De privaatrechtelijke zorgplicht van de verzekeringstussenpersoon

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
NILG jaarcongres, Amsterdam 9 november 2010
Advertisements

PATIENTENRECHTEN EN PLICHTEN
relevante wetgeving en achtergrondinformatie
Beroepsaansprakelijkheid Assurantietussenpersonen
en de aansprakelijkheid van de installateur
Financiële Planning. Financiële planning  Goede oudedagsvoorziening. Is uw pensioen en AOW wel toereikend?  Inkomensvoorziening bij arbeidsongeschiktheid.
Het delcrederebeding ACIS-symposium, Amsterdam 4 maart 2011
SUBROGATIE Aon Risk Services.
Aansprakelijkheid als tussenpersoon
Spreker NIS december 2011 Spreker
1 Federatieve Studiekring Utrecht 8 januari 2008 BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID mr Adri P. Kranenburg Advocaat/Attorney at law Van Mens & Wisselink, Amsterdam/Rotterdam.
Aansprakelijk? Reken maar…!.
Opzegging van de uitvoeringsovereenkomst en verweesd verder
“HDN en de zorgplicht in de keten”
Uitleg van verzekeringsvoorwaarden
Aansprakelijkheid bestuurders
De rol van het inkomen in de AOV
ACIS symposium 4 maart 2011 A.Ch.H. Franken
Omstandighedenmelding bij claims made verzekeringen
Amsterdam Business School/ACIS
De tussentijdse opzegging-clausule ACIS-symposium 4 maart 2011 Mr J. D
Open Universiteit Nederland WFDWFD Anka Ernes Rechtswetenschappen Rechtswetenschappen.
De nieuwe voorschrijvers
Juridische procedures: een routebeschrijving Bestuurs- en Concerndienst Afdeling Juridische Zaken.
Congres Bedrijfsopvolging
Nieuw Verzekeringsrecht Fraude en Zorgplicht Programma
ACIS/UvA/Ou Jac Rinkes 19 maart 2010
Of u nu een ZZP, freelancer, DGA of een andere ondernemer bent, en in welke beroepstak u ook werkzaam bent, wij hebben voor elke soort ondernemer een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Financiële Planning. Financiële planning  Goede oudedagsvoorziening. Is uw pensioen en AOW wel toereikend?  Inkomensvoorziening bij arbeidsongeschiktheid.
DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE TRUSTEE
Ontwikkelingen in het recht van de aansprakelijkheidsverzekering
Wilt u zelf beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken, of besteedt u het uit aan vakmensen, die voor elke soort ondernemer weten welke beroepsaansprakelijkheidsverzekering,
Aansprakelijkheid en bewonersinitiatieven
Losbreken van contractuele verplichtingen
Inspectie SZW en handhaving. DE INSPECTEUR Toezichthouder op basis van artikel 24 Arbowet. Buitengewoon opsporingsambtenaar op grond van artikel 142 Wetboek.
NvVA 12 november 2015 Handleiding Omgaan met Passende arbeid door arbeidsdeskundigen bij passende arbeid in het civielrecht Mr. Thom Wildeboer.
1 CCC & CCM – Mod2 JACM Juridische Aspecten Credit Management H12. Koop & Ruil.
De Bouwrecht Dag Academie voor de Rechtspraktijk 25 september 2014
Scoring in het licht van de WBP Serge van Nuijs DMSA,
28 mei 2016 pagina 1 Netlaw-bijeenkomst ‘Ontslagrecht in brede zin’ Utrecht, 18 november 2010 Dirk van Genderen Stadhouders Advocaten Utrecht.
Als hepatitis een beroepsziekte is Marja Kelder Bedrijfsarts Arbo Unie.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Workshop Actualiteiten Awb mr. Elise Fikkert en mr. Marie-Anna Bullens.
Decentralisaties en gegevensverwerking. Even voorstellen Henk Wolsink Teamleider Algemeen Juridische Zaken gemeente Hengelo Adhoc werkgroep privacy provinciebreed.
Overeenkomst niet goed opgezegd Schadevergoeding.
AMS O / 1 CDD onder de Wwft Vereniging van Compliance Officers Amsterdam, 22 januari 2008 Kleis Broekhuizen Joost Italianer.
Leergang Erfrecht Advocatuur Welkom!. Leergang Erfrecht Advocatuur Na het volgen van de leergang beheerst de cursist de theoretische aspecten van het.
Zorgplicht van de assurantietussenpersoon en de Cloud 2 juni 2016 Henk Schild.
Utrecht, 2 december 2016 ‘In dialoog: Het leven begint bij 18’ zorgeloos leven en verplichte (na)zorg Utrecht, 2 december 2016
NISZ studiemiddag 10 maart 2017 Recht op scholing
25 jaar BSH - AOV Erik-Jan Wervelman
Externe integriteit: Wet Bibob
GRIP OP CALAMITEITEN Lastigheden die bestuursorganen en omgevingsdiensten ervaren bij inzet van handhavingsinstrumenten: Wie kan worden aangemerkt als.
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Welkom bij consultatie- bijeenkomst
Bijzonder Beheer in het MKB
Financiële aspecten van het schadefonds in Groningen
Eerste Hulp Bij Schade 112contra.nl.
2015 Wijzigingen VIAG & VWI’s
nieuwe pensioenwet De verhouding tussen de pensioenovereenkomst,
Verjaring van pensioen
de Vereende Schade- en verzekeringswerken
31 mei Wet bescherming bedrijfsgeheimen verandert de procespraktijk?
Veranderopgave handhaving
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
7 december 2017 Bedrijfsgeheimen en andere vertrouwelijke informatie in de civiele procedure Vereniging Corporate Litigation – 31 mei 2018 Ruud Hermans.
Zorgplicht en artikel 52 PW, de praktijk
Valkuilen Wet Bibob en vastgoed Hier komt ook tekst
mr. Bas Degelink CPL, advocaat bij DLA Piper
VvPJ – werkgroep jurisprudentie
Transcript van de presentatie:

