De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Toekomstgericht Onderwijs en Moderne Media

Verwante presentaties


Presentatie over: "Toekomstgericht Onderwijs en Moderne Media"— Transcript van de presentatie:

1 Toekomstgericht Onderwijs en Moderne Media
Keuzeminor Toekomstgericht Onderwijs en Moderne Media Informatie voor studenten Schooljaar

2 Waarom toekomstgericht onderwijs en moderne media?
Het is duidelijk dat er een nieuwe koers in het onderwijs nodig is om leerlingen die nu voor het eerst naar school gaan de kennis en de vaardigheden mee te geven die ze nodig hebben wanneer ze in 2032 aan hun volwassen en werkende leven beginnen. Uit: Ons onderwijs 2032 Eindadvies, 2016. De toekomst is ongewis. We hebben nauwelijks een idee hoe de wereld er over vijf jaar uitziet. Als er een constante te ontdekken is, is dat een continue verandering. Uit: Deutekom, 2011. Naar het programma

3 Het programma van de minor in hoofdlijnen:
Roosterinfo voltijd Inhoud in beeld Roosterinfo deeltijd Opzet van de minor Start van de minor Stage Begeleiding

4 Enkele hoofdlijnen van deze minor:
Binnen de verschillende vakken komen de bovengenoemde onderwerpen aan de orde. De overkoepelende opdracht is om in groepsverband een dagdeel toekomstgericht onderwijs op één stageschool te verzorgen. Meer over de opzet

5 Opzet van het programma
Meer over de basisvakken Meer over de verdieping Meer over de stage

6 Vakken: basis Basis Het eerste deel van de minor Toekomstgericht Onderwijs en moderne media is gericht op het opdoen van basiskennis en –vaardigheden met betrekking tot onderwijskundige ontwerpprincipes, visie op toekomstgericht onderwijs en het gebruik van nieuwe technologieën en moderne media in de klas. In de eerste acht weken worden drie vakken aangeboden die deze basis bieden: Onderwijskundig ontwerpen (6 credits) Toekomstgericht onderwijs (3 credits) Technologie en moderne media (3 credits)

7 Vakken: onderwijskundig ontwerpen (6 cr)
Aan de hand van instructie- en onderwijspsychologietheorieën leer je waaraan educatieve teksten, illustraties, opdrachten en toetsen moeten voldoen. De nadruk ligt hierbij op digitale didactiek. In de lessen wordt een aantal keer het ontwerpproces voor het ontwikkelen van lesmateriaal doorlopen. In peergroups wordt feedback gegeven op elkaars werk, om optimaal van de opgedane kennis en vaardigheden te kunnen leren. Je krijgt elke week een nieuwe opdracht om in groepsverband lesmateriaal te ontwikkelen. Na een gemeenschappelijke les met evaluatie en uitleg is er tijd ingeroosterd om samen aan dit ontwerp te werken (groepswerk). Het ontwikkelde materiaal wordt in de eigen stageklas getest. Voorafgaand aan de volgende les wordt geëvalueerd hoe het is gegaan, zodat het geleerde weer in de volgende ontwerpcyclus kan worden gebruikt.  

8 Vakken: technologie en moderne media (3 cr)
Toekomstgericht onderwijs houdt onder meer in dat je leerlingen digitale vaardigheden bijbrengt. Je bereidt hiermee kinderen voor op het werken en leren in de digitale wereld en het leren omgaan met nieuwe technologieën. Deze ‘digitale geletterdheid’ bestaat onder andere uit een aantal basisvaardigheden en uit computational thinking. Hierbij draait het om vaardigheden die nodig zijn om complexe problemen op te lossen, zoals logisch redeneren, het herkennen van patronen en systematisch denken. Leerlingen kunnen dat leren door zelf technologie te gebruiken, zoals door kennis te maken met programmeren en door te experimenteren met 3D-printers. Je maakt binnen deze module kennis met verschillende innovatieve toepassingen van ict in het onderwijs. In je stageklas probeer je deze verschillende toepassingen uit en evalueer je hoe het is gegaan.

9 Vakken: toekomstgericht onderwijs (3 cr)
Binnen het vak Toekomstgericht onderwijs ga je op zoek naar de vraag: wat is voor jou goed onderwijs? En waartoe dient het onderwijs? Je brengt jouw zoektocht (literatuur/ bezoeken/ gesprekken/ ervaringen) met denk- en beslismomenten in kaart middels moderne media. Je brengt hierbij meerdere theoretische standpunten voor het voetlicht. Naast het bestuderen van een aantal basisdocumenten is er ook ruimte voor excursies en gastsprekers.

