAAR WAT IS HET?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vormen van diabetes. Type 1. komt veelal voor op jonge leeftijd. Werd ook wel jeuddiabetes genoemd. Deze vorm van diabetes komt niet veel voor. Bij diabetes.
Advertisements

Uitslag enquête over online pesten
Dalton op de van heemstraschool.
Diabetes mellitus Helscha Sabel, Diëtiste EHBO thema avond
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Wie is DVN Oost-Nederland & Diabetes op school
Welkom bij de World Vision Quiz.
Veilig internet Mediawijsheid
Gezond leven De quiz! Instructie voor de quizmaster en zijn/haar assistent: Leg eerst de bedoeling van de quiz uit: we gaan kijken wie er het meeste weet.
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Ik ben Bob..
Module 1 – Dag 1 Hallo.
Weight Watchers en het Diabetes Fonds.
Welkom! Wij zijn Jan Kooijman en René van Kooten.
Hoe ga ik als leerkracht om met……
Help! Verzuim voorkomen
Hoorcollege 3 Overgewicht Diabetes Jelle Wijma
BenFit; waarom? we geloven dat voor iedereen een gezond en gebalanceerd leven bereikbaar is de regie weer terug krijgen over je leven, lichaam en gewicht.
VOEDING EN DIABETES.
Jolanda Hensbergen Diabetesverpleegkundige VUmc Diabetescentrum Pieken en dalen: grip op de bloedglucoseregulatie.
Weblog Een venster tussen klas en omgeving. Wat is een weblog? Een weblog is een digitaal dagboek. Je kan, wat in de klas gebeurt, delen met de omgeving.
Trillingen Klik op de pijltjes van je toetsenbord om naar de volgende of vorige dia te gaan. Hallo allemaal, we gaan het hebben over: dubbelklik.
EEN WERELD ZONDER TYPE 1 DIABETES. Dit is mijn leven (van dochter/zoon/person met T1D) 2  Foto’s van persoon met T1D in verschillende varianten: sportend,
De Quiz Vechtstromen. Heb jij goed opgelet tijdens de spreekbeurt over het zuiveren van vuil water?
Uitleg  In dit spel is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten verzamelt door vragen goed te beantwoorden.  In ronde 2, 3 en 4 staat er ook een.
Diëten Niet alleen om af te vallen!. Veel mensen volgen een dieet uit medische noodzaak Natriumbeperkt Energiebeperkt Vetarm Antiallergisch dieet Maagdieet.
Inleiding: 1)Wat is diabetes? 2)Behandeling 3)Hypo en Hyper 4) Het slot Eerst gaat Leonie even prikken dat doet ze in haar vinger dan zie je daarna hoe.
VOEDING EN DIABETES.
Hier kan je kort je verhaal vertellen
Je spreekbeurt Leuk dat je jouw spreekbeurt over handicaps gaat houden! Veel mensen weten namelijk niet zo goed wat het is om met zo’n beperking te.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Diabetes.
Voeding in de pedicurepraktijk
JULLIE WETEN DAT IK HET HEB, MAAR WAT IS HET?
DIABETES Studtalk Mo Jaspers.
Hier kan je kort je verhaal vertellen
VEEL MENSEN HEBBEN WEL EENS WAT GEHORD OVER DIABETES,
© UNIEK IN DE KLAS.
Thema 4 : wat voor een type ben jij?
Studie vaardigheden Thema 8 : Ups & downs.
Overgewicht, diabetes en gezonde voeding
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Kwaliteitskader 2017 Stichting de Parel.
‘Suikerziekte’ Gezondheidskunde Symposium Sport & Bewegen Enschede.
Uitleg bij de vragenlijst ZIEN. Leerling 5-8 Leer- en leefklimaat ZIEN
Hoe zat het ook al weer? 5/10 minuten voor het voorbereiden van de volgende begrippen: Monosaccharide/disaccharide/polysaccharide Glycogeen Insuline/glucagon.
Diabetes.
Voel je wel in je vel !.
Slim tellen.
Hoofdstuk 1 Wie ben je? Wat kun je? Wat wil je?
Oorcheck op het mbo 1 Over gehoor en gehoorschade
Diabetes.
Jongens en meisjes …verschillende rollen
Slim tellen.
Hier kan je kort je verhaal vertellen
Spreekbeurt PKU door:.
een leerling met diabetes
ONDERNEMEND LEREN LES: OUD SPEELGOED.
Spreekbeurt: ‘Ik zorg voor mijn ’.
Dit is een voorbeeld PowerPoint, om je een beetje op weg te helpen
Joepie, ik ben bijna een kleuter!
Procedures aan begin van het jaar
Stofwisselingsziekte…
Groeihormoon-stoornis..
Incontinentie… Wat is dat eigenlijk?
Welkom in groep 6/7!.
een leerling met diabetes
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Transcript van de presentatie:

JULLIE WETEN DAT IK HET HEB, MAAR WAT IS HET? Vertel dat je het over diabetes gaat hebben, waarom je dit doet. Waarom je het belangrijk vindt dat je klasgenoten er iets over weten. JULLIE WETEN DAT IK HET HEB, MAAR WAT IS HET?

