De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Spreekbeurt PKU door:.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Spreekbeurt PKU door:."— Transcript van de presentatie:

1 Spreekbeurt PKU door:

2 Waar ga ik het over hebben?
Eten Wat is PKU? Wat mag ik wel? Quiz + woordzoeker

3 Mijn eten → koekjes uitdelen Vraag: weet iemand wat er met dit koekje gebeurt in je lichaam?

4 Antwoord- Wat gebeurt er met mijn koekje?
Tanden en kiezen maken je koekje klein Stofjes in bijvoorbeeld je darmen maken je koekje nog kleiner Die heel kleine deeltjes heten voedingsstoffen Voedingsstoffen gaan door de ‘stofwisselingsfabriek’ en komen dan in je bloed terecht

5 Waarom eet ik? Vanuit het bloed komen de voedingsstoffen in je hele lichaam Je lichaam gebruikt dit om: Te sporten Te leren Je hart te laten kloppen En nog veel meer! Zonder eten kun je niet leven!

6 Wat is PKU? PKU heb ik al vanaf mijn geboorte
Iedereen krijgt na zijn geboorte een prik in de hiel! Je bloed wordt dan onderzocht op ziektes. Zo is bij mij ontdekt dat ik PKU heb.

7 Jullie mogen alles eten, ik niet!
Hoe kan dat? Een van die voedingsstoffen in het koekje is eiwit. Eiwit lijkt op een kralenketting: Verschillende kralen, deze staan voor de deeltjes van een eiwit. Alle kraaltjes hebben een eigen naam. Een van die kraaltjes phenylalanine (fee-niel-a-laa-nie-ne), → heel moeilijk woord, dit noemen we nu Phe (fee) → Ik mag minder Phe, en dus ook minder eiwitten!

8 Waarom mag iemand met PKU geen phe?
Mensen zonder PKU kunnen eiwitten met Phe goed gebruiken, bijvoorbeeld voor groeien, mooie haren en sterke nagels. Als er dan teveel Phe in je lichaam is, zorgt je lichaam ervoor dat dit weg gaat Als je PKU hebt: Mijn lichaam niks met Phe Er komt dan te veel Phe in je bloed. Als dit weken lang duurt, is dit slecht voor je Hierdoor: Word je erg moe Raak je snel afgeleid Kunnen je hersenen minder goed groeien En nog veel meer

9 Wat mag ik niet eten en wat wel?
Om te zorgen dat ik niet teveel Phe eet, volg ik een dieet Rood: vlees, noten, melkproducten, chocola Oranje: groente, rijst, pasta, graanproducten (koekjes) Groen: fruit, vet, suiker, frisdrank Stoplicht app kun je laten zien.

10 Maar, ook ik heb eiwitten nodig!
Om te groeien, weer beter te worden als ik ziek ben en voor energie heb ik ook eiwit nodig! Daarom krijg ik speciaal eten om toch genoeg eiwit binnen te krijgen: Shake Poeder Tabletten Repen Hier zit geen Phe in! → Eiwitpreparaat uitdelen

11 PKU & ik Wat moet ik nog meer doen behalve het dieet? → Om te controleren of er niet teveel Phe in mijn bloed zit, wordt mijn bloed af en toe gecontroleerd in het ziekenhuis Wat gebeurt er in het ziekenhuis? → De dokter kijkt of ik genoeg groei en ik niet teveel Phe eet Wat vind ik vervelend? Deze pagina kun je aanvullen en uitwerken met je eigen ervaringen!

12 Quiz: vraag 1 Waarom moet iemand met PKU op dieet?
A: Om ervoor te zorgen dat ik genoeg Phe binnen krijg. B: Om ervoor te zorgen dat ik geen Phe binnen krijg.

13 Quiz: vraag 2 Welke voedingsstof moet ik minder eten? A: vetten
B: suikers C: eiwitten

14 Quiz: vraag 3 Waarom mag ik minder eiwit?
A: Omdat er Phe in zit waar ik niet tegen kan B: Omdat er suiker in zit waar ik niet tegen kan

15 Woordzoeker Uitdelen!

16 Met dank aan:


Download ppt "Spreekbeurt PKU door:."

Verwante presentaties


Ads door Google