Uitgangssituatie. Buurttuin Heesterbos – Korenbocht Teteringen – Noord Brabant Kern met Pit – project 2017.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Persoonlijke Toekomstplanning
Advertisements

Informatiebijeenkomst voor bewoners
Functioneel Ontwerp Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid Zorg voor Jeugdigen
Naam: Frank Cent Functie: Inkoopcoördinator Gemeente: Montferland
De Voortuin Bennekom De gezamenlijke tuin voor de bewoners van de Jonker Sloetlaan te Bennekom Van idee tot aanleg:
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Bedrijven Doen Bedrijven doen is een samenwerkingsverband tussen 10 bedrijven uit Haarlem en Omstreken Door het.
Buurtpreventie Zegge Januari 2014.
ONZE BINNENTUIN Plein Koningspage, Kannenburg, Zandkever, Meikever Door taakgroep “Onze binnentuin op 03 November 2009”
RUIMTELIJKE KENNISMAKING ‘modellen verkenning’ BEWONERS HOGE HOFSTRAAT - OOSTERHOUTSESTRAAT 7 december 2010.
FREINETATHENEUM DE WINGERD BUURTPROJECT. PROJECTWEEK: 24 – 28 FEBRUARI 2014 DOELSTELLING: 4 e jaars steken een project in elkaar om de buurt/buurtbewoners.
Gemeente en woningbouwcorporatie
Context CJG = Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
NME: kiezen, leren, meedoen
Uitgangspunten Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
Presentatie Saxion Hogescholen 17 april Voor welk probleem is wijkaanpak oplossing Afstand bewoners bestuur te groot Lijnen tussen signaleren en.
Citymarketing Hilversum 2006
Ontwikkelen van een opvangaanbod binnen de brede school Swolgen “ Naar een gezamenlijk aanbod van onderwijs,opvang, peuterspeelzaalwerk en activiteiten”
Kinderboerderij Waspik 3 november Aanleiding Kinderboerderij In Dorpsontwikkelingsplan (DOP) omvorming naar kinderboerderij Realisatie van Medisch.
Voor de buurt door de buurt De Linie vormt een klein wooneiland in een zich snel ontwikkelende omgeving. Gebouwen blijven verrijzen om ons heen en we mogen.
Bekendheid met ‘Veiligheidshuis’?
Deze pp is gemaakt door Vic en Arne. Jonge diertjes.
Werksessie Een openbare ontmoetingsplek in de openlucht 20 juni 2014 Peter van Heek (VKK-FDG)
O.B. PWA Beu sichem I 6 november straks krijgen we een mooie frisse school.
Werken aan leefbaarheid in Maurik!
Beleidsinformatie Jeugd
Burgerinitiatieven.
Echte Burgerparticipatie
JONGEREN SAMEN IN ACTIE !!! Voor (mensen in) hun eigen omgeving! Daar doe je graag aan mee!
Herinrichting Everlosebeekstraat
Natuurparticipatie: bewoner en bedrijfsleven in beweging © TNS Natuurparticipatie: bewoner en bedrijfsleven in beweging.
Boeven de Buurt uit avond 22 april Agenda – 20.05Introductie Wat is WhatsApp? SAAR etc Verdachte situaties
Doel van het onderhoud, Onderhoudsplan Onderhoudsadvies
Parochieavond H. Joannes de Doper Boskoop 21 Juni 2011.
Er is vorig jaar € verzameld!! Voetbalveld : € Er is dus nog€ Weet u nog? : Paul van Eerd heeft een ontwerp gemaakt voor Gebaseerd op:
Presentatie Groenadoptie
BBM workshop Educatie & Jeugdbeleid 20 april 2015 Tilburg.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Opdracht Wijk niveau Opstellen Toekomstvisie Boswinkel Sociale Agenda Herstructurerings opgave Oost Boswinkel WoonWensenOnