HANDELSPARTNERS.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Onzekere risico’s van nanomaterialen: Hoe zijn ze geregeld. Dr
Advertisements

1.
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
4.1 Van probleem tot prototype
Hoofdstuk 11deel 2 handel en marketing
Testdata Management Ketentest
Rechtshandelingen van de Unie
1 De wijzigingen in de Regeling Beleggen en Belenen per 1 januari 2010 Presentatie 18 en 19 november 2010 voor KBO/KBVO.
Motie Bij politiek relevante aanbestedingen de gemeenteraad in de gelegenheid stellen vooraf kaders te stellen ten behoeve van het op stellen van het Programma.
Verbrandingstoestellen werkend met bio-ethanol
D4A en Toegankelijkheid
GROEIDOCUMENT.
Europese financiering voor Musea, 26 juni 2007 Amsterdams Historisch Museum Laura Grijns.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Hoe en waarom veranderde het GLB aan het einde van de 20 e eeuw?
Wat betekent EU-GHS voor afnemers van chemische stoffen en mengsels?
Europese Samenwerking
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
Hoofdstuk 14 Europese aanbestedingsregels. Bij aanbesteding moeten de lidstaten de fundamentele vrijheden te respecteren, met name: Het algemeen discriminatieverbod.
MVO en analyse van dilemma’s
Pensioenverzekeren over de grens
Introductie OHSAS
Waarom een standaard Een norm of standaard is een procedure of een maat waarvan een groep mensen met elkaar heeft afgesproken dat ze hem zullen gebruiken.
Hoofdstuk 10 Vrij dienstenverkeer. (2/17) De vrijheid van diensten wordt gewaarborgd door artikel 49, lid 1, van het Verdrag: In het kader van de volgende.
voor iedere ondernemer
NA Manueel bediende en aangedreven gevelelementen Voordracht met de steun van de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Leidraad.
De Europese Unie: 500 miljoen mensen – 28 landen
Visie op Duurzaamheid  .
De Richtlijn Drukapparatuur
H.1 Veiligheid AOC Oost.
Budgetteren H5 Omzetbelasting Ondernemer detailhandel.
Toezicht CE-markering Bouwproducten R. Baaten Sr. Inspecteur Den Haag, 11 december 2014.
NEN 1010: september 2015 Stellingen Stellingen.
8.2 Hebben we baat bij de EU? In deze PowerPoint-presentatie leer je over: Europese interne markt Harmonisatie Monetaire Unie © Noordhoff Uitgevers 2012.
Rollenspel EU besluitvorming
2VMBO Mens en Maatschappij
Het project. Vandaag Tussenstand projecten Hoofdstuk 3 Projectvoorstel SWOT begin.
Keuzemodule Groen Ondernemen Coen van Wetering
Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuur-bedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
20 januari 2016 – Herman Bongenaar
Infosessie MAP versie Wijzigingen procedure MAP Gebruik van de nieuwe risicoanalyse.
Verslag over de uitvoering van de Bouwproductenverordening
RO & Milieu Gedwongen vriendschap onder de Omgevingswet? Sandra Anzion
“Aanbestedingsvormen in perspectief”
Les 2: Van productie tot verkoop
B-VCA / VOL-VCA © PBNA. Niets uit deze presentatie mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van PBNA.
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Marktanalyse.
Verkopen Les 3 Niveau 4.
De Kwaliteit Verbetercyclus
Wet & Regelgeving Vervolg op vorige week.
HANDELSPARTNERS.
Bestel- en aankoopprocedure
Welke rol speelt de EU bij de vrijmaking van de internationale handel?
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen Overijse - 1 februari
Nederland Circulair in 2050 ARN relatiedag, Utrecht 17 november 2016
Werken in een arbeidsorganisatie
inclusief WW PROTECTIONISME Invoerrechten Strenge regels Invoerverbod Contingentering (aantal afspreken)
Rollenspel EU besluitvorming
Wet- en Regelgeving, deel 2
Voeg hier een foto van het product in
Les 2: Van productie tot verkoop
Asbest en keramisch materiaal
Diersoortverdieping overige zoogdieren
Hoofdstuk 3 Eerlijke handel
<naam van kolonie>
Transcript van de presentatie:

HANDELSPARTNERS

HANDELSPARTNERS

WERKPROCESSEN D1 K1 W2 Drijft internationale handel

Als je een nieuw product of dienst op de markt wilt brengen moet dit gekeurd zijn en voldoen aan diversen eisen Waarom?? Product moet veilig zijn Risico's moeten aangegeven zijn Letsel wordt hiermee voorkomen Letsel wordt zo klein mogelijk gehouden Het product moet voor de gebruiker (klant) veilig zijn

Naast de veiligheid moeten de risico's worden aangegeven Waarom is dit? …………………….. ……………………… Risico’s moeten worden aangegeven om de veiligheid van de gebruiker te waarborgen en het risico’s op onveilig gebruik (met letsel als gevolg) te voorkomen-zo klein mogelijk te houden

Voorbeeld Samsung smartphone Als het product niet veilig is wordt het uit de markt verwijderd door de overheid of door commerciële redenen door de leverancier zelf Voorbeeld Samsung smartphone Samsung bevestigt terugroepactie Galaxy Note 7 vanwege ontplofte accu's Samsung heeft de verkoop van de Galaxy Note 7 tijdelijk stopgezet en roept verkochte toestellen terug. De actie is begonnen vanwege incidenten waarbij de accu van het toestel ontplofte. Volgens Samsung zijn er 35 incidenten geweest.

Veel industriële productgroepen mogen uitsluitend worden verhandeld in de Europese Economische Ruimte (EER) als ze CE-markering hebben. Dit geeft aan dat het product voldoet aan wettelijke eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. CE-merkteken CE staat hierbij voor Conformité Européenne, wat zoveel betekent als in overeenstemming met de Europese regelgeving De CE-markering - herkenbaar aan het bekende 'CE' merkteken - moet worden aangebracht op het product of een daarop aanwezig gegevensplaatje. Is dit technisch niet uitvoerbaar, dan mag men de CE-markering aanbrengen op de productverpakking of op een begeleidend document.

De CE-markering heeft 2 doelen: bevordering van de vrije goederenhandel binnen de EER; harmonisatie van de wetgeving van de EER-landen voor productveiligheid en -gezondheid. Producten met CE-markering mogen vrij worden verhandeld in de hele EER (alle EU-lidstaten en IJsland, Liechtenstein en Noorwegen). Nationale overheden mogen geen aanvullende eisen stellen. Voldoen producten niet aan de Europese eisen? Dan is CE-markering niet toegestaan en mogen de producten niet worden verhandeld in de EER.

Risico’s bij gebruik moeten beschreven zijn → in de USA extreem vanwege aanklacht → geld Stella Liebeck klaagde McDonald’s aan toen ze in 1992 koffie van de keten knoeide en ernstige brandwonden opliep. Ze won de zaak en kreeg in eerste instantie 2,9 miljoen dollar.

Wat moet je doen om een nieuw product of dienst op de markt te brengen: Volg de aanwijzingen op het stappenplan CE-markering en raadpleeg alle EU-richtlijnen en –verordeningen die van toepassing zijn op je product(en).

Welke wetten heb je nog meer mee te maken als je een product of iets anders op de markt wilt brengen De Europese norm → EN-eisen Nederlandse wetgeving Warenwet Warenbesluit algemene productveiligheid Bij eetbare producten moet altijd de herkomst worden vermeld EU → moet taalbepalende beschrijving op/bij product zitten

Het EU-ecolabel Een Europees milieukeurmerk voor non-foodproducten Doel= duurzame productie en consumptie te stimuleren Vraag: wat is voor jullie duurzaam?? Geef enkele voorbeelden

Wanneer mag je gebruik maken van het ecolabel? Indien je voldoet aan de criteria van verordening Bekijk de site van SMK (stichting milieu kenmerk) en noem twee zaken die je positief opvallen http://www.smk.nl/1/home.html

Smk-ecolabel is er voor o.a.: Groeimedia Bodemverbeteraars Hot-inkoop voor Nederland Cosmetica + hygiëne Kleding (ook PBM) etc

De belangrijkste eisen voor een nieuw product of dienst op een rij https://www.ondernemersplein.nl/artikel/producteisen/ Wat heb ik: Vraag uit de markt/klant Wat wil ik Nieuw product/dienst/machine Wat moet ik Mij houden aan wet en regelgeving

Aan de slag: Lees de opdracht HANDELSPARTNERS eerst goed door Bouw het verslag op uit de beantwoorde vragen GEEF EEN EIGEN KLEUR (AFDELING) AAN DE OPDRACHT Succes!!

EINDE