Vakdidactiek en Onderwijskunde 2

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Een lessenserie van drie lessen
Advertisements

Historisch redeneren en denken vakdidactiek 21-3
SCHRIFTELIJK STUDIEMATERIAAL INLEIDING Annemie Borremans, maart 2005.
VIDEO EN KLASSIEKE TEKSTEN
Differentiatie in het geschiedenisonderwijs
Opdracht: Hoe geven we nu zaakvakonderwijs? Inventarisatie Hoe willen we zaakvakonderwijs gaan onderwijzen? Visie ontwikkeling.
OFC28 mediawijsheid les 7 leren door te maken
Startbijeenkomst ptaak jaar 2
Visie & Strategie.
Samenvatten Klas 4A de Foorakker.
Voorbereiding toets Wat gaan we doen vandaag? Theorie Zelf aan de slag Elkaar toetsen.
Media en creativiteit module 8 Engagement Jaar 2 Les 3.
Beroepsopdracht 4 In het cluster Talen.
Briant College Cursus formuleren h1 Correct formuleren.
thema 2 Bijeenkomst oktober 2015
Thema 2, week 1.5 Instructiestrategie samenwerkend leren en basisomgangsvormen 29 september 2014 Periode 1 KOP
Bijeenkomst September 2015
Lezen: doe het goed voor
Thema 2, week 1.4 Leerdoelen en instructiemodellen 22 september 2014
Even voorstellen Merel Hoogendoorn & Ulrike Noordegraaf Wie zijn we? Wat doen we? Welke ervaring hebben we? En wie bent u? Schrijf uw naam op een naamkaartje.
OGP5: Vakwerk en rekenen  Beginsituatie van leerlingen in beeld;  Een goede rekeninstructie;  Werkvormen om te differentiëren;  Toetsing;  Taal in.
KOP/MINOR Thema klassenmanagement/ orde in de klas
Thema 2 Periode 1 KOP
KOP/MINOR Thema klassenmanagement/ interpersoonlijk leraargedrag en orde in de klas Bijeenkomst oktober oktober 2015.
Bijeenkomst September 2015
WOENSDAG 16 MAART VRIJDAG 18 MAART NEDERLANDS. PROGRAMMA  15 minuten lezen uit het leesboek  Bespreken werkplanner  Nakijken opdracht 3 en 4 (lezen)
VAD bijeenkomst 1.5. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom, mededelingen, terugblik vorige week didactische ervaringen uit de praktijk 2. Opdracht Stille.
Vakdidactiek Bijeenkomst 2 periode 2 16 november 2015.
Bijeenkomst 5.  Doelen  Wat hebben jullie bij thema vanmorgen gedaan?  Feedback geven en ontvangen op huiswerkopdracht  Van doelen naar leeractiviteiten.
Bijeenkomst 3.  Welkom en vragen  Terugblik thema  Doelen  Verwerken van het huiswerk  Leerdoelen formuleren  Taxonomie van Bloom  Huiswerk.
VAKDIDACTIEK PEDAGOGIEK Bijeenkomst 2.1 Kopopleiding – Vakdidactiek Docent: Sanne van Kessel.
Hoe zet je leerlingen aan het werk?
Bijeenkomst 4: Van lesdoelen naar leeractiviteiten
Thema Roos van Leary in de klas
Filmpje: e.com/watch?v=nEx pvLXap1U.
LEZEN 2.4 INFORMATIEVE TEKSTEN, INTERVIEWVERSLAG, INLEIDING EN SLOT EN FUNCTIES DAARVAN.
SVP op dezelfde plaats zitten als vorige keer s.v.p. Wat gaan wij doen? -De vorige les (ca. 5 min.) -Huiswerk bespreken (ca. 5 min.) -Meegebracht voorwerp.
1. Wat gaan we vandaag doen ?
Bijeenkomst 1.2 Ellen van den Boomen
Vakdidactiek en Onderwijskunde 2
Vakdidactiek en Onderwijskunde 2
Vakdidactiek en Onderwijskunde 2
LOB zeven stappen naar succes
Gejanna de Haan Petra Buist Geesje Fokkens
Vakdidactiek en Onderwijskunde 2
Cursus 1.1 Werken met Kaarten Klas 1 BK Lesweek 2
Les 4 De Docent: Voorbereiden op de les.
Vakdidactiek en Onderwijskunde 2
12 oktober 2017 Aanwezigen & je richten op deze les.
Gesprekstechnieken 12 mei 2017.
Educatie & voorlichting Communicatie & Didactiek
EEN PLAATJE VAN Het wat, hoe en waarom van je les als startpunt voor het onderzoeken van je eigen lespraktijk 31 jan ROSA Conferentie Hanna Westbroek.
Vakdidactiek 2 Doelen van het vak
Van leerdoel tot les Door Femke Loos.
Praktijkgericht onderzoek
Leren van leerlingen en de opbouw van een les
Stellingen Het VMBO-examen verandert m.i.v. examen 2018
“Context-concept in je eigen lessen”
Gesprekstechnieken Les 1.
Gesprekstechnieken Les 6.
Hoe speel je de Pizza Game?
Vakdidactiek en Onderwijskunde 2
Vakdidactiek en Onderwijskunde 2
E health, Domotica en E-learning
Onderwijskunde en vakdidactiek 2
Vakdidactiek en Onderwijskunde 2
gesprekstechnieken Les 2
Onderwijskunde en vakdidactiek
Taallab 3.0 Online geletterdheid
Burgerschap Thema: politiek
Transcript van de presentatie:

Vakdidactiek en Onderwijskunde 2 De kunst van het onderwijzen College 3

Voorkennis testen Welk argument voor het gebruik van audiovisueel materiaal in de klas sluit aan bij het nut van differentiëren? Gebruik van beeld en geluid komt tegemoet aan de verschillen in leerstijlen (Wilschut 182) Welk argument voor het gebruik van audiovisueel materiaal in de klas sluit aan bij het nut van historisch redeneren? Leerlingen moeten een weg zien te vinden in een samenleving waarin film, televisie en radio alom vertegenwoordigd zijn en waar het beeld een bijna vanzelfsprekend gezag heeft: het geschiedenisonderwijs kan een belangrijke bijdrage leveren aan het kritisch beoordelen van audiovisueel materiaal (Wilschut 182).

Differentiëren naar leervoorkeuren Keuzemogelijkheid Ga bij jezelf na hoe je je op dit college hebt voorbereid en maak een keuze: Ik wil oefenen in het zinvol verwerken van bewegend beeld in de klas (toepassen). Ik ga in een duo een werkvorm ontwerpen. Ik wil lezen over hoe ik bewegend beeld zinvol in kan zetten in de klas (onthouden en begrijpen). Dit ga ik doen door individueel en in stilte H7 van Wilschut te lezen en H1 en H2 van actief leren. Terwijl ik lees maak ik een samenvatting op papier (laptop). Ik wil me verdiepen in de theorie achter lesgeven met bewegend beeld en lees het artikel ‘geven speelfilm een historisch juist beeld’ uit de Kleio en bereid hier een pitch van twee minuten bij voor (integreren). Lesdoel: de student kan een filmfragment actief en doelgericht inzetten om leerlingen te helpen de leerstof te duiden.

Opdracht bewegend beeld Wat? Een werkvorm bedenken bij een fragment van de film Luther om de leerlingen te helpen de reformatie te duiden. Hoe? Zoek iemand op die hetzelfde fragment gekozen heeft als jij. Vorm een Duo. Formuleer het doel waarvoor je het fragment in wil zetten (denk aan Wilschut H7.4: doelgericht gebruik van bewegend beeld) Formuleer vervolgens het lesdoel dat je met het fragment wilt bereiken. Bedenk vervolgens hoe jullie dit fragment in zouden zetten tijdens een les. Verwerk een keuzemogelijkheid voor leerlingen in je lesopzet. Werk de (deel)les concreet uit.  Hulpmiddelen? De film Luther / Wilschut / Actief leren Tijd? 25 minuten Uitkomst? Een product dat film actief en doelgericht inzet tijdens een les over de reformatie. Klaar? Kijk bij je medestudenten hoe zij hun filmfragment verwerken in een doelgerichte en actieve les. Denk aan: Positionering: begin, tijdens, eind + toelichting Kijkvragen: noteren vragen én antwoorden Opdracht: formuleren Onderbouw je keuzes m.b.v. de bestudeerde literatuur uit Wilschut.

Terugkoppeling Het ontwerpen van een werkvorm a.d.h.v. bewegend beeld. Samenvatting hoe ik bewegend beeld zinvol in kan zetten in de klas. Pitch ‘geven speelfilm een historisch juist beeld’ uit de Kleio van twee minuten. Wat is voordeel/nadeel van deze differentiatie naar leervoorkeuren?

Voorbereiden college 4: Beeld (stilstaand) en tekst Bestudeer materiaal op de wiki en leer: Geschiedenisdidactiek H4 en H5 Actief leren H3 t/m H5 (maak de test gekoppeld aan Actief Leren). Opdracht: Neem je lievelingsspotprent mee naar het vierde college Neem ook een stuk tekst mee uit een methode of handboek dat jou inspireert

Didactisch practicum