Stand van zaken beleid en regelgeving van rekenen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Informatieavond vervolgkeuze Mavo Dinsdag 1 oktober 2013.
Advertisements

Netwerk bijeenkomst taal en rekenen
Taal en rekenen in het MBO Marjo Jansen, senior beleidsadviseur.
Ontwikkelingen rekenbeleid in vo en mbo
Taal en rekenen in het mbo
Digitale afname van examens: Facet (informatieve sessie)
ACHTERSTANDBESTRIJDING EN REFERENTIENIVEAUS voor taal en rekenen in het VO Wat staat scholen te doen? Flitspresentaties september / oktober 2012 –
Rekenen in het mbo: Stand van zaken regelgeving
Samenwerken aan sterk groen onderwijs Actuele ontwikkelingen 13 november 2013 Alet van Leeuwen.
Taal en rekenen: Barrière in de Entree?
Taal en rekenen MBO flitsbijeenkomst 18 juni 2009 Marjo Jansen Beleidsdirectie BVE.
Taal en rekenen in beweging!
1 PILOT REKENTOETS VO 2012 Henny Tax Cito flitsbijeenkomsten rekenen voortgezet onderwijs september 2011.
Flitsbijeenkomsten pilot rekentoets 2012
kennisdelen voor rekencoördinatoren
‘Uitmuntend Economieonderwijs’ 29 maart, De Fabrique Maarssen
Informatieve ouderavond mavo 4 24 januari 2013 Welkom!
Rekentoets locatie DEN BONGERD.
PILOT REKENTOETS VO 2013 Mark Martinot / Henny Tax Cito
Netwerkbijeenkomsten
Vmbo - havo/vwo januari/februari 2012 Regionale netwerken taal en rekenen.
25 januari 2013 universitair onderwijscentrum groningen dag van taal, kunsten & cultuur januari 2013 universitair onderwijscentrum groningen dag.
Workshop 5: LPA en RMC, samen tegen VSV
VSO Het Mozaïek Almelo.
Rekentoets Klas 3 schooljaar Klas 4 schooljaar door J
Informatiebijeenkomst
Algemene ouderavond Mavo 1 naar 2.
Wet- en regelgeving taal en rekenen
Ontwikkelingen beleid en regelgeving rekentoets vo
Waarom Een groep experts, de commissie-Meijerink, heeft vastgesteld dat het onderwijs in Nederland worstelt met 2 problemen: –Na de basisschool is er.
Onderwerpen presentatie
VSO Het Mozaïek Almelo. Examenreglement en Programma van Toetsing en Afsluiting leerjaar 3 en 4 Eindexamenjaar 2015.
Overzicht implementatie
Ouderavond 4 havo 31 augustus uur aula locatie N.
Welkom op de voorlichtingsavond van klas 4 havo en 4 vwo. drs. A.A. van Koeveringe Examensecretaris.
Ouderavond vwo 9 september 2015 Het examenjaar Het verloop van het examenjaar 1516 (1) Tentamenperiode 25-9 okt Herkansing T1 en T210 nov Tentamenperiode.
Het belang van de ketenverbinding Laura Punt. Wat komt er aan bod? Een stukje geschiedenis De beheersing van de basisvaardigheden Nut en noodzaak van.
Ouderavond 4 Havo 9 september Mentoren 4 Havo Ighor Gudde4HA Ineke Pingen4HB Anne-Karien Hafkamp4HC Marion de Wolff4HD Roos Koenders4HE Karin Melgers.
Klas 3. Waarom Een groep experts, de commissie-Meijerink, heeft vastgesteld dat het onderwijs in Nederland worstelt met 2 problemen: –Na de basisschool.
Welkom op de voorlichtingsavond van klas 5 vwo. drs. A.A. van Koeveringe Examensecretaris.
Het examen havo-vwo Cijfers in eindexamenjaar Eindcijfer = Schoolexamencijfer + centraal eindexamen cijfer : 2 PTA = Programma van Toetsing.
Rekentoets Vierde en Vijfde jaars VMBO --> Rekentoets 2F Pilot voor VMBO BB --> 2A (VMBO Basis zit nog niet in zak - slaag regeling)
Jiri van der Werff Servicekantoor Arnhem Welkom bij DUO.
CONFERENTIE DOORLOPENDE LEERLIJNEN TAAL EN REKENEN 9, 21 en 29 november Jan Kastelein/Maaike Beuving, CvE Naar een doorlopende toetslijn.
Flitsbijeenkomst Examinering rekenen 29 mei 2013 Rianne Reichardt, Steunpunt taal en rekenen mbo Jan Paul de Vries, College voor Examens.
* 1F = BASISSCHOOL * 2F = VMBO * 3F = HAVO & MBO.
CONFERENTIE DOORLOPENDE LEERLIJNEN TAAL EN REKENEN 9, 21 en 29 november Jan Kastelein/Maaike Beuving, CvE Naar een doorlopende toetslijn.
Workshop referentieniveaus (SLO). Inhoud Aanleiding tot de referentieniveaus Wat zijn referentieniveaus? Status en ontwikkelingen rond de ref.niveaus.
Conferentie taal en rekenen - Instruct Actuele ontwikkelingen 28 november 2013 Alet van Leeuwen.
Voorlichtingsavond 2 Mavo Dinsdag 29 maart Programma  Verschillende keuzes  Opzet VMBO en MBO  3 KBL in VMBO-gebouw + rondleiding  Overgangsnormen.
Jacqueline Kerkhoffs Juni We liggen op koers Wetgevingstraject: –Concept wet –Internetconsultatie –Advies onderwijsraad –Bijstelling wetstekst –Ministerraad.
16 april 2015 Miniconferentie VO  MBO Regio Eem Welkom.
Taal- en rekenbeleid in de regio Mariëlle Verhoef (projectleider taal en rekenen) Herman Krikhaar (coördinator Profijt)
MBO-HBO in Strategische Agenda Hoger Onderwijs en Onderzoek Floor Boselie-Abbenhuis Dag van de Beroepskolom 9 oktober 2015.
Flitsbijeenkomsten rekentoets vo 2017
Ouderavond 5 havo 15 september 2014
WELKOM.
Regelluw en examinering
We hebben wat te vieren!!! 7 juni 2006.
WELKOM.
4 mavo ouderavond 18 september 2017
GROEP 8 Naar het voortgezet onderwijs..
Dyscalculiebeleid in de praktijk:
Welkom op de ouderavond
Dyscalculiebeleid in de praktijk:
Voorlichtingsavond 4 mavo
WELKOM.
De rekenvaardige burger
Welkom ouder(s)/verzorger(s)/leerlingen infoavond m. b. t
informatieavond havo-5 / vwo-6
Transcript van de presentatie:

