Jesaja 40 (deel 1) 25 september 2016 Zoetermeer.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Leven in de kracht van de Heilige Geest
Advertisements

2 de Adventszondag 7 december 2008 Johannes 1 vers Johannes zegt: Ik ben de Messias niet, maar ik vertel jullie dat hij al onder jullie is, hij komt.
Handelingen 7: 44 De tent der getuigenis hadden onze vaderen in de woestijn, zoals Hij het geboden had, die tot Mozes zeide, dat hij haar moest maken naar.
Matteüs DAN 1 DAN zal het Koninkrijk der hemelen vergeleken worden met... 2.
Jan Elma Emma Loes Kees Corine Gerrit Bidden Zingen Psalm 62 vers 8 Eenmaal sprak God tot mij een woord, Tot tweemaal toe heb ik 't gehoord; Dat 's.
Liedboek 8 Vers 1 Gij hemel en aarde, doet open uw oor en geeft mij gehoor. Ik spreek dat mijn woord op u regenen zou, mijn taal op u druppelt als dauw.
Jesaja Redder-zal-zijn:Jah Jesaja, de profeet.. De last van Babel (in-ontbinding)
Romeinen Denken en Dienen. En de God van de volharding en van de vertroosting – Israël! Deuteronomium 8:2-5; 29:5 moge u geven hetzelfde gezind.
26 jan Zoetermeer. Israël hersteld en gelouterd 36 1 Gij nu, mensenkind, profeteer over de bergen van Israël en zeg: Bergen van Israël, hoort het.
1 Begin van het Evangelie van Jezus Christus. 2 Gelijk geschreven staat bij de profeet Jesaja: Zie, Ik zend mijn bode voor uw aangezicht uit, die uw.
GEZEGEND nieuwjaar! wat is dat?.
“de verborgen dingen…”
De Ben Adam Psalm 8.
1ste Adventszondag 2 December
Handelingen 2 : 1-4 Jesaja 61 : 1-7
Engelen.
1 donderdag 20 juni 2013 vanaf Hebreeen 5 10 donderdag 20 juni 2013 vanaf Hebreeen 5 10.
28 september 2014 Zoetermeer. Openbaring 1 1 Openbaring van Jezus Christus, welke God Hem gegeven heeft om zijn dienstknechten te tonen hetgeen weldra.
EFFATA! 1 februari 2015 Rotterdam.
15 februari 2015 Urk. Marcus 3 7 En Jezus trok Zich met zijn discipelen terug naar de zee. En een talrijke menigte uit Galilea ging mede.
Het Evangelie naar JOHANNES studie 1 19 februari 2015 Bodegraven.
Garderen. Lucas En Hij zeide tot hem: Wat staat in de wet geschreven? Hoe leest gij? = Jezus tot de wetgeleerde.
WOORD Het WOORD is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond en wij hebben zijn heerlijkheid aanschouwd, een heerlijkheid als van de eniggeborene.
12 feb Rotterdam. terugblik:  wat is 'evangelie'?  een goed-bericht!  wat is 'evangeliseren'?  een ander tot evangelist maken.  wat is de basis.
Zingen Vers 1 Troost troost mijn volk! zo zegt uw God
De geheimenissen van het Koninkrijk (1) Studiedag 16 mei 2015 Urk.
16 aug Rotterdam.  middelste bijbelhoofdstuk?  Psalm 118 laatste psalm van de 'Hallel'  Psalm 113 t/m 118  Matteüs 26:30  de naam van de schrijver.
de verheerlijking op de berg
30 aug Zoetermeer. vorige keer:  "de verheerlijking op de berg"  een visioen van de komst van Jezus Christus in zijn Koninkrijk.
Curieuze Kinderen Basis Levens Vragen 1.Begin: Wat is onze oorsprong? 2.Betekenis: Waarom leef ik? 3.Bestemming: Waar gaan we heen? 4.Bewustheid: Hoe.
HET RIJK IS MIDDEN ONDER ONS MIJN KIND, AL WAT VAN MIJ IS, IS VAN JOU HET RIJK IS MIDDEN ONDER ONS Cyclus C Muziek: Cantate 36 van de Advent (J.S. Bach)
5 november 2015 Bodegraven. terugblik...  Johannes 3: het nachtelijke gesprek tussen Nicodemus, "de leraar van Israël" en Jezus  onderwerp: wedergeboorte.
Welkom en Afkondigingen >. Zingen: 146c: 1, 7 > >
28 januari 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'. terugblik...  Na de tumult in zowel Thessalonika als Berea vertrok Paulus onder begeleiding naar Athene.
Vervolging en Verspreiding van het Evangelie. 1 Saulus keurde de moord op Stefanus goed en nog diezelfde dag brak er een hevige vervolging los tegen de.
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
2. Het werk begint.
Brief aan de Galaten -22- belofte-verbond-genade.
8 september 2016 Rotterdam. inleiding...  'reken maar...' - een chronologie van de Bijbelse geschiedenis;  3x 2000 jaar (= 3x 2 dagen) + Messiaanse.
Welkom op 28 aug. Voorganger: Ds. H. Cappon Ouderling: Greet Lindenberg Organist: Anne Kroeze Lezingen: Jesaja 30: Lucas 13:
21 augustus 2016 Den Haag 1.  de langste van alle 150 psalmen en zelfs het langste bijbelhoofdstuk:  176 verzen 2.
22 september 2016 Bodegraven. Johannes 6 1 Daarna vertrok Jezus naar de overzijde van de zee van Tiberias in Galilea. lett. na deze dingen  na zijn verblijf.
Welkom Voorganger: ds. J.M. Rohaan Ouderling van dienst: Jenny Boersma
Als de Olijf berg splijt (I) 10 juli 2016 Zoetermeer.
Waar moet je op letten in deze loopbaan?
Kind van God.
Jesaja 40 (deel 2) 9 oktober 2016 Zoetermeer.
JEFTA (1) 25 juni 2017 Zoetermeer.
Het Evangelie naar JOHANNES studie 20 1 december 2016 Bodegraven.
Zeven heerlijkheden van de Zoon 11 september 2016 Zoetermeer.
Petrus op de Pinksterdag (1)
Licht voor natiën 14 mei 2017 Zoetermeer.
5. totdat de dag aanbreekt!
Blok III De wet In de lessen 14 t/m 20 ontdek je welke betekenis
Hagar en Sara – typen/verbonden
Paulus & de verbonden 15 oktober 2017 Urk.
LEVEN wacht ons, wacht allen!
Les 14 De Zoon bidt Wat doe ik hier vandaag?
Leven vanuit Gods troon
Les 17 De Geest spreekt Wat doe ik hier vandaag?
Regina ZONDAGEN 2- AdVENT c. B
de tijden van de herstelling van alle dingen
Verheerlijking op de berg
Het Evangelie naar JOHANNES studie 34 1 februari 2018 Bodegraven.
Eigen woord of woord van Jahwe?
Psalm 46.
de brief aan de Galaten (3)
Zij zullen de wereld bewonen, zij namen het wonder ter hand.
Handelingen 2:1-4 (5-11) 1 En toen de Pinksterdag aanbrak, waren allen tezamen bijeen. 2 En eensklaps kwam er uit de hemel een geluid als van een geweldige.
HET EVANGELIE.
Transcript van de presentatie:

