Political Communication & Journalism

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
HET CSE NEDERLANDS. Je spreekt toch al jaren
Advertisements

Wat is er met mijn mama? Informatie over de ziekte ALS bedoeld voor kinderen op de basisschool. (Met nadruk bedoeld om samen met uw kind door te nemen)
Mijn gegevens op het web!?
Godsdienst 1.
Woorden en tijd.....
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Wat maakt het leven zinvol?
Kunst bij de Mussen. Wij zijn de kunstenaars We bedenken zelf allerlei dingen.
Kun jij de plusklas aan?.
Het Potlood.
De neurale basis van structuur in taal Gideon Borensztajn
DE PAPEGAAI.
Een project in het kader van de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit
Ik nodig je uit tot een nieuw begin.
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
Interpreteren van data
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
Een eerste opzet met mogelijkheden
Zo`n onschuldig klein dier.
Stel je voor, je bent weer kind…. En de wereld mag lekker helemaal om jou draaien.
Ik doe mijn presentatie over…
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
Stage: Basisschool de Klingerberg
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Wat is genoeg?.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product.
Flip de Proef Hoofdstuk 4 maar dan anders…. Wat is dat? Hoofdstuk 4 gaat over handig tellen. Dat gaan we proberen 's op een andere manier te doen. Ik.
WAT maakt ons UNIEK?. We houden van aanpakken! We leren door gewoon te doen de praktijk We houden niet van boeken We zijn schatten We willen graag nu.
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
We lezen uit bijbel gewone taal: Johannes 15: Johannes 4: 7-21 De preek gaat over 1 Johannes 4: 19 Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd.
Je spreekbeurt Leuk dat je jouw spreekbeurt over handicaps gaat houden! Veel mensen weten namelijk niet zo goed wat het is om met zo’n beperking te.
Koffieochtend 3 november 2016 REGELS EN GRENZEN IN DE OPVOEDING
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Bron: raadpleging
Leer weer jezelf te zijn
Kan je zien of iemand holebi is?
Gesprekstechnieken Trainers: Jasper Kroeger Tom Kievit
Hoe armer je bent, hoe vaker je wind tegen hebt..
Passend onderwijs.
1.
Mark: Goedemiddag allemaal, bedankt voor jullie komst naar onze presentatiesessie over het B2B Marketing Trendrapport 2017.
Het Potlood.
Reflecteren even pas op de plaats
Matteüs 13:44-46 Jezus vertelde aan de mensen een verhaal:
Matteüs 5:1-16 Jezus zag heel veel mensen naar hem toe komen.
Informatie verdraaien
In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling.
Onderzoekend leren Hoe zien opdrachten voor onderzoekend leren bij wiskunde er uit? Tool IE-2: Het vergelijken van gestructureerde en ongestructureerde.
© UNIEK IN DE KLAS.
Cursus 2.2 Het Leven van de Eerste Mensen Klas 1 KGT Lesweek 2
1. Kan je alleen aan wetenschap doen of heb je anderen nodig?
Een juf komt nieuw op een Amsterdamse school
Het Potlood.
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
Verhage, H. (2005). Coachend opvoeden. Soest: Uitgeverij Nelissen.
Big Data.
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Big Data.
Ontdekkingen in de tijd van pruiken en revoluties
Kwaliteitskader 2017 Stichting de Parel.
Jezus gaat met zijn leerlingen naar een tuin. Hij gaat alleen verder
Gewoon iemand zijn…. Muziek: Saved by the bell (The Bee Gees)
Morele dilemma’s.
3 pijlers in jaar 3 cruiseschip/speedboot ? Ben jij kapitein op jouw
Ontwerp een buitenles Les 1 Les 4.
Semantisatieverhaal Ken jullie het filmpje van die lachende man in het openbaar vervoer, in de metro? Openbaar vervoer is vervoer dat iedereen mag gebruiken,
Iedereen in de dramadriehoek
3 pijlers in jaar 3 cruiseschip/speedboot ? Ben jij kapitein op jouw
SLIMMER DAMMEN Door [Naam] Voorkant: ruimte voor titels, foto’s etc.
Transcript van de presentatie:

Political Communication & Journalism Presentatie over framing voor het Kinderpersbureau van OBS Multatuli Universiteit van Amsterdam

Waar komt framing vandaan? Het begon allemaal met deze twee heren: Zij vroegen zich af hoe mensen beslissingen nemen als ze dezelfde informatie krijgen, maar als deze informatie op een andere manier wordt gebracht. Daniel Kahneman Amos Tversky

Hun ‘prospect theory’ experiment Er heerst een ziekte en als we niets doen sterven 600 mensen, maar …: Als we medicijn A gebruiken zullen 200 mensen worden gered; Als we medicijn B gebruiken is er 1/3 kans dat iedereen wordt gered en 2/3 kans dat niemand wordt gered. Er heerst een ziekte en als we niets doen sterven 600 mensen, maar …: Als we medicijn A gebruiken zullen 400 mensen sterven; Als we medicijn B gebruiken is er een 1/3 kans dat niemand sterft en 2/3 kans dat iedereen sterft.

