De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Conventie Istanbul en FGM 17 januari 2017

Verwante presentaties


Presentatie over: "Conventie Istanbul en FGM 17 januari 2017"— Transcript van de presentatie:

1 Conventie Istanbul en FGM 17 januari 2017
Inleiding Marijke Weewauters

2 Wie ? Marijke Weewauters Diensthoofd cel geweld op het IGVM IGVM Equality body Coördinator en monitor van het NAP (sinds 2001) Coordinating Body artikel 10 conventie ‘Istanbul’ lid van stuurcomité implementatie veiligheidsplan Adviezen en acties etc….

3 NAP ? Sinds 2010 zit FGM uitdrukkelijk in de NAPPEN
staat op politieke agenda ! Huidige ? 235 maatregelen = implementatie van conventie van Istanbul en Victim’s Right Directive Iedereen ! Alle professionals (+ nieuwe ; zie travel clinic’s) Bescherming voor (meest kwetsbare ) slachtoffers Holistic approach-multidisciplinaire samenwerking-partnership (artikel 458ter) Data en statistieken + registratie (zie succes ziekenhuizen) risicotaxaties (prevalentie ) Beroepsgeheim mag geen belemmering zijn

4 Specifieke acties Onderzoek prevalentiestudie – eindresultaat internationale conferentie ICRH feb 2017 Preventie paspoorten ambassades reisadvies Opleiding (specifieke en structurele) e-learningmodule (juni nationaal voorgesteld) ziekenhuizen + gids travel clinics Strafbaarstelling Nieuwe wetswijzigingen mbt strafbaarstelling Identificatie en Vervolging registratie ziekenhuizen col EGG (maart/april nationaal voorgesteld)

5 Specifiek maatregel125 van NAP
“In het kader van de opdrachten van de ONE/Kind en Gezin/Kaleido een preventieprogramma voor VGV ontwikkelen dat het volgende omvat: -het aanduiden van aandachtfunctionarissen binnen ONE/Kind en Gezin/Kaleido en de PMS/CLB’s voor het opvolgen en begeleiden van risicofamilies -aangaan van dialoog met ouders die uit een land komen of tot een etnische achtergrond behoren waar excisie gangbaar is - inschrijving van vaststellingen in het medisch dossier en overdracht van informatie aan alle betrokken professionals”

6 Voortgang ? “Preventie en aanpak VGV vormt een onderdeel van een intern stappenplan kindermishandeling die de regioteamleden van Kind & Gezin toepassen” “De CLB’s hebben ‘netoverstijgend’ in samenwerking met vzw Intact het STAPPENPLAN VROUWELIJKE GENITALE VERMINKING VOOR DE CLB ontwikkeld, de toolkit ‘Preventie van vrouwelijke genitale verminking’ werd onder alle CLB’s verspreid” In Antwerpen is Kind en Gezin gestart met een proefproject over de preventie van VGV in samenwerking met de vzw GAMS. In dit kader wordt een specifieke opleiding inzake VGV aangeboden aan de medewerkers. Dit preventieprogramma omvat het aanduiden van aandachtfunctionarissen binnen Kind en Gezin en de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB’s) voor het opvolgen en begeleiden van risicofamilies, het aangaan van een dialoog met ouders die uit een land komen of tot een etnische achtergrond behoren waar excisie gangbaar is, het onderzoek van de genitaliën en urinewegen van alle kinderen en het inschrijven van vaststellingen in het medisch dossier en de overdracht van informatie aan alle betrokken professionals. Binnen de opleiding van de artsen van de vertrouwenscentra kindermishandeling specifiek aandacht voor VGV.

7 Voortgang - knelpunten ?
Voortgangsrapport 2017 (naar parlement) Inclusief knelpunten van administraties Schaduwrapport samen met NGO’s 2018 Voorbeelden Betere ondersteuning van NGO’s Betere samenwerking-opvolging en informatiedeling tussen instellingen Betere sensibilisering rond multidisciplinair centrum Gent ? (verschil tussen aantal patiënten in Brussel en Gent en dit ondanks prevalentiecijfer 6.761/5.831)

8 DANK U WEL EN SUCCES ! Marijke Weewauters


Download ppt "Conventie Istanbul en FGM 17 januari 2017"

Verwante presentaties


Ads door Google