Jesaja 40 (deel 1) 25 september 2016 Zoetermeer

Jesaja twee hoofddelen 1 t/m 39 40 t/m 66 Hfst. 39 (:6-8) eindigt met een aankondiging aan Hizkia, van Jeruzalems verwoesting. vanaf hfst. 40: expliciet Messiaanse profetie

1 Troost, troost, zegt jullie God. Jesaja 40 1 Troost, troost, zegt jullie God. na de gerichten aangekondigd in het voorgaande...

2 Spreek tot het hart van Jeruzalem. Jesaja 40 2 Spreek tot het hart van Jeruzalem. Roep tot haar dat haar diensttijd is vervuld. Dat haar verdorvenheid is aanvaard, dat zij dubbel neemt van de hand van JAHWEH voor haar zonden. zie voor deze combinatie ook:

Gen.50:21 Vreest dus niet, ik (=Jozef) zal u onderhouden en ook uw kinderen. Zo troostte hij hen en sprak tot hun hart. Ruth 2:13 Daarop zeide zij (=Ruth): ... gij hebt mij vertroost en naar het hart van uw dienstmaagd gesproken

2 Spreek tot het hart van Jeruzalem. Jesaja 40 2 Spreek tot het hart van Jeruzalem. Roep tot haar dat haar diensttijd is vervuld. Dat haar verdorvenheid is aanvaard, dat zij dubbel neemt van de hand van JAHWEH voor haar zonden. tijd van strijd

2 Spreek tot het hart van Jeruzalem. Jesaja 40 2 Spreek tot het hart van Jeruzalem. Roep tot haar dat haar diensttijd is vervuld. Dat haar verdorvenheid is aanvaard, dat zij dubbel neemt van de hand van JAHWEH voor haar zonden. = genoeg gedaan, vereffend

