…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de gemeente en de provincie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Programma •9:45-10:15 Marcel Boogers, hoogleraar UT, BMC Samenwerking en strategische allianties •10:15-10:45 Jan Kerkhof, oud-wethouder Veghel, lid Cie.Huijbregts.
Advertisements

Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
Het Landsbestuur 4.1 Regering 4.2 Parlement 4.3 Provincie en gemeente
Wie gaat daar eigenlijk over?
Politiek, diverse zaken aan de orde
Maatschappijleer 1 Nadya Karim
De VS krijgen een modern bestuur
Paragraaf 7. Zijn voor de Tweede Kamer om de 4 jaar. Dan kiezen we volksvertegenwoordigers. Zij nemen beslissingen namens ons. De leden van Eerste kamer.
QUIZ Katern Politiek.
Onze gemeente Hier kunt u zelf uw gemeentenaam invoegen.
Staatsinrichting van Nederland
Hoofdstuk 6 Democratisering
burgemeestersreferendum
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Staatsinrichting Nederland
EENSONEENS In de provincie Utrecht moeten meer windmolens komen.
Ruimte voor beeld 21,6 x 8,7 cm Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 1: Introductie en algemene staatsinrichting.
Fusie Wervershoof, Andijk en Medemblik. Programma Opening Dialoog tussen inwoners en raadsleden Pauze Samenvatting bijdrage inwoners Samenvatting afwegingen.
Hoofdstuk 7 paragraaf 1: de regio
Politiek-juridische dimensie
Het Volk 2e Kamer 150 leden 1e Kamer 75 leden Directe verkiezingen
Staatsinrichting In Nederland.
De staatsinrichting van
Thema: Macht.
Interbestuurlijk toezicht: wat betekent dit voor uw gemeente? Presentatie voor raadscommissie Bestuur en Middelen gemeente Dordrecht 29 oktober 2013.
Omgevingswet en gezondheid Myrtille Verhagen-Timmers Senior Beleidsadviseur Gezondheid Provinciale Raad Gezondheid Juni - juli 2015.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
Hoe wordt ons land bestuurd?
DE OVERHEID H. Kramer Docent economie
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Het strafrecht”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland en Europa
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Politieke Stromingen”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Politieke Stromingen”.
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
Blok 2 Vrijheid in Nederland
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Waarom straffen we”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Burgers, de media en pressiegroepen”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Ons beeld van criminaliteit”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Maatschappelijk vraagstuk
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Knelpunten in de politiek.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Regels en rechten”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Het beleid van de overheid”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Oorzaken van criminaliteit”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Politieke besluitvorming.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland; rechts-staat en democratie De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Preventie”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
Lokale politiek: zo werkt het
Introductiequiz gemeenteraadsverkiezingen
Examen ma2 N.a.v. het SE P7.
De macht in de gemeente ? ? ? ? ? Burgemeester Regering Wethouders
HOOFDSTUK 1 NEDERLAND VAN 1848 TOT 1914
1.1 DE NEDERLANDSE STAATSINRICHTING NU
Hoofdstuk 1 Wat is politiek?
PowerPointpresentatie Algemene staatsinrichting
Maatschappijkunde Politiek H7 t/m 10.
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 2: De gemeente
Provincie Noord-Brabant
Milieu wet- en regelgeving
De macht in de provincie
De macht in de provincie
Krachtenveld gemeente & provincie Overijssel
Regering en parlement Regering en parlement Machten… Machten…
Gemeente en Provincie Hoofdstuk 7.
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
Transcript van de presentatie:

…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de gemeente en de provincie De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk met succes te kunnen maken. Zorg dus dat je ALLES goed kent en door hebt wat er in deze POWERPOINT staat. Vergeet niet ook het BOEK te bestuderen/raadplegen. . Zonder deze basiskennis is het maken van inzichtvragen – die veel op het examen voorkomen – onbegonnen werk. VEEL SUCCES Hoofdstuk 2

Gemeente en provincie Het Rijk De landelijke overheid (= het Rijk) laat uitvoering van een deel van het beleid over aan lagere overheden (= gemeenten en provincies). Provincie Is vooral bezig met ruimtelijke orde-ning en het milieu. Provinciaal bestuur Provinciale Staten (PS) Om de vier jaren gaan de burgers van 18 jaar en ouder naar de stembus om de Provinciale Staten (PS) te kiezen. (= het parlement van de provincie). Aantal leden van de PS hangt af van het aantal inwoners. In Brabant zijn er dat 55. Taak: het controleren van de Gedeputeerde Staten. Gedeputeerde Staten (GS) Wordt samengesteld door PS. Uitvoerende macht van de provincie. Taak vergelijkbaar met de regering. Commissaris van de Koningin (CvdK) Wordt benoemd door de Koningin die goed luistert naar wat de PS voor iemand wil. De CvdK is de voorzitter van GS en PS. Hoofdstuk 2

Commissaris van de Koningin (Heet in Limburg “Gouverneur”.) Provincie in schema Benoemt door de Koningin op voordracht van de Min. Van Binnenlandse Zaken Commissaris van de Koningin (Heet in Limburg “Gouverneur”.) voorzitter van Dagelijks bestuur provincie. Bereidt besluiten voor en voert ze uit. Gedeputeerde Staten stelt samen en controleert Neemt provinciale besluiten en controleert Gedeputeerde Staten en kiest de Eerste Kamer Provinciale Staten kiezen kiezen Nederlanders van 18 jaar en ouder Vlag van

Taak Provincie De provincie heeft tot taak streekplannen te maken, ze uit te (laten) voeren en te zorgen voor het milieu. Streekplannen gaan over de inrichting van de provincie  waar komen recreatiegebieden  waar industrie  waar beschermde natuurgebieden  welke gemeenten mogen veel nieuwbouw woningen neerzetten en welke bij na niet  onderhoud van het provinciale wegennet Besluiten van de provincie mogen nooit in strijd zijn met wetten en besluiten op rijks- niveau (= landelijk niveau)

College van Burgemees-ter en Wethouders Gemeente in schema Benoemd door de Koningin op voordracht van de Min. Van Binnenlandse Zaken Burgemeester voorzitter van College van Burgemees-ter en Wethouders Dagelijks bestuur gemeente. Bereidt besluiten voor en voert ze uit. Stelt samen en controleert Neemt gemeentelijke beslui-ten en controleert het college van Burgemeester en Wethouders Gemeenteraad kiezen kiezen Nederlanders van 18 jaar en ouder en niet-Nederlanders van 18 jaar en ouder die langer dan 5 jaar aaneengesloten legaal in ons land verblijven.

Taak Gemeente De gemeente heeft tot taak:  Uitvoeren van wetten en maatregelen van de rijksoverheid.  Regelen van de gemeentelijke financien en het innen van gemeentelijke belastingen.  Vaststellen van het bestemmingsplan. (= Wat mag waar gebouwd worden)  Zorgen voor de openbare orde en veiligheid.  Verschaffen van paspoorten.