Tellen én Vertellen Verantwoorden in een samenleving die terugpraat

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ervaringen in samenwerking
Advertisements

Rol en positie van de toekomstige Raad Koos van Dijken Senior-onderzoeker en projectleider Debat Binnenlands Bestuur, 27 februari 2014.
De eerste 100 dagen van de lokale bestuurder
Innovatie en stakeholders in VO
Martine Meijers Hester Tjalma
Wijkambitie Zuidwest Wijkdialoog 29 november 2011.
Taakinvulling door de rekenkamer
Parlementaire democratie
Versterking Horizontale Verantwoording Wet Revitalisering Generiek Toezicht Woord vooraf.
Thematisch overleg en regie Stad Gent OCMW Gent Derden Rol van de regisseur : Overzicht Verantwoording Visie en beleid Samenwerking Thematisch overleg.
1 Collectieve Belangenbehartiging De rol van KBO-Brabant in een veranderende samenleving Tijd van wederopbouw Jaren 60 Jaren 80 Vanaf 2000 Hoe verder De.
Gezinsweek Een nieuwjaarsgeschenk van de ChristenUnie fractie aan de stad.
De kern van het arrangeren
Sociale Agenda 2020 Gesprek met de raad 3 en 4 april 2012.
1/9 2/9 INHOUD Wat is een referendum precies? Wie zijn de kandidaten? Wat zijn de voordelen van zo’n burgemeestersreferendum? En wat de nadelen? Conclusie.
Samenwerking en toekomst Drechtsteden
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Duale verkiezingen Gemeenteraadsverkiezingen in 2006.
Gemeenschapsontwikkeling door zelfsturing
SOCIAAL ONDERNEMERSCHAP COLLEGE 7 Stakeholderanalyse, wenselijkheid en haalbaarheid en vooruitblik elevatorpitch.
Vierde voortgangsrapportage Implementatie Jeugdwet.
De Toekomst van adviesraden Bert Holman Voorzitter Koepel Wmo-raden Heereveen 29 oktober 2015.
Grip op Regionale Samenwerking: Rob de Greef en Roeland Stolk.
Raadsinformatiebijeenkomst decentralisaties sociaal maatschappelijk domein Datum: 27 augustus 2013 Gemeente: Dordrecht.
1 Gemeenschapsontwikkeling door zelfsturing 30 oktober 2010 Wil van der Coelen Regisseur zelfsturing.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Regievoering door gemeente Delft Commissie M&E 13 september 2012.
De genetwerkte docent Bieke Schreurs, Monique Korenhof & Maarten de Laat.
1……………………….. Doeltreffende samenwerking Markermeer - IJmeer 12 november 2015 Corné Nijburg.
Continuïteit van de Samenleving Strategische Agenda Renee Linck Uitvoerend projectleider November 2015.
Regie van ketens en netwerken in de WMO 9 december 2010 Theo Konijn.
Nukubu / Nimby De rol van de lastige burger en de lokale democratie Een verhaal van uit de basis.
Workshop christelijke politiek Gegeven door:. Doel van de avond Een objectief beeld van Nederlandse christelijke partijen en hun standpunten. Discussie.
Resultaten tellen Presentatie voor raadsdelegatie Delft 16 april 2009.
PRESENTATIE STADHUISKWARTIER – Het Nieuwe Werken EEN LOGISCH EN HELDER GEBOUW INTEGRATIE OUDBOUW EN NIEUWBOUW ONTMOETINGSPLEK GEWORTELD IN DE HISTORISCHE.
Convenant ‘Extra investeringen Langdurige Zorg ’ Peter Kruithof directie Langdurige Zorg.
RondeTafelgesprek Kerngroep de Bevelanden met de raad van Borsele 21 november 2013.
Participatie Nieuwe Stijl Schakdeldag 21 juni 2016 Annemieke van Brunschot, VNG Heleen Smit, ministerie IenM Even voorstellen: wie zijn wij? Directie.
Paradigma’s met de P van Politiek – 21 januari 2012 – Hans Kessens.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
De rode draad en de lokale aanpak Beleidsplannen decentralisaties.
Regie en kerntaken in Amersfoort Bezoek gemeente Delft Amersfoort, 4 September en organisatie/
Samenwerking en Toekomst Drechtsteden regionale strategische agenda programmering netwerkbestuur organisatieontwikkeling portefeuillehouder A.B. Blase.
De nieuwe woningwet. Wat betekent dat voor u?
De sociale wijkteams in Leiden
Positie van de gemeenteraad in 2017
Wat is jeugdwelzijnswerk?
Sjors Slaats december 2015 Omgevingswet & de Raad Sjors Slaats Sjors Slaats december 2015.
Bijeenkomst 3 Bespreking huiswerkopdracht week 2: invloed burgers/organisaties op besluit van een gemeente Taken en rollen van de gemeenteraad De gereedschapskist.
‘Aan de slag met ouders als onmisbare partner’
Raadsleden in soorten Ombudsman Partijpoliticus Bestuurder Coach
De rol van KBO-Brabant in een veranderende samenleving
Versterking Horizontale Verantwoording Wet Revitalisering Generiek Toezicht Woord vooraf.
Meten is weten, maar wat wil je meten? En vooral, wat wil je weten?!
Waarstaatjegemeente.nl Horizontale Verantwoording
bij kwaliteit en outcome
Tellen en vertellen Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein
Pilot online discussieplatform Argu
Staf Depla Van Poeljelezing
Doen wat nodig is! Onze zoektocht naar eigentijds verantwoorden Mohamed Acharki, Maartje de Kruijf Dordrecht, 24 januari 2018.
Democratische vernieuwing Nijkerk
Verantwoordelijkheid van Organisaties
De rol van de raad onder de Omgevingswet Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet Jong , 26 april.
De collectieve ambitie
Tellen en vertellen Anders monitoren en verantwoorden
voor een samenleving met veerkracht
10 december 2018 Presentatie College Krachttoer en Werkconferentie 2018 Dorpenoverleg Midden-Drenthe.
Groeien als team - het teamcharter als hulpmiddel
Een vitaal economisch Zevenbergen
Transcript van de presentatie:

