Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samenwerken binnen netwerken:
Advertisements

De hoeden van Edward de Bono
Suriname Health Care Vision 2030: het verpleegkundig perspectief
VIKC Kwaliteitskader en multidisciplinaire visitatie
Hoofdinspecteur verpleging en chronische zorg
DE EERSTE LIJN IN HET NIEUWE REGEERAKKOORD
Bedrijventerreinen als economische motor Presentatie door drs. Gerrit Ybema Ybema Economy Solutions Bedrijventerreincongres 2006 Zutphen, 5 oktober 2006.
Intensive care In de geestelijke gezondheidszorg
Invloed vanuit de cliëntenraad
Sociale Inclusie in de Nederlandse Context Succes en faalfactoren
Management Advies Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden.
Ede gemeente Platform milieuhandhaving grote gemeenten 23 november 2006 Ede Martien Meekes Vergunningen en Handhaving Juristenoverleg.
Doorbreek de muur van stilte:
Zorglandschap: IJstijd of Paradijs Mei 2012 Eke Zijlstra.
Stand van zaken voorschrijfbevoegdheid Drs. Th. W
Inventarisatie 2de/3de lijn T. b. v
Patientveiligheid: juridische aspecten
Kennisnetwerk CVA Nederland Samenwerking Ketencoördinatoren en Knowledge Brokers George Beusmans. Ha &BL.
Waar wilt u doodgaan. Keuzen en overwegingen Katrien Luijkx i. s. m
Zorgbrede transparantie en keuze-informatie
30 september 2005 Professioneel asset management Kunstwerken eindrapport.
TZFF Transmurale zorg fysiotherapie Friesland 21 april 2009.
Optimale Parkinsonzorg
Zorg voor de Toekomst Noord- en Oost-Groningen Marieke van Ginkel
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Governance en systeemtoezicht Rian Vos Coördinerend/specialist senior inspecteur IGZ.
Welkom Arie Jongejan directeur Carans / Scoop
Implementatie van drie goede voorbeelden
Bedrijfsnaam Bedrijfsplan. Missie Vertel hier jouw missie op lange termijn. Probeer woorden te gebruiken die nadruk leggen op de groei van jouw bedrijf.
RMC Radius verbindt Op 1 januari 2015 zijn RMC, Regionaal Maatschappelijk Centrum en Radius, welzijnsorganisatie Land van Cuijk gefuseerd. RMC Radius heeft.
Agenda Inleiding en Lagerhuis: Proces management en proces keten optimalisatie gaat ons helpen inzicht te krijgen in de impact van toekomstige veranderingen.
Relatie tussen Architectuur en Beheer. Inleiding  Architectuur:  Inzicht in samenhang en beheersing van verandering;  Actuele problematiek  Architectuur.
Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de Zorg (WKKGZ)
{ Bedrijfsnaam Bedrijfsplan.  Vertel hier jouw missie op lange termijn.  Probeer woorden te gebruiken die nadruk leggen op de groei van jouw bedrijf.
Verkennende Impactanalyse Cees van Westrenen
Basis GGZ Organisatie in de regio Midden Holland; een ketenaanpak Jane de Sauvage Nolting, projectmanager.
Leeswijzer bij de bijlagen In deze bijlagen bij het NVZ-strategiedocument Zorg voor 2020 zijn de belangrijkste grafieken en brondocumenten voor u geselecteerd.
Nationaal Plan TBC (NPT ) Ton van Dijk, Wnd. directeur Publieke Gezondheid GGD Haaglanden Portefeuillehouder TBC, GGD-GHOR Nederland.
Ergotherapie bij CVA Kwaliteitseisen of -wensen? Symposium Organisatie en financiering van de CVA zorg, op naar 2020 Theo van der Bom MBA, directeur-bestuurder.
Minder last, meer effect Zes principes van goed toezicht Presentatie Kaderstellende Visie op Toezicht
De RDOG Hollands Midden bestaat uit: de GGD Hollands Midden, de RAD Hollands Midden en het GHOR-bureau Hollands Midden Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg.
Samenwerking is prima, Dat houden we zo! Wie staat voor u Cora Hoffmann IC verpleegkundige van oorsprong Sinds 1973 werkzaam in Ziekenhuis Terneuzen.
© Karakter |pagina 1 Kinder- en jeugdpsychiatrie Mw. Irene Koopman Kinder- en jeugdpsychiater Clustermanager Behandelzaken Gelderland.
Partnerbijeenkomst EIZT Methodieken van CliëntenParticipatie (MCP)
Veranderstrategie en inkoop Utrecht 2015 Toke Tom.
Opbrengstindicatoren in het toezicht mbo
Netwerkvorming examencommissies: overbodige luxe?.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Overlegtafel subsidiepartijen m.b.t. inkoop/contractverlenging 2017 Dinsdag 13 oktober van – uur.
Visitatie voor psychologen Gefundeerd in de professionele standaard Voor vrijgevestigden Datum 22 september 2016.
Mededingingstoezicht in de Zorg Evergreens, Actualiteiten & Dilemma’s
Workshop COC met een missie! Begeleiders Marian Mourits, gynaecoloog
Gezondheid & Groen Noordwijk – 22 november 2016 Arthur Hilgersom.
ZorgkaartNederland En toezicht op de zorg
Hans van Santen, huisarts hoofdredacteur Medisch Contact
Drs. Her Grimbergen en Martin Veerman
Rivas Zorggroep de beste partner van de huisarts !?
Een nieuwe richtlijn voor de IC. en Wat kost dat allemaal eigenlijk
Vakgroep Technische Thuiszorg Verpleegkundigen
Organisatie & Beleid van gezondheidszorg Minor Active Ageing
Zorginstituut Nederland
De zorg verandert, het toezicht verandert mee
Wat doet het Wmo-toezicht?
De IGJ: audits met impact
Lessons learned Naar regionale oncologienetwerken.
Effectieve handhaving door ketenintegratie Albert van Wijk
Toezicht Wmo Toezicht WMO
Update Wmo Raad Twents ondersteuningsmodel woensdag 24 oktober 2018
Toezicht op Goed Bestuur bij IGJ Toezichtfestival maart 2019
Van toezicht op scholen naar toezicht op besturing in het onderwijs
Transcript van de presentatie:

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd Toezien op de IC Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd Dhr. drs. J.M. van den Berg - Coördinerend inspecteur ziekenhuizen

IC is belangrijk Waar is een IC goed in (en voor?) Zorg is belangrijk; daarom toezicht In Nederland vinden we goede en veilige zorg vinden belangrijk. Gelukkig behoort onze gezondheidszorg tot de beste ter wereld.. Maar zorg is mensenwerk. Er worden fouten gemaakt. Daarom is sinds jaar en dag (al ruim 200 jaar) toezicht een fundamenteel aspect om die hoge kwaliteit te handhaven. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd houdt toezicht op de veiligheid en kwaliteit van de gezondheidszorg en jeugdhulp in Nederland. In deze korte presentatie wil ik u laten zien hoe IGJ invulling geeft aan die rol. IC is belangrijk Waar is een IC goed in (en voor?)

Drie cases Overzicht over complexe pathologie Coördinatie en continuïteit Zelf kunnen sturen, indicatoren Drie cases Statistieken context (idee van de omvang toelichten aan de hand van cijfermateriaal) Het gaat om substantiële budgetten en het raakt veel mensen (professionals), wat het belang van effectieve, goed georganiseerd toezicht belangrijk maakt. Het zorgveld is enorm groot met veel specifieke niches, (met specifieke wetten en richtlijnen), waar je als toezichthouder goed op af moet stemmen; Toezien op de IC

Risicosturing Toezien waar het risico is Zorg is belangrijk; daarom toezicht In Nederland vinden we goede en veilige zorg vinden belangrijk. Gelukkig behoort onze gezondheidszorg tot de beste ter wereld.. Maar zorg is mensenwerk. Er worden fouten gemaakt. Daarom is sinds jaar en dag (al ruim 200 jaar) toezicht een fundamenteel aspect om die hoge kwaliteit te handhaven. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd houdt toezicht op de veiligheid en kwaliteit van de gezondheidszorg en jeugdhulp in Nederland. In deze korte presentatie wil ik u laten zien hoe IGJ invulling geeft aan die rol.

