Visie op Forensische Verslavingszorg

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Loos Monitoring meer dan cijfers versterken van kwaliteit en beleid.
Advertisements

Hoe kunnen we elkaar versterken?
SG-LVB Behandeling EFP, Den Dolder Teunis van den Hazel
Van Dwang en Drang naar HIC
EFP Studiedag LVB en zwakbegaafdheid
Motivatie van de professional Willy Limpens
Zorgorganisaties & vastgoed
Beter worden doe je thuis! DE KLINIEK EN HET FACT-TEAM
Gewetensvorming/ toerekenbaarheid en strafmaat
GAAN Gewoon Anders Ambulantisering Nieuw
Onderzoek en de PMT Onderzoek naar onderzoek (en scholing) in de Psychomotorische Therapie Kenniscentrum Gezondheid en Welzijn Windesheim lectoraat Bewegen,
Positieve psychologie
LVB en Verslaving Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Werken met Nurse practitioners: “effecten van functie differentiatie op de grens van care en cure". Ik wil graag iets vertellen over mijn promotie onderzoek.
Uitkomsten ledenenquête Toekomst van preventie 8 februari 2007.
STUDIEDAG WANNEER LIEFDE UITMONDT IN EEN GEVECHT… DETERMINANTEN, SCREENING & INTERDISCIPLINAIRE AANPAK Faculteit Rechtsgeleerdheid Zeger van Hee - Tiensestraat.
Multi Treatment Foster Care for Preschoolers
Bureau Jeugdzorg Jeugdreclassering.
Zorgbrede transparantie en keuze-informatie
Begeleidingsplannen GGZ
Forensische (F)ACT Symposium Resocialisatie 18 april 2013
het risk - needs - responsivity principe
Verslavingsproblematiek
Kernprocessen van de Act methodiek
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Deskundigheidsbevordering gerontopsychiatrie
Doel en taak van de hulpverlening
Ontwikkeling gedragsinterventie middelengebruik jeugdige delinquenten IVO: Elske Wits, Soenita Ganpat, Tim Schoenmakers, Anke Snoek Tactus: Judith Boonstra.
Perspectief van de cliënt
Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink m. d. nl med
Reguliere ambulante teams:  Principe van casemanagement:  Een vaste caseload  Één hulpverlener heeft de regie over de gehele hulpverlening aan die.
Project oriëntatie op het beroep
Week 6 GGZ Preventie en psycho-educatie
Wie bepaalt de toekomst van het OV? Marieke Kassenberg Liesbeth Couwenberg.
OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Week 3. PROGRAMMA Artikel ‘Ondersteuning van ouders met een verstandelijke beperking Artikel ‘Kwetsbare kinderen’ Gastcollege.
De werkalliantie in het gedwongen kader Wat weten we ervan
JONGEREN MET CRIMINEEL OF ANTISOCIAAL GEDRAG Effectieve of kansrijke vormen van behandeling en begeleiding Annelies Nuytten – 1BaTP B1.
Zedendelin quenten: Een klasse apart?. -Behandeling SGLVG clienten - TBS, overig strafrechterlijk kader, AWBZ -Verdeeld in FPC de beuken en OBC ‘t Wold.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Verslaving en psychiatrie een gedwongen huwelijk? Heerenveen 17 sept 2014.
Slimmer organiseren Evalien Verschuren, Bonnie Visser Haike Jacobs, Ellen Loykens CJG Beijum, Molendrift.
De grote lijn m.b.t. Jeugd in het Strafrechtelijk kader Les 1.
De grote lijn m.b.t. Jeugd in het Strafrechtelijk kader de laatste.
De grote lijn m.b.t. Jeugd in het Strafrechtelijk kader Les 2 deel 1 1.
Jeugd in het Strafrechtelijk kader Les 2, deel 2.
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
Kenmerken van de vrijgevestigde praktijken die bij PsyDirect zijn aangesloten: Lokaal verankerd Laagdrempelig Snel (korte wachttijd) Klantvriendelijk Persoonlijk.
Jeugd in het Strafrechtelijk kader Les 6. Leerdoelen Module: Je weet wat je waarom en hoe wel en niet met jongeren en hun omgeving moet aanvangen om ze.
Jeugd in het Strafrechtelijk kader Les 3. Leerdoelen Module: Je weet wat je waarom en hoe wel en niet met jongeren en hun omgeving moet aanvangen om ze.
Strafrechtketen Dit is Cesare L. Cesare L. is 68 jaar oud.
Integraal sociaal werk
Jeugd in het Strafrechtelijk kader Les 2, deel 2
Forensische Psychopathologie
Gedrag in organisaties Hoofdstuk VIII
Jeugd in het Strafrechtelijk kader Les 5, 2016 ‘Needs’ en responsivity
Forensisch Ambulante risico evaluatie - FARE
Lectoraat Verslavingskunde: Omgevingsondersteun(en)de verslavingszorg
Lectoraat Verslavingskunde: Omgevingsondersteun(en)de verslavingszorg
Risk Need Responsivity Prncipes
Welkom bij de workshop slachtoffer bedankt gewetenloze dader voor goed gesprek Mieke Binnema Manon Elbersen (senior bemiddelaar) (beleidsmedewerker)
levensloopfunctie en beveiligde intensieve zorg
Forensisch RACT binnen Antes
Methodisch werken in de dagelijkse werking
Van Dwang en Drang naar HIC
Toezicht Wmo Toezicht WMO
Lectoraat Verslavingskunde
Consortium onderzoeksprogramma middelen en criminaliteit
VERWARD IN DE WIJK Henk Rosendal / Irene Baten.
Risicotaxatie en risicomanagement
Transcript van de presentatie:

