VETTEN.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Azijn, mosterd, en olie.
Chemie I Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van bijlessen en trainingen in.
Stofwisseling.
Materie, energie en leven
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voeding met een gezonde “plus”
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Ron van Diepen, Edwin Ooijevaar, Anko Top TLG,02 februari 2008
Enzymen voor de vertering
Voortgezette assimilatie
Hoofdstuk 4 Voeding.
Het gebruik van gezonde vetten in de praktijk
TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING
Goedenavond Welkom bij
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
vetten: vet algemeen Vetten
Voedingsstoffen.
De Actieve Voedingsdriehoek
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voortgezette assimilatie =
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voortgezette assimilatie =
Wat voedt jou deel 1..
VETTEN.
T4 – Voeding en Vertering
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Vitaal Burgerschap burgerschap.
Periode 2.1 Biomoculen en enzymen..
Biomoculen, Spijsvertering en Moleculaire genetica.
Wat te doen vandaag Theorie Vetten Presentaties vitamine/mineraal
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
Voortgezette assimilatie 1
Koolhydraten en eiwitten
Visieontwikkeling.
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voortgezette assimilatie 1
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten, Eiwitten, Vetten
Voedingsstoffen.
Biomoculen, Spijsvertering en Moleculaire genetica.
Ecsplore is onderdeel van PIW Groep
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Leverancier van de Schijf van Vijf
Voeding Kenmerken van voeding.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Voeding en vertering.
Gezonde voeding.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.
Basis Voedingsmiddelen Les 9
Spijsvertering, les 1 D17vab.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Lezing Stichting Kind en Voeding
Thema 2 Voeding en vertering
Schijf van Vijf.
Voortgezette assimilatie 1
Transcript van de presentatie:

VETTEN

Koolhydraten Waaruit zijn koolhydraten opgebouwd? Welke drie soorten koolhydraten kunnen we onderscheiden? Elke soort is weer in drie op te delen, noem deze. Wat is de functie van koolhydraten?

Eiwitten Waaruit zijn eiwitten opgebouwd? Hoeveel verschillende aminozuren zijn er? Wat is het verschil tussen essentiële en niet essentiële aminozuren? Waarom hebben we eiwitten nodig? Wat is denaturatie?

Vetten Wat weten we al over vetten?

Functies van vetten Brandstof Bouwstof Transport ( Energiereserve Bouwstof Transport ( Warmte-isolator (of stoten) Drager van vitaminen Leveren van essentiële vetzuren Brandstof: bij langdurige arbeid gaat het lichaam over van glucose verbranding naar vetzuurverbranding Transport: Vet wordt gekoppeld aan een eiwit en zo vervoerd door de bloedbaan Warmte isolator: Vetweefsel rondom organen beschermd de organen tegen schokken of stoten Drager van vitaminen: Vitaminen A, D, E en K zijn in vet oplosbaar Leveren van essentiele vetzuren: Omega 3 en 6 vetzuren, bonolzuur, alfalinoleenzuur zijn onmisbaar omdat het lichaam het niet zeld aan kan maken.

Eigenschappen van vet Onoplosbaar in water Geven smaak Geven verzadigingsgevoel Kunnen op hoge temperatuur worden verhit Vet kan bederven (ranzig worden)

Vetten Enkelvoudige vetten (lipide) Vetachtige stoffen Zoals vetten (botervet), oliën (olijfolie) en wassen (bijenwas) Vetachtige stoffen Samengestelde vetten (lipoïden), zoals fosfolipiden en glycolipiden. Van vetten afgeleide stoffen, zoals sterolen (cholesterol), vetoplosbare vitamines (A, D en E), sommige antioxidanten en lipochromen (carotenoïden, chlorofyl)

Vetten Opgebouwd uit: Koolstof (C) Waterstof (H) Zuurstof (O) Sommige vetten bevatten in geringe mate de elementen fosfor (P) en stikstof (N)

Belangrijkste vetten Triglyceriden ( lipiden, vetzuur) Fosfolipiden (vetachtige stof) Cholesterol (vetachtige stof)

Triglyceriden 1 molecuul glycerol met 3 vetzuren Fosfolipiden  verzamelnaam voor vetachtige stoffen, komen voor in dierlijke en plantaardige stoffen. Zit in onze cellen en celmembranen

Vetzuren Net als aminozuren zijn er ook veel verschillende vetzuren Vetzuren worden onderscheiden naar: Lengte koolstofketen Manier waarop koolstofatomen aan elkaar gebonden zijn

