Voedingsstoffen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Voorlichtingsavond De Granaet.
Materie, energie en leven
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Ron van Diepen, Edwin Ooijevaar, Anko Top TLG,02 februari 2008
Enzymen voor de vertering
Voortgezette assimilatie
TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING
Goedenavond Welkom bij
koolhydraten: voorbeelden van koolhydraten
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
Thema 2: Voeding en Vertering
Voedingsstoffen.
De invloed van voeding op sportprestaties
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voortgezette assimilatie =
Glucose als grondstof. Glucose ontstaat d.m.v. fotosynthese
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Organische moleculen.
Verteringsstelsel.
Voortgezette assimilatie =
VETTEN.
T4 – Voeding en Vertering
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Periode 2.1 Biomoculen en enzymen..
Biomoculen, Spijsvertering en Moleculaire genetica.
Koolhydraten
Wat te doen vandaag Theorie Vetten Presentaties vitamine/mineraal
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Introductie sportvoeding
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
Voortgezette assimilatie 1
Koolhydraten en eiwitten
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
Visieontwikkeling.
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
VETTEN.
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voortgezette assimilatie 1
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Gezonde voeding.
Koolhydraten, Eiwitten, Vetten
Smul gezond.
Spijsvertering.
Biomoculen, Spijsvertering en Moleculaire genetica.
Ecsplore is onderdeel van PIW Groep
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Leverancier van de Schijf van Vijf
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Koolhydraten.
Voeding en vertering.
Gezonde voeding.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.
Week 5 Hoofdstuk 7.3.
Spijsvertering, les 1 D17vab.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Thema 2 Voeding en vertering
Schijf van Vijf.
Voortgezette assimilatie 1
Transcript van de presentatie:

Voedingsstoffen

Eiwitten Koolstof Waterstof Zuurstof Stikstof (soms zwavel)

Dierlijk: - vleeswaren (schouder ham, kip, kalkoen, worst, hamburger) - zuivel (melk, yoghurt, kwark) - ei - vis Plantaardig: (wat is het voordeel van plantaardige eiwitten?) - aardappelen (minder vet!) - graanproducten - peulvruchten - noten - rijst - sojabonen - zaden

Bouwstof - vorming nieuwe eiwitten voor weefselcellen - vorming enzymen - vorming hormonen - eiwitten van bloedcellen - talrijke andere eiwitten in het lichaam

Er zijn 20 verschillende soorten aminozuren Peptide betekent: een binding. Dipeptide polypeptide

11 niet essentiële aminozuren (kan het lichaam zelf maken) 9 essentiële aminozuren (kan het lichaam niet zelf maken) Kwalitatief goede eiwitten: Quinoa > bevat alle essentiële aminozuren! Soja > bevat alle essentiële aminozuren! Biologisch vlees Linzen bonen

Hoge biologische waarden: Vooral te vinden in dierlijke producten Melk, kaas, ei, vis Er kan dus veel lichaamseiwit van worden gemaakt! Lage biologische waarden: Verhouding aminozuren wijkt af van lichaamseiwitten Graanproducten, noten, peulvruchten, groenten, brood.

Koolhydraten Koolstof Waterstof Zuurstof

Snelle brandstof voor spieren en cellen: Glucose Langzame brandstof: zetmeel (brood, rijst, graanproducten) Te veel koolhydraten -> opgeslagen als glucogeen of vet in de lever en spieren. Te kort -> lichaam gaat eiwitten gebruiken als brandstof

Enkelvoudige suiker - monosachariden Glucose Fructose Galactose

Tweevoudige suiker - disachariden Sacharose: biet/riet suiker Lactose: melksuiker Maltose: moutsuiker

Meervoudige suikers – polysachariden Zetmeel Glucogeen Voedingsvezels

Voedingsvezels Meer kauwen, bevorderd spijsvertering Ze vóórkomen dat glucose snel in bloed worden opgenomen Binden water, zachtere ontlasting Snellere darmperistaltiek doordat bacteriën op vezels inwerken en zo darm stimuleren Geven verzadigingsgevoel (leveren dus geen energie!)

Vetten Koolstof Waterstof Zuurstof

Warmte-isolator (of stoten) Brandstof Energiereserve Bouwstof Transport ( Warmte-isolator (of stoten) Drager van vitaminen (in vet oplosbare vit.blijft langer in de aag) Leveren van essentiële vetzuren

Triglyceriden ( lipiden, vetzuur) Fosfolipiden (vetachtige stof) Cholesterol (vetachtige stof)

1 molecuul glycerol met 3 vetzuren

Koolstofatomen worden aan elkaar gekoppeld  koolstofketen Koolstof vier bindingen

Vetzuren hebben altijd een even aantal koolstofatomen Korteketen vetzuren: (max. 4 koolstofatomen) Boterzuur – komt voor in melk Middelketen vetzuren: medium chain triglyceriden MCT (6-8 of 10 koolstofatomen) Langeketen vetzuren: Long chain triglyceriden LCT (12 of meer koolstofatomen)

Verzadigde vetzuren: Enkelvoudige bindingen Hoog smeltpunt Vaste vorm Meestal dierlijk

Enkelvoudige onverzadigde vetzuren: Koolstofatomen hebben op één plaats een dubbele binding Twee koolstofatomen minder

Meervoudig onverzadigbare vetzuren: Meer dan één dubbele binding Per dubbele binding twee waterstofatomen minder Vloeibaar Plantaardige oliën

http://www.explania.com/nl/kanalen/gezondheid/detail/wat-is-cholesterol

Transvetzuren Te zien aan de structuurformule Transvetzuren verhogen de LDL en verlagen het HDL daardoor heeft het een negatieve invloed op de gezondheid. Transvet zit van nature in zuivel en vlees van herkauwers. Gefrituurde snacks Bakvetten (bakkerijproducten) Harde bak en braad margarines