10 Vakken: verdieping Verdieping
Na het basisdeel (de eerste acht weken) volgt een verdiepend gedeelte (de tweede acht weken) waarin de opgedane kennis en vaardigheden samenkomen en resulteren in een ontwerp dat in de stageklas uitgeprobeerd kan worden. Je doorloopt een cyclus van ontwerpgericht onderzoek, gericht op het ontwerpen en implementeren van toekomstgericht onderwijs. Je kunt binnen dit tweede deel je eigen onderwerp kiezen om verder uit te werken. In de laatste acht weken voer je een praktijkgerichte ontwerpopdracht uit: Toekomstgericht onderwijsontwerp (9 credits)

11 Vakken: toekomstgericht onderwijsontwerp (9 cr)
Je doorloopt een cyclus van ontwerpgericht onderzoek gericht op het ontwerpen en implementeren van toekomstgericht onderwijs. Je kiest je eigen onderwerp om verder uit te werken, zoals het ontwikkelen van interactieve materialen voor het digibord, instructiefilmpjes, webquests, symbaloo-lesplannen of het ontwikkelen van een eigen app. Of je kunt je verdiepen in het pedagogisch didactisch handelen van de leerkracht, denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een lessenserie om het kritisch denken van kinderen te stimuleren. Bij de evaluatie en verbetering van het onderwijs leer je gebruik te maken van learning analytics. Het pedagogisch-didactisch handelen van de leerkracht om de ontwikkeling van de 21ste eeuwse vaardigheden, zoals het gebruik van ICT, internationalisering, samenwerken, creatief en kritisch denken en het ontwikkelen van probleemoplossend vermogen te stimuleren, zullen hierbij een belangrijke plaats innemen. 

12 Rooster voltijd Bij het maken van het rooster zijn de volgende uitgangspunten gebruikt: Periode 11 (week 5 t/m 14): 2 dagdelen onderwijsaanbod (maandag in Amsterdam, meestal dinsdag of soms woensdag in Alkmaar) 1 dagdeel groepswerk (maandagmiddag in Amsterdam) 2 dagen stage (donderdag en vrijdag) Periode 12 (week 15 t/m 23): 1 dag onderwijsaanbod (meestal dinsdag of soms woensdag, de ene week in Amsterdam en de andere week in Alkmaar) 2 dagen stage (donderdag en vrijdag)  Start van de minor

13 Rooster deeltijd Bij het maken van het rooster zijn de volgende uitgangspunten gebruikt: Periode 11 (week 5 t/m 14): 2 dagdelen onderwijsaanbod (woensdagavond en zaterdag in Amsterdam, een enkele keer op woensdagmiddag om samen met de voltijd te kunnen zijn) 1 lesuur groepswerk (zaterdag in Amsterdam) 1 dag stage (zelf te bepalen) Periode 12 (week 15 t/m 23): 1 dag onderwijsaanbod/ groepswerk/ spreekuur (woensdagavond of zaterdag in Amsterdam) Start van de minor

14 Stage De voltijd studenten lopen twee dagen per week stage (donderdag en vrijdag) in de bouw van je keuze (onderbouw of bovenbouw), de deeltijdstudenten lopen één dag (eigen keuze). Er zijn geen stageweken opgenomen in de planning. Je voert onder leiding van de mentor zelfstandig onderwijsactiviteiten uit. In de stage voer je ook een aantal opdrachten uit die je tijdens de lessen krijgt. Bijvoorbeeld: het ontwikkelde materiaal testen, nieuwe technologieën gebruiken of de visie van de school onderzoeken. Je staat in elk geval de helft van de tijd voor de klas. De andere helft mag je besteden aan het werken aan je opdrachten en/of het uitvoeren van excursies. De stage wordt afgesloten met een video- of werkplekassessment, zoals ook in minor1 het geval was.

15 Begeleiding Er is ruimte voor stage- en studiebegeleiding op de dagdelen dat je aanwezig bent op de iPabo, dit komt op het rooster als intervisie en SLB. Het programmagebied Persoonlijke Professionaliteit zit verweven in het programma en heeft geen aparte opdracht/ toetsvorm. Een deel van het onderwijsaanbod vindt in deze periode blended plaats via de PLG (professionele leergemeenschap).

16 Start van de minor De aftrap van de minor Toekomstgericht onderwijs en moderne media vindt plaats op de NOT, de grootste onderwijsvakbeurs van Nederland. We verzamelen op vrijdag 27 januari om uur bij de ingang van de beurshal (entree PO/KO). Zorg zelf voor een toegangsbewijs, via de onderstaande link kun je je gratis registreren. Je krijgt een aantal opdrachten mee om op de beurs op zoek te gaan naar informatie over toekomstgericht onderwijs en het gebruik van moderne media. Deze opdrachten worden ook beschreven in de studiegids. Je ontvangt deze gids eind januari.


Download ppt "Toekomstgericht Onderwijs en Moderne Media"

Verwante presentaties


Ads door Google