De privaatrechtelijke zorgplicht van de verzekeringstussenpersoon

Wat komt er aan de orde? Wat doet een verzekeringstussenpersoon? Zorgplicht van verzekeringstussenpersoon Te beschermen belangen / Zorgplichtkader Beoordelingscriterium Voorbeelden schending van de zorgplicht

Wat doet een verzekeringstussenpersoon? Adviseren Inventariseren*) Analyseren Advies formuleren Advies uitbrengen *) Informatie-inwinverplichting (art. 4:23 lid 1 Wft jo. art. 41 lid 2 Vr)

Wat doet een verzekeringstussenpersoon? Adviseren Bemiddelen Aanvraag indienen Polis controleren Polis uitreiken

Wat doet een verzekeringstussenpersoon? Adviseren Bemiddelen Nazorg plegen Assistentie bij beheer/uitvoering Schademelding en -begeleiding

Wat doet een verzekeringstussenpersoon? Bemiddelen Bemiddelen Bemiddelen Overeenkomst van opdracht Adviesopdracht Bemiddelingsopdracht Nazorgopdracht (abonnement) Combinatie van opdrachten

Te beschermen belangen /Zorgplichtkader MvA Wet Assurantiebemiddeling De belangen van de verzekeringnemers bij al de door hem gesloten verzekeringen.

