Computational Thinking Leren op je Eigen Niveau

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ontwikkeltraject Eigentijds Beoordelen in het Onderwijs (EBO)
Advertisements

Kijk op praktijk zó moet het!.
Hogere denkvaardigheden
Wat is goed onderwijsonderzoek?
‘Groot ICT project’ Een leerlijn mediawijsheid.
Experimenteren met ict in het mbo Loek Nieuwenhuis, Irma van der Neut, Kirsten de Ries IVA, Tilburg University 23 april 2012.
Meest innovatieve HO-instelling 2009 Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Leren redeneren en experimenteren met concept cartoons
Ontwerpprojecten In de praktijk
1212 /mhj Quo vadis, (Bio) Medisch Ingenieur? Biomedische Technologie Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met Universiteit Maastricht Dick.
Drieslag functioneel rekenen
ZXCVBNZXCVBN. HCI Human Computer Interaction HCI = Designing products people love to use.
Vak / thema De wereld verkennen met GPS ( Doorlopend Leren) Leeftijdsgroep Alle leeftijden De kinderen de wereld laten ontdekken op een innovatieve wijze.
Begeleiden van Praktijkonderzoek
WELP, wat hebben we geleerd? Implementatie en ontwikkeling afsluiting studie(mid)dag.
Steeds krachtiger bestuur in:
Nearshoring in het onderwijs Softwareontwikkeling met Oost-Europese studenten HBO-I Docentendag 2010 Claar van der Does Bedrijfskundige Informatica Hogeschool.
Kennis ontwikkelen en delen in TechNetkringen Ruud Bolsius mei 2011 TechNet, TechniekTalent.nu 2011.
Coach’s Eye: sometimes all it takes is looking at a specific moment to improve your performance.
Professional PhD Program Symposium Grensoverschrijdende talentontwikkeling 28 mei 2015 Judith van Dongen - van den Broek.
Programmeren met kinderen NWT-conferentie basisonderwijs SPANNING & SENSATIE.
BOMBERBOT Programmeerlessen in het PO
Leerlijn programmeren in het basisonderwijs
Technology for health Welkom op onze 6e bijeenkomst!!
Administratie inrichten Van bouwstenen tot instructie schrijven.
EXOVA ONDERWIJS OP MAAT VOOR ELKE LEERLING Excellent Onderwijs Voor Allen Excellente Ontwikkeling Voor Allen Onderwijsverandering van binnen uit.
Grenzen verleggen door talentgericht werken in de klas! In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt er hard gewerkt aan de.
Als je op je hoofd staat, krijgen je voeten helemaal geen bloed Je hersenen krijgen teveel bloed Je hart zal harder moeten pompen Het maakt niets uit voor.
EEN 9 JARIGE ROUTE – LEREN VANUIT PERSPECTIEF 20 JUNI 2013.
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Praktisch werk effectiever maken Tekst: Henny Kramers-Pals.
Toelichting op het ontwikkelen van digitale content.
Wetenschap & Technologie en zaakvakonderwijs [naam trainer]
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
Het proces om te komen tot een leerlijn programmeren in het basisonderwijs Programmeren is geen taal, het is materiaal om mee te bouwen Mark Vrolijk, Directeur-Bestuurder.
Hoe zet je leerlingen aan het werk?
Handelingsgericht werken OGP Bk03 Hans van Doremalen Marion Steegh.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Computational Thinking in het curriculum Utrecht, 25 mei 2016 Allard Strijker.
Zelfsturend leren wordt je aangeleerd Kom over de Brug! 25 mei 2016 Patrick Sins Ineke Vermeulen Emmy Vrieling Alieke van Dijk Het effectief professionaliseren.
Media en Kennistechnologie 19 april 2002NIOC vision on e-mission Media en Kennistechnologie een nieuw ICT-curriculum Erik Jansen Faculteit.
Programmeren met kinderen
Programmeren met kinderen
Toekomstgericht Onderwijs en Moderne Media
Oefening met atlas en kaarten
Computational Thinking Leren op je Eigen Niveau
What is the meaning of? Student centered learning
2de nationale toetscongres Rene Hoep & Hans van Beekum 4 november 2016
Educatieve Games – Leermiddel of Lapmiddel?
Begeleiden van Praktijkonderzoek
Differentiatie bij computational thinking lessen van Hello Ruby
Educatie & voorlichting Communicatie & Didactiek
Computational thinking != Programmeren != Coderen
Voorlichtingsavond profielkeuze
Voorlichtingsavond 2e fase en profielkeuze
Gepersonaliseerd leren
De Sensatie van een Goed Leven Prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking Samen ontwikkelen van een ‘zorgtraject’ voor begrip.
Activernde didactiek & passende werkvormen
Talentklas Science klas 1.
Hoe laat ik leerlingen in de les leren?
Tool WD-3: Verbinding met de wereld van de tuinbouwindustrie
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
Digitale geletterdheid
Methodisch handelen Week 2. Methodisch handelen Week 2.
The next step in educational online platforms (from the perspective of the Verwonderpaspoort) Nick Degens & Eelco Braad Research Group User-Centered Design.
Hoe laat ik leerlingen in de les leren?
Ouders in Rotterdam Zuid
Disketteweg 10, 3821 AR Amersfoort
How to Kijken naar kunst Procesgericht werken stimuleren.
Welkom bij de informatieavond van groep 8
Transcript van de presentatie:

Computational Thinking Leren op je Eigen Niveau Eelco Braad | Hylke Faber | Menno Wierdsma | Nick Degens

Eelco Braad Senior Researcher Adaptive Systems Lectoraat User-Centered Design Hanze University of Applied Sciences Groningen PhD-candidate Human-Technology Interaction Eindhoven University of Technology e.p.braad@pl.hanze.nl | @illco

Samenwerking Hylke Faber Eelco Braad Menno Wierdsma Nick Degens Onderzoeksgroep ICT & Didactiek Lectoraat User-Centered Design HBO-Studenten basisschool-leerlingen

Techniek en Educatie Techniek speelt een steeds belangijkere rol in onze maatschappij. Alle studenten en basisschool-leerlingen van nu zullen meer met techniek te maken krijgen. Maar: dit is bij studenten pedagogiek niet altijd de eerste interesse dit is op basisscholen niet altijd een hoofd-onderwerp + deze ontwikkeling vraagt om meer mensen met verstand van techniek

Computational Thinking De manier van denken en manier van werken van computer-programmeurs is op veel meer momenten nuttig. Algoritmisch Denken: systematisch in stappen bedenken hoe je iets aanpakt en hoe dat tot het gewenste resultaat leidt. Abstractie: versimpeling van de probleemsituatie creëren door het weglaten van onbelangrijke details, weergeven in een model, tekening of code.

Computational Thinking Leren om een computer te programmeren is dus niet het doel, maar wellicht een van de middelen. in het hoger onderwijs (Pedagogische Academie) in het basisonderwijs (15 basisscholen in Noord-Nederland)

Programmeren in de Klas Er is de afgelopen jaren al een en ander uitgeprobeerd op het gebied van Computational Thinking: Groep 7/8: Unplugged Programmeren – met kaartjes, bekertjes, etc. Groep 7/8: HTML+Javascript Groep 5/6: Lego WeDO

Programmeren in de Klas

Individuele Verschillen Leerlingen verschillen enorm van elkaar – ook binnen een klas. interesse en motivatie niveau en ontwikkeling leerbehoeftes Hoe kom je tegemoet aan die verschillende leerlingen?

Adaptieve App te makkelijk Oefening Laat de robot 10cm vooruit rijden. Leerdoel CT-6: algoritmisch denken Niveau 1 Leerdoel CT-9: automatiseren Niveau 1 te moeilijk Leerdoel CT-5: probleemanalyse Niveau 5 Oefening Ontwerp een robot die steeds naar het licht toe rijdt. Leerdoel CT-6: algoritmisch denken Niveau 4 Leerdoel CT-10: simulatie Niveau 2

Adaptieve App Als we nu van verschillende oefeningen in kaart brengen wat de moeilijkheidsgraad is en welke leerdoelen aan bod komen… Als we nu na elke oefening vragen aan een leerling hoe leuk de oefening was en hoe moeilijk… Kunnen we dan misschien een goede volgende oefening adviseren?

Aanpak Deze Innovation Challenge aanvraag is een multidisciplinaire aanvraag. praktijk: HBO-studenten en basisscholen domeinkennis: Onderzoeksgroep ICT & Didactiek, Pedagogische Academie – Menno Wierdsma, Hylke Faber proceskennis: Lectoraat User-Centered Design, Instituut voor Communicatie, Media & IT – Eelco Braad, Nick Degens

Aanpak Lego WeDo oefeningen in kaart brengen en koppelen aan leerdoelen Computational Thinking. Opstellen adaptief model (oefeningen, moeilijkheidsgraden, individuele leerpaden, etc.) Demo-applicatie ontwikkelen voor gebruik in de klas. Uitproberen op hogeschool (PA-studenten in het lab) en bassischool (Programmeren in de Klas in de praktijk).

Planning en Ondersteuning We willen in de periode januari tot april de werkzaamheden uitvoeren en vervolgens in mei en juni de resultaten analyseren en presenteren. Ondersteuning vanuit SURFNet kan bestaan uit het ondersteunen van kennisdeling: welke projecten of partners kunnen relateren aan dit project waar kunnen we kennis halen of brengen

Uitkomsten Inzichten over gepersonaliseerde techniek in het onderwijs: Wat brengt deze aanpak aan individuele leerlingen? Wat doet het met het groepsproces in de klas en de leerkracht? Wat zijn goede en minder goede ontwerpkeuzes voor een adaptieve app? De in dit experiment ontwikkelde en geëvalueerde opzet kan eenvoudig worden gebruikt in andere omgevingen. De werkwijze is ook toepasbaar op andere onderwerpen – het hoeft niet per se over Computational Thinking of Lego te gaan.

Vragen en/of Opmerkingen Eelco Braad Senior Researcher Adaptive Systems e.p.braad@pl.hanze.nl | @illco