Studiedag « Naar een betere aanpak van eergerelateerd geweld, gedwongen huwelijken en vrouwelijke genitale verminkingen» Voorstelling van de nieuwe omzendbrief.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Advertisements

“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
Vrij verkeer van werknemers
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
De eerste 10 Nederlandse grondrechten (bron: Schooltv)
Sociale fraude bestrijden is mensenhandel voorkomen Jaarrapport 2010 Mensenhandel en Mensensmokkel Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding.
Politieke Besluitvorming
Sociale bescherming en armoede Een bijdrage aan politiek debat en politieke actie 18 december 2013 Verslag
MOGELIJK TOEKOMSTIG BELGISCH BELEID EREMOORDEN ! ? Voorstellen van het Instituut Marijke Weewauters Adviseur Instituut voor de gelijkheid Diensthoofd.
HOOFDSTUK 15: DE ACTIVITEITEN VAN DE VIERDE PIJLER DE VIERDE PIJLER VAN DE VLAAMSE ONTWIKKELINGSSAMENWERKING:
Zelf- en coregulering Getest en goedgekeurd voor de mediasector,een weloverwogen gok voor de kansspelsector? Marieke Lenaerts ICRI – KULEUVEN – IBBT Vier.
Leuven Institute for Human Rights and Critical Studies
J AARVERSLAG D ISCRIMINATIE / D IVERSITEIT 2010 Het centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding Hanne Degrande 1BaSWC.
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
. be OFO - IFA OFO Opleidingsinstituut van de Federale Overheid Presentatie Comité B 6 juli 2005.
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Hoofdstuk 1 van EGKS tot EU.
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Werkgroep Activering 10 januari Agenda Goede praktijk: Intégra plus "Parcours Territoriaux d’Inclusion Sociale " Stand van zaken: –Ontwerp van omzendbrief.
Europese Samenwerking
Samenwerking tussen de verschillende instanties van Franstalig België Diensten erkend door het « Ministère de l’Aide à la Jeunesse et de la Jeunesse »
STUDIEDAG WANNEER LIEFDE UITMONDT IN EEN GEVECHT… DETERMINANTEN, SCREENING & INTERDISCIPLINAIRE AANPAK Faculteit Rechtsgeleerdheid Zeger van Hee - Tiensestraat.
Netwerk voor sociale inclusie European Anti-Poverty Network EAPN Europees Netwerk Armoedebestrijding.
 Problemen in huidige hulpverlening met overlapping, gebrek aan samenwerking,…  Andere organisatie van hulpverlening aan minderjarigen uit: › Algemeen.
Geschreven door Koen Van Heddeghem
De hindernissen die personen met een handicap ervaren bij alle aspecten van het dagelijks leven Voorstelling van de resultaten van de consultatie (transversale.
Ronde Tafel “Landbouw en Ontwikkeling: coherentie in het beleid” 14 februari 2008 EU Coherence Programme.
Het complexe België.
1.4 De Belgische grondwet & de staatsstructuur
BEDENKINGEN BIJ DE VISIE VAN OUSMANE SY ROND DECENTRALISATIE Jean Bossuyt.
Vrouwelijke genitale verminking
Hoorzitting de Commissie voor de Transversale Aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden van de Senaat 11 mei 2015 Julien Van Geertsom.
INFORMATIEVAARDIGHEDEN SAW B.Wydooghe L. Gheysen C. Neckebroeck.
Basistraining: Verklaring van Genève 1940 Januzs Korczak 1959 VN Verklaring inzake Rechten van het Kind 1989 VN Verdrag inzake Rechten van het Kind.
K INDEREN, JONGEREN EN SOCIALE MEDIA : OVER RISICO ’ S, REGELGEVING EN EMPOWERMENT Jolien Derluyn 1 BA SW B.
Het openbaar ministerie tussen uitvoerende en rechterlijke macht Annelies Balcaen & Tom Vander Beken Institute for International Research on Criminal Policy,
Privacy in het sociaal domein Raadscommissie 15 januari 2015.
Basistraining: Verklaring van Genève 1940 Januzs Korczak 1959 VN Verklaring inzake Rechten van het Kind 1989 VN Verdrag inzake Rechten van het Kind.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
Samenwerking is prima, Dat houden we zo! Wie staat voor u Cora Hoffmann IC verpleegkundige van oorsprong Sinds 1973 werkzaam in Ziekenhuis Terneuzen.
Bodembescherming Martien Swerts dienst Land en Bodembescherming Departement LNE Vlaamse Overheid.
Voorstel voor nieuwe verordening LIFE-programma EU financiering voor milieu en klimaatactie Publ. 12 December 2011.
Nood – en Interventieplanning infoavond 28 april psychosociale hulpverlening Landen – Linter - Zoutleeuw DEEL 1 : Toelichting ANIP Frank Petitjean, ambtenaar.
Verbinden - vertrouwen – begrip – passie - netwerk Platform Eergerelateerd en Relationeel Geweld Kop van Noord Holland drs. MST Pfann.
7 mei 2004 Toelichting bij de activiteiten van de Helsinki-group on W&S en de beleidsaanbevelingen voor het Vlaamse onderzoeksbeleid Lut Bollen Administratie.
MISBRUIK VAN RECHT Een nationaal, internationaal en unierechtelijk perspectief Discussiebijdrage Koen Verburg 12 mei 2016 Vereniging voor Belastingwetenschap.
Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling Themadag ‘Ouderenmishandeling’ CD&V Senioren 30/9/2016.
Staatsinrichting van Nederland (deel 2)
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland en Europa
PREVENTIE EN BESTRIJDING VAN IDENTITEITSFRAUDE Christophe Verschoore
Risicotaxatie Instrument Partnergeweld 15 december 2016
Het Verdrag van Istanbul en daderhulp (en België)
Grenswerkers in Europa Een onderzoek naar fiscale,
Ouderenmis(be)handeling onder de loep
RISICOMANAGEMENT BIJ PARTNERGEWELD De actieradius van het parket
Conventie Istanbul en FGM 17 januari 2017
COL 4/2006 – herziene versie van 12/10/2015 Gemeenschappelijke omzendbrief van de Minister van Justitie en het College van Procureurs-generaal betreffende.
De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Naar een nieuw decreet lokaal sociaal beleid
De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen
2/01/2019 De Lokale Integrale Veiligheidscel inzake radicalisme, extremisme en terrorisme Preventie van gewelddadige radicalisering -> recent fenomeen.
Rollenspel EU besluitvorming
Belgisch Platform tegen armoede en sociale uitsluiting EU2020
Europese Unie De Europese pijler van sociale rechten
De bevordering van gelijkheid voor LGBTI's in de Europese Unie
Sportiviteit & Respect
Tweejaarlijks Verslag ‘Armoede uitbannen’
« Noodzaak is de moeder van de uitvindingen»
Transcript van de presentatie:

