Omgaan met gevoelens.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De jeugdgroep PRZ bestaat om
Advertisements

presentatie NPV 10 oktober 2012
Haptotherapie, wat is dat?
STRESS Bijbels omgaan met stress ? Wat is stress ? Stress is een vorm van spanning die in het lichaam optreedt als reactie op externe of psychische.
Workshop Knallende ruzie
TitelWorkshop: Mijn patient heeft stressklachten! Wat nu
Goed vs Fout  Leven vs Dood
Echtscheiding: gevolgen voor kinderen
Het is precies 19:06.
Iedereen coach naar Jef Clement.
Christus centraal! “Ik had besloten u geen andere kennis te brengen dan die over Jezus Christus – de gekruisigde” Paulus in 1 Korintiërs 2 vers 2.
WELKOM! Bij de Workshop “Blik op jezelf” Oftewel BLIK OP IK..!
Gedragsrepertoire Denken over je denken
Praktische handvaten voor het lezen van de Bijbel
Onze Vader.
Zondag 35 HC Franeker 8 maart 2009
? Wat zegt de Bijbel erover?
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
De stilte is een prachtige taal die weinig mensen kennen.
How to love GOD back. Deuteronomium 6:5 Heb daarom de HEER, uw God, lief met hart en ziel en met inzet van al uw krachten. Mattheüs 22:36-37 Farizeeën:
Reclame Masters | Ik en reclame!
Kwaliteit van de hulpverlening
Psychologieles 7 lesweek 7
Omgaan met zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag
Begeleiding Werkelijk contact Provocatieve begeleiding.
Herkenbaar??? 1. Depressiviteit is iets dat ik wel bij een ander maar niet bij mijzelf herken. 2. Mijn depressiviteit is aanstellerij. Daaraan moet ik.
Grenzen Eerlijk communiceren over wat je denkt, ook als je iets niet wilt. Mag dat?
 Voor welke zonden met de tong waarschuwt Paulus?  Wat vraagt hij te doen met onze woorden?  Hoe denkt God over verkeerd taalgebruik?
De hoge lat Een lezing voor mensen die moe worden van hun eigen eisen.
Communiceren in het huwelijk GB Flevoland
Eenzaamheid Wat is het en is er iets aan te doen?.
Mee-lijden Bezinnende avond over mee-lijden met zieken.
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
De hoge lat Een lezing voor mensen die moe worden van… zichzelf.
Leg al uw zorgen maar weg bij de Heer Psalm 55:23 1 LEG AL UW ZORGEN MAAR WEG BIJ DE HEER Angst – en dus vluchten? Boosheid – en dus vechten? God nodigt.
Aanwijzingen voor een bezinning in kleine of grote kring.
Wat? Hoe? Verblijd u altijd in de Heere; ik zeg het opnieuw: Verblijd u. (Fil 4:4)
Welk een Vriend is onze Jezus, Die in onze plaats wil staan. Welk een voorrecht dat ik door Hem altijd vrij tot God mag gaan.
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Eerlijk communiceren over wat je denkt, ook als je iets niet wilt.
Keuzes maken.
Martha, Martha…! Vrijwilligers Salem.
als er conflicten dreigen
Help, mijn kind gaat naar de brugklas
Welkom kinder- dienst Biddag 2017 Bidden tot de ONBEKENDE GOD X.
Ellende... 1.
OF DOE JE EN VOEL JE WAT JE BENT?
Les 16 Stortplaats Wat doe ik hier vandaag?
Psalm 103 Ik dank de Heer, ik dank de heilige Heer vanuit het diepst van mijn hart. Ik dank hem voor alles wat hij heeft gedaan, nooit zal ik dat vergeten.
Vijwilligerswerk met vreugde volhouden
Wat zit er allemaal in je hoofd ?
Gebrokenheid onder jongeren
Luisteren naar gevoelens
(HERKENNEN VAN) EMOTIES EN GEVOELENS
“Je ongekende vermogens nog beter leren kennen”
Herkenbaar??? 1. Depressiviteit is iets dat ik wel bij een ander maar niet bij mijzelf herken. 2. Mijn depressiviteit is aanstellerij. Daaraan moet ik.
Schuld en schaamte SESSIE 15.
De stilte is een prachtige taal die weinig mensen kennen.
Krachtig communiceren t i e n t o p t i p s
Vandaag is het Goede Vrijdag, we vieren dan als christenen dat ca
Mogelijke Jezusbeelden
Over communiceren in het huwelijk
Avondmaalsformulier Gemeente van onze Heer Jezus Christus, We zijn hier bij elkaar gekomen om het Avondmaal te vieren. Onze Heer heeft deze maaltijd ingesteld.
Combinatietraject relatieverslaving en codependentie
Een briefje uit de hemel? Nevendienst voor jongeren
Een bijeenkomst voor helpende vrijwilligers
Spreekbeurt: ‘Ik zorg voor mijn ’.
Images avec sagesse Ppsx-meta.
Drie preken over Dordtse Leerregels
Transcript van de presentatie:

Omgaan met gevoelens

Gevoel is overal Je voelt iets tegenover de mensen met wie je te maken hebt. Je voelt iets bij de taken die je te doen hebt. Je voelt iets bij de dingen die gebeuren. Dat is privé zo, maar ook in de kerk, op het werk, bij het vrijwilligerswerk

Verschillende mensen Laag-gevoelige mensen; ze voelen weinig bij gebeurtenissen; voelen anderen niet aan. Mensen die op gevoelsniveau wel of niet makkelijk communiceren. Mensen die bang zijn greep te verliezen op gevoelens. Mensen die zich rustig of heftig uiten. Hooggevoelige mensen (HSP) bij wie alle prikkels hevig binnenkomen.