2 Spreek tot het hart van Jeruzalem. Jesaja 40 2 Spreek tot het hart van Jeruzalem. Roep tot haar dat haar diensttijd is vervuld. Dat haar verdorvenheid is aanvaard, dat zij dubbel neemt van de hand van JAHWEH voor haar zonden. niet 'dubbel vergolden' (negatief) maar >

Jesaja 61 7 In plaats van uw schande gewordt u dubbele vergoeding en in plaats van smaad zullen zij jubelen over hun deel; zo zullen zij dan in hun land dubbele vergoeding verkrijgen, blijvende vreugde zal hun geworden. vergl Job aan het einde van zijn leven

3 Een stem van een roepende in de wildernis: Jesaja 40 3 Een stem van een roepende in de wildernis: maakt vlak de weg van JAHWEH, maakt recht in de rotswoestijn een hoofdweg voor onze God. Matteüs 3:3 > Marcus 1:2 Lucas 3:4 Johannes 1:23

Matteüs 3 1 In die dagen trad Johannes de Doper op en hij predikte in de woestijn van Judea, 2 en zeide: Bekeert u, want het Koninkrijk der hemelen is nabijgekomen. 3 Hij toch is het, van wie door de profeet Jesaja gesproken werd, toen hij zeide: De stem van een, die roept in de woestijn: Bereidt de weg des Heren, maakt recht zijn paden.

3 Een stem van een roepende in de wildernis: Jesaja 40 3 Een stem van een roepende in de wildernis: maakt vlak de weg van JAHWEH, maakt recht in de rotswoestijn een hoofdweg voor onze God. = herstel van de oorspronkelijke route "de weg" > boek Handelingen!

4 Elke ravijn wordt geheven en elke berg en heuvel wordt verlaagd Jesaja 40 4 Elke ravijn wordt geheven en elke berg en heuvel wordt verlaagd en het kromme wordt tot rechtheid en de hobbelachtige plaatsen tot een dal. > het terrein wordt compleet geëgaliseerd

4 Elke ravijn wordt geheven en elke berg en heuvel wordt verlaagd Jesaja 40 4 Elke ravijn wordt geheven en elke berg en heuvel wordt verlaagd en het kromme wordt tot rechtheid en de hobbelachtige plaatsen tot een dal. Hebr. AKOV > Jakob!

5 En de heerlijkheid van JAHWEH wordt onthuld Jesaja 40 5 En de heerlijkheid van JAHWEH wordt onthuld en alle vlees tezamen zal zien dat de mond van JAHWEH heeft gesproken. = Christus! > "de uitstraling van zijn heerlijkheid" Hebr.1:3; Joh.1:14; 12:41; 2Kor.3:18

5 En de heerlijkheid van JAHWEH wordt onthuld Jesaja 40 5 En de heerlijkheid van JAHWEH wordt onthuld en alle vlees tezamen zal zien dat de mond van JAHWEH heeft gesproken. het feit wordt gesteld wanneer en in welke fase is niet aan de orde

5 En de heerlijkheid van JAHWEH wordt onthuld Jesaja 40 5 En de heerlijkheid van JAHWEH wordt onthuld en alle vlees tezamen zal zien dat de mond van JAHWEH heeft gesproken. ieder zal ZIEN dat JAHWEH's woord wáár is!

En hij zegt: wat zal ik roepen? Al het vlees is als gras Jesaja 40 6 Een stem zegt: roept! En hij zegt: wat zal ik roepen? Al het vlees is als gras en alle vriendelijkheid van hem als bloesem van het veld.

En hij zegt: wat zal ik roepen? Al het vlees is als gras Jesaja 40 6 Een stem zegt: roept! En hij zegt: wat zal ik roepen? Al het vlees is als gras en alle vriendelijkheid van hem als bloesem van het veld. lett. al het vlees (is) gras > beeldspaak Psalm 144:4 ademtocht & schaduw Job 7:6 weverspoel Jakobus 4:14 damp

En hij zegt: wat zal ik roepen? Al het vlees is als gras Jesaja 40 6 Een stem zegt: roept! En hij zegt: wat zal ik roepen? Al het vlees is als gras en alle vriendelijkheid van hem als bloesem van het veld. Hebr. CHESED > lieflijkheid LXX: heerlijkheid

Voorwaar het volk is gras. Jesaja 40 7 Gras verdroogt, bloesem verwelkt, als de adem van JAHWEH zich daartegen keert. Voorwaar het volk is gras.

Voorwaar het volk is gras. Jesaja 40 7 Gras verdroogt, bloesem verwelkt, als de adem van JAHWEH zich daartegen keert. Voorwaar het volk is gras.