Dienen in de gemeente.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Vrouw Toen God De Vrouw schiep was hij op de zesde dag nog laat aan het werk. Een engel kwam langs en zei: “Waarom duurt het maken van deze zo lang?”
Advertisements

Bouwstenen voor Gemeenterelaties Liefde. Wat is liefde?  Schrijf de naam van een geliefde op en geef 5 voorbeelden hoe u die liefde uitdrukt naar die.
Tekst van Chiara Lubich 1949
Zonde, de grootste vijand
GOD MENS. GOD MENS GOD MENS GOD MENS Lucas 18:31-33 Hij nam de twaalf apart en zei tegen hen: ‘We zijn nu op weg naar Jeruzalem, en alles wat door.
IN DE KERK M/V. GEVOELIG ONDERWERP Wat staat er voor je op het spel?
Startzondag 09 september 2012 Is er meer? Er is meer! 1Korintiërs12:4-11 Er zijn in de gemeente van Christus verschillende gaven, maar er is één Geest,
Diaconale bewustwording, een duurzaam proces.
Woord van Leven November 2009.
Geven en laten geven. geven uit gulheid en gemeenschapszin.
Wat doet een diaken? Diaconia = dienen Dienen om te dienen.
De charismatische beweging is een beweging in het christendom die wordt gekenmerkt door een grote nadruk op persoonlijk geloof, en de ervaring hiervan,
WELKOM OP TOV! Maak het verschil…….
Woord van Leven Augustus 2011.
Een andere manier van werken Een uitwerking van de Visie.
WMO en DIACONAAT regionale avonden 2014
Ik wil jou van harte dienen
Preek Jakobus 2:
Zingen Vers 1 Barmhartig Vader op uw troon,
Kaarten op tafel.
De doop in de Heilige Geest
Preek psalm 115 Niet ons, HEER, niet ons, geef uw naam alle eer,
God liefhebben boven alles En je naaste als jezelf?!
Woord van Leven April 2015 “Ik ben voor iedereen wel íets geworden” (1 Cor 9, 22)
Welkom Zondag 30 augustus 2015
Formulier voor de bevestiging van ouderlingen en diakenen Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Here Jezus Christus, Inleiding De kerkenraad heeft.
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
Wat betekent dit voor jou? Diaconie. Wat is jouw mening over de volgende keuzes: Diaconaat dichtbij of ver weg Diaconaat door inzet van tijd of geld Introductie.
Met een bewogen hart aan de slag!. Romeinen brief handleiding voor zendeling 1.Met passie voor de boodschap (1:16) 2.Met visie voor de wereld (15:20)
Het huwelijk De basis. Even nadenken; mee eens? Het huwelijk is een geschenk uit het paradijs. Het huwelijk wordt veel te romantisch voorgesteld. Jongelui.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Wij hebben lief omdat God ons het eerst heeft liefgehad. (1Joh.4,19).
1 Korinthe 12 BOUW MEE AAN GODS GEMEENTE “…en kom naar Hem toe als naar een levende steen, die wel door de mensen verworpen is, maar bij God uitverkoren.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Voorganger: ds. A. Robbertsen Welkom in deze dienst Schriftlezing:Openbaring 1 : 9 – 20.
 Welke gedachte komt bij u op als ik zeg ‘de jongeren binnen uw gemeente’?  Welke gedachte komt bij u op als ik zeg: ‘de ouderen in uw gemeente’? 
Vrij van de wet!? Galaten. Moet je de wetten van Mozes houden of juist niet? Wat is de kracht van het geloof? Hoe voorkom je dat een christen zijn vrijheid.
1 GEVEN. 2 David Bovendien, de tempel van mijn God gaat mij zo ter harte, ik stel boven op alles wat ik al voor het heilige huis bijeen heb gebracht mijn.
Dhr. J. Smit, Belt-schutsloot Ouderling van dienst : Joke Nijhuis Organist : H. Kamp.
Geen hindernissen. Christendom 2016: een van de grote wereldreligies, 2.4 miljard mensen, ca. 32% van de wereldbevolking Startte als een Joodse sekte.
Fundamenten van De Brug
Romeinen (4) WELKOM.
“Laten wij (…) doorgaan tot de volmaaktheid”
Welkom in deze dienst Voorganger: Ds. A. Robbertsen
Het werk van de Geest.
Gehoorzaam zijn als een dienaar
Kolossenzen 3 & 4 gaat over het nieuwe leven
Diaken? ouderling? dominee?.
Tot 10 tellen in geloof -samen oefenen om leerling van Jezus te zijn-
Onze werkelijke bron van hoop: Jezus Christus
4G. 4G Genade Genade Gratie Genade Gratie Gunst.
    Christelijke vrijheid samen God willen dienen in de gemeente
Les 5 Samen feest.
Even in de hemel willen kijken
Bediening van het Woord
15 – Waarom moet er zoveel in de kerk?
DE UITVERKORENEN Les 11 voor 16 december 2017.
Kom Heilige Geest Vernieuw Uw kerk Vernieuw mijn leven.
ZONDE OVERWINNEN Les 7 voor 18 november 2017.
Talentontwikkeling in onderling samenspel in de gemeente.
Onze (geestelijke) zintuigen oefenen
DE ROL VAN RENTMEESTERSCHAP Les 10 voor 10 maart 2018.
Schijnbare tegenstelling
De brief van Jakobus 4. Door geloof alleen?.
aanstelling pastoraal medewerkers
Avondmaalsformulier Gemeente van onze Heer Jezus Christus, We zijn hier bij elkaar gekomen om het Avondmaal te vieren. Onze Heer heeft deze maaltijd ingesteld.
Gods kracht 1 Kron 29:11 2 Kor. 12:7-10 Fil. 3:8.
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
Single zijn, bijbel en gemeente
Transcript van de presentatie:

Dienen in de gemeente

Stellingen, mee eens of oneens? 1. In onze kerk is er weinig bereidheid om te dienen. Ieder is druk met zich­zelf. 2. Ik zou niet weten hoe IK in de kerkelijke gemeente dienstbaar kan zijn. 3. Van avonden over dienen krijg ik een schuldgevoel. 5. Het zijn altijd dezelfde mensen die dienen. 6. Ik zou niet weten wat ‘diaconaat’ inhoudt. 

Marcus 2:1-12 Vier vrienden: Jezus ziet hun geloof/trouw. Wat deden ze: Ingaan op een verzoek/zelf het initiatief nemen Elkaar optrommelen, delen van de last De man dragen voor zijn redding; eigen belang op tweede plan Hem bij Jezus brengen (kern motivatie!) Creatieve oplossingen bedenken, zich niet voor een gat laten vangen Dienen en samenwerken komen hier bijeen.

Er gebeurt al veel Omzien naar elkaar – wij zijn elkaars leden – is ook dienen in de gemeente. Wat gebeurt er al in uw gemeente? Noem kleine en grote voorbeelden. Noem al vast wat nog niet gebeurt…

Heidenen De heidenen (Grieken) hadden een hekel aan dienen. Gedwongen dienen wilden ze al helemaal niet. Slaaf = dier. Vrijwillig dienen is eigenlijk nog vreemder. Plato zei: 'Hoe kan een mens gelukkig zijn als hij een ander dienen moet?'

Oude Testament Dienen is in het O.T. belangrijk. De Heere zelf is een dienend God. Ps. 146. Omdat Hij zo is, moeten wij ook zo zijn. De Israelieten in Egypte worden bevrijd om te dienen. Er is geen tegenstelling in de dienst aan God en de naaste in de tien geboden die volgen.

Nieuwe Testament Diakoneo is een eer! Vrijwillig dienen (niet als slaaf): 1. aan tafel dienen. Joh. 12:2, Hand. 6:2 (bij het avondmaal!) 2. de dienst van het Woord (Hand. 6:4). Paulus noemt zijn eigen zendingswerk ook dienst. 3. het dienen van een medemens die hulp nodig heeft. Luc. 22:26,27. Wij moeten de minste zijn. In 1 Petr. 4:10 heet het dienstbaar zijn voor anderen m.b.v. Gods genadegaven. In 2 Cor. 8 gaat het over het geven van giften voor Jeruzalem.

Dienen is breed Dienen is dus breed. Het raakt het hele samen optrekken van de gemeente. Het is meer dan aan armen geld geven, al hoort dat er bij. Dienen is jezelf inzetten voor de anderen in de brede zin van het woord. De een doet dat door een zichtbare taak in de gemeente te vervullen en een ander door, zonder dat iemand dat opmerkt, trouw een zieke te bezoeken.

Jezus Christus Mensen denken in macht en tronen. Jezus niet. Hij is niet gekomen om te heersen, maar om te dienen en zijn leven te geven. Hij die zo machtig is! (Joh. 13). Jezus neemt niet, maar geeft, voor anderen. Denk ook aan Phil. 2:5-11. Hieruit ontspringt onze dienstbaarheid: Christus is de reden en het voorbeeld. Hij is onze werkelijkheid: Hij dient nog, door ons, zijn gemeente. Er is ook in het N.T. geen tegenstelling tussen God en de naaste dienen. Ef 5:2. Onze liefde tot de naaste is een bewust offer aan God; liefde tot Christus.

Dubbele uitstraling Dienen in de gemeente heeft een aanvulling nodig in dienen buiten de gemeente. Diaconaat en missionair werk hebben met elkaar te maken. Hoe ziet u dat in uw eigen leven? Hoe als kerk in uw dorp? Hoe als gemeente ten opzicht van de nood ver weg?

Gaven God roept niet alleen bekwame mensen, Hij kan ook mensen bekwaam maken. Verschuil u niet achter: ‘daarvoor heb ik geen gave gekregen’. Laat ruimte voor het ontplooien van gaven. Houd het dienen niet in eigen handen! Zo boor je gaven aan en deel je verantwoordelijkheid. Dat verhoogt de persoonlijke betrokkenheid van ieder.

Wat gaat er soms mis? We komen niet aan dienen toe, vanwege onze eigen drukte of problemen. We wachten tot de ander als eerste ons dient, met ons meeleeft. Daarvan worden we klagerig. We dienen en helpen uit een soort plichtsbesef. Dan verdwijnt vreugde. We dienen om op die manier belangrijk te zijn.

We dienen om waardering te ontvangen We dienen maar worden niet gelijkwaardig aan de ander (slaan ook af als anderen ons willen dienen)

De minste zijn De minste zijn is voor velen: zich uitschakelen. Het is echter jezelf laten inschake­len. Het is actief zijn. Ieder heeft de gave om te dienen, om iets te betekenen voor een ander.

Beleid Breng de witte plekken van (onderling) diakonaat (en pastoraat) in kaart. Wie worden er verwaarloosd in de gemeente (Hand. 6)? Denk aan diaconaal-missionaire activiteiten naar buiten toe. Wat kan beter?  Het is teveel om op te noemen. Kijk daarom uit voor over-activisme. Kies voor bewuste dienst, als uitdrukking van Gods liefde.