Koolstofketen Koolstofatomen worden aan elkaar gekoppeld  koolstofketen Koolstof vier bindingen

Koolstofketen Vetzuren hebben altijd een even aantal koolstofatomen Korteketen vetzuren: (max. 4 koolstofatomen) Boterzuur – komt voor in melk Middelketen vetzuren: medium chain triglyceriden MCT (6-8 of 10 koolstofatomen) Langeketen vetzuren: Long chain triglyceriden LCT (12 of meer koolstofatomen) Korteketen vetzuren: oplosbaar, geur en smaak Middelketen vetzuren: komt in de natuur niet veel voor. In dieten voor gestoorde vetvertering (LCT vervangen door MCT) Langeketen vetzuren: komt voor in dierlijke vetrijke producten (reuzel) en plantaardige vetrijke prodcten( cacoavet en cocosvet)

Verzadigde vetzuren Enkelvoudige bindingen Hoog smeltpunt Vaste vorm Meestal dierlijk

Verzadigde vetzuren Kaas Vet vlees, vleeswaren Sommige bak-, braad- en frituurvetten Koffiewitmakers (creamers) Slagroom Chocolade Koek en gebak Zoutjes en chips

Enkelvoudige onverzadigde vetzuren Koolstofatomen hebben op één plaats een dubbele binding Twee koolstofatomen minder

Enkelvoudig onverzadigd vetzuren Meest voorkomende is oliezuur - Olijfolie - pinda’s (pindakaas) - raapolie - arachideolie

Meervoudig onverzadigde vetzuren Meer dan één dubbele binding Per dubbele binding twee waterstofatomen minder Vloeibaar Plantaardige oliën

Meervoudig onverzadigd vet Plantaardige oliën: sesamolie, maiskiemolie, zonnebloemolie, notenolie, sojaolie Dieetmargarine en dieethalvarine Mayonaise Noten (behalve pinda’s) Zaden Vette vis Kippenvet omega 3 en 6 vetzuren.

Fosfolipiden Lijkt op triglyceriden maar aan het glycerolmolecuul is één vetzuur vervangen door een fosforgroep. Speelt een rol bij de opbouw van celmembranen, vooral hersenen en zenuwweefsel Komt voor in soja, eieren en soja bonen

Cholesterol Bedenk 5 producten die rijk zijn aan cholesterol Volle zuivelproducten Vet vlees en vette vleeswaren Orgaanvlees Schaal- en schelpdieren Snacks Eieren Kant en klaarmaaltijden

Cholesterol Vetachtige stof Bouwstof van zenuwstelsel en een aantal organen Vorming van galsappen, vetvertering Bestanddeel hormonen en vitamines, stofwisseling Transport vetten in lymfe en bloed Aanmaak vooral in de lever

Cholesterol LDL Ongunstig cholesterol Hecht makkelijk aan bloedvatwanden en veroorzaakt zo vernauwing HDL Gunstig cholesterol Transporteert teveel aan cholesterol naar lever en wordt omgezet in galzuur

Hoog cholesterol Risico hart- en vaatziekten Vaatvernauwing Hartinfarct/herseninfarct

Cholesterol http://www.explania.com/nl/kanalen/gezondheid/deta il/wat-is-cholesterol

Transvetzuren Transvetzuren Te zien aan de structuurformule Transvetzuren verhogen de LDL en verlagen het HDL daardoor heeft het een negatieve invloed op de gezondheid. Transvet zit van nature in zuivel en vlees van herkauwers. Gefrituurde snacks Bakvetten (bakkerijproducten) Harde bak en braad margarines

Industrieel ‘gehard’ vet Wanneer onverzadigd vet industrieel wordt omgezet in verzadigd vet (wordt ‘gehard’), worden ook transvetten gevormd, zoals elaídinezuur. De olie of het zachte vet krijgt zo een steviger, harder karakter. Daardoor kan het gebruikt worden voor de bereiding van harde margarines, frituur- en bak- en braadvetten en voor het maken van gebak en koek en (gefrituurde) snacks.

Vet Plantaardig Dierlijk Onverzadigd Verzadigd MOV EOV MCT LCT Korte keten vetzuren MCT LCT Cis Trans Cis Trans

Omega 3 http://www.explania.com/nl/kanalen/gezondheid/deta il/wat-zijn-omega-3-vetzuren