Verschillende gevoelens Lichamelijke gevoelens: seksuele gevoelens, verliefdheid, vermoeidheid, honger, dorst, slaap, pijn, enz. Psychische gevoelens, de vier belangrijkste zijn: Blij, Boos, Bang, Bedroefd. De overige zijn combinaties of varianten (bijv. schuldgevoel is boosheid op jezelf; schaamte is angst voor het oordeel van mensen)

Verschillende culturen Beschaving is het in goede banen leiden van het uiten van gevoelens. Dat kan tot onderdrukken van gevoelens leiden. In Azie uit je geen gevoelens tegenover je meerderen of uit je geen verdriet bij onbekenden. In het Westen wordt het uiten van gevoelens juist gestimuleerd (vooral sinds de Romantiek). Kinderen worden ermee opgevoed. Dat leidt soms tot gebrek aan beschaving.

Paard en ruiter Het verstand is de ruiter en het gevoel is het paard. Het paard moet niet opgesloten worden, maar goed geleid worden. Een prachtige illustratie hiervan is Ef. 4:26. Je mag boos worden, maar niet zondigen (een ander beschadigen met jouw boosheid). En de boosheid mag niet te lang duren.

Niet negeren! Mensen hebben de neiging hun negatieve gevoelens (bijv. pijn, boosheid, schuld) te onderdrukken. Ze schamen zich ervoor. Het onderdrukken van gevoelens kost veel energie en zorgt voor psychische onbalans. Het uiten van gevoelens en er goed mee omgaan schept juist orde in hart en hoofd (eventueel bij een pastor of therapeut).

Maak deze stappen Aanvaard jezelf (je er-zijn en je zo-zijn), neem jezelf serieus. Sluit aan bij wat je denkt of voelt. Communiceer daarover (dat is niet: drammen!) Deze drie punten hangen altijd samen, of het nu over verliefdheid of verdriet of enthousiasme of boosheid of schuldgevoel gaat.

Bij een negatief gevoel Durf ook dan te voelen wat je voelt. Vraag je af waar je gevoel vandaan komt (fout van de ander? Of ben je alleen maar zelf moe?). Welk positief verlangen zit er achter het negatieve gevoel? (Ik zou het fijn vinden als…) Doe er iets mee (communiceer!)

Het kan ook zo Iemand heeft een slecht cijfer gehaald of is teleurgesteld of heeft pijn. En dan? Aanbevolen: communiceer erover (al is dat vaak moeilijk, vooral als je ermee wacht). Wie dat niet doet vervalt vaak in Chagrijnigheid tegenover anderen (agressie) Of hij trekt zich stil in zichzelf terug (op zijn kamer!)

Samenhang Gevoelens komen niet uit de lucht vallen: Een Gebeurtenis roept Gedachten op en die roepen Gevoelens op en die brengen Gedrag voort. Dus als je je gedrag en gevoelens wilt hanteren, moet je soms ook anders over iets gaan denken.

Oude Testament In de bijbel staan verhalen van mensen die hun gevoelens uiten, positieve (bijv. Jakob tegenover Rachel) en negatieve (bijv. Saul tegenover David). De Psalmen zijn echte gevoelsliederen: de vier B’s zitten er allemaal in. We mogen gevoelens dus ook in gebed of zang tegenover God uiten. Erover zwijgen is zelfs een last (Ps. 32).

Nieuwe Testament De Here Jezus uit ook Zijn gevoelens zoals bewogenheid, boosheid, verdriet, angst. Paulus vraagt de Romeinen en Efeziers te veranderen in hun gemoed: het grensgebied van denken-willen-voelen (Rom. 12:2, Ef.4:23). Ook in ons gemoed moeten we Christus navolgen.

Let op! De geboden van God verhinderen niet het uiten van gevoelens maar plaatst het uiten ervan onder de oproep om lief te hebben. Je mag geen negatieve gevoelens bij anderen oproepen door jouw gedrag (bijv. Ef. 6, Col. 3:21). Uit nooit gevoelens uit wraakzucht altijd respectvol en misschien wel met humor.

Positieve gevoelens Vergeet niet het omgekeerde te doen: uit positieve gevoelens en toon waardering naar elkaar toe. Daaraan schort het in gezinnen, kerken en organisaties. Als je wilt leren je gevoelens te uiten, begin dan maar met de positieve!