Te beschermen belangen /Zorgplichtkader ■ HR 9 januari 1998, NJ 1998, 586 De belangen van de verzekeringnemers bij de tot zijn portefeuille*) behorende verzekeringen. ■ HR 29 januari 1999, NJ 1999, 651 En van degenen die door premie te betalen na een offerte te kennen geven zich tegen bepaalde gevaren te willen verzekeren. *) Het geheel van relaties van een verzekeringstussenpersoon met de verzekeringnemers, die hij als zijn klanten beschouwt (HR 15 november1969, NJ 1969, 25)

Te beschermen belangen /Zorgplichtkader Tot zijn portefeuille behorende verzekeringen Door de verzekeringstussenpersoon gesloten*) Door portefeuilleovername verkregen Door intermediairwijziging verkregen Door verzekeraar overgeboekt Door juridische fusie verkregen Door juridische splitsing verkregen *) voor zover niet overgeboekt naar een andere portefeuille

Te beschermen belangen /Zorgplichtkader Tot zijn portefeuille behorende verzekeringen Enkel bestaande verzekeringen Rechtsverhouding tussen verzekeraar en verzekeringstussenpersoon (art. 4:102 Wft) Sluit niet aan op verhouding tussen (kandidaat-) verzekeringnemer en verzekeringstussenpersoon

Te beschermen belangen /Zorgplichtkader Andere invulling voor het begrip portefeuille: Het geheel van relaties van een verzekeringstussenpersoon die hij adviseert en/of voor wie hij bemiddelt en/of nazorg pleegt op grond van een met hen gesloten overeenkomst van opdracht ter zake van een of meer verzekeringen.

Zorgplicht van verzekeringstussenpersoon MvA Wet Assurantiebemiddeling “… zijn taak is voor de belangen van deze verzekeringnemers te waken ...”

Zorgplicht van verzekeringstussenpersoon ■ Art. 7:401 BW De opdrachtnemer moet bij zijn werkzaamheden de zorg van een goed opdrachtnemer in acht nemen.

Zorgplicht van verzekeringstussenpersoon ■ HR 9 januari 1998, NJ 1998, 586 Voorts dient uitgangspunt te zijn dat het de taak van de assurantietussenpersoon is te waken voor de belangen van de verzekeringnemers bij de tot zijn portefeuille behorende verzekeringen. ■ HR 10 januari 2003, NJ 2003, 375 Het is zijn taak te waken voor de belangen van de verzekeringnemers bij de tot zijn portefeuille behorende verzekeringen.

Zorgplicht van verzekeringstussenpersoon ■ HR 9 januari 1998, NJ 1998, 586 Tot deze taak behoort in beginsel dat kort gezegd de assurantietussenpersoon de verzekeringnemer tijdig opmerkzaam maakt op de gevolgen die hem bekend geworden feiten voor de dekking van de tot zijn portefeuille behorende verzekeringen kunnen hebben.

Zorgplicht van verzekeringstussenpersoon ■ HR 10 januari 2003, NJ 2003, 375 Tot deze taak behoort in beginsel ook dat - kort gezegd - de assurantietussenpersoon de verzekeringnemer tijdig opmerkzaam maakt op de gevolgen die hem bekend geworden feiten voor de dekking van de tot zijn portefeuille behorende verzekeringen kunnen hebben.

Zorgplicht van verzekeringstussenpersoon HR 1 december 2006, NJ 2006, 657 (Conclusie) “Degene die in het kader van het uitoefenen van het beroep van assurantietussenpersoon een opdracht aanneemt, zal bij de uitvoering van die opdracht krachtens artikel 7:401 BW de zorg van een goed opdrachtnemer hebben te betrachten of, vanwege de hoedanigheid van beroepsbeoefenaar, meer in het bijzonder de zorg die van een redelijk bekwaam en redelijk handelend beroepsbeoefenaar mag worden verwacht.”

Zorgplicht van verzekeringstussenpersoon HR 1 december 2006, NJ 2006, 657 (Conclusie) “Wat die zorg meebrengt in het concrete geval, zal intussen als regel sterk afhangen van de aard en inhoud van de verleende opdracht of cliëntrelatie, de daarbij betrokken belangen en de overige omstandigheden van het geval.”

