De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Lisa Ursprunger Gerjanne van der Schee Felina Bouman Marlon Krieger

Verwante presentaties


Presentatie over: "Lisa Ursprunger Gerjanne van der Schee Felina Bouman Marlon Krieger"— Transcript van de presentatie:

1 Lisa Ursprunger Gerjanne van der Schee Felina Bouman Marlon Krieger
Bacteriën Lisa Ursprunger Gerjanne van der Schee Felina Bouman Marlon Krieger Gezondheid 1

2 Taakverdeling Naam Verantwoordelijk voor:
Lisa Incubatietijd en ziektes Gerjanne Symptomen en behandelmethoden Felina Naam ziekte en veroorzaker Marlon Presentatie en aanvullende voorzorgsmaatregelen

3 Naam ziekte Wij hebben gekozen voor blaasontsteking. De Latijnse naam daarvoor is Cystitis. Door bacteriën wordt deze ziekte veroorzaakt.

4 Veroorzaker Veroorzaker: E.coli, proteus, klebsiella,enterobacter.
Escherichia coli: is een staafachtige bacterie. Ze zitten in de dikke darm en is nodig bij het verteren van voedsel. Ze komen door de ontslating naar buiten. Maar wanneer ze in de wand van de blaas gaan nestelen dan ontstaat er een onsteking. Proteus: Komen voor bij mensen en dieren in hun omgeving, in rioolwater, grond op tuingroentenen vooral op plaatsen waar dierlijk eiwit tot ontbinding over gaat. Klebsiella: dit is ook een staafachtige bacterie. Die in de mond en op de huid voor komen. Enterobacter: dit is een verzamelnaam van de bacterien wat hier genoemd zijn. Ze komen voor op het dier zelf of in de omgeving. En ze kunnen dus een blaasontsteking veroorzaken.

5 Incubatietijd Wanneer ben je besmet :
Een kat met een blaasontsteking gaat meestal erg vaak naar de kattenbak of naar buiten. Elke keer zal er maar een klein beetje urine eruit komen. Soms gaan katten ook in huis plassen. Bij een blaasontsteking kunnen katten door de pijn tijdens het plassen klagelijk miauwen. Die urine kan roodgekleurd zijn wanneer er bloed in zit. Wanneer krijg je daadwerkelijk symptomen : Als ze steeds vaker properen te plassen en je kunt ook kijken of die plas er goed eruit ziet of er bloed tussen zit .

6 Cyclus van blaasontsteking
De bacterie die komt via de urine of via het bloed in de blaas. Daar nestelt hij zich in de wand. Zo ontstaat er een ontsteking. En als de ontsteking erger word kan het blaasontsteking worden.

7 Symptomen Een branderig gevoel bij plassen
Vaak aandrang (meerdere keren per uur) Steeds hele kleine plasjes Buikpijn vlak boven het schaambeen De urine ziet troebel De urine heeft een onaangename geur Bloed bij de urine Kristallen in de urine

8 Behandelmethoden Blaasontsteking kan vanzelf over gaan, veel water drinken helpt daarbij. Meestal krijg je antibiotica om de bacterien te bestrijden. Dan kan de ontsteking snel genezen. Zo nodig kun je de paracetamol als pijnstiller gebruiken. Je kan ook onstekingsremmer gebruiken zodat het snel overgaat.

9 Aanvullende voorzorgsmaatregelen
Je kunt je huisdier een urine-verzurend dieet (cranberry capsules) geven, waardoor de struviet-kristallen oplossen. Ook kan nat voer en vitamine C helpen: zo kan het vocht beter worden opgenomen in het lijf. En zorg dat je huisdier voldoende water tot z’n beschikking heeft.

10 Einde


Download ppt "Lisa Ursprunger Gerjanne van der Schee Felina Bouman Marlon Krieger"

Verwante presentaties


Ads door Google