Katrien Verbeke Stad Gent
produceren verwerken verdelen consumeren afval verwerken
Een meer zichtbare, kortere voedselketen Producenten beter toegang tot lokale markt Consumenten en producenten dichter bij elkaar Ruimte voor voedselproductie Landbouwstudie Korteketenwedstrijd Opschalen korte keten Deeltuinen
Duurzamere voedingsproductie en -consumptie Particulier, gemeenschappelijk of professioneel Moestdazo Begeleiding school- en buurtmoestuinen Veilige voeding Tips ivm bodemkwaliteit en onderzoek naar luchtkwaliteit Lokaal, bio, fair trade, veggie, seizoensproducten, … Donderdag Veggiedag Duurzaam aankoopbeleid Schoolmaaltijden
Sterkere sociale meerwaarde rond voedselinitiatieven Toegang tot betaalbare, duurzame, gezonde voeding Kennisopbouw Sociale cohesie Sociale tewerkstelling Budgetvriendelijk veggie koken Transgenerationele moestuinen Businessmodellen
Voedselafval terugdringen Afzetmarkt voor voedseloverschotten Sensibilisering rond aankopen, bewaren en verwerken van voeding Niets is Verloren Festival Restorestje Ophaling en herverdeling van voedseloverschotten
Voedselafval maximaal hergebruiken als grondstof Betere GFT-inzameling GFT slim verwerken adopteer een kip varkens op braakliggende gronden
Overkoepelende initiatieven Online platform Netwerking, uitwisseling Matchmaking Ondersteuning opstartende initiatieven Beleidsaanbevelingen op verschillende niveaus Milan Urban Food Policy Pact Netwerk van steden Richting voor verdere invulling van voedselstrategie Wegen op Europees en internationaal beleid
De beleidsgroep
Rol van de beleidsgroep Klankbord voor strategische visie Jaarlijkse aftoetsing Evalueren waar nodig Adviseren rond trajecten Werkgroepen rond operationele trajecten Korte keten opschalen Sociale dimensie Ambassadeursrol
Interne werkgroep
Rol van de interne werkgroep Brugfunctie naar betrokken stadsdiensten rond thema voeding Update ivm initiatieven Gent en garde Afstemming ivm agendapunten voor beleidsgroep Agendering vanuit andere diensten
Rol van de stad Strategisch kader Knooppunt: online en offline Faciliteren aan de hand van Begeleiding Kennisopbouw en kennisdeling Subsidies, wedstrijden Gedragsverandering Donderdag Veggiedag Restorestje
Bedankt! 16