Leg uit dat om te kijken wat je klasgenoten al weten over diabetes type 1 je een quiz doen. Vertel dat je een paar stellingen laat zien. En dat na elke stelling iedereen moet laten zien of hij/zij het met de stelling eens is. Als je gaat staan is de stelling waar. Als je gaat zitten is de stelling niet waar.

Kinderen krijgen diabetes type 1 omdat ze teveel snoepen Staan is waar Zitten is niet waar Antwoord: Niet waar We weten nog niet precies wat diabetes type 1 veroorzaakt. Wat we wel weten is dat je het niet kan voorkomen. En dat het absoluut niets te maken heeft met snoepen.

Kinderen met diabetes type 1 mogen niet sporten Staan is waar Zitten is niet waar Antwoord: Niet waar Uitleg: Bewegen is juist goed als je diabetes hebt. Dus ik mag zeker sporten. Het betekent wel vaak dat er veel harder over na moet denken wat betreft meten, eten en insuline.

Kinderen met diabetes eten geen speciale dieet- voeding. Staan is waar Zitten is niet waar Waar Ik mag in principe alles eten, als ik maar weet hoeveel koolhydraten er in het eten zitten.

Kinderen met diabetes type 1 groeien er overheen Staan is waar Zitten is niet waar Niet waar Er is nog geen genezing van diabetes type 1.

ZOEKPLAATJE WELKE LEERLINGEN HEBBEN DIABETES Al deze leerlingen hebben diabetes. Maar dat is vaak niet te zien. Zelfs voor mij niet. Soms herken ik het aan een tasje, een plastic slangetje of een speciale pleister. ZOEKPLAATJE WELKE LEERLINGEN HEBBEN DIABETES

Alleen werkt in ons lichaam het een beetje anders VAN BUITEN IS ER NIETS TE ZIEN Alleen werkt in ons lichaam het een beetje anders Leg uit dat je alvleesklier geen insulin meer kan maken en dat je dat dus zelf moet doen. Laat je pen of je pomp zien en leg uit hoe het werkt.

MIJN EIGEN AFWEER HEEFT IETS PER ONGELUK KAPOT GEMAAKT DAARDOOR KAN MIJN LICHAAM KAN GEEN INSULINE MEER MAKEN WAARDOOR IK HET ZELF MOET INSPUITEN NOG GEEN GENEZING NIET DOOR TE VEEL SUIKER, OF TE DIK ZIJN, OF TE WEINIG SPORT Leg in het kort uit wat elk punt betekent.

De hele dag door moet ik veel over extra dingen nadenken doen en meenemen.

OOK TIJDENS SCHOOLUREN EN IN DE KLAS KAN IK ER DRUK MEE ZIJN:

OOK TIJDENS SCHOOLUREN EN IN DE KLAS KAN IK ER DRUK MEE ZIJN: Leg uit: wat een hypo is Hoe je weet dat je een hypo hebt Wat je dan moet doen En hoe je je voelt

OOK TIJDENS SCHOOLUREN EN IN DE KLAS KAN IK ER DRUK MEE ZIJN: Leg uit: wat een hyper is Hoe je weet dat je een hyper hebt Wat je dan moet doen En hoe je je voelt

SOMS KAN IK WEL WAT HULP GEBRUIKEN Soms kan ik wel wat hulp gebruiken met m’n diabetes: Wanneer ik anders dan anders reageer, vraag dan of ik mijn bloedsuikers wil meten. Of als je je zorgen maakt haal er dan de juf of meester bij. Wanneer ik laag ben kun je me helpen door…. Wanneer ik hoog ben kun je me helpen door… (Als je wilt kun je hier ook uitleggen hoe je je voelt wanneer je laag, hoog of schommelende bloedsuikers hebt, maar als je dat niet prettig vindt moet je dat niet doen.) SOMS KAN IK WEL WAT HULP GEBRUIKEN

IEDEREEN HEEFT WAT Iedereen heeft wel wat. De een heeft glutenallergie, de ander ADHD of dyslexie. Elk persoon heeft z’n eigen strijd, die van mij is diabetes.

HEBBEN JULLIE ER WAT AAN GEHAD? Dank voor jullie aandacht, hebben jullie er wat aan gehad? Zijn er nog vragen? Hier volgen wat voorbeelden van vragen die van je klasgenoten of leerkrachten kunt verwachten: Hoe merkte je dat je diabetes hebt? Hoe heb je diabetes gekregen? Waarom heb jij diabetes gekregen? Kan je er aan dood gaan? Doet het vingerprikken pijn? Waarom kan je insuline niet via een pilletje slikken? Mijn oma/opa/tante/hond/kat heeft ook diabetes is dat hetzelfde? Vergeet niet hand-outs uit te delen als je die hebt gekopieerd voor je klasgenoten. (voorbeelden van hand-outs staan op onze website.) HEBBEN JULLIE ER WAT AAN GEHAD? ZIJN ER NOG VRAGEN?