Stand van zaken beleid en regelgeving van rekenen Flitsbijeenkomst rekenen vo 2016-2017 Floris van Zuilekom

Ontwikkelingen Brieven staatssecretaris en minister Voor wie telt het cijfer mee voor het diploma? Wanneer telt het cijfer mee voor de andere schoolsoorten? Vrijstelling rekentoets, wat geldt er? Hoe zit het met openbaarheid van de opgaven? Wanneer is de regelgeving gereed? Stand van zaken agenda rekenonderwijs mbo/vo Waar staat de belangrijkste informatie?

Brieven staatssecretaris en minister 14 juni: voortgang stand van zaken rekenen en taal in vo en mbo (link) - Besluit: vangnet vwo niet inwerking - Resultaat op de rekentoets telt niet mee voor het behalen diploma in havo en vmbo: in schooljaar 2016-2017 8 juli: Schriftelijk overleg over aangenomen moties (link) 8 juli: Agenda rekenonderwijs vo/mbo (link) - Document met acties ter verbetering rekenonderwijs. november: Stand van zaken invoering referentieniveaus taal en rekenen 2016 Eindresultaten rekenen en taal 17 november: Algemeen Overleg taal en rekenen mbo/vo

Voor wie telt het cijfer mee voor het diploma? Besluit (motie) Tweede Kamer 13 oktober 2015, bevestigd in brief staatssecretaris en minister 22 oktober 2015: Vwo: schooljaar 2015-2016: minimumeis 5 schooljaar 2016-2017: kernvakkenregel Vmbo en havo: moment van meetellen wordt bepaald op basis van resultaten in deze schoolsoorten Eindresultaten Resultaten per afname Zakpercentages

Vrijstellingen, wat geldt er? Als een leerling in het reguliere voortgezet onderwijs bij opstroom naar een hoger schoolsoort recht heeft op een vrijstelling voor de rekentoets, maar kiest hij of zij er toch voor om deel te nemen aan de rekentoets, dan mag die leerling indien nodig terugvallen op het resultaat dat bij zijn eerder behaalde vrijstelling behoort. In het vavo geldt de daar gebruikelijke vrijstellingsregeling: indien een leerling er voor kiest om een centraal examen onderdeel over te doen verliest hij of zij daarmee een eventuele vrijstelling voor dat vak. Dat geldt ook voor de rekentoets in het vavo.

Hoe zit het met openbaarheid van de opgaven? Direct na elke afnameperiode tot 2 maanden daarna: Inzagemogelijkheid voor docenten Inzagemogelijkheid voor leerlingen juli van elk jaar: Openbaarmaking 90 procent van de opgaven van dat schooljaar Tót dat moment geldt geheimhoudingsplicht

Wanneer is de regelgeving gereed? Wetswijziging rekentoets 2A, (voor leerlingen vmbo-bb voor wie 2F te hoog gegrepen is) huidige planning: vanaf augustus 2018 Wetswijziging rekentoets 3S (voor vwo-leerlingen die meer aankunnen) Huidige situatie: Rekentoets 2A en 2A-ER is een pilot en daarmee een extra kans Rekentoets 3S is een pilot en daarmee ook een extra kans

Agenda rekenonderwijs mbo/vo (rekenagenda) De rekenagenda is een document (ondertekend door LAKS, JOB, MBO-raad, VO-raad, NRTO en OCW) waarin acties zijn opgenomen die ervoor moeten zorgen dat de motivatie voor goed rekenonderwijs blijft. De acties die zijn opgenomen om rekendocenten, -coördinatoren en ander onderwijzend personeel zoveel mogelijk te kunnen ondersteunen om goed rekenonderwijs aan te bieden zijn: Kennisdeling tussen docenten, rekencoördinatoren en andere onderwijzend personeel stimuleren; Raamwerk scholing en nascholing rekendocent vo en mbo; Bevoegdheden vastgelegd in de regeling conversietabel; Onderzoeken: bevoegdheid voor pabo-afgestudeerden om les te geven in vmbo en mbo. - Conferentie vo-mbo: Rondom Rekenen 14-12-2016 (link)

Meer informatie steunpuntvo.nl examenblad.nl/onderwerp/rekentoets-vo/2016 examenloket@duo.nl rijksoverheid.nl/rekentoets