En wat voor gevolgen had dit? Als het dus uitmaakt hoe informatie wordt beschreven, dan is het dus belangrijk om te onderzoeken hoe nieuwsmedia hun informatie proberen over te brengen. Dus zijn heel veel wetenschappers gaan kijken naar hoe nieuwsmedia hun verhalen vertellen. En dat leidde tot twee belangrijke inzichten: Journalisten gebruiken verschillende woorden om hetzelfde te beschrijven, maar dat verschil maakt ook echt uit. Journalisten kunnen de complexe wereld niet in zijn geheel beschrijven, en dus moet ze keuzes maken.

Een voorbeeldje: Stel, de Nederlandse regering wil een nieuwe kerncentrale bouwen. Jij bent journalist en de hoofdredacteur vraagt jou een stukje te schrijven wat de gevolgen van het bouwen van een kerncentrale zijn. Maar het moet wel een kort stukje worden, want er is niet zoveel ruimte in de krant over. Wat ga je schrijven?

Framing? Precies die keuze tussen wat je besluit wel te vertellen en wat niet, en de keuze waar je de nadruk op legt en waarop niet, is wat we framing noemen. Een frame is een Engels woord voor kader of fotolijst. En sommige dingen staan er wel op, en sommige dingen niet; sommige dingen op de foto zullen belangrijk lijken, en sommige dingen minder belangrijk. En journalisten moeten altijd dit soort keuzes maken. En soms doen journalisten dit bewust, maar meestal omdat het “logisch” lijkt.

Issue specifieke en generieke frames Wetenschappers hebben gezien dat je vervolgens een onderscheid kan maken tussen twee soorten frames: Issue speficiek Frames die je alleen kan toepassen op een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld over kernenergie: Milieu Veiligheid Geostrategisch … Generieke frames Frames die je op zo’n beetje elk onderwerp kan toepassen. Economisch Conflict Verantwoordelijkheid Moraal Human interest

Issue specifieke en generieke frames Wetenschappers hebben gezien dat je vervolgens een onderscheid kan maken tussen twee soorten frames: Issue speficiek Frames die je alleen kan toepassen op een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld over kernenergie: Milieu Veiligheid … Generieke frames Frames die je op zo’n beetje elk onderwerp kan toepassen. Economisch Conflict Verantwoordelijkheid Moraal Human interest Hajo Boomgaarden Sophie Lecheler Holli Semetko Patti Valkenburg Claes de Vreese

Maar wat maakt het nu helemaal uit? Nou, als Kahneman en Tversky gelijk hebben, dan maakt het wel degelijk uit. Voor issue specific frames is dat misschien wel logisch, maar misschien zien we dit ook gebeuren bij de generieke frames. Dus daarom hebben wij de afgelopen dagen dat experimentje met jullie gedaan: Onderzoeksvraag: “Verschillen kinderen in de mate waarin ze voorstander of tegenstander zijn van genetisch gemodificeerd voedsel, als ze wel of niet worden blootgesteld aan een human interest frame?”

Stimulus materiaal

Vragen Voor genetisch gemodificeerd voedsel: Genetisch gemodificeerd voedsel is net zo lekker als gewoon voedsel. Ik zou het goed vinden als veel meer voedsel genetisch gemodificeerd zou zijn. Van genetisch gemodificeerd voedsel wordt de wereld beter. Tegen genetisch gemodificeerd voedsel: Ik zou genetisch gemodificeerd voedsel nooit kopen. Ik ben tegen het genetisch modificeren van voedsel. Ik vind dat de Nederlandse regering genetisch gemodificeerd voedsel moet verbieden. Het ontwikkelen van genetisch gemodificeerd voedsel is gevaarlijk. En: Ik zou genetisch gemodificeerde aardappels eten.

Resultaten

En dus maakt het uit? Ja, want mensen kunnen anders gaan nadenken over zaken afhankelijk van hoe journalisten dingen opschrijven. En in een democratie, waarin iedereen mee mag beslissen, is het belangrijk dat mensen dus goed geïnformeerd worden en hun eigen mening kunnen vormen. Voor die informatie voorziening is het belangrijk dat de nieuwsmedia goed werken. Maar we zien ook dat sommige kranten veel meer gebruik maken van bepaalde frames. Dus ja, dit is echt heel belangrijk!

Is framing goed of slecht? Discussie Is framing goed of slecht?

Bedankt voor jullie aandacht!