Jakobus (2).

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Advertisements

“ik breek mijn schuren af en bouw grotere, waar ik al mijn graan en goederen kan opslaan” Wat is hier eigenlijk mis mee?
Gemeente van kringen Welkom!Gemeenteavond 26 november 2008 Maakt u de kring groter…? Kringen.
Zingen Vers 1 De kerk van alle tijden kent slechts één vaste grond:
Zondag van de Vervolgde Kerk
Welkom in deze kerkdienst
Votum en Zegengroet Zingen: Psalm 18: 1 Gebed
Dominee J. Oosterhuis Voorganger
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
9 oktober 2014 Bodegraven 1. 2 De vorige keer Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. 23 Maar.
in Nieuw-Testamentisch perspektief
Punt 1 Moeilijke periodes zijn nodig om: ONS TE LEREN LOSLATEN DE ZORGEN DIE ONS NEERDRUKKEN EN ONZE VOORTGANG VERTRAGEN. – “Welnu dan, laten ook wij,
DE BERGREDE (4) WELKOM. Psalm 119: 1  Welzalig wie de rechte wegen gaan,  wie in de regels van Gods wijsheid treden.  Zalig wie zijn getuigenis verstaan,
DE BERGREDE (3) WELKOM.
DE BERGREDE (5) WELKOM.
Teleurgesteld in mensen Teleurgesteld in God Teleurgesteld in zichzelf  
Voorganger:ds. A. Robbertsen Welkom in deze dienst Schriftlezing:Openbaring 1 : 1 – 8.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de openbare belijdenis van het geloof Blz. 735 (GK) Geliefde broeders en zusters in onze Here Jezus Christus, U bent hier verschenen voor.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
We lezen uit bijbel gewone taal: Johannes 15: Johannes 4: 7-21 De preek gaat over 1 Johannes 4: 19 Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd.
Liturgie br. A.J.F. Verschelling Collecte: Tear Psalm84:1, 2 Marcus2: Gezang176a:1, 6, 13 Kolossenzen2: Psalm92:1, 6, 7 Gezang179a:beurtzang.
Liturgieds. G. Kwakkel (Kampen) Collecte: Mercy Ships Psalm62:1, 4 Psalm62:5, 6 Deuteronomium13: Korintiërs10: Gezang119:1, 2 Openbaring2:18.
Dhr. J. Smit, Belt-schutsloot Ouderling van dienst : Joke Nijhuis Organist : H. Kamp.
Romeinen (6) WELKOM.
Heidelbergse catechismus
OM EVEN MET JE BUUR TE BESPREKEN
Romeinen (4) WELKOM.
Jakobus (3).
Levenskracht in overvloed
Romeinen (5) WELKOM.
Kort doopformulier voor de kinderdoop
Brief aan de Galaten -23- belofte – geloof - zonen.
Romeinen (3) WELKOM.
10. De Geest, het woord en gebed
Jakobus (1).
Efeze 3: Om deze reden buig ik mijn knieën voor de Vader van onze Heere Jezus Christus, 15 naar Wie elk geslacht in de hemelen en op de aarde.
Romeinen (1) WELKOM.
Romeinen (2) WELKOM.
Efeziërs (1) WELKOM 1.
Les 8 Bidden kun je leren.
5 – Hoe word je relaxed?.
Efeziërs (3) WELKOM 1.
De brief van Jakobus 2. Beproeving van het geloof.
. 1.
ZONDE OVERWINNEN Les 7 voor 18 november 2017.
Les 3 Gedoopt leven.
“En word niet aan deze wereld gelijkvormig, maar word veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid  om te kunnen onderscheiden wat de goede, welbehaaglijke.
Johannes (1) WELKOM 1.
Jezus is Heer!.
DE SLEUTEL TOT EENHEID Les 4 voor 27 oktober 2018.
De brief van Jakobus 4. Door geloof alleen?.
Hoofd in de wolken; voeten in de klei
Welkom in deze kerkdienst
Mede-arbeiders van Christus… … in alle omstandigheden
Welkom Voorganger: br. I. van Apeldoorn Organisten: br. M. van den Bos br. D.D. Rouwhorst Beamist: br. D.D. Rouwhorst.
Welkom in deze kerkdienst
Avondmaalsformulier Gemeente van onze Heer Jezus Christus, We zijn hier bij elkaar gekomen om het Avondmaal te vieren. Onze Heer heeft deze maaltijd ingesteld.
Doop “Waarom aarzel je nog? Sta op en laat je dopen. Laat zo je ongehoorzaamheid aan God van je afwassen, terwijl je Hem aanbidt.” (Handelingen 22:16)
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze dienst Voorganger: ds. B.F. Bakelaar
Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Transcript van de presentatie:

Jakobus (2)

Jakobus (2) WELKOM

GK 119: 1 De kerk van alle tijden kent slechts een vaste grond: ´t is Christus, die door lijden zijn volk aan zich verbond om haar als bruid te werven, kwam hij ten hemel af ´t was hij die door zijn sterven aan haar het leven gaf.