Maar ook op de setting Zorg is belangrijk; daarom toezicht In Nederland vinden we goede en veilige zorg vinden belangrijk. Gelukkig behoort onze gezondheidszorg tot de beste ter wereld.. Maar zorg is mensenwerk. Er worden fouten gemaakt. Daarom is sinds jaar en dag (al ruim 200 jaar) toezicht een fundamenteel aspect om die hoge kwaliteit te handhaven. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd houdt toezicht op de veiligheid en kwaliteit van de gezondheidszorg en jeugdhulp in Nederland. In deze korte presentatie wil ik u laten zien hoe IGJ invulling geeft aan die rol. Maar ook op de setting

Invulling van een verplichting Bijna unieke situatie in Nederland: Beroepsgroep mag zijn eigen normen invullen die overheid binden. Uniek Beangstigend Verplichtend voor overheid én zorg

2011-2017 2006 1993 Tijdlijn CBO, organisatie IC Veranderend zorglandschap Het zorglandschap is continu in ontwikkeling: zoals nieuwe technologieën, internationalisering van de markt, de verschuiving van tweedelijns naar eerstelijns zorg; dichter bij huis, wat meer samenwerking en afstemming vraagt en nieuwe regelgeving. Zulke veranderingen kunnen tot gevolg hebben dat het belangrijkste aspect van zorg uit het oog verloren wordt: dat zorg nog steeds om mensen draait: om de patiënt, cliënt en hun naasten. In die dynamische omgeving groter kans op risico’s en dus blijft het juist belangrijk om het bewaken en bevorderen van veiligheid en kwaliteit voorop te laten staan. 2011-2017 1993 2006 CBO, organisatie IC 2,5 jaar Knelpunt levels Richtlijn – kwaliteitsstandaard Eerste officiële richtlijn IC, knelpunt netwerkvorming levels

Uit andere bron Met dank aan het Ikazia Zorg is belangrijk; daarom toezicht In Nederland vinden we goede en veilige zorg vinden belangrijk. Gelukkig behoort onze gezondheidszorg tot de beste ter wereld.. Maar zorg is mensenwerk. Er worden fouten gemaakt. Daarom is sinds jaar en dag (al ruim 200 jaar) toezicht een fundamenteel aspect om die hoge kwaliteit te handhaven. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd houdt toezicht op de veiligheid en kwaliteit van de gezondheidszorg en jeugdhulp in Nederland. In deze korte presentatie wil ik u laten zien hoe IGJ invulling geeft aan die rol. Uit andere bron Met dank aan het Ikazia

De afgelopen tien jaar…. 2006 CBO Richtlijn Organisatie en werkwijze op intensive care-afdelingen (‘rode boekje’) Al snel veel discussie over criteria niveau 1 IC’s 2008 IGZ rapport ‘IC-afdelingen van niveau 1: op weg naar verantwoorde zorg’ Dringend advies revisie richtlijn 2006 op korte termijn. Aandacht voor: regionale samenwerking, overleg kleine met grote IC’s etc. 2010 Invitational Conference met stakeholders met lijst van knelpunten 2011 IGZ rapport ‘Grote intensive care-afdelingen werken continu aan kwaliteit’ 2011 Start herziening Richtlijn (Kennisinstituut Medisch Specialisten) 2015 Afkeuring door NVIC (2e) Concept Richtlijn IC Doorzettingsmacht: Regie overgenomen door Zorginstituut Nederland Adviescommissie Kwaliteit (ACK) 2016 Kwaliteitsstandaard Organisatie van Intensive Care + bijlagen 2017 Deadlines: uiterlijk eind 2017 Participeren in netwerk; half 2018 Implementatie gereed Schakels 2017 FJ Schoonderbeek

Waarom zijn die normen zo belangrijk? Voor een inspectie?

Kernbergrip: Handhaafbaar

Handhaafbaar Gebaseerd op een norm Ondergrens van de zorg Eenduidig geformuleerd Herkenbaar/waarneembaar Geen conflict met hogere norm Implementatietermijn klaar Handhaafbaar Statistieken context (idee van de omvang toelichten aan de hand van cijfermateriaal) Het gaat om substantiële budgetten en het raakt veel mensen (professionals), wat het belang van effectieve, goed georganiseerd toezicht belangrijk maakt. Het zorgveld is enorm groot met veel specifieke niches, (met specifieke wetten en richtlijnen), waar je als toezichthouder goed op af moet stemmen;

IC is een combinatie van Hoog risico Centrale plaats in zorg Complexe zorg Heftige emoties IC is een combinatie van Statistieken context (idee van de omvang toelichten aan de hand van cijfermateriaal) Het gaat om substantiële budgetten en het raakt veel mensen (professionals), wat het belang van effectieve, goed georganiseerd toezicht belangrijk maakt. Het zorgveld is enorm groot met veel specifieke niches, (met specifieke wetten en richtlijnen), waar je als toezichthouder goed op af moet stemmen;

Dat wil zeggen Toezicht op nieuwe standaard start medio 2019 Focus samenwerking Na afloop implementatietermijn Dat wil zeggen