Hoe benader ik een literaire tekst ui de negentiende eeuw?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Haar moeder, de Koningin, noemde men Ze woonde in een klein landje en haar vader was Er was eens een wondermooie prinses en ze noemden haar... Ze woonden.
Advertisements

18de eeuwse literaire ontwikkelingen
Oorspronkelijk werd dit reeds rondgestuurd als een Word document.
Literatuurgeschiedenis 2
Rusland Kennisquiz.
Kunstproject groep 8.
Kunst en gevoel Uitleg van het spel: -spelen in groepjes van 5 of 6. -Iedereen krijgt 5 kaarten. -1 iemand is de verteller. Deze kiest een kaart en beschrijft.
Makkelijk lezen voor volwassenen [Bedrijfsnaam]. Wat doen we?  We maken lezen aantrekkelijk.  We maken volwassenen actief met taal.  Dan wordt lezen.
Verdeel het woord in lettergrepen
De Bachcantates: harmonie van muziek, poëzie en religie
Andere uitingen Cultuur middeleeuwen.
John Locke: tabula rasa. Door ervaring leven vullen…
TEKSTSTIJLEN EN BEELDSPRAAK.
De middeleeuwen: cultuur en literatuur
Schrijven in passende stijl
Literatuur, hoofdstuk 1 Opdrachten.
Boekbespreking van Levi Steevensz 12 Mei 2009
Mijn boekbespreking gaat over
MAX de gelukkigste hond van de wereld
Nederlandse literatuur
Geluk is een werkwoord.
Aan de slag met verbeelden Niet richten op de inhoud maar beelden toevoegen aan het denkproces Casus is jullie offerte: ‘Kleinere afstand tussen burger.
Oost-Vlaanderen (in Oost-Vlaams dialect)
Projecten bij de.
Achttiende en negentiende eeuw
Quiz: taalronde.
2rootje ‘Dat is uit de kunst’
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
Wat is licht? Licht is een expressievorm van energie die vrijkomt door het terugspringen een atoom naar een schil met een lager energieniveau. Licht.
4 VWO / HAVO Laagland, Module 4.
Kunst en Kitsch. Kunst (actief beleven) Schoonheid mooi of indrukwekkend: in allerlei aspecten: ritme, kleur, vorm, lijnvoering, textuur, kader, perspectief.
Niet storen ik maak een boek.
Woordenschat Groep 5 Thema 4, les 3
Toen hij dichtbij het kasteel gekomen was, verstijfde hij niet, maar hij liep door tot aan de deur.
Moderne literatuur 2 hoog/laag u Skleněná Louka Literaire avond.
Tekstverklaring Hoe doe je dat?.
College 7. Ideeën Verlichting  Nieuwe dynastie  Kritische geest  Rede boven geloof  Objectief vaststellen.
Het belang van voorlezen
Schilderkunst Uit de Gouden Eeuw Rembrandt Frans Hals Jan Steen
H3.6, Nieuwe kansen 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat hun.
Leesvaardig Examentraining.
Weblog. Waarom?? Ouders de school in halen Kinderen over ervaringen laten schrijven en tekenen Samen werken aan een eindproduct ICT bij jonge kinderen.
Literary Devices. Alliteration; herhalen van eerste medeklinker-klanken om bepaalde nadruk aan deze woorden te geven. The passionate shepherd to his love.
Quiz tops en tips groep 5 en 6. Tops en tips In deze les maakte je maatje een gedicht over de nacht. Dit stond in ‘Zo zit het!’: ZO ZIT HET! Hier let.
Basiscursus ´Je ongekende vermogens’
Klas 3A Over lezen Blok 1
Verschillende delen 1 Korintiërs 12:14-20 Opdracht:
Nederlandse literatuur
Hoofdstuk 1 Jagers en Boeren.
Soorten poëzie enjambement
Kunst en Kitsch.
Poëzie “Hoe breek ik een gedicht open?”.
Natuurlijk leert de Koninklijke EHBO je helpen
Voorbereiding op mondeling examen deel 1
Literatuurgeschiedenis – V5
1 Wat er was vanaf het begin, wat wij gehoord hebben, wat wij met eigen ogen gezien en aanschouwd hebben, wat onze handen hebben aangeraakt, dat verkondigen.
Expressionisme + Futurisme
Hoe teksten uit de achttiende eeuw te benaderen…
Vrouwen.
Prijs Marnixring Poëziewedstrijd 2014
Luke van der Palen Paul Basten C4
1 Korintiërs 12: Een lichaam bestaat uit veel verschillende delen.
1 woorden met ui 2 woorden met oe 3 woorden met ou en nu 4.
POSTMODERNISME.
Ontdekkingen in de tijd van pruiken en revoluties
De schrijver mee op reis
De schrijver mee op reis
Waarom veranderde Brecht het theater ?
De exegese van de tekst Of te wel, begrijp je wat God door de bijbel tegen je zegt? Lees niet alleen wat er staat. Onderzoekt alles, maar behoud het goede.
  Fröbellaan 48, 3706 TH Zeist, 06 – , Brengt kunst tot leven
Transcript van de presentatie:

Hoe benader ik een literaire tekst ui de negentiende eeuw?

Stel: je krijgt een gedicht van Herman Gorter…

Wat weet ik allemaal van Herman Gorter? Herman Gorter was een van de Tachtigers en schreef vooral gedichten. Hij stond bekend om zijn mooischrijverij. De Tachtigers zijn het begin van de “autonome literatuur”, oftewel literatuur die niet meer belerend is en geen band meer heeft met de maatschappij of religie. De gedichten van Gorter richten zich dus niet op de maatschappij, maar zijn vaak beschrijvingen van zijn stemmingen en emoties. Het bekendste boek van Gorter is de “Mei”. Dit is een lang verhalend gedicht. Daarnaast schreef hij veel kortere gedichten, die werden gebundeld in Verzen. Gorter trok zich niets aan van wat de burgers wilden. Hij bedacht zelfs nieuwe woorden om zijn gevoelens beter te kunnen uitdrukken. Hij brak met alle conventies. DUS: Herman Gorter is een typisch voorbeeld van een anti-burger en een kunstenaar die deed hij zelf wilde. Hij schreef gedichten omdat hij gedichten wilde schrijven: l’art pour l’art. Gorter was het voorbeeld voor de andere Tachtigers.

Het is een kort gedicht van Gorter, dus waarschijnlijk uit Verzen Dit is een beschrijving van een vrouw die op het mos ligt, in de sneeuw. Het is een mooi beeld dat Gorter wil beschrijven. Het is een kort gedicht van Gorter, dus waarschijnlijk uit Verzen Er was toen sneeuw op ‘t mos Daarop lag ze los – Haar lippen nat en open, De oogen nat en open. Haar hand tikte den grond, Het trage vingerwit, Haar schouders gingen rond, In blauw op het sneeuwwit. ‘d Oogen beneden mij Paarlig ovale- Ze leek een stuk van mij Uit mij te verdwalen. Letterlijke herhaling Vingerwit? Nooit van gehoord. Een eigen woord. Klinkt wel mooi hier. Het gedicht is ook hier heel beeldend: een beschrijving van een vrouw die in de sneeuw ligt en zich beweegt. Gorter wil zintuigelijke waarnemingen in pakkende beelden weergeven en mooie klanken weergeven: duidelijk te zien in dit gedicht. Dit klinkt heel mooi en is een prachtig beeld: ogen als parels. En het rijmt heel mooi. Het gedicht richt zich duidelijk op een gevoel: iets wat uit “hemzelf lijkt te verdwalen”. Gorter vindt blijkbaar het beeld van een vrouw, liggend in de sneeuw iets heel moois en hij probeert dat in zo mooi mogelijke taal op te schrijven

Dit gedicht past goed bij de Tachtigers omdat: Er was toen sneeuw op ‘t mos Daarop lag ze los – Haar lippen nat en open, De oogen nat en open. Haar hand tikte den grond, Het trage vingerwit, Haar schouders gingen rond, In blauw op het sneeuwwit. ‘d Oogen beneden mij Paarlig ovale- Ze leek een stuk van mij Uit mij te verdwalen. Dit gedicht past goed bij de Tachtigers omdat: Het een voorbeeld is van autonome kunst  geen maatschappelijk nut. Het gedicht is heel duidelijk individualistisch: de waarneming van de schrijver wordt beschreven. Er wordt de nadruk gelegd op het gevoel en de beleving (van de schrijver). Dit gedicht is een duidelijk voorbeeld van “de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie” van de dichter.