De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 1 Jagers en Boeren.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 1 Jagers en Boeren."— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 1 Jagers en Boeren

2 Wat gaan we doen vandaag?
Uittreksel 1.4 A bespreken Bespreken huiswerk: vragen van 1.4 A

3 Uittreksel maken: de regels
1. Kort maar krachtig: hou het kort! 2. Wees objectief: zorg dat je neutraal blijft. Vertel alleen de feiten, niks daaromheen. 3. Formuleer vragen: Stel jezelf dan vragen. Voor een samenvatting van een roman kun je de vier W’s goed gebruiken: Wie is de hoofdpersoon? Waar speelt het verhaal zich af? Wanneer speelt het verhaal zich af? Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen? Welke personen worden in de stof genoemd, welke plaatsen zijn belangrijk, welke data moet je onthouden, welke ontwikkeling vindt plaats? 4. Maak het niet te ingewikkeld: Als je je samenvatting aan je moeder/beste vriend/cavia voorleest, moeten zij gewoon snappen hoe het verhaal verloopt. 5. Begin en einde: Niet onbelangrijk: zorg in het geval van een leesboek ervoor dat je samenvatting een duidelijk begin en een einde heeft. 6. Check! Last but not least: de controle. Een samenvatting is een typische opdracht die je moet blijven nalezen en bijwerken. Kijk goed of je informatie kunt weglaten, zeker als je samenvatting voor je gevoel te lang is. Samenvatten is een kunst, maar als je kritisch blijft, je tekst blijft nalezen, schrappen, bijwerken, controleren en je aan deze regels houdt, komt alles goed. Succes!

4 Uittreksel 1.4 A Leven van de landbouw
Akkerbouw = Verbouwen van gewassen op het veld. Akkerbouw en veeteelt  rond v.Chr. nieuw middel van bestaan  Midden Oosten Het ontstaan van de landbouw was een revolutie (ingrijpende verandering)  het leven werd anders door het ontstaan van de landbouw: Mensen gingen leven in een landbouwsamenleving Landbouwsamenleving = samenleving waarin mensen van landbouw leven in een zelfvoorzienend dorp. 2 Kenmerken van een landbouwsamenleving: Economie  door akkerbouw en veeteelt gingen mensen hun eigen voedsel produceren Wonen  mensen gaan op een vaste plaats wonen  ontstaan van dorpen.

5 Hunebed D27 ligt in het Drentse Borger, naast het Hunebedcentrum
Hunebed D27 ligt in het Drentse Borger, naast het Hunebedcentrum. Dit hunebed is gebouwd van 42 stenen, waarvan 10 dekstenen. Met ruim 21 meter is het het grootste hunebed van Nederland.

6

7 Wat gaan we doen vandaag?
Lezen 1.4 B Bespreken huiswerk: vragen van 1.4 A Samenvatting 1.4 B bespreken

8 Niet alleen in Nederland staan hunebedden, ook in andere delen van Europa is er in de prehistorie met grote stenen gesjouwd. Deze 'dolmen' - zoals hunebedden ook wel worden genoemd - staat in Bretagne in Frankrijk.  

9 In 1847 werden in Rolde twee hunebedden te koop aangeboden
In 1847 werden in Rolde twee hunebedden te koop aangeboden. De stenen werden bij opbod verkocht. Ze werden vaak gebruikt voor dijkverzwaring. Op deze manier zijn in de afgelopen eeuwen veel hunebedden verdwenen.

10 Trechterbekers zijn trechtervormige voorraadpotten
Trechterbekers zijn trechtervormige voorraadpotten. Ze werden waarschijnlijk gebruikt om voedsel in op te slaan. De boeren hadden goede potten nodig om al hun moeizaam verbouwde graan in op te slaan, zonder dat muizen erbij konden komen.

11 Het Mannetje van Willemstad is een bijna 6500 jaar oud eikenhoutenbeeldje. We weten niet welk doel het had. Was het een ritueel voorwerp van een sjamaan of speelgoed? Natuurgodsdienst = mensen geloven dat alle dingen in de natuur een ziel of soort god hebben. Het Mannetje van Willemstad is te bezichtigen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

12 Schooltv Beeldbankclip De bouw van een hunebed

13

14


Download ppt "Hoofdstuk 1 Jagers en Boeren."

Verwante presentaties


Ads door Google