Zelf roosteren: regie naar de werkvloer VGN / STAG Startbijeenkomst ‘praktijknetwerk arbeidstijden en roosteren’ 6 juli 2016 Amy Tetteroo Erik Wetzer
Agenda Cello, algemene informatie Wat is zelfroosteren Voor en nadelen Hoe werkt het (Zweeds model) De praktijk Tijd voor vragen en discussie
Cello Organisatie voor mensen met een beperking, werkzaam in de regio ‘s-Hertogenbosch Kerntaak: begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking in de woonsituatie en bij dagbesteding (werk) 1.900 cliënten 2.400 medewerkers 140 locaties
Cello Van centraal gestuurd naar vitale teams Kleinere management laag Vergroten van het zelfsturend vermogen Improviseren en experimenteren Project Vitaal plannen met uitgangspunt de vitale organisatie waarbij het gaat om het faciliteren van vitaal plannen
Zelfroosteren Wat is zelfroosteren Geen systematiek maar een werkwijze Maatwerk per team Spelregels, maar zo min mogelijk Samen verantwoordelijk Vitaal
Zelfroosteren Wat is zelfroosteren
Zelfroosteren Voordelen van zelfroosteren Meer invloed op eigen werktijden Betere scheiding werk en prive Toename flexibiliteit Meer gemotiveerde werknemers Ziekteverzuim daalt Werkt ‘teambuildend’
Zelfroosteren Nadelen zelfroosteren Kost meer tijd Kan leiden tot onverantwoorde keuzes Investering in systemen
Zelfroosteren Zweeds model Stap 1: Bezettingseisen organisatie Stap 2: Wensen werknemers Stap 3: Voorlopig rooster Stap 4: Definitief rooster
Zelfroosteren Stap 1: Bezettingsniveau
Zelfroosteren Stap 1: Bezettingsniveau
Zelfroosteren Stap 2: Wensen medewerkers
Zelfroosteren Stap 3: Voorlopig rooster
Zelfroosteren Stap 4: Definitief rooster
Zelfroosteren Vragen?
Zelfroosteren Succes!