De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Incontinentie… Wat is dat eigenlijk?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Incontinentie… Wat is dat eigenlijk?"— Transcript van de presentatie:

1 Incontinentie… Wat is dat eigenlijk?
Gebruik deze presentatie om je klas uit te leggen wat incontinentie is. De toelichting per onderdeel staat in het notitievak onder de betreffende slide. verwijder dit rode vlak vóór je de presentatie geeft :-) Incontinentie… Wat is dat eigenlijk?

2 Wat is Incontinentie? Wie heeft er wel eens van incontinentie gehoord?
Wat denken jullie dat dit is?

3 Wat is Incontinentie? Iemand met incontinentie verliest per ongeluk kleine of beetjes of grote hoeveelheden urine of ontlasting. Incontinentie kan aangeboren zijn, maar ook ontstaan door zenuwschade, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk of val.

4 Hoe kan dat dan gebeuren ?
Bij een zenuwbeschadiging komt het seintje, als je naar de wc moet, dat de hersenen normaal afgeven niet goed door. Daardoor kan hij/zij problemen hebben met het ophouden van de plas of lukt het regelmatig niet om op tijd naar de wc te gaan.

5 Wat merk je van incontinentie ?
Een kind met incontinentie kan veel last hebben van (blaas-) ontstekingen en daardoor vaker school missen. Ook kan het voorkomen dat je vaker tijdens de les naar de WC gaat, of ongelukjes hebt, waardoor je onder schooltijd naar huis moet om zich te verschonen.

6 Wie kan incontinentie krijgen?
In principe kan iedereen het krijgen. Meestal ontstaat het op latere leeftijd. Als het voorkomt bij kinderen, kan het aangeboren zijn of ontstaan zijn door zenuwschade; meestal door een ongeluk of val.

7 Kun je incontinentie behandelen?
Bij kinderen is het niet makkelijk om incontinentie te behandelen. Soms is een neurostimulator een oplossing: dat is een apparaatje met een elektrode, die aan een zenuw wordt gekoppeld en ervoor zorgt dat je de plasprikkel weer voelt en op tijd naar de WC kunt gaan.  Een ‘neurostimulator’ is in sommige gevallen een oplossing. Dit is een klein apparaatje dat operatief onder de huid wordt aangebracht en helpt de seinen vanuit de hersenen naar de zenuwen beter door te geven. Het stuurt nauwkeurig gecontroleerde lichte elektrische pulsen naar de zenuwen rondom de blaas. Zo vangt je lichaam toch de signalen op, waardoor je voelt wanneer je naar de wc moet.

8 Zo, nu weet je iets over incontinentie.
Waarom is dat belangrijk, denk je?

9 Belangrijk om je te realiseren…
Als je klasgenootje incontinentie heeft, is hij of zij daar onzeker over en schaamt zich ervoor. Je bent bang dat je doorlekt, in je broek plast en dat klasgenoten iets ruiken. Een kind dat incontinent is zal daarom niet zo snel vertellen wat er aan de hand is.

10 Een paar vragen: Wat is incontinentie? ? Waar hebben kinderen met incontinentie last van? ? Wat is belangrijk om je te realiseren bij incontinentie? ? Iemand met incontinentie verliest per ongeluk kleine of beetjes of grote hoeveelheden urine of ontlasting. Ze kunnen last hebben van (blaas)ontstekingen en tijdens de les vaker naar de WC gaan. Als iemand incontinentie heeft, is hij of zij daar vaak onzeker over en schaamt zich ervoor. Het is fijn als je er normaal mee omgaat. Nu komen een paar korte vragen om de klas actief te laten nadenken over hetgeen zij gehoord hebben.

11 Hebben jullie nog vragen?

12 Meer weten? PVVN.nl weetwatikheb.nl


Download ppt "Incontinentie… Wat is dat eigenlijk?"

Verwante presentaties


Ads door Google