Conventie Istanbul en FGM 17 januari 2017

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wet meldcode van kracht!
Advertisements

Kleuterparticipatie: netoverstijgende CLB-ervaringen • Kleuters als prioritaire doelgroep • CLB-begeleiding: drie invalshoeken: • Schoolondersteuning •
Datagestuurd werken op de Ambelt Oosterenk
CLIËNTOVERLEG Met neutrale voorzitter.
De coachende rol van de psycholoog in een palliatief support team (in een ziekenhuis ) Studiedag Federatie Palliatieve zorg Vlaanderen Sint-Niklaas,
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
SUPER SIM = project rond kleuterparticipatie en kinderarmoedebestrijding.
Sociale fraude bestrijden is mensenhandel voorkomen Jaarrapport 2010 Mensenhandel en Mensensmokkel Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding.
Het opzetten van een kwaliteitssysteem
Programma RegioAanpak waar staan we nu? Ambtelijk overleg 4 juni 2013.
Slachtoffers Iatrogene Nalatigheid-Nederland en Iatrogenic Europe Unite-alliance op de bres voor patiëntveiligheid! Wie zijn wij en waar staan we voor?
Nationaal Actieprogramma Diabetes 24 november 2011 Elize van Ballegooie Senior Implementatiemedewerker NAD Ytje van der Veen Implementatiemedewerker DVN.
MOGELIJK TOEKOMSTIG BELGISCH BELEID EREMOORDEN ! ? Voorstellen van het Instituut Marijke Weewauters Adviseur Instituut voor de gelijkheid Diensthoofd.
Conferentie Paramaribo 23 mei 2008 HOE GEZOND IS SURINAME? Dr André Weel, bedrijfsarts en epidemioloog.
GATT & WTO : fundamenten
Brede school in Berkenbos
Frank Vandenbroucke 17/02/06
Project rond kleuterparticipatie en kinderarmoedebestrijding
Evaluatie van de sensibiliseringsacties van de OCMW's Engender asbl.
Vrije-CLB-Koepel vzw Maak kennis met het CLB. 2 Voor wie?  Leerlingen  Ook los van de school  En los van de ouders  Ouders  Met hun zorgen en vragen.
Zp3 tweede oproep Huize Ter Walle vzw CIGB
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
Regionalisatie Oost Brabant
Patiëntveiligheid en medische fouten
Inleiding Mr. Leon Wever Directeur Jeugd Seksueel misbruik in de jeugdzorg van kinderen met een verstandelijke beperking. 4 juni 2012 Leon Wever Directeur.
Handelingsgericht samenwerken
INFOSESSIE CLUBBEGELEIDING Gent 2 december Inleiding door dhr Philippe Mees, voorzitter VLG vzw -Verwelkoming -Uitgangspunt: -Tevredenheidsenquête.
Informatiebijeenkomst
SCIENTIFIC INSTITUTE OF PUBLIC HEALTH CLINICAL BIOLOGY DEPARTMENTDr. ANNE VAN NEROM Rol van de Bevoegde Overheid bij incidenten.
De toekomst van de (specialist) Ouderengeneeskunde
Meldcode Kindermishandeling
Vrouwelijke genitale verminking
Project Steaming 05/06/2007. Aanleiding Kandidaatsdossier Koning Boudewijnstichting Onveiligheidsgevoel : onze zaak, ook onze taak.
Kinderarmoedefonds Uitsluiting uitsluiten en ontwikkeling omarmen
Regionale Aanpak Kindermishandeling Landelijke uitrol In opdracht van het programmaministerie Jeugd en Gezin Uitvoering: Nederlands Jeugdinstituut Utrecht.
Doel ZAT “Zo veel mogelijk kinderen en hun gezinnen zo vroeg en zo snel mogelijk goede en afgestemde zorg bieden en leerkrachten in de klas ondersteunen.
Onveiligheid integraal aanpakken Johan Deklerck
1958: 1 e Multi Disciplinair Team Kindermishandeling, Denver (Col.) Samenstelling Een kinderarts Een maatschappelijk werker Een (kinder)verpleegkundige.
Basistraining: Verklaring van Genève 1940 Januzs Korczak 1959 VN Verklaring inzake Rechten van het Kind 1989 VN Verdrag inzake Rechten van het Kind.
Fixatie-arm beleid: Team- of ziekenhuisdoelstelling Isa Michiels
De leerkracht = DE BELANGRIJKSTE PERSOON in de schoolloopbaan van je kind! PARTNER vd ouders …
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
Burgers en politie: samen sterk! Evaluatie veiligheidsprojecten Zonaal Veiligheidsplan Hoofdcommissaris Denis Bergmans Korpschef Lokale Politie.
Infodag Binc Dialoog, Reflectie en Actie 22 en 30 september 2010 Brussel - Gent.
Netwerkcongres VGV De puzzel compleet maken Tosca Hummeling, projectleider GGD Nederland.
EDO-platform Hoe maken de verschillende ‘educaties’ werk van de global goals? Wat kunnen we verwachten van een ‘Internationaal Thematisch Netwerk’ EDO?
Regio Aanpak Veilig Thuis Afronding Borging Doorontwikkeling.
1 Terugkomdag VGM-antenneleden mei / juni Agenda 1.Onthaal en begeleiding 2.Denkmodel risico-evaluatie en analyse 3.Evaluatie VGM-antennes Pauze.
PREVENTIE EN BESTRIJDING VAN IDENTITEITSFRAUDE Christophe Verschoore
Risicotaxatie Instrument Partnergeweld 15 december 2016
Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Studiedag « Naar een betere aanpak van eergerelateerd geweld, gedwongen huwelijken en vrouwelijke genitale verminkingen» Voorstelling van de nieuwe omzendbrief.
Het Verdrag van Istanbul en daderhulp (en België)
Algemene vergadering LOP Basis Anderstalige Minderjarige Nieuwkomers
Conferentie Hoe wordt de jeugd GGZ beter?
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Ouder(en)mishandeling
Hasselt LOP BaO en SO Algemene Vergadering
Meldcode Kindermishandeling
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Agenda: Vragen over het Wraparound Care Model Korte herhaling 10 principes, 5 vragen Wie schakel je in: Team Jeugd.
Team radicalisering in de kering Stad Gent
C H A N G E M A K E R S TRAJECT OUDERBETROKKENHEID Sint-NIKLAAS
MOVE UP! OCMW VAN BRUSSEL.
Handen en voeten geven ! Mobiliteit voor allen Thema 1: De patienten.
Onze regio, onze toekomst!
Jongeren in cijfers en letters: Situering van de JOP-monitoren Lieve Bradt Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek, UGent 22 maart 2019.
De bevordering van gelijkheid voor LGBTI's in de Europese Unie
Geweld hoort nergens thuis
Transcript van de presentatie:

Conventie Istanbul en FGM 17 januari 2017 Inleiding Marijke Weewauters

Wie ? Marijke Weewauters Diensthoofd cel geweld op het IGVM IGVM Equality body Coördinator en monitor van het NAP (sinds 2001) Coordinating Body artikel 10 conventie ‘Istanbul’ lid van stuurcomité implementatie veiligheidsplan Adviezen en acties etc….

NAP ? Sinds 2010 zit FGM uitdrukkelijk in de NAPPEN staat op politieke agenda ! Huidige ? 235 maatregelen = implementatie van conventie van Istanbul en Victim’s Right Directive Iedereen ! Alle professionals (+ nieuwe ; zie travel clinic’s) Bescherming voor (meest kwetsbare ) slachtoffers Holistic approach-multidisciplinaire samenwerking-partnership (artikel 458ter) Data en statistieken + registratie (zie succes ziekenhuizen) + risicotaxaties (prevalentie 2012 48.000 + 1.300) Beroepsgeheim mag geen belemmering zijn

Specifieke acties Onderzoek prevalentiestudie – eindresultaat 2018 internationale conferentie ICRH feb 2017 Preventie paspoorten ambassades reisadvies Opleiding (specifieke en structurele) e-learningmodule (juni nationaal voorgesteld) ziekenhuizen + gids travel clinics Strafbaarstelling Nieuwe wetswijzigingen mbt strafbaarstelling Identificatie en Vervolging registratie ziekenhuizen col EGG (maart/april nationaal voorgesteld)

Specifiek maatregel125 van NAP “In het kader van de opdrachten van de ONE/Kind en Gezin/Kaleido een preventieprogramma voor VGV ontwikkelen dat het volgende omvat: -het aanduiden van aandachtfunctionarissen binnen ONE/Kind en Gezin/Kaleido en de PMS/CLB’s voor het opvolgen en begeleiden van risicofamilies -aangaan van dialoog met ouders die uit een land komen of tot een etnische achtergrond behoren waar excisie gangbaar is - inschrijving van vaststellingen in het medisch dossier en overdracht van informatie aan alle betrokken professionals”

Voortgang ? “Preventie en aanpak VGV vormt een onderdeel van een intern stappenplan kindermishandeling die de regioteamleden van Kind & Gezin toepassen” “De CLB’s hebben ‘netoverstijgend’ in samenwerking met vzw Intact het STAPPENPLAN VROUWELIJKE GENITALE VERMINKING VOOR DE CLB ontwikkeld, de toolkit ‘Preventie van vrouwelijke genitale verminking’ werd onder alle CLB’s verspreid” In Antwerpen is Kind en Gezin gestart met een proefproject over de preventie van VGV in samenwerking met de vzw GAMS. In dit kader wordt een specifieke opleiding inzake VGV aangeboden aan de medewerkers. Dit preventieprogramma omvat het aanduiden van aandachtfunctionarissen binnen Kind en Gezin en de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB’s) voor het opvolgen en begeleiden van risicofamilies, het aangaan van een dialoog met ouders die uit een land komen of tot een etnische achtergrond behoren waar excisie gangbaar is, het onderzoek van de genitaliën en urinewegen van alle kinderen en het inschrijven van vaststellingen in het medisch dossier en de overdracht van informatie aan alle betrokken professionals. Binnen de opleiding van de artsen van de vertrouwenscentra kindermishandeling specifiek aandacht voor VGV.

Voortgang - knelpunten ? Voortgangsrapport 2017 (naar parlement) Inclusief knelpunten van administraties Schaduwrapport samen met NGO’s 2018 Voorbeelden Betere ondersteuning van NGO’s Betere samenwerking-opvolging en informatiedeling tussen instellingen Betere sensibilisering rond multidisciplinair centrum Gent ? (verschil tussen aantal patiënten in Brussel en Gent en dit ondanks prevalentiecijfer 6.761/5.831)

DANK U WEL EN SUCCES ! Marijke Weewauters Marijke.weewauters@igvm.belgie.be http://igvm-iefh.belgium.be/nl/activiteiten/geweld/nap