Digitalisering en inhoudelijke doorontwikkeling van documenten P&C

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Van duurzaam energie-initiatief naar Met Elkaar Voor Mekaar
Advertisements

Voorgeschiedenis: KPC rapport februari 2009
Regelhulp Regelhulp.nl is een digitale wegwijzer van de overheid voor iedereen die zoekt naar zorg of ondersteuning. Het webportaal bevat actuele informatie.
Wegwijzerdementie.
Gegevensbeheer Karin Diederiks KOAC•NPC.
WMO - Communicatie- Inspraak belangenbehartigers Praktijk WMO-adviesraad in de gemeente Brummen.
WSNS Passend Onderwijs Stappenplan
Samen maak je de vereniging ROHDA-Raalte Presentatie leden 2 november 2011.
Wijkambitie Zuidwest Wijkdialoog 29 november 2011.
VSV raakt ons allemaal 14 februari 2013
Geen geld naar onnodige stenen, maar naar activiteiten Advies aan bestuur gemeente Oss over de voorzieningen in het dorpengebied Herpen in 2030.
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
Presentatie op Flitsbijeenkomst ICO Taal & Rekenen
BBV- Begrotingscyclus
DIV Beleid, trends, ontwikkelingen en collega’s
Samenwerking en toekomst Drechtsteden
1 1 ZO ZEIST Bouwen aan Brieven november Doelen Programma Dienstverlening aansluiten wensen en behoeften klant voldoen aan wettelijke eisen denken.
Gemeente Nijmegen Informatiebijeenkomst Hervorming gesubsidieerde arbeid 13 januari 2011 Mark van der Velden projectleider.
De kracht van samenwerking Passend Onderwijs in Beweging Ben Brinkman 22 mei 2014.
Workshop ‘visieversneller’
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Subsidiebeleid Barendrecht
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
Kick off bijeenkomst Inkoop Wmo augustus 2015.
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
PGB jaarovergang Renate van Huizen.
Omgevingsvergunning: betere dienstverlening door integratie en digitalisering vergunningsverlening? Durven met dienstverlening 15 oktober 2015 Ranja Van.
Terugkoppeling Werkatelier GGZ 8 december 2015 Meetinghouse Dordrecht.
P. van der Terp DienstverleningPlus. 2 Agenda Historisch perspectief Ingreep Overgangsjaar 2007 Historische kosten Vergelijking kosten Filenet.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Door de bomen het bos weer zien Henk Post Bedrijfsanalist ISZF November 2005.
KOERS voor Delft presentatie aan commissie Middelen en Economie 23 juni 2011.
Takentoets 11 februari 2014 Kadernota Agenda 1. Toelichting op proces - tot nu - vervolg 2. Toelichting op documenten 3. Gelegenheid stellen van.
Van financieel toezicht naar lokaal inzicht: De Echternach processie naar meer inzicht in je eigen financiële cyclus.
Op weg naar MJP en verder Auditcommissie over het voorbereidngstraject MJP februari 2010.
JAARPLAN Griffie 2013 Bijlage A3, halfjaar Toelichting A Onderwerpen: rood: bestuur en financiers oranje: maatschappij groen: klanten en.
Stelling: Planning & Control (P&C) is iets van financiën !
Voortgangsrapportage Vitaal Leudal September – Oktober 2014 Tbv commissie Bestuur en Middelen oktober 2014.
Visies Buitengebied en bebouwde kom Leusden 21 jan 2016.
Vraaggerichte dienstverlening Nuth Wat hebben we gedaan: Ambtelijk op MT-niveau intentie uitgesproken: “we gaan voor de beschreven doelstellingen in de.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Concept-voorstel nieuwe opzet programmabegroting t.b.v. de Raadswerkgroep ‘strategisch sturen met programma’s’ 18 februari 2010.
Resultaten tellen Presentatie voor raadsdelegatie Delft 16 april 2009.
RondeTafelgesprek Kerngroep de Bevelanden met de raad van Borsele 21 november 2013.
WALCHEREN VOOR ELKAAR WOG 4: afronding fase 1 en doorontwikkeling AGENDA 1.Opening 2.Verslag/terugblik vorige overlegtafel 3.Afspraken proces en besluitvorming.
Rekenkamercommissie Noordoost Fryslân, 10 september 2013.
DORPSONTWIKKELINGSPLANNEN projectwethouders Carine Blom en Jan Brenninkmeijer.
Lokale invulling betrokkenheid raad bij decentralisaties Datum 4 april 2013.
Openbaar Lichaam Bonaire
De X-road Pleidooi om niet incrementeel te blijven verbeteren aan de geautomatiseerde overheid over te stappen naar een digitaal opgezette overheid.
Actief openbaar maken van GS-besluiten en onderliggende stukken
Hoofd- en onderaannemerschap
Regionale raadsinformatiebijeenkomsten Veilig Thuis en Crisis Interventie Team Oud-Beijerland, 15 februari 2017 Dordrecht, 22 februari 2017.
Werkgroep OPP van SWV Apeldoorn PO
Oprichting van de BIZ Krabbepolder/Zeehavengebied (Zuid)
Kees Kraaijeveld en Shaun Lednor
Implementatieonderzoek naar financiële projectbeheersing
Planning & Control Introductie 8 april gemeenteraad Dordrecht
Uitvoeringsprogramma Landerd 2020 Sterkte-/zwakteanalyse
Waarstaatjegemeente.nl Horizontale Verantwoording
Doorontwikkelen BRON vo
Ontwerp Wmo beleidsplan
Gemeenteraadsverkiezingen
Implementatietraject Doorontwikkelen BRON vo
Democratische vernieuwing Nijkerk
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 2: De gemeente
Procesondersteuning binnen de sociale zekerheid
Sportplatform De ontwikkeling van HARDERWIJK ACTIEF
Erik Gram Gemeente Westland.
Planning & control in de gemeente Bunnik
Transcript van de presentatie:

Digitalisering en inhoudelijke doorontwikkeling van documenten P&C Thema avond Raad 31-1-17 Digitalisering en inhoudelijke doorontwikkeling van documenten P&C

Digitalisering en inhoudelijke doorontwikkeling P&C-documenten Momenteel werken wij aan: een aantrekkelijk en snel te raadplegen begroting via een website inhoudelijk betere stukken met gewenste, behapbare en begrijpbare informatie betekenisvolle beleidsinhoud ter ondersteuning van het politieke debat Wanneer? Groeimodel Voor het eerst bij de Begroting 2018 (zichtbaar per oktober 2017)

Wat is er al gedaan? In 2015 eerste verkennend onderzoek naar mogelijkheden voor digitalisering. Gedurende 2016 verdere verkenning digitalisering met LIAS en Auditcommissie April 2016: Advies werkgroep P&C documenten Begroting 2017: beleidswens 'Doorontwikkeling Planning & Control-documenten' aangenomen. Ambitie te komen tot: digitalisering P&C-documenten inhoudelijke doorontwikkeling van de documenten Werkgroep P&C geformuleerde doelstellingen: verbeter en vereenvoudig de vergelijkbaarheid over de jaren beperk de omvang van de cyclusstukken breng de samenhang tussen de verschillende programma’s en besluiten herkenbaarder in beeld vereenvoudig de communicatie over de cijfers met onze burgers biedt de informatie zoveel mogelijk integraal aan Johan, Maarten: ik denk dat het leuk is om – net als Paul Tiebosch eerder in de AC – te starten met het op tafel laten ploffen van een enorme stapel documenten die in een gemiddeld P&C jaar geproduceerd worden. Daarna de overgang naar de aanleiding op dia 1. Elk jaar worden er in alle gemeenten en bij de GRD omvangrijke planning&control documenten opgesteld. Met deze documenten leggen we bestuurlijk plannen voor en verantwoording af. Dat maakt het van belang om toegankelijke, transparante en aantrekkelijke stukken te maken die ook voldoen aan de eisen van digitaal vergaderen en open data. De bestaande processen om tot deze stukken te komen zijn complex, kwetsbaar en inefficiënt doordat er met veel koppelingen tussen financiële systemen, excel, word en pdf wordt gewerkt. Daarnaast is het eindproduct niet optimaal leesbaar en actueel. Vanuit het verlangen om efficiënter te werken en aan te blijven sluiten bij de bestuurlijke vraag om toegankelijke, actuele en transparante financiële stukken is binnen de gemeente Dordrecht verkend of er ICT oplossingen zijn die dit ondersteunen.

Traject auditcommissie Verkenning en bespreking in werkgroep doorontwikkeling P&C en auditcommissie. Werkbezoek Auditcommissie Amersfoort Agendering in tweetal Auditcommissies: 21 september 2016: Presentatie Lias software Prestentatie methodiek De Argumentenfabriek 7 december 2016: opdrachtverstrekking, raadsinformatiebrief over reikwijdte en voortgang, voorbeeld gerichte, compacte programmakaart ter inspiratie (Jeugd en Onderwijs) Enthousiasme voor beide vormen van doorontwikkeling: eensluidende digitaliseringswens: starten met Begroting 2018 inhoudelijke doorontwikkeling vergt nadere afstemming: voorbereiding in gang zetten met digitaliseringslag, groeimodel

Digitalisering Tweeledig: Proces ‘onder de motorkap’ optimaliseren: m.b.v. ICT oplossing complexiteit, kwetsbaarheid en inefficiency beperken (koppelingen tussen financiële systemen, Word, Excel en pdf) Documenten als middel voor plannen en verantwoorden: belang om toegankelijke, transparante en aantrekkelijke stukken te hebben die voldoen aan de eisen van digitaal vergaderen en open data.

Digitalisering

Digitalisering: webbased P&C Voorbeelden: https://www.amersfoort-telt.nl/ http://www.hetgeldvanbreda.nl/ http://nijmegen.begroting-2017.nl/

Gemeente Dordrecht B2017

Perspectief P&C-producten waarin beleid voorop staat: Gevraagde informatie Behapbare hoeveelheid informatie Logisch gestructureerd Teksten zijn begrijpelijk Consistent beantwoord Over jaren vergelijkbaar

Zodat: Raad kan sturen, controleren en vertegenwoordigen op de inhoud Raad zicht heeft op lange en korte termijn, op hoofdlijnen en details College haar bedoelingen beter kan communiceren en onderbouwen Media een helder beeld hebben van keuzes Burgers, muziekschool, sportclubs, zorg en welzijn etc. goed geïnformeerd worden

Gemeente Dordrecht B2018?

Vervolgstappen Auditcommissie 8 februari (o.a. keuze voor ambitie in varianten en instellen klankbordgroep) Komen daarna met vervolgplanning naar de Raad v.w.b. inhoudelijke doorontwikkeling Begroting 2018 komt in oktober in nieuwe digitale vorm naar de Raad, in ieder geval met programmakaarten die een inhoudelijke kwaliteitsslag hebben ondergaan.