Visie op Forensische Verslavingszorg Stuurgroep forensische verslavingszorg What Works benadering

Visie: Doelen recidivevermindering behandelen van de verslaving in combinatie met comorbiditeit verbeteren van de kwaliteit van leven.

Visie: betrokkenen Het behandelteam: Specialistische kennis van forensische zorg en verslavingszorg Aandacht voor het delict en het gevaar op recidive en kennis van de juridische kaders. Intensieve samenwerking zorg en reclassering De cliënt: wordt vanaf het begin van zijn zorgtraject betrokken bij en medeverantwoordelijk gemaakt voor zijn behandeling en doelen. In een tripartite overeenkomst tussen cliënt, behandelaar en toezichthouder wordt vastgelegd wat de behandeldoelen van de partijen zijn, welke behandelaanpak zal worden gevolgd en wat een ieders rol en verantwoordelijkheden daarin is.

Visie: behandeling bij voorkeur ambulant in samenwerking met ketenpartners en maatschappelijke organisaties een diepgaande delictketenanalyse risicotaxatie netwerkanalyse behandelplan in overleg met cliënt en toezichthouder Resocialisatieplan via zorgpaden en via herstelprincipe monitoren van de voortgang in de behandeling onder meer via vastgestelde meetinstrumenten en risicotaxatie-instrumenten Terugvalpreventieplan organisatie van maatschappelijke steunsystemen

What works principes Andrews en Bonta (1990, 2007, 2010) Alleen gevangenisstraf opleggen heeft een minimaal of negatief effect (Pogarsky & Piguero, 2003; Smith, Goggin & Gendreau, 2002) Behandeling is alleen effectief als wordt gewerkt vanuit een aantal evidence beased principes: Risk principe (Risico) Need principe (Behoefte) Responsivity principe (Responsiviteit) Daarnaast ook behandelingsintegriteitsprincipe en professionaliteitsprincipe

Risicoprincipe Het recidiverisico staat centraal, niet de stoornis Stem de behandelintensiteit af op het risico De cliënt met een hoog recidiverisico is gebaat bij een meer intensieve behandeling De cliënt met een laag recidiverisico is gebaat bij een minder intensieve behandeling of geen behandeling Bij verkeerde behandelintensiteit kan het recidiverisico toenemen (Andrews & Dowden, 2006)

Behoefteprincipe Richt de behandeling op de criminogene behoeften die daadwerkelijk in relatie staan tot (toekomstig) delictgedrag Elk individu heeft zijn eigen combinatie van factoren die tot het delict hebben geleid Deze factoren zijn de dynamische risicofactoren die in relatie staan tot het delict Dynamische risicofactoren zijn veranderbaar door behandelinterventies Niet-criminogene behoeften (zelfwaardering, stoornis, enz) kunnen indirect bijdragen aan terugdringing van dynamische risico

Centrale 8 criminogene behoeften (Andrews & Bonta, 2006)

Responsiviteitprincipe Sluit de behandeling en type interventies aan bij de leerstijl en leervermogens van de cliënt Externe responsiviteit Vorm van behandeling (ambulant, deeltijd, klinisch, begeleid wonen, beschermd wonen) Duur en intensiteit Kenmerken behandelaar Mogelijkheden in omgeving (stabiliteit, mobiliteit, enz.) Interne responsiviteit Intelligentie Motivatie Persoonlijkheid Stoornis Leerstijl

Recidivevermindering