Studiedag « Naar een betere aanpak van eergerelateerd geweld, gedwongen huwelijken en vrouwelijke genitale verminkingen» Voorstelling van de nieuwe omzendbrief van strafrechtelijk beleid van de minister van Justitie en het College van procureurs-generaal 5 mei 2017

De Belgische en Europese beleidsoriëntaties Marijke Weewauters IGVM

Verdrag van Istanbul

Inleiding Geheel van maatregelen in het domein van de preventie en de bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld Identieke bescherming voor iedere (m/v) Europeaan Rechtstreeks verband tussen de verwezenlijking van de gelijkheid van vrouwen en mannen en het uitbannen van geweld tegen vrouwen Ondertekend door 44 lidstaten en geratificeerd door 22 lidstaten van de Raad van Europa

Ratificatie door België Gemengd Verdrag = moet worden geratificeerd door alle bevoegde Regeringen, federaal en deelstaten Vlaanderen (29/11/2013) Waals gewest ( 13 /03/ 2014) Cocof (7/04/2014 ) Franstalige gemeenschap (26/04/2014) Duitstalige gemeenschap (6/05/2014) BXL en COCOM (01/2015) Ondertekend op 11 september 2012 Geratificeerd op 14 maart 2016 Sinds 1 juli 2016 van kracht in België

Belang van het Verdrag - Internationaal Eerste bindend rechtsinstrument voor Europa dat een wettelijk kader creëert om Geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld te voorkomen De slachtoffers te beschermen En de daders te bestraffen + Participatie en partnership Thematische ‘uitgestrektheid’ van het Verdrag: * 12 hoofdstukken * 81 artikelen (meeste Verdragen RvE: rond de 50 artikelen) Geografische ‘uitgestrektheid’ van het Verdrag: Raad van Europa = 47 lidstaten + 6 landen met statuut van ‘waarnemer’

VGV, GH, EGG in het kader van het Verdrag Rechtvaardiging op grond van cultuur, godsdienst of traditie geweigerd Strafbaar feit en strafverzwarende omstandigheden Bewustwordingscampagnes, pedagogisch materiaal, betrokkenheid van mannen,… Vorming van beroepskrachten Aanmoediging tot melding bij de bevoegde autoriteiten

VGV, GH, EGG in het kader van het Verdrag Gespecialiseerde ondersteuning Risico-inventarisatie en risicobeheer Gebieds- of contactverboden of beschermingsbevelen Internationale samenwerking Belang van het kind en ontzetting uit het ouderlijk gezag Verzameling van gegevens en wetenschappelijk onderzoek

Internationale monitoring Dubbel systeem Comité van de Partijen’ (cfr andere Verdragen) Groep deskundigen inzake actie tegen geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld (GREVIO) “GREVIO” tussen de 10 en de 15 leden, aangeduid door het Comité van de Partijen gekozen uit de kandidaten door de partijen voorgesteld “Assessment van de partijen” op basis van de nationale rapporten Consultatie van NGO’s Uitnodigen van nationale parlementen deel te nemen aan de monitoring Mogelijkheid om in de landen zelf ter plaatse te gaan Belgie ? 2018 !

