Elk kind wil leren, elk kind wil groeien

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Motivatie, leeftijd en competenties
Advertisements

Politiek Bedrijven Arnhem, 5 april 2005.
Mediërend leren op bs. Theresia
Generatief Leiderschap
De Horstgemeenschap Van passanten tot participanten.
Toekomst van internationalisering op de lerarenopleidingen
Mentoraat Het menselijk handelen niet bespotten, niet betreuren, niet veroordelen, doch begrijpen’ (Ethica 4, voorrede). *) 
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
© Brainport Development, 2014 De kracht van samenwerking 1.
Samen opvoeden; ouders en pedagogisch medewerkers
Nederlands Curriculum ? Samen bouwen aan een Nederlands curriculum voor de kinderopvang (okt 2005)
Patricia presenteert.
2.5 Enkele belangrijke stadia in de evolutie van de mens
De waarde van cultuureducatie
Samenwerken in burgerschap
Narcisme en zinervarng
Communicatiebehoefte of ongebreidelde nieuwsgierigheid digitale snelwegen mondiaal zappen : homo zapiens wijzigende sociale patronen digitale kennissenkring.
Sjoerd Kooiker (met dank aan Josje den Ridder)
muzische grondhouding in de lerarenopleiding lager onderwijs
Duurzaam, gepassioneerd en geëngageerd talent!
Arbeidsvreugde voor iedereen
Praktische adviezen voor de onderwijssituatie
Koffieochtend Woensdag 19 december Doel van koffieochtend Praten met ouders over pesten, zodat we met elkaar ervoor kunnen zorgen dat PCBS De Kring.
Transactionele analyse
Module E: Preventieve en schoolomvattende initiatieven uit binnen- en buitenland Unit E5 Samen op één lijn: naar een gedeelde kijk op pesten en geweld.
Beeld vd jeugd: Jeugd heeft geen normen en waarden
The survival of the fittest
Een kansrijke veilige school!.  Het Stroink is een openbare Daltonschool.  Openbaar betekent dat de school open staat voor iedereen met respect voor.
Open de wereld themadag FODOK en JC
De hindernissen die personen met een handicap ervaren bij alle aspecten van het dagelijks leven Voorstelling van de resultaten van de consultatie (transversale.
Het begint bij het jonge kind
Verstandelijke beperking. Chromosomale aandoeningen Prenatale diagnose Postnatale diagnose.
Presentatie Executieve functies
STUDIEDAG VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE Workshopsessie Peer pressure 14 januari 2014 Provincie Limburg & Departement MOW Vlaanderen.
Improving Mental Health by Sharing Knowledge Themacertificaat Welbevinden en Sociale Veiligheid Marjolein Keij, Jeroen Lammers 21 oktober, 2015.
Ontwikkeling van het kind (0-12 jaar)
Pedagogische theorieën bijeenkomst 1
Beroepshouding en beroepscode
Pesten en geweld op school: handreiking voor een daadkrachtig schoolbeleid. (p. 224 – 228) Jolien Verlinde1BaSWB1RHIZO-projectInformatievaardigheden.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Opvoedingsstijlen met een risico.
De drie V’s Visie  De ontwikkeling van ieder kind afzonderlijk staat centraal. De leerling is eigenaar van zijn of haar eigen leren en kan zich in eigen.
Van bovenbouwer naar brugpieper … en de rol van ouders in deze fase.
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
De zorgzame leraar Schijndel 1 oktober Doel van deze workshop Onderzoek..... Wat maakt een leraar zorgzaam?
Meer Kansen Met Ouders..... en de ontwikkeling van schoolspecifiek ouderbeleid 15 april 2010 Marion van de Sande en Amal Aakif Kenniscentrum Jeugd en Opvoeding.
Ouders-kind-peuterspeelzaal één pakket samen verantwoordelijk!
DAVID PINTO
Niet- confessionele Zedenleer. Wat is Niet- confessionele Zedenleer? (NCZ) = Zedenleer, maar niet gebaseerd op geloof, niet zomaar iets als waar aannemen.
Sofie Vantornhout 1BaTPb1.   Inleiding  Hechting bij normaal begaafde en niet-autistische kinderen  Hechting bij kinderen met autistische stoornis.
Over NME en EDO PWC NME Minaraad 17 oktober
De Capability Approach een introductie Castella overleg 9 maart.
DE POSITIEVE EN PEDAGOGISCH SENSITIEVE LEERKRACHT Anouke Bakx & Ellen Rohaan Fontys Hogeschool Kind en Educatie Theoretisch kader In het basisonderwijs.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Wat is evolutie ?. Charles Darwin (1809 – 1882)
Lectoraat ‘Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking’ Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Dr. Maaike Hermsen Prof. dr. Petri Embregts Dr. Lex Hendriks.
Lezingenreeks in het kader van E.A.S.T. begeleidingstraject :
Studiemiddag donderdag 30 maart 2017
23 maart 2017 profilering.
Onderzoeksplatform Sociaal Werk
Welkom op school! WELKOM OP SCHOOL de 4e ouderbijeenkomst PP1
3. Een veilig leer-en groeiklimaat
De week van de vrijwilliger
Campus Sociale School Heverlee
We hebben minder managers nodig en meer leiders.
Topsport en breedtesport
Praktische adviezen voor de onderwijssituatie
Werken met plezier en goed presteren
JEUGDzorg - voor wie?.
Transcript van de presentatie:

Elk kind wil leren, elk kind wil groeien Lezingenreeks in het kader van E.A.S.T. begeleidingstraject : De ouder-kind relatie

Waarom deze inleidingen? Er schort wat met ons onderwijs. Gaan we onze kinderen de schuld blijven geven? Of… durven we onderzoeken waar de oorzaak ligt? “In de marge sleutelen” of… onderzoeken en integreren wat we al weten over leren, menswording, school, enz…? De hamvraag : “Waar hebben we werkelijk nood aan?”

3 inleidingen Leren en natuurlijke intelligentie : aspecten van leren, communicatie, intelligentie, enz… vanuit het perspectief van de evolutie tot mens De ontwikkeling van de menselijke vermogens tijdens de kinderjaren en adolescentie Een veilig leerklimaat : de ontwikkeling van de hersenen en persoonlijke authenticiteit

1. Leren en natuurlijke intelligentie

Wat is leren?

De E.A.S.T. stelling Als : leren is noodzakelijk voor groei En : groei is inherent aan de natuur Dan is : leren daardoor een onderdeel van de natuur

Leren is deel van de lijn van evolutie Als leren inherent is aan de natuur en daardoor aan de mens, dan is het nodig onze afkomst beter te begrijpen om dit vermogen te kennen. Maw : waar komt leren vandaan? De lijn van evolutie We zijn een deel van de aarde (4.000.000.000 jaar) We zijn sociale wezens (8.000.000 jaar) Elk kind is een individu met een uniek potentieel (0-74j)

1. We zijn een deel van de aarde Leven is communiceren!

We zijn een deel van de aarde Ecologie primeert! Al onze vermogens zijn ontwikkeld door de voorgaande natuurrijken Elk levend wezen communiceert! Communiceren is altijd de uitwisseling van informatie EN energie! (evolutie) Zelfs planten communiceren (onderzoek univ. Exeter / BBC reeks : Life from Licht)

Leren leren? Hoezo? Leren is de ingeboren drang om ons aan te passen aan onze leefomgeving en daarmee te communiceren (4.000.000.000 j) Leren is inherent aan de mens zelf en begint met het herhalen van wat eerder door onze voorouders /de mensheid is ontwikkelt. (sinds Sahelanthropus Tchadensis -8.000.000 j)

Leren leren? Hoezo? De planetaire evolutie herhaalt /speelt zich af in de baarmoeder De humane evolutie begint na de geboorte Spontane bewegingen vormen het zenuw-zintuigstelsel (“voorloper” van de hersenen!)

