LANGER ZELFSTANDIG THUIS WONEN

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdzorg en Lang zult u wonen
Advertisements

De noodzaak van vernieuwing in de zorg RVZ - advies Ruimte voor arbeidsbesparende innovaties in de zorg.
Welzijn Bloemendaal volop in beweging
Nederland participatieland?
60+ Gezond en Wel in Drijber, Spier en Wijster 9 NOVEMBER 2012.
Informatieavond Actieplan Wonen
Kleine kinderen worden groot WONEN ALS IEDER ANDER
Welkom bij Baston Wonen 21 mei 2012
Voor u Door u. Programma • Inleiding • Terugkijken naar 3 december: de aanleiding • Stand van zaken • De resultaten van de enquête • Discussie.
Financieringsmogelijkheden van de geestelijke verzorging
Veranderende ouderen in veranderende dorpen
Is uw gemeente Ouderenproof? Samen werken aan een optimale toekomst voor ouderen.
SENIORENSCENARIO Detlef Andries & Rogier Denecker.
scheiden wonen en zorg Niet nadenken maar voordenken!
Workshop Wonen en zorg voor mekaar?!
Eerste resultaten onderzoek “Ouderen in Oostelijk Gelderland”
Zorgcoöperatie Hoogeloon. “Werk maken van ondersteuning” Over de relatie tussen WMO en WWB SRE, PSW en PRVMZ Carlton De Brug 5 oktober 2006 Zorgcoöperatie.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Kleinschalige groepswoning: In de groepswoning Schachtstraat in Sittard wonen 2 cliënten vanaf 18 jaar met een verstandelijke beperking, gecombineerd met.
Samen verder!.
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
Visie en strategie gemeente Huizen Aanpak gemeente Huizen
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Bewonersavond 28 aug “Project 59”. Bewonersavond 28 aug Toekomst van het wonen -Comfortabele woningen -Woningen zien er goed uit -Technisch.
De Wmo in Zeevang Actualiteitendagen Wmo-welzijn 2009.
Als zelfstandig wonen niet meer kan
De Wiekelaar als ontmoetingspunt De rol van Kulturhusen en de Wmo.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Betaalbaar en goed wonen in Zoeterwoude na de woningwet Gezamenlijke avond Rijnhart Wonen en Progressief Zoeterwoude 17 september 2015.
Hennie Brons, voorzitter raad van bestuur Ouder worden in West-Brabant.
Wmo zorg & ondersteuning in 2015.
Oudere migranten en eenzaamheid Een vergeten thema? September 2015 Harry Moeskops.
Passend toewijzen en woningwaarderingsstelsel II
Scherm van Ede Valleiconferentie Netwerk Geriatrie 3 december 2015
Regio West-Brabant Paul Vermeulen Programmamanager Ruimtelijke Ontwikkeling, Wonen en Leefbaarheid “Ontkoppelen behoud en bereikbaarheid voorzieningen”
| Hospitawonen Platform Hulpverlening Gentbrugge/Ledeberg 8 december
Wat is Digitale marktplaats voor hulp, klusjes en zorg Laagdrempelig, veilig en eenvoudig hulpmiddel om elkaar te vinden. Via een organisatie of rechtstreeks.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Platform Wonen, Welzijn en Zorg van Inwoners gemeente Nunspeet. (PWWZIN) Uitnodiging bestemd voor inwoners van de gemeente Nunspeet die met elkaar antwoorden.
Ontwikkelingen in de Dordtse wijken 15 mei drs Jan Schalk.
1 23 september 2008 Vastgoedontwikkeling Mark Nooij Woonwensen Senioren Son en Breugel.
Woningmarktonderzoek 23 november. Regio-onderzoek Groningen-Assen Actueel beeld van de woningbehoefte in 2015, 2020 en 2025: Wat is de aard en omvang.
1. Zo lang als verantwoord en mogelijk, thuis blijven wonen. Een goed uitgangspunt. Dat kon met Thuiszorg, dagbesteding, thuishulp.
Welkom! Ledenvergadering ChristenUnie De Marne 9 november 2011.
Ouderinitiatief Delft Uitgangspunten  Inclusie: deelnemen aan de samenleving  Zelf bepalen hoe, waar en met wie ze willen wonen  Redelijk.
Westland Sociaal in beweging ! Probus 16 maart 2016.
Woonvisie Vastgesteld Gemeenteraad Bergen-NH Uitwerking Woonvisie Presentatie aan raad 17 maart 2016.
Langer thuis met technologie Accepteren ouderen technologie?
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
Wmo 2015 en Mantelzorg. Hoe ver staat het? Rijk schiet niet op Juli e kamer? Gegevens cliënten pas in augustus naar gemeente Kadernota mei 2014:
Wonen in Amsterdam Presentatie WOUW-Amsterdam Madelien, Maria, Hanne, Hermien, Binky, Marjan 16 september 2016, Helsinki, Sacioni.
WOONCARRIÈRE Utrechtse senioren Coalitie: Gemeente Utrecht, COSBO, Solgu, ACO, Woonz.nl.
Volkshuisvestingsbeleid Brummen. Aanleiding nieuwe woonvisie Huidige woonvisie verouderd. Andere woningmarkt / vragersmarkt. Betaalbaarheid. Regelgeving:
Verhuisadviseur / Wooncoach Senioren
Huurdersraadpleging donderdag 27 oktober 2016
Annemieke van Doorn Aanjager innovatie
1875 April maart februari juni 2016.
WOONGEMAK en VEILIGHEID
Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen.
Huishoudelijke ondersteuning bij de cliënt met dementie.
Geschikt wonen Beïnvloeding van lokale instanties met het oog op geschikte seniorenhuisvesting.
Financiering van de zorg
Welkom KBO Brabant 8 juni 2017.
Gelderland ziet ruimte
Ouderinitiatief Wonen in Goirle
Helemaal thuis op Texel…
12.2 Totstandkoming van een wet
De woningmarkt in Zaanstreek/Waterland
Naastenbest.
Wmo beleid in de Drechtsteden
Transcript van de presentatie:

LANGER ZELFSTANDIG THUIS WONEN

Hoe wonen de senioren nu?

Hoe is de woonomgeving nu? De woonomgeving van senioren sluit vaak niet aan op wat zij nodig hebben. Maar passend aanbod schiet tekort. Thuiswonende senioren blijken in de praktijk meer hulp en ondersteuning nodig te hebben dan buren, familie en vrienden kunnen bieden. Een ander knelpunt is het gebrek aan samenhang en afstemming in de keten van ouderenzorg. Er is meer aandacht voor wensen en behoeften van ouderen en meer maatwerk moet ertoe leiden dat senioren kunnen leven zoals bij hen past.

Tekort aan sociale huurwoningen voor senioren! Ruim zeven van de tien woningcorporaties is op dit moment niet goed voorbereid op de toenemende vergrijzing en de stijging van het aantal bewoners met een lichamelijke of verstandelijke beperking, blijkt uit onderzoek van de koepelorganisatie: CorporatieNL. De corporaties geven aan dat minder dan 60% van het vastgoed geschikt is voor langer zelfstandig wonen. Als er niets gebeurt, zullen in 2040 meer dan 400.000 75-plussers geen geschikte woning hebben. Een groot deel hiervan zal moeten worden opgevangen door het aanpassen van de eigen woning.

Hoe staat het met eigen woningen? Veel woningen in eigendom zijn niet zgn. “ouderenproof” en niet berekend op het wonen door senioren (Vinex woningen?) Problemen zijn dikwijls: slaapkamer boven, alleen toilet beneden , lastig gebouwde keuken, smalle trap, te bewerkelijke tuin etc. Er worden weinig betaalbare (koop)woningen gebouwd die wel ouderenproof zijn, b.v. appartementen en één verdieping woningen. Aanpassing van de woning via de overwaarde van het huis is dikwijls niet mogelijk vanwege een te laag inkomen.

Woonmogelijkheden voor Senioren? Aanleun woningen Gemeenschappelijk wonen (woongroepen) Kangoeroe woningen Woonzorgcomplexen Serviceflats Levensbestendige woning Mantelzorg woning in de tuin Maar de meeste Senioren zullen in hun eigen vertrouwde huis moeten blijven!

Aanpassing van bestaande woningen. Woningcorporaties doen dit wel, maar slechts in beperkte mate Dit wordt meestal gevolgd door een huurverhoging ( moet ergens uit betaald worden! Indien het aangetoond kan worden dat het blijven wonen alleen maar mogelijk is met aanpassingen is een subsidie vanuit de Wmo mogelijk, maar wordt “mondjesmaat” verleend. Dit is per gemeente verschillend. Indien men deze aanpassingen op eigen kosten laat uitvoeren in huurwoningen is toestemming van de verhuurder noodzakelijk!

Toepassing van elektronica (E-health & Domotica) in de woning. Er zijn vele aanbieders die van alles in uw woning willen aanleggen en verbeteren. Te denken valt aan: trapliften, verhoogde keukenbladen, drempels weghalen, vloeren ruwer maken, verlichting automatiseren, etc. Er zijn hulpcentrales voor alarmering die alarm installaties en/of camerasystemen aanleggen waarmee men buitenaf kan worden gecontroleerd of waarmee u zelf alarm kan slaan. Denk goed na wat u wil en laat u goed adviseren en niet overdonderen!

Woon- en Zorgcoöperaties. Zorgcöoperaties In vele steden en dorpen zijn door burgers, al dan niet met hulp van de gemeenten zgn. Zorg- wooncöoperaties opgericht. Dit zijn burgerinitiatieven veelal bemenst door vrijwilligers Er zijn er al meer dan 250 en het aantal stijgt snel. Zij hebben vele namen: In Amsterdam : Stadsdorpen, in dorpen: Hulpcentrales, maar veelal: Zorgcoöperatie Het initiatief wordt altijd genomen door de burgers of door verenigingen, niet door de overheid!

WEBSITES. www.woonkeur-skw.nl www.lieverthuis.nl www.ikwoonleefzorg.nl www.langerthuisineigenhuis.nl www.aandachtvooriedereen.nl www.aedes-actiz-kenniscentrum-wonen-zorg.nl Zoeken naar “zorgcoöperaties” op internet!