Welkom bij de presentatie van “Oud is in”

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kwaliteit van leven voor ouder wordende mensen en de betrokkenheid van familie Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke.
Advertisements

Branche analyse drogisterijen Onderzoek online marketing activiteiten
Interest Groep 1 Voorbereiden op de Praktijk De Nederlandsche Bank Piet Mosch NIOC 8 april 2011 Disclaimers Presentatie op persoonlijke titel Chinese muur.
HET KAN… Fit & Vitaal Zorgen bij STMR. Toekomst?
Nalatenschappenwerving
Beeld van mantelzorg in de provincie Groningen
E-pensioen Online antwoord op al je pensioenvragen.
Examenjaar vmbo-t 2010 / 2011.
Psychotherapie bij ouderen
Inflatie oftewel stijging van het algemeen prijspeil
Gezondheidseffecten van elektrisch fietsen
GfK PS Retail NLGfK Supermarktkengetallen augustus 2014 GfK Supermarktkengetallen Antwoord op deze vragen vindt u op: bij “GfK Publicaties”
GfK PS Retail NLGfK Supermarktkengetallen augustus 2014 GfK Supermarktkengetallen Antwoord op deze vragen vindt u op: bij “GfK Publicaties”
GfK PS Retail NLGfK Supermarktkengetallen augustus 2014 GfK Supermarktkengetallen Antwoord op deze vragen vindt u op: bij “GfK Publicaties”
GfK PS Retail NLGfK Supermarktkengetallen augustus 2014 GfK Supermarktkengetallen Antwoord op deze vragen vindt u op: bij “GfK Publicaties”
Handboek voor mantelzorgers
Kwetsbare ouderen zonder thuiszorg
Doel onderzoek : ALGEMEEN : De kwaliteit van leven in de verschillende zorggroepen. Is er een verband tussen : veranderingen in fysieke, psychische en.
Branche analyse Boekhandels 2014
Maak werk van gezondheid
School- en gezinsgerichte preventie: Literatuuronderzoek
De laatste nieuwstjes uit Den Haag
GroenPlus Woonzorgcentra 7 mei Als inleiding Vergrijzing, verzilvering, verwitting Groeiende zorgnood  Uitdagingen voor: Toegankelijke zorg Betaalbare.
De invloed van een erfenis op een tegemoetkoming
Het examen mavo Powerpoint staat op de website.
Het examen havo-vwo Cijfers in eindexamenjaar Eindcijfer = Schoolexamencijfer + centraal eindexamen cijfer : 2 PTA = Programma van Toetsing.
Basisboek Marketing Hoofdstuk 10 Inkomenselasticiteit.
Indexcijfers Meervoudig indexcijfer Gewogen indexcijfer.
Hagenaars en sport Onderzoek sportdeelname december 2015 Versie.
Bewegen en gezondheid Bruno Reynders. Gezondheid  WHO 2011 : Gezondheid is het vermogen van mensen zich aan te passen en eigen regie te voeren, in.
Onderzoek op basis van de Waarstaatjegemeente Burgerpeiling Waarom ‘meedoen’ niet voor iedereen vanzelf gaat Eric de Kruik.
Wat is kinderkanker?.
AOW EN PENSIOENEN SOCIALE ZEKERHEID. SOCIALE VERZEKERING Verzekeringen ( betaald uit inkomstenbelasting, sociale premies) Volksverzekeringen AOW ANW AWBZ.
Mechanismen van tweedeling Over verarming en verrijking in Nederland.
Leeswijzer bij de bijlagen   In deze bijlagen bij het NVZ-strategiedocument Zorg voor 2020 zijn de belangrijkste grafieken en brondocumenten voor u geselecteerd.
 Hier worden leningen of kredieten verstrekt 2 deelmarkten: Geldmarkt: Kortlopende kredieten (1 a 2 jr) Kapitaalmarkt: Langlopende kredieten (langer.
1 Presentatie Symposium “”Ketenzorg loont” Ontwikkelingen en resultaten Geriatrische revalidatie Donderdag 6 december 2012 Jocelyn Daris.
Ontwikkelingen in de Dordtse wijken 15 mei drs Jan Schalk.
1.  Je hart is een spier;  Door te sporten wordt de hartspier sterker gemaakt;  je hart gaat beter gaat pompen;  Er gaat meer zuurstof naar alle cellen.
De collecte is voor Red een Kind. Red een Kind geeft toekomst aan kinderen in armoede een verbindt hen met mensen in Nederland Helpt kwetsbare kinderen.
Drukker, ouder, internationaler Bevolkingsprognose december 2010 Jan Latten.
KNR 28 september 2016 Prof. dr. M.J.M. Kardol Vrije Universiteit Brussel Immaterieel religieus erfgoed. Goed voor de hedendaagse samenleving?
Huurdersraadpleging donderdag 27 oktober 2016
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
Vraag en Aanbod van financiële middelen & nominale en reële rente
Pensioenbijeenkomst VDBZ
Bouwen aan de toekomst II
OUDERAVOND 2 vwo en gymnasium 19 september 2017
Alcohol Door: Kirsten de Wit 2VC.
Inleiding website NuenenHelpt.nl voor zorgprofessionals en verwijzers
Vraag 1 Hoeveel mensen overlijden er op dit moment jaarlijks ten gevolge van antibioticaresistentie in Europa? :
STEAM Camp International School of Aruba
Kwaliteit van leven voor ouder wordende mensen en de betrokkenheid van familie Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke.
DEPARTEMENT WERK EN SOCIALE ECONOMIE
Klas: Mentor:.
WoON 2012 Differentiatie woningaanbod in aandacht wijken
Terugblik op 2015, vooruitblik naar 2016
Klimaatrisico’s in de Nederlandse financiële sector Presentatie Klimaatcoalitie Brussel, 30 oktober 2017.
Regionale aanpak Ouderenmishandeling
Voeren en Verzorgen Niveau 4 Blok 2.
De collecte is voor Red een Kind.
Centrale bank (ecb / dnb)
Welkom bij de introductie les Valpreventie!
Factsheet – Rapport Sport 2018
Inflatie en koopkracht
Vereniging van Gepensioneerden Elsevier
Molenhoek Doorkijk naar de toekomst
Sanne van Beek en Willisa Kragt
Kijk en vergelijk Resultaat juni 2019 – Oude situatie
« Noodzaak is de moeder van de uitvindingen»
Transcript van de presentatie:

Welkom bij de presentatie van “Oud is in” Programma: 19.30 inleiding 19.45 lezing professor Kardol 20.30 aanbieding rapport aan drie stakeholders (wethouder, CMD, ouderenbonden) 21.30 discussie

Oud is in(?)

Het vermogen van Nederlandse pensioenfondsen is vorig jaar gestegen tot 1007 miljard euro, ofwel meer dan 1 biljoen. Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) Het inkomen van ouderen was in 2010 in doorsnee 26% hoger (gecorrigeerd voor inflatie) dan dat van de ouderen in 1990. Het doorsnee inkomen van mensen jonger dan 65 jaar is in die periode met 18% gestegen. Een belangrijke reden voor de inkomensstijging van de groep ouderen is het zogenaamde cohorteffect: ouderen die nu met pensioen gaan hebben gemiddeld een hoger inkomen dan ouderen die overlijden, waardoor het gemiddelde inkomen van de groep ouderen stijgt.

Zonder extra maatregelen of innovaties neemt in Nederland het aantal potentiële arbeidskrachten in de zorg tussen nu en 2040 af met een derde ten opzichte van het aantal ouderen. 60% van de mantelzorgers meldt dat er onvoldoende mensen zijn om taken mee te delen. 38% van de mantelzorgers ervaart gezondheidsklachten door het mantelzorgen.

Over het algemeen kan meer bewegen voor ouderen de kans op vallen met de helft verlagen. Senioren in goede gezondheid, zelfs met een leeftijd van 90 jaar, kunnen door regelmatige fysieke activiteiten en evenwichtsoefening op deze manier hun gezondheid nog verbeteren. Bewegen is goed voor mensen met dementie. Mensen die voldoende bewegen hebben minder kans om dementie te krijgen. Uit onderzoek blijkt ook dat bewegen voor mensen met dementie goed is. Met bewegen kun je de dementie niet stoppen, maar wel lijkt het de dementie te  vertragen.