Controles in de GGZ LVVP Ledenvergadering 17 juni 2015

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hengelo, 27 februari 2013 Mr. Lydia Janssen
Advertisements

Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
Financiering van innovatieve zorg
Juridische aspecten van eHealth Startconferentie INPREZE 25 juni 2013 mr. dr. Anton Ekker.
De juridische kant Hoe zit de uitwisseling van patiëntgegevens juridisch in elkaar; wat mag er wel en wat mag niet? Eric Schreuders Net2Legal Consultants.
Eén schadeloket Ruimte voor de Rivier Bewonersbijeenkomst Ruimte vd Rivier IJsseldelta 28 mei 2013 / Gemeentehuis Kampen mr. Joost R.M. van der Poel Secretaris.
Fiscaliteiten binnen een GGz instelling GGz Dichtbij – Jurgen Teseling
Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend Gegevensbescherming CQI-metingen 16 september 2010 CKZ mr Alexander J.J.T. Singewald © Singewald.
drs. M. Mulder, directeur Zorgmarkten Cure
CONTRACTEN VERZEKERINGEN
Rechtshandelingen van de Unie
Samenwerken aan Zorg en Veiligheid Naar een nieuw juridisch kader Drs. P.J. Gunst Projectleider.
Wordt de patiënt door ICT ondersteund in het vervullen van zijn behoeften(zijn leefwereld)? Wouter Meijer 4C-able BV.
Zorgaanbiedersdag GGZ Achmea divisie Zorg & Gezondheid
Beleidsregel Geïntegreerde Eerstelijnszorg en Innovatie
Zorg voor innoveren Symposium eHealth, implementeren met effect!
Hoofddocent gezondheidsrecht KULeuven,
De Patiëntenrichtlijn
WIE KLASSEERT, DIE VINDT
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Vrijheid van vestiging
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
© Significant Meten met de CQ-index Klantervaring telt, 24 april 2007, Rotterdam.
Eenvoudig rookstopadvies en korte motiverende interventie op de eerste lijn Werkgroep werk Werkgroep gezondheidszorg en hulpverlening.
Juridische aspecten van opname en behandeling in de ggz
DE GOMA; VAN 0 NAAR BETER EEN ANALYSE BIJ DE 0-METING BETREFFENDE DE BEKENDHEID, TOEPASSING EN NALEVING VAN DE GOMA, MEDE IN RELATIE TOT BEVINDINGEN UIT.
Herman Nys Directeur CBMER KULeuven.  Wet 28 mei 2002 (BS 22 juni 2002)  Wet van 10 november 2005 tot aanvulling van W. 28 mei 2002 met bepalingen over.
Alles over declareren Bijeenkomst Ardennen 14 mei 2014 Ad Vermaas.
Workshop Controle 23 oktober 2014
Oude zorg, nieuwe zorg E-health en de Zorgverzekeringswet Walter H. Salzmann Rotterdam, 12 maart 2007.
Welkom Arie Jongejan directeur Carans / Scoop
“Privacy in relatie tot Passend Onderwijs en de Transitie Jeugdzorg”
Kostenbewustzijn van patiënten / verzekerden congres Rechtmatige Zorg 1 oktober 2015 Wouter van de Sande – Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en.
Nieuwe regeling Vrijwilligerswerk WW Presentatie nieuwe regeling Vrijwilligerswerk WW1.
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Rechtmatigheid en verantwoording na de Hervorming Langdurige Zorg (HLZ) Pieter Hooftman Ministerie van VWS Welkom bij deze workshop “Rechtmatigheid en.
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
Registratieprotocollen (voor JGZ-richtlijnen) Bettie Carmiggelt en Paula Zwijgers, adviseurs NCJ.
Persoonsgegevens en de Wbp
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
Infosessie studievoortgangs- maatregelen criminologie December 2014.
KAPITAALLASTEN Algemene Ledenvergadering VGN 23 juni 2011.
Privacy in het sociaal domein Raadscommissie 15 januari 2015.
Consumentenbescherming in Nederland en onder de tropenzon Dr. Viola Heutger EU CARICOM.
1 Een patiënt op de SEH van het MCH, verhalen uit de ziekenhuispraktijk Ivette Janssen, gezondheidsjurist Frans de Voeght, zorgmanager SEH.
Stedendag verantwoording GSBIII GSB prestatie-indicatoren 20 november 2008 Drs.D.E.(David) Zijlmans RA.
Wachtwoord veranderen Data lekken Privacyreglement Beveiliging Toestemming Privacy Je wordt gebeld … Moeilijk doen Bewerkersovereenkomst Privé.
MISBRUIK VAN RECHT Een nationaal, internationaal en unierechtelijk perspectief Discussiebijdrage Koen Verburg 12 mei 2016 Vereniging voor Belastingwetenschap.
Het spanningsveld tussen het recht op informatie van de patiënt, het recht op verdediging van de zorgverlener, de leiding van het verweer door de verzekeraar.
Recht in Gedwongen Kader
Integriteit in het sociaal domein
Datacenter versus Cloud
Wie is waarvoor verantwoordelijk?
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Een website. Wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken
Regeling structureel telewerk Dirk Laerte & Matthias Roman
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Financiering van het zorgstelsel
Privacy en Leerplicht/RMC
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
Private Kwaliteitborging
Privacy en Leerplicht/RMC
Financiering van het zorgstelsel
Taak 6 Hoofdstuk 13 Inleiding in de gezondheidszorg
Taak 6 Hoofdstuk 13 Inleiding in de gezondheidszorg
Taak 6 Hoofdstuk 13 Inleiding in de gezondheidszorg
Transcript van de presentatie:

Controles in de GGZ LVVP Ledenvergadering 17 juni 2015 mr. Timo van Oosterhout, mr. Katrijn van Berkum mr. Annemarie Smilde

Controles in de GGZ ‘Door de toon van de brief krijg ik het gevoel al te zijn veroordeeld’ Niet alle zorg is verzekerde zorg; visie op materiële controle

Controles in de GGZ Inhoud Spelers in het veld en juridisch kader Formele en materiële controles en fraudeonderzoek Hoe gaat een materiële controle in zijn werk? Onderzoekscriteria Onderzoeksmethoden Verstrekking patiëntengegevens Gevolgen controles Praktijk en actualiteit Praktische tips

zorgaanbieder behandelingsovk patiënt/ verzekerde tarieven prestaties Wmg-regels zorg- contract alg. voorw. zorgverzekering polisvoorwaarden NZa toezichtsregels Wmg zorgverzekeraar

Juridisch kader Wet- en regelgeving: Wet marktordening gezondheidszorg Zorgverzekeringswet Regeling Zorgverzekeringen Protocol Materiële controle Beleidsregels NZa N.b.: voor rechten en plichten ook zorgcontract en polisvoorwaarden verzekering van belang

Controles door zorgverzekeraar materiële controle: rechtmatigheid: is de prestatie geleverd? doelmatigheid: was de prestatie aangewezen? formele controle: is prestatie geleverd aan verzekerde? valt prestatie onder verzekerde pakket? was zorgaanbieder bevoegd tot leveren? is het toepasselijke tarief in rekening gebracht?

Controle door zorgverzekeraar fraudeonderzoek: valsheid in geschrifte, bedrog, benadeling of verduistering met als doel prestatie, vergoeding, betaling te verkrijgen waarop geen recht bestaat

Onderzoekscriteria bij controles Criterium rechtmatigheid: is de prestatie volgens de regels geleverd aan de juiste persoon door de juiste zorgaanbieder voor het juiste tarief. Criterium doelmatigheid: was het ook zinvol, gelet op: stand van de wetenschap; richtlijnen in de beroepsgroep; bij gebreke van dergelijke maatstaven: dat wat een goed behandelaar betaamt; voor benchmark geen basis in wet of jurisprudentie. Subsidiariteit: eerst minst ingrijpende onderzoeksmethode overwegen en als dat niet kan, dan pas naar een zwaarder middel grijpen, met als uiterste middel de detailcontrole. Onderbouwing vereist. Proportionaliteit: alleen die gegevens vragen die nodig zijn om controledoel te bereiken.

Onderzoeksmethoden Fase 1: algemeen onderzoek Verzekeraar moet openbaar maken: risico-analyse met controledoel, controleplan met controle-instrumenten. Eerst eigen administratie controleren, declaratiegegevens, statistiek, verbandcontroles, detailcontrole nog niet toegestaan. Fase 2: specifiek onderzoek of detailcontrole Verzekeraar moet eerst specifieke risico-analyse uitvoeren met specifiek controledoel en controleplan met benoeming objecten van controle en – voor zover van toepassing – de methode van detailcontrole; Instrumenten in volgorde van oplopende zwaarte: Gerichte vragen om ontbrekende informatie aan te leveren Inzake administratie Inzake afsprakenagenda Inzage medisch dossier Steekproeven met inzage medisch dossier

Verstrekking patiëntengegevens Situaties waarin u patiëntengegevens mag verstrekken? Als aan de volgende criteria is voldaan: Er is aan de spelregels voor de betreffende controle voldaan (formeel materieel fraude). Het controledoel is duidelijk. Voor het bereiken van dat doel is het noodzakelijk over deze gegevens te beschikken. Er is geen minder ingrijpend alternatief om dit doel te bereiken (proportionaliteit). U geeft op de minst bezwarende manier gevolg aan het verzoek (zo weinig mogelijk inbreuk op de privacy). Bij gerichte toestemming van de patiënt. N.b.: gegevensverstrekking alleen aan medisch adviseur van de zorgverzekeraar.

Gevolgen controles Verdergaande controles/fraude onderzoek, ook door andere Zorgverzekeraars? Waarschuwing Aanpassing/beëindiging overeenkomst Afspraken over preventie/verbetermaatregelen Stopzetten betaling/terugvordering/incasso/verrekening Melding NZa/IGZ/ECD Aangifte OM/IVR registratie (fraude)

Praktijk en Actualiteit (discussiepunten) Uitzending Radar Kamervragen Voorbeelden rechtspraak Rechtbank Amsterdam 13 november 2013 (ECLI:NL:RBAMS:2013:7480) Kort geding Rechtbank Noord Nederland “Viva la Vida”/ 26 februari 2014 Rechtbank Midden Nederland 27 mei 2015 ECLI:NL:RBMNE:2015:3426 Voorbeelden recente boetebeschikkingen: d.d. 27 mei 2015 boete NZa voor ggz-instelling More d.d. 16 juni 2015 boete NZa voor ggz-instelling Altrecht

Praktische tips bij materiële controle Vraag altijd juridisch advies Verzoek de zorgverzekeraar om onderbouwing Bij onduidelijke vragen: verzoek om een verhelderende toelichting Ga nooit onvoorbereid in gesprek over een controle Geef uitsluitend gerichte informatie Detailcontrole: alleen onder voorwaarden toegestaan Zorg voor ondersteuning Zorg dat uw dossiers en administratie op orde zijn Neem zo nodig maatregelen om herhaling te voorkomen

Dank voor uw aandacht! Vragen?