GK 119: 2 Uit ieder volk verkoren, toch in haar Heiland één, is zij door Hem herboren, blijft dit haar kracht alleen: één Geest, één vast vertrouwen één doop, één heilge dis, één Heer, op wie te bouwen haar troost en rijkdom is.

Jakobus (2) GEBED

Jakobus (2) Lezen Jakobus 1:27-2:26 Wat hebt u geleerd (1:27) met oog op thema barmhartigheid? Vragen naar aanleiding vorige keer.

Jakobus (2) Overzicht Jakobus 1:2-18

Jakobus (2) Kort overzicht van de aantekeningen: blz. 13- 14: De paradox van de blijdschap. De beproevingen zijn bedoeld om je op het pad van het geloof te houden! Beproeving = versterking Verzoeking = verzwakking Waar komt de beproeving vandaan? Aanvulling: het tiende gebod (Romeinen 7:1-7).

Jakobus (2) Ter overdenking

Jakobus (2)

Jakobus (2) Aantekening blz. 15: Psychologie… Hoorders en Daders : vergelijk wijs en dwaas man (Matteüs 7:24-27; Psalm 1). De volmaakte wet die vrijheid Volmaakt betekent hier niet perfect, maar ongedeeld, volkomen toegewijd en is gericht op vrijheid: Stel dan niemand steelt > volmaakte vrijheid

Jakobus (2)

Jakobus (2) De weduwe en de wees… wie zijn dat tegenwoordig? We kunnen ons goed voorstellen dat de weduwe en de wees worden genoemd, maar waarom is dat nu zuivere godsdienst? In de tijd van Jakobus, betekende dat vooral ook financiële en materiële ondersteuning. Wat betekent dat voor nu?

Jakobus (2) De weduwe en de wees… wie zijn dat tegenwoordig? Het kind, de jongere, de oudere… In de tijd van Jakobus, betekende dat vooral ook financiële en materiële ondersteuning. Wat betekent dat voor nu? Tijd en betekenisvolle aandacht. Vriendschap… en (gepast) lichamelijke contact.

Jakobus (2) Jakobus 2:1-13 Rode draad: geen aanzien van de persoon Rijk – arm Vriend – gemeentelid Gedachteoefening: Verjaardag – familie + vrienden Verjaardag – eenzamen, alleenstaanden, ouderen.

Jakobus (2) Levend geloof / dood geloof (blz. 19-21). Kwetsbaar onderwerp, vooral gericht op zelfonderzoek. Geloof en werken onlosmakelijk aan elkaar verbonden, Maar om welke werken gaat het. Duidelijk niet om dagelijkse bezigheden. Maar wel geloofswerken.

Jakobus (2) Verschil tussen Paulus (Romeinen) en Jakobus Paulus keerde zich tegen de opvatting dat iemand alleen gered kon worden als hij bepaalde “werken van de wet” deed. De belangrijkste daarvan waren De besnijdenis De sabbat Het hebben van de wet Jakobus keerde zich tegen een “scheiding” van geloof en “goede werken”, maar voor hem zijn dit andere: De barmhartigheid en vooral “VERTROUWEN”

Jakobus (2) Je kunt zeggen dat Jakobus voor spreekt over de werken, zoals de Heer Jezus dat doet in De Bergrede: Toewijding aan God Vergeving Barmhartigheid Betrouwbaarheid Gerechtigheid

Jakobus (2) De zonden van de tong Schitterende beelden! Blz. 22-23

Jakobus (2) Voor de volgende keer (8 juni) Lees de hele brief door (jawel, nog een keer) Heb vooral aandacht voor Jakobus 4 en 5. Vanwege het thema (barmhartigheid): stel u zelf de vraag wat Jakobus 2 u leert over barmhartigheid en hoe u dit kunt vertalen naar de tegenwoordige tijd en de gemeente. (bijvoorbeeld Jakobus 2:14-16). Lees de tekst van de reader door (blz. 12-23) van deze keer en blz. 24-34 voor de volgende keer.

GK 119: 5 Nog weet zij zich verbonden in haar drieëenge Heer met wie zijn trouw bevonden, de strijders van weleer. Een wolk van Godsgetuigen omringt ons in de strijd, tot wij met hen ons buigen, gekroond met heerlijkheid.

Jakobus (2) DANKGEBED