Gelijke kansen op school: het kan!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Naar een krachtige samenwerking tussen ouders en school
Advertisements

Ontwikkeltraject Eigentijds Beoordelen in het Onderwijs (EBO)
Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
Sjiera de Vries Sociale Innovatie en het benutten van verscheidenheid.
Jean Pierre Verhaeghe 18 november 2003 Gelijke onderwijskansen dankzij zorg? Jean Pierre Verhaeghe 18 november 2003.
Gekoesterde kwetsbaarheid als professionele deugd
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Verantwoordelijke Leni.
LEREN OMGAAN MET MEERTALIGHEID IN HET BASISONDERWIJS IN DE VLAAMSE RAND- EN TAALGRENSGEMEENTEN Ervaringen uit het Rand & Taal- evaluatieonderzoek
Recente evoluties inzake zorgzaam omgaan met kinderen Het ganse schoolteam werkt aan een zorgbeleid binnen een schooleigen context Gilbert Van Den Abbeele.
Omgaan met diversiteit Van de periferie naar de kern
P. 1 6 december 2008 Gaat samen ook? Interculturaliseren van sociaal-cultureel werk Janna Moonens Vlaamse Gemeenschapscommissie studiedag Masereelfonds.
Allochtonen in het hoger onderwijs
Ouderbetrokkenheid is altijd een persoonlijk verhaal !
De school en het onderwijs
Presentatie Interculturele Communicatie: theorie
Interculturele communicatie
Sociolinguïstiek Bijeenkomst 6.
De Thuistaal van allochtone leerlingen als hefboom voor Gelijke Onderwijskansen. Auteur: Luc Heyerick.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Samen grenzen verleggen voor elk talent
Seminar « De lerende gemeente » heet u welkom! Antwerpen, 28 oktober 2010 Een co-productie van Antwerp Management School, het CNO, de VVSG en Politeia.
Naar een taalbeleid in het OCMW?
BROM Brede School Molenbeek Infodag Brede School 16 mei 2008.
Twinning 2011 Verruiming door kennis
Workshop: Sociale Mix in het SO. Sociale Mix: Definitie.
GOK in de bijzondere bepalingen Inspiratie- en begeleidingsdocument VCLB- project kansenbevordering.
Vrije-CLB-Koepel vzw Kansenbevordering en gelijke onderwijskansen (GOK) Nascholing voor VCLB-medewerkers 8 oktober 2009 Brie De Veirman Luc Driesmans Jos.
Personeelsvergadering
Ante Groep 14.
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Van Kroon naar ViP.
Leerlingenbegeleiding en het algemeen welbevinden van leerlingen
Het opleidingsprofiel:
Creatief met cultuur ? Brenda C. Oude Breuil.
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
De hindernissen die personen met een handicap ervaren bij alle aspecten van het dagelijks leven Voorstelling van de resultaten van de consultatie (transversale.
Ouderavond Groepsorganisatie
Toegenomen belang interculturele communicatie door evoluties op het vlak van: Informatie- en communicatietechnologie Vervoer Handel Migratie.
Op een veilig spoor. Pesten effectiever aanpakken.
PWO EDOEL VELOV 26/02/2015 Thomas Remerie, Eef Thoen, Bea Merckx Educatie Duurzame Ontwikkeling, Evaluatie van de Lespraktijk Ontwikkelen van een ontwikkelingsinstrument.
IPC Nederland.
Thema 2 Bijeenkomst oktober 2015.
Jeugdcultuur Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat.
10 krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
GRENZEN EN ZINVOLHEID INTEGRATIE IN HET ONDERWIJS SOFIE VUYLSTEKE – 1 BASWB Bron: Loesje, 1988.
Lectoraat Eigentijds Beoordelen in het Onderwijs (EBO) Jos Castelijns, Marja Wijnen, Mark Wouters & Willem Heldens Interactum 8 april 2011.
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
De zorgzame leraar Schijndel 1 oktober Doel van deze workshop Onderzoek..... Wat maakt een leraar zorgzaam?
Leerling- kenmerken Motivatie (2) Thema januari 2016.
Hoe pedagogisch handelen?
GGZ RIBW. GGZ Psy-Portaal Psy-Portaal is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van psychische en psychiatrische klachten voor cliënten vanaf.
Interculturele klassen, ouders en buurten
Ongelijkheid in het onderwijs – Voorbij de usual suspects
Culturele diversiteit
Studenten versterken in hun competenties m. b. t
Begeleiding bij Werkplekleren
Is de economische recessie een zegen voor de relatie ouders en school?
het katholiek basisonderwijs
het katholiek basisonderwijs
Waarom leerlingenparticipatie?
Gelijke onderwijskansen dankzij zorg. Jean Pierre Verhaeghe
De Thuistaal van allochtone leerlingen als hefboom voor Gelijke Onderwijskansen. Auteur: Luc Heyerick.
ONDER WIJS CENTRUM GENT
Instrument om teamwerking tegen het licht te houden
Recente evoluties inzake zorgzaam omgaan met kinderen
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Transcript van de presentatie:

Gelijke kansen op school: het kan! Intercultureel onderwijs: diversiteit leren beleven

1. Historisch overzicht van het intercultureel onderwijs: van focus op etniciteit naar diversiteit www.slo.nl

1.1 Een evoluerend beleidskader - eerste sporen vanaf 1982 - Vanaf 1991 geïntegreerd onderwijsbeleid - Tot slot het GOK decreet 1.2. Evoluerende opvattingen over intercultureel onderwijs 1.2.1 Onderwijs voor migranten en leren over andere culturen - identiteitsontwikkeling van allochtone leerlingen oa door OETC - oppassen voor culturalisme 1.2.2 Antiracismeonderwijs - aandacht voor discriminatie door dominante groep in samenleving - belang van gevolgen van stereotypering 1.2.3 Waardeonderwijs - klemtoon op onderwijzen van waarden als tolerantie en respect - oppassen voor betuttelen en moraliseren 1.2.4 Omgaan met diversiteit - leerlingen moeten dit leren - leerlingen worden gezien als schepper en niet als drager van een cultuur

2. Uitgangspunten van het leren omgaan met diversiteit www.broedersvanliefde.be

2.1 Leven in een pluriforme samenleving - diversiteit is een wezenlijk element van onze samenleving - niet enkel etnische verschillen maar ook: culturele, sociale, persoonlijke en andere verschillen. - deze visie gaat ervan uit dat diversiteit een meerwaarde is 2.2 Cultuur - vaak enkel geïnterpreteerd als nationaliteit en etniciteit - gaat ook over sociale systemen op grond van sekse, leeftijd, opleiding, beroep,… - mensen die deel uitmaken van zelfde cultuur kunnen ook heel sterk van mening verschillen 2.3 Meervoudige identiteiten - identiteiten zijn dynamisch en meervoudig - diversiteit zit in elk van ons - context is belangrijk in identiteitsbeleving 2.4 Diversiteit en interactie - mensen met verschillende kenmerken interageren waardoor andere betekenissen en ervaringen ontstaan - verschillen zijn niet abnormaal maar maken deel uit van onze dagelijkse realiteit - omgaan met diversiteit vereist een niet-categoriale, niet-moralistische omgang met elkaar

3. Doelstellingen van leren omgaan met diversiteit http://anniekpmk.weebly.com

3.1 Diversiteit van de samenleving weerspiegelen en benutten - onderwijs heeft hier belangrijke taak - diversiteit zowel in schoolbeleid als in curriculum 3.2 Leerlingen leren omgaan met diversiteit - moet je leren (Van Lysebettens, 2002) - school moet op verschillende vlakken werken - omgaan met diversiteit moet een normaal deel van het leerproces worden 3.3 Sociale ongelijkheid aanpakken - als doel alle leerlingen gelijke kansen bieden - zowel op terreinen van schoolbeleid, onderwijsklimaat en contacten met ouders van diverse afkomst 3.4 Onderwijskwaliteit - diversiteit centraal stellen - scheppen van een krachtige leeromgeving die aansluit bij de verschillende ervaringen van leerlingen en leerkachten - verhoogt kansen om leerlingen te leren omgaan met diversiteit maar doet ook alle leerlingen beter leren

4. Intercultureel onderwijs in de praktijk http://integratieallochtonekleuters.blogspot.be/2011/05/intercultureel-onderwijs.html

4.1 De Basisingredienten: Interactie en variatie - interactie is cruciaal - variatie biedt grotere diversiteit aan betekenissen en perspectieven Diversiteit (h)erkennen en benutten - verschillende perspectieven van de lerenden aanspreken Betekenisonderhandeling en –constructie - ervaringen en zienswijzen van anderen komen aan bod - gedeelde interpretatie De buitenste cirkel is een voorwaarde voor de volgende cirkel

4.2 Van schoolbeleid tot klaspraktijk - niet beperkt tot de klas maar ook op schoolniveau - werken aan beleidsvoerende vermogen 4.3 Diversiteit in alle dimensies van het klasgebeuren - ten volle een plaats geven * klasinrichting: interactie bevorderen * groepssamenstelling: wisselen, heterogeen of homegeen * leerinhouden: leerlingen inspraak geven, verschillende informatiebronnen en oplossingsstrategieën 4.4 Een beroep doen op diverse vaardigheden van leerlingen - klassiek onderwijs: verbale en logische intelligentie - meer verschillende aspecten aan bod laten komen: muzische, sociaal, ruimtelijk,… - versterken van motivatie en zelfbeeld 4.5 Breed observeren, breed evalueren - niet enkel oppervlakkige kenmerken, aandacht voor context en situatie - open en brede evaluatie: in kaart brengen van alle capaciteiten en maximale leerkansen bieden 4.6 De (inter)actieve rol van leerlingen - meer verantwoordelijkheid geven: coöperatief leren 4.7 Partners van de school - ouders zijn belangrijke partner - sectoroverschrijdende aanpak

5. Omgaan met meertaligheid Schoolteams positief omgaan met thuistaal van anderstalige leerlingen * thuistaal als steiger voor het leren * thuistaal als socio-emotionele factor * thuistaal als onderwijsinhoud * thuistaal bij communicatie bij ouders www.skolo.org