Internationale monitoring Agenda Vragenlijst naar België gestuurd door GREVIO in mei 2015 Antwoorden van België ten laatste in september 2018 Alternatieve rapporten van het middenveld Dialoog tussen België en GREVIO tijdens het eerste kwartaal van 2019. Mogelijke evaluatiebezoeken van GREVIO tijdens het eerste kwartaal van 2019. Rapport van GREVIO over België tijdens het derde kwartaal van 2019.

Inleiding Nationaal actieplan (NAP) sinds 2001 Federale Staat, Gemeenschappen en Gewesten Coördinatie door het IGVM Europese en internationale vereiste Verschillende opeenvolgende plannen: Integratie VGV, gedwongen huwelijken en eergerelateerd geweld in het NAP sinds 2010

NAP 2015-2019 Algemeen presentatie Gebaseerd op het Verdrag van Istanbul (geratificeerd door België op 14 maart 2016) en de richtlijn 2012/29/EU (rechten, ondersteuning en bescherming van slachtoffers van strafbare feiten) Rekening houden met aanbevelingen en rapporten van Belgische, Europese en internationale ngo’s Principes van de 4 p’s: integrated policies, prevention, protection, prosecution (+ participatie en partnership) 235 maatregelen, waarvan 49 over eergerelateerd geweld, VGV en gedwongen huwelijken. Opvolging van een interdepartementale groep gecoördineerd door het IGVM

NAP 2015-2019 Richtlijnen Ontwikkeling van de multidisciplinaire, integrale en holistische aanpak Opstellen en verbeteren van wetgeving en reglementering Doorverwijzing van slachtoffers Verzameling van statistieken Opsporen van situaties Preventie op scholen Versterken van de opleidingen Enz.

Voorbeelden van maatregelen NAP 2015-2019 Voorbeelden van maatregelen Studie over de prevalentie van VGV in België Handleiding met goede praktijken VGV Lancering E-Learning VGV Passport VGV Handleiding voor dienstverleners over gedwongen huwelijken Verbetering van de verzameling van gegevens over gedwongen huwelijken Opsporing gedwongen huwelijken door ambtenaren van de burgerlijke stand

NAP 2015-2019 Ontwikkeling van communautaire aanspreekpunten (pool van bemiddelaars) Ketenaanpak Evaluatie van risicotaxatie-instrumenten Preventie op scholen Omzendbrief strafrechtelijk beleid over eergerelateerd geweld Enz.

Aanpaak in Belgïe VGV, gedwongen huwelijken, eergerelateerd geweld = gendergerelateerd geweld Zaak Sadia Sheikh (IGVM burgerlijke partij, geslacht van het slachtoffer erkend als verzwarende omstandigheid voor de discriminerende drijfveer). Holistische aanpak met bijzondere aandacht voor preventie en de globale slachtofferaanpak. Belang van de wet: deze praktijken worden niet getolereerd, maar enkel een repressieve aanpak is niet het meest geschikt. Deze problematieken raken de familieleden en de gemeenschap van zowel het slachtoffer als de dader. Het is vaak moeilijk voor het slachtoffer om de feiten aan te geven bij politie of gerecht.

Aanpaak in Belgïe Om doeltreffend te zijn moet de wet gericht zijn op een multidisciplinaire aanpak  meerwaarde van de omzendbrief strafrechtelijk beleid die niet beperkt is tot enkel repressie. Globale strategie die rekening houdt met alle bijzonderheden en die de actoren op het terrein (medisch, sociaal, politie, justitie) toelaat om samen op te treden. Actieve aanmoediging en versterking van de capaciteiten van de verenigingen die werkzaam in het werkveld noodzakelijk Belang van plaatselijke initiatieven (vb. project in Mechelen)

Opvolging Eerste adminstratief rapport IDG december 2016 (meer dan de helft van de maatregelen zijn aan de gang) Nationaal Voortgangsrapport IDG eind 2017 Voorgelegd aan stuurgroep eind 2017 Voorgelegd aan parlement 2018 Voorgelegd aan expertengroep 2O18

Dank u wel http//igvm-iefh.belgium.be Marijke.Weewauters@igvm.belgie.be 02/233.49.40.