De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Cursus 1.1 Werken met Kaarten Klas 1 BK Lesweek 2

Verwante presentaties


Presentatie over: "Cursus 1.1 Werken met Kaarten Klas 1 BK Lesweek 2"— Transcript van de presentatie:

1 Cursus 1.1 Werken met Kaarten Klas 1 BK Lesweek 2
Mens en Maatschappij Cursus 1.1 Werken met Kaarten Klas 1 BK Lesweek 2 Blz. 8 in het handboek.

2 Nu Vorige Les: Ik weet wat er bedoelt wordt als men het heeft over geschiedenis. Ik weet wat aardrijkskunde en geschiedenis met elkaar te maken hebben. Ik weet hoe ik een tijdbalk moet lezen en kan maken. Je maakt kennis met manieren om jouw eigen geschiedenis in te delen. Ik kan tijdlijnen herkennen en kan hiervan alle belangrijke onderdelen benoemen. Ik kan in eigen woorden uitleggen wat de Christelijke jaartelling is. Ik weet wat de begrippen: Christelijke Jaartelling, v. Chr., Tijdbalk en Geschiedenis betekenen en kan deze in eigen woorden uitleggen.

3 Wat ga ik vandaag leren? Maken: Opgaven: 1 t/m 9 Klaar? 10 1950 - Nu
Ik kan het verschil tussen ingezoomde en uitgezoomde kaarten uitleggen. Ik weet hoe ik een kaart moet lezen en kan de verschillende onderdelen van een kaart benoemen. Je maakt kennis met de Atlas en leert verschillende manieren om kaarten op te zoeken. Ik kan de voor- en nadelen van verschillen typen kaarten benoemen. Ik kan een eigen kaart tekenen en daarin alle onderdelen van een ingezoomde kaart verwerken. Ik weet wat de begrippen: Schaal/Schaalstok, Titel, Windroos, Noordpijl en Legenda betekenen en kan de begrippen in eigen woorden uitleggen.

4 Nu Werken met kaarten Met een kaart kun je de juiste route vinden. Kaarten kunnen je heel makkelijk op weg helpen. Toch hebben ze ook voor- en nadelen. Welke kan jij bedenken? Opdracht: neem voor jezelf één minuut de tijd om een aantal voor- en nadelen van een kaart te bedenken. Veel mensen maken tegenwoordig ook gebruik van een navigatiesysteem. Dit apparaat vertelt je heel gemakkelijk waar je heen moet. Het apparaat zoekt de route alvast voor je op. Op uitgezoomde kaarten zijn de dingen groot getekend. Op Ingezoomde kaarten zie je veel detail.

5 Ingezoomde en uitgezoomde kaarten
Op uitgezoomde kaarten zijn de dingen groot getekend. Op Ingezoomde kaarten zie je veel detail. Ingezoomde kaart:

6 Ingezoomde en uitgezoomde kaarten
Op uitgezoomde kaarten zijn de dingen groot getekend. Op Uitgezoomde kaart zie je weinig detail. Uitgezoomde kaart:

7 Voorbeeldkaart van Flevoland
Nu Voorbeeldkaart van Flevoland Legenda Windroos Schaalstok

8 Nu Kaarten Schaalstok – Hiermee wordt de schaal aangegeven. Dit betekent met hoeveel de kaart is verkleint. Op de kaart in je boek is de schaalstok op de kaart een paar cm. Maar in het echt is dat stukje dus 20 km. Legenda – Hier vind je alle informatie over de kaart. Zoals bijvoorbeeld welke soort grond je waar kunt vinden of op welke stukken er wegen zijn en waar niet. Windroos - De windroos geeft aan waar het noorden is. Zo weet je hoe de kaart moet houden als je die aan het lezen bent, maar zo weet je ook waarheen je moet lopen als je ergens heen wilt.

9 Nu Samengevat Met een kaart kan je de juiste route vinden. Een kaart heeft ook voor en nadelen: bijvoorbeeld niet up-to-date of onhandig. Op ingezoomde kaarten zie je heel veel detail. Zoals bijvoorbeeld huizen. Op uitgezoomde kaarten heb je vooral veel overzicht. Een GPS is hetzelfde als een navigatiesysteem. Daarmee kun je je route berekenen. In Google Maps kan je ook een route berekenen.

10 1. Google Maps werkt als een soort van GPS.
Test: 1. Google Maps werkt als een soort van GPS.

11 2. De schaalstok vind je in de legenda.
Test: 2. De schaalstok vind je in de legenda.

12 3. Op een uitgezoomde kaart zie je veel detail.
Test: 3. Op een uitgezoomde kaart zie je veel detail.

13 4. Op een kaart zijn ook spoorlijnen aangegeven.
Test: 4. Op een kaart zijn ook spoorlijnen aangegeven.


Download ppt "Cursus 1.1 Werken met Kaarten Klas 1 BK Lesweek 2"

Verwante presentaties


Ads door Google