Empathie en de vorming van onze hersenen 2. We zijn sociale wezens Empathie en de vorming van onze hersenen

8 miljoen jaar geleden geborgenheid, samenwerking (tot 1,5 miljoen) 13

1.200.000 – 30.000 jaar geleden integratie, rituelen, sociale codes 14

Homo Sapiens Sapiens / Cro-Magnon creativiteit – gevoelens (500 Homo Sapiens Sapiens / Cro-Magnon creativiteit – gevoelens (500.000 – nu) 15

We zijn sociale wezens Ontwikkeling van de “menselijke hersenen” – neo-cortex en voorhoofdskwabben – vanwege geborgenheid en groepsgevoel Empathie ontwikkelt door : herhaling (= spontane beweging) het gevoel van verbondenheid met steeds grotere (actie) cirkels / kringen intelligente acties (zorg dragen)

Communicatie is bedoeld als uitwisseling van informatie en energie om elkaar te ondersteunen het eigen potentieel, onze persoonlijke authenticiteit, te realiseren.

3. Het kind als individu De levensdroom

Elke mens wordt geboren met een uniek potentieel. In ieder van ons leeft de innerlijke drang om dit potentieel tijdens het leven tot uitdrukking te brengen. Dit te mogen / kunnen is de grootste bron van innerlijke vreugde en vervulling 19

Leren dwingt ons ook te zoeken naar informatie die aansluit bij het eigen innerlijke potentieel Cruciaal is het mogen volgen van de eigen beweging (Verschil tussen conditioneren en leren! PPT 3) Hoe meer de zoektocht aansluit bij de 3-voudige lijn van evolutie, hoe beter intelligentie ontwikkelt.

Het geschenk van de Almachtige Intelligentie Het geschenk van de Almachtige

E.A.S.T. & intelligentie Intelligentie is het vermogen oplossingen aan te dragen voor nog niet eerder geformuleerde problemen. Intelligentie vergt: goed ontwikkeld zenuw-zintuigstelsel (ecologisch) hoge mate van empathie (sociaal) aansluiten bij de levensdroom (individueel)

E.A.S.T. & intelligentie Intelligentie is gekoppeld aan goed functionerende neo-cortex en frontale labben. Voorwaarden : spontane beweging correcte rolmodellen juiste terugkoppeling

Voorwaarde 2-3 : Rolmodellen en terugkoppeling Rolmodellen = toonbeeld van verbondenheid, samenwerking en schenken Juiste terugkoppeling is altijd een stimulans Liefdevolle aandacht doet groeien! Intelligentie verhoogt vanwege verantwoordelijk handelen.

ALIVE Project: Authenticity & Learning in a Vitalizing Environment

Er schort wat met ons onderwijs. Tekorten in het huidige onderwijs zijn : Infrastructuur Curriculum Methode en waardensysteem Het huidige onderwijs conditioneert (ifv. economisch-monetair systeem) Gaan we onze kinderen de schuld blijven geven?

ALIVE project Goed onderwijs ondersteunt de natuurlijke intelligentie in het kind. Goed onderwijs is minstens: Universeel in inhoud - verbondenheid Democratisch in beginsel - samenwerking Authentiek in methode – zorgdragen / schenken

Uitgangspunten ALIVE project Leren is de in elk kind ingeboren drang om de omgeving te leren kennen en zich daarmee te verbinden. Leren is groeien naar spontane betrokkenheid en natuurlijke intelligentie. Een houding van zorgdragen is dan normaal  authenticiteit De overdreven nadruk op cognitieve kennis, samen met het conditioneren van kinderen om aan uiterlijke normen en regels te voldoen, gaat ten koste van de ontwikkeling van het (unieke) individuele potentieel  democratisch in beginsel

Inleiding in kader van E.A.S.T. Begeleidingstraject Dank voor uw aandacht Inleiding in kader van E.A.S.T. Begeleidingstraject De ouder-kind relatie Lente 2014