Zorgplicht van verzekeringstussenpersoon Wat moet de verzekeringstussenpersoon doen? Vooraf voldoende informatie inwinnen Advies baseren op ingewonnen informatie Voorkomen dat dekking uitblijft Wijzen op verzekerbaarheid van risico Verzekeraar voorzien van alle relevante informatie Aanvraagformulier etc. (tijdig) indienen Onderverzekering voorkomen Beroep op een uitsluiting/beperking voorkomen Wettelijke uitsluiting/beperking Contractuele uitsluiting/beperking

Beoordelingscriterium ■ HR 9 november 1990, NJ 1991, 26 “… dat het hof tot maatstaf heeft genomen de zorgvuldigheid die van een redelijk bekwaam en redelijk handelend specialist mag worden verwacht. Deze maatstaf is juist.”

Beoordelingscriterium ■ HR 22 november 1996, NJ 1997, 718 “… de zorg die van een redelijk bekwame en redelijk handelende assurantietussenpersoon mag worden verwacht …”

Beoordelingscriterium ■ HR 10 januari 2003, NJ 2003, 375 “Een assurantietussenpersoon dient tegenover zijn opdrachtgever de zorg te betrachten die van een redelijk bekwaam en redelijk handelend beroepsgenoot mag worden verwacht.”

Voorbeelden schending van de zorgplicht Adviseren Bemiddelen Nazorg plegen Hof Amsterdam 17 augustus 2010, LJN BN8267 Wijzen op het vereiste om een toereikend alarmsysteem te installeren Hof ’s-Hertogenbosch 11 januari 2011, LJN BP3869 Waarschuwen voor onderverzekering resp. niet verzekerd zijn

Voorbeelden schending van de zorgplicht Adviseren Bemiddelen Nazorg plegen ■ HR 22 november 1996, NJ 1997, 718 Voorkomen dat verzekeraar zich kan beroepen op een wettelijke beperking ■ HR 11 december 1998, NJ 1999, 650 Informatie inwinnen en er rekening mee houden dat gegevens over een eventueel strafrechtelijk verleden niet spontaan worden meegedeeld ■ HR 1 oktober 2004, NJ 2005, 92 Controleren of de polis niet afwijkt van het met verzekeringnemer besprokene Rb Zwolle 18 februari 2009, LJN BI7296 Taxatierapport verlangen bij het aangaan van de verzekering

Voorbeelden schending van de zorgplicht Bemiddelen Nazorg plegen Adviseren ■ HR 9 januari 1998, NJ 1998, 586 Voorkomen dat verzekeraar zich kan beroepen op een contractuele beperking ■ HR 10 januari 2003, NJ 2003, 375 Tijdig mededelen van feiten en omstandigheden waarvan de tussenpersoon weet heeft of redelijkerwijs zou moeten hebben Hof Amsterdam 23 december 2008, RF 2009, 38 Rekening houden met feiten en omstandigheden die substantiële invloed kunnen hebben op de dekking van elk belang dat de verzekeringnemer via de tussenpersoon heeft verzekerd of kennelijk beoogt te verzekeren

Voorbeelden schending van de zorgplicht Bemiddelen Nazorg plegen Adviseren Rb Zwolle 18 februari 2009, LJN BI7296 Periodiek toetsen van de herbouwwaarde, ook bij jaarlijkse indexering, en wijzen op de gevolgen van onderverzekering Hof Leeuwarden 3 november 2009, LJN BK2031 De verzekeringnemer eigener beweging attenderen op c.q. waarschuwen voor de gevolgen die aan de verzekeringstussenpersoon bekend geworden feiten aan de zijde van de verzekeringnemer kunnen hebben voor de dekking Hof Arnhem 10 november 2009, LJN BL8047 Periodiek toetsen van de hoogte van de verzekerde som Hof ’s-Hertogenbosch 11 januari 2011, LJN BP3869 Waarschuwen voor onderverzekering resp. niet verzekerd zijn 27