jaarlijkse bijeenkomst verenigingen aangesloten bij het lokaal fonds

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Inclusieve Kinderopvang De Vlaamse Beleidsaanpak.
Advertisements

Quid stages alvorens art. 60§7 ?. Introductie Stages alvorens contract met toepassing van art.60§7 Minimale / maximale duurtijd van de stages ? Verloning.
Sociale dienst Liliane Moons
OCMW Antwerpen individuele vrijetijdsbemiddeling
SAMEN LEVEN ONTMOETING SOCIALE NETWERKEN SERVICEPUNT VRIJWILLIGERS.
Vrijetijdscheques. Wat is een vrijetijdscheque? = een waardebon van 3 euro Wordt gebruikt voor de betaling van vrijetijdsactiviteiten georganiseerd door.
Symposium Wisselwerk 16 november Focus Niet meer alles voor iedereen Heldere keuzes Visie Doorontwikkeling Wmo en Welzijn Nieuwe Stijl Beleid in.
BELEIDSNOTA MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE EN ARMOEDEBESTRIJDING S TAATSSECRETARIS VOOR A SIEL EN M IGRATIE, M AATSCHAPPELIJKE I NTEGRATIE EN A RMOEDE ­ BESTRIJDING.
Onthaalbureau Inburgering Antwerpen 25 juni 2009.
EMPOWEREN VIA VRIJWILLIGE INZET Renilde Nulens Hoofd maatschappelijk werker OCMW Genk Brussel, 4 juli 2011.
SWP DE LOODS TEWERKSTELLING RENDEMENT. SWP DE LOODS Doelgroepen Sociale Werkplaats 5 jaar wz Lgs Maar ook: geschikt, er moet plaats zijn, stabiel TOELEIDING:
VrijetijdsPakketten (V-Pak’s)
Laat Nederland van zijn beste kant zien! Workshop Fondsenwerving 21 oktober 2008 Freek Mekking & Eylem Tanir Projectadviseurs Diversiteit Oranje Fonds.
AV sportfunctionarissen Izegem – 22 april 2010 Sociaal tarief Torhout.
Armoedebeleid Gent Armoedebeleidsplan Gent
Leuvens Fonds ter Bestrijding van Kinderarmoede (LFBK)
Een kansenpas voor het onderwijs 1.De kansenpas 2.OK-pas (Oudenaardse Kansenpas) 3.Schoolkosten, cultuurparticipatie & kansenpas 4.De OK-pas in het onderwijs.
OCMW’s en activering, een discussie van binnenuit OCMW Leuven.
SYSTEEM VRIJETIJDSPAS sociaal tarief - diversiteit binnen sport toepassing in Izegem AV SF 22 april 2010 SF: Stijn Werbrouck
Subsidiereglementen voor culturele verenigingen. Bouwstenen Waarom wordt ondersteuning gegeven? Wie komt in aanmerking? Waarvoor kan je ondersteuning.
SOS SCHULDEN OP SCHOOL Gelijke schoolkansen in uw stad en gemeente VOORSTEL OM SCHOOLARMOEDE AAN TE PAKKEN Gelijke schoolkansen in uw stad en gemeente.
Werkgroep activering 27/6/2014. Context Verschuiving focus activeringsbeleid POD –van professionele nr sociale activering en sociale innovatie Colloquium.
Werkgroep activering 27 juni Agenda -Beste praktijk : KB 500€ door OCMW Jette (uitstel van vergadering van 21 maart) -Uitvoering van de omzendbrief.
Meetinstrument Professionele & Sociale Activering Werkgroep sociale activering 28/11/2014.
Federaal Regeerakkoord oktober 2014 Provinciale ontmoetingsdagen Najaar 2014.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Audit van de OCMW's in het kader van de door de POD MI gesubsidieerde materies.
Kinderarmoedefonds Uitsluiting uitsluiten en ontwikkeling omarmen
Van Zelfbeschikking tot Toekomstperspectief 8 oktober 2015.
Lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie. Uitgangspunt Maldegem is een aangename gemeente om in te leven en te wonen, met focus op het welbevinden voor alle.
Community Land Trust (CLT). FILMPJE CLT BRUSSEL nieuw woonmodel bedoeld voor mensen met een laag inkomen goedkoper: door enkel de woning en niet de grond.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
Versterking CliëntenPositie (VCP) mei ICF International Classification of Functioning, Disability and Health.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Sportieve omgeving / onderneming Hulsberg Jack Opgenoord Huis voor de Sport.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
VERHOOGDE STAATSTOELAGE Focus op sociale activering.
M-Pact Vrijwilligers(werk) en asielzoekers 20 april 2016.
1 - 7/7/2016 De klimaatsubsidie en gelijke kansen.
Een heldere visie op samenwerking!. Het Klokhuis Bibliotheek Bs Sint Antonius Bs de Lingelaar.
Coöperatief Dividend Rabofondsen 24 November 2016.
ViaVia Info-presentatie
Focus op “Ouder worden in je buurt” Feedback
Werkgroep sociale activering
Werkgroep activering 2 april 2015.
Lokaal Sociaal Beleid.
Tijdelijke Werkervaring (TWE)
Dialoogdag ‘Recht op werk, voor iedereen?’
Werkgroep sociale activering
POD Maatschappelijke Integratie Evaluatie van de energiefondsen
RIBW GO verandert. Op weg naar 2015 en verder
Vrijetijdsparticapatie
Lokaal loket kinderopvang
Tussenkomst in de tolkkosten bovenop gesubsidieerd contingent
Wmo beleid in de Drechtsteden
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
Verdeling middelen vrijwilligersorganisaties 2019
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
MOVE UP! OCMW VAN BRUSSEL.
Lokaal loket kinderopvang
JEUGDzorg - voor wie?.
AMIF Project OCMW Antwerpen
Omdat deelnemen belangrijk is
Opname in een woonzorgcentrum
Algemeen toegankelijke groepsbegeleiding ouderen
Doorstroom naar (echt) werk
Andries Reinhart 3 maart 2019
Vrijetijd voor Iedereen
Verdeling middelen vrijwilligersorganisaties 2019
Lerend Netwerk Regie Buitenschoolse Opvang 24 september 2019
Transcript van de presentatie:

jaarlijkse bijeenkomst verenigingen aangesloten bij het lokaal fonds Vrijetijdstoelagen 2017 Goedemorgen. De collega’s van de Stad hebben me gevraagd om even de vrijetijdstoelagen toe te lichten die OCMW Antwerpen aan OCMW klanten geeft in het kader van sociale activering. jaarlijkse bijeenkomst verenigingen aangesloten bij het lokaal fonds 27 oktober 2017

Vrijetijdstoelage voor OCMW klanten? Eén van de instrumenten i.k.v. sociale activering Middel tegen sociale uitsluiting Verhogen van de maatschappelijke integratie Sociale activering is een recht! Doel op zich of een stap in een socio-professioneel inschakelingstraject Een vrijetijdstoelage is één instrument in de brede waaier aan tools & activiteiten die we met de subsidies voor Participatie & sociale Activering realiseren. Sociale activering is een recht! En is als zodanig terug te vinden in: de Universele Verklaring van de rechten van de mens de Belgische Grondwet de Organieke wet (betreffende de OCMW’s)

Participatie & sociale activering 3-sporenbeleid Toeleiden naar het vrijetijdsaanbod Drempels wegnemen Samenwerken en sensibiliseren Een sociale tewerkstelling of vrijwilligerswerk en arbeidszorg zijn voor sommige van onze klanten uiterst geschikte middelen om hen een actievere rol in onze maatschappij te geven. Maar niet voor iedereen zijn dergelijke trajecten de oplossing. Onze klanten én hun gezinsleden (in het bijzonder hun kinderen) willen we daarom ook op andere manieren actief aan onze samenleving laten deelnemen. We volgen hierbij een 3-sporenbeleid: Toeleiden naar het vrijetijdsaanbod (bij voorkeur naar het bestaande aanbod of zo nodig creëren we het) Drempels wegnemen Samenwerken en sensibiliseren (Verhogen van impact en doelmatigheid; delen van deskundigheid en expertise; Complementair werken) Als OCMW maken we daarbij handig gebruik van de subsidies uit het Fonds voor Participatie & sociale Activering.

Participatie & sociale activering Diverse werking/aanbod Vrijetijdsloket Vrijetijdskalender Vrijetijdstoelagen Toelagen Fonds Kinderarmoede Groepsbegeleiding op maat Individuele vrijetijdsbemiddeling op maat Vakanties via het Steunpunt Vakantieparticipatie Projectwerking Vrijetijdsloket Informeren – toeleiden – reserveren & verwijzen. Brugfunctie via vrijwillige klantbegeleiders Vrijetijdskalender: (Onderhandeld) aanbod via eigen reservatiesysteem – Gratis/Voordeeltarief Een vrijetijdstoelage is een financiële tussenkomst Voor o.a. sport en cultuur (lidgeld, materiaal, toegangstickets,…)/Vakanties/speelpleinen/ Schoolreizen Toelage KinderarmoedeFonds : financiële tegemoetkoming voor minderjarige kinderen van OCMW-klanten O.a. Schoolonkosten/professionele ondersteuning van het kind/opleidingen voor ouders i.v.m. de ontwikkeling van het kind Groepsbegeleiding op maat Georganiseerde groepsactiviteit begeleid door een maatschappelijk werker Doel: empowerment +Actief & dynamisch een sociaal netwerk creëren Stimuleren van deelname aan socio-culturele en sportieve activiteiten Individuele vrijetijdsbemiddeling op maat (drempels weg, maatwerk) Projectwerking: Bijvoorbeeld: aanbod tweedehandscomputers

Vrijetijdstoelage: algemeen Een vrijetijdstoelage is een financiële tussenkomst die OCMW-klanten kunnen gebruiken voor sport en cultuur (lidgeld en materiaal), vakanties en schoolreizen. Een vrijetijdstoelage is geen onvoorwaardelijk recht maar is een middel i.f.v. het wegwerken van participatiedrempels. De aanvrager (maatschappelijk werker of begeleider) toetst elke aanvraag aan het billijkheidsprincipe. Subsidies voor vrijetijdstoelagen worden jaarlijks (na KB) aan de OCMW’s toegekend via de POD MI. Budget voor vrijetijdstoelagen in 2016: € 208.866 In 2016 werden 4.329 vrijetijdstoelagen toegekend. Criteria voor toekenning kunnen jaarlijks worden herzien.

Vrijetijdstoelage: criteria 2017 Het bedrag per persoon bedraagt maximaal 200 euro per jaar, zonder maximum per gezin. De klant betaalt een eigen bijdrage van minstens 20%. Tussenkomst voor: lidmaatschap bij een club of vereniging het volgen van een langdurige cursus/lessenreeks, met vermelding van begin- en einddatum of periode

Vragen Dienst Vrije Tijd Departement Activering & Sociale Innovatie Tuinbouwstraat 8 • 2018 Antwerpen Tel. 03 292 23 33 vrijetijd@ocmw.antwerpen.be www.ocmw.antwerpen.be