Tellen én Vertellen Verantwoorden in een samenleving die terugpraat 24 januari 2018 Zayaz, Gemeente Dordrecht en Rodney Weterings (FRAEY)

Doel 1. Terugkijken Wat wilt u behouden aan de huidige manier van verantwoorden? Inspireren en vooruitblikken hoe kan verantwoorden in uw gemeente (nog) beter aansluiten bij actuele maatschappelijke ontwikkelingen en het ‘opgavengerichtwerken’?

Programma (tot 22:00 uur) Korte introductie op het thema Gesprek: de voor- en nadelen van de actuele praktijk in Dordrecht Cross-sectoraal leren: woningcorporatie Zayaz en haar zoektocht naar eigentijd verantwoorden (door Mohamed Acharki en Maartje de Kruijf) Gesprek: aanknopingspunten en vervolgstappen

Verantwoorden ver·ant·woor·den (verantwoordde, heeft verantwoord) 1rekenschap geven van, rechtvaardigen: zich verantwoorden rekenschap afleggen 1) Justificeren 2) Rechtvaardigen 3) Rekenschap afleggen 4) Rekenschap geven van 5) Verantwoord 6) Verduren 7) Wettigen [Nederlands] uitleggen waarom je iets doet

Verantwoorden a. Bijsturen d. Controleren b. Leren e. Concluderen c. Innoveren f. Afrekenen

Twee ‘routes’ / rollen Vervolmaken Vermaatschappelijken De raad als Een route waarin het hoofdschap van de raad ten opzichte van het college wordt benadrukt waarin de raad vooral inzet op het vervolmaken van de capaciteit om die rol waar te maken. Instrumenten, ondersteuning, informatiepositie en bevoegdheden van de raad. Nog slimmer, beter en doelmatiger doen wat we al doen Centrale as is de relatie tussen raad en college Brandstof: prestatie-indicatoren --? TELLEN De raad als ‘controleur van het college’ En route waarin de inzet van de raad er vooral op is gericht om een zinvolle en effectieve rol te spelen in maatschappelijke netwerken. Centrale as is de relatie tussen raad en electoraat / samenleving. Brandstof: verhalen van buiten  VERTELLEN De raad als ‘maatschappelijk toezichthouder’

Twee voorbeelden Almere & Eindhoven (1) Politieke markt Horizontale verantwoording (Dordrecht: sturen op het sociale domein) Verticale verantwoording Intentie-overeenkomst publiek verantwoorden (tussen gemeente en instellingen)

Twee voorbeelden Almere & Eindhoven (2) B. Eindhoven: Maatschappelijke verkenningscommissies Kiezen van een thema Raadsleden formeren een commissie Dwars door partijen heen Gaan op fact-finding mission in de stad Rapporteren gezamenlijk aan de raad Hebben een onderling debat over opbrengst/rapport Kan uitmonden in moties-vreemd, vragen aan college, rekenkameronderzoek, et cetera.

De gemeenteraad: Primaat of Ultimaat?

Vermaatschappelijken van de verantwoording (1): Wat kan het de raad opleveren? Scheppende macht Versterking van het primaat van de raad Controlerende macht: Versterken van het vermogen van de raad om gezaghebbend ‘neen’ te zeggen Verbindende macht van de raad Capaciteit van de raad om verbindingen tel leggen tussen systeem en leefwereld en aangehaakt zijn bij relevante en vitale netwerken in de stad Anticipatiemacht van de raad (de macht van het ‘er zijn’): Versterken van de mate waarin anderen (college, maatschappelijke partners) rekening houden met voorkeuren en opvattingen van de raad

Vermaatschappelijken van de verantwoording (2): Wat kan het de raad kosten? Verlies van partijpolitiek profiel Raadsleden als volksvertegenwoordigers of de raad als volksvertegenwoordiger? ‘Botsen voor de buhne’ wordt minder geloofwaardig Investeren in een hogere conflicttolerantie Raadsdebat kán (in een bepaald opzicht) onaantrekkelijker worden

Vermaatschappelijken van de verantwoording (3): Wat kan het de samenleving opleveren en kosten? Van politieke besluitvorming naar maatschappelijke coproductie Nadrukkelijk in verbinding met de binnenwereld van het stadhuis met de bijbehorende mogelijkheden tot ‘beïnvloeding’ Nieuw vertrouwen Investering in een beredeneerd vertrouwen in je het eigen lokaal bestuur Tijd en energie

Gesprek over uw actuele praktijk: KSV Kernvraag: waaraan draagt KSV in uw ogen in Dordrecht bij? Wat vind u hierin de moeite waard? Wat is in uw ogen effectief? Waarvan krijgt u energie? Wat zou u beslist willen behouden, verbeteren uitbouwen? Wat vind u minder de moeite waard? Wat is niet zo effectief? Heeft u last van energie-lekken? Waar wilt u vanaf? Wat mag er ‘een onsje minder’?