De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kolossenzen 3 & 4 gaat over het nieuwe leven

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kolossenzen 3 & 4 gaat over het nieuwe leven"— Transcript van de presentatie:

1 Kolossenzen 3 & 4 gaat over het nieuwe leven
Kolossenzen 3 & 4 gaat over het nieuwe leven. Vanaf vers 5: overgang van geloof naar leven (of: hoe leven uit Christus’ genade er in de praktijk uit ziet). Na huwelijks- en gezinsrelaties nu over maatschappelijke relaties: Slaven en meesters dienen dezelfde Heer! Dan doe je je werk voor die Heer (1) Dan ben je beiden gelijk in die Heer (2).

2 Het belang van goede relaties 3: Slaven en meesters dienen dezelfde Heer! Dan doe je je werk voor die Heer (1); dan ben je beiden gelijk in die Heer (2). 1 In de Grieks-Romeinse samenleving waren slaven nauwelijks mensen. Aristoteles: “Een slaaf is levend gereedschap, gereedschap is een slaaf zonder leven”. Paulus spreekt slaven aan als verantwoordelijke en volwaardige personen. Geen ontkenning van de bestaande maatschappelijke positie.

3 Het belang van goede relaties 3: Slaven en meesters dienen dezelfde Heer! Dan doe je je werk voor die Heer (1); dan ben je beiden gelijk in die Heer (2). (1) Slaven moeten gehoorzamen, en niet maar ogenschijnlijk. Is dat niet teveel gevraagd? Als je als ‘gereedschap’ wordt gezien? Maar als Gods liefde je beheerst, ben je gericht op Christus! Hij heeft zijn leven voor je gegeven en je zo bevrijd. Ook van haat en wraakgevoelens.

4 Het belang van goede relaties 3: Slaven en meesters dienen dezelfde Heer! Dan doe je je werk voor die Heer (1); dan ben je beiden gelijk in die Heer (2). 2 “Iedereen die onrecht doet zal daarvoor boeten, zonder onderscheid” (vers 25). Alle mensen zijn gelijk: zonder uitzondering totaal afhankelijk van Gods vergeving en liefde. 4 vers 1 letterlijk: “Geef uw slaven gerechtigheid en gelijkheid”.

5 Het belang van goede relaties 3: Slaven en meesters dienen dezelfde Heer! Dan doe je je werk voor die Heer (1); dan ben je beiden gelijk in die Heer (2). (2) In de wetten van Israël werden de rechten van slaven geregeld. Ook verbod van mensenhandel (Ex. 21,16; Deut. 24,7). En lees eens Lev. 19! In het Nieuwe Testament: Paulus’ brief aan Filemon (over de weggelopen slaaf Onesimus). Waarschijnlijk vanuit Deut. 23, Een bom onder de slavernij, zij het een tijdbom: het duurde nog eeuwen…

6 Het belang van goede relaties 3: Slaven en meesters dienen dezelfde Heer! Dan doe je je werk voor die Heer (1); dan ben je beiden gelijk in die Heer (2). (2) Niets is heilig, zeker niet ‘de’ nationale cultuur. Als Gods genade je bevrijdt… Vrijheid en gelijkheid, ze ontspringen uit Gods Vaderhart. En uit het hart van ieder die Jezus echt kent.


Download ppt "Kolossenzen 3 & 4 gaat over het nieuwe leven"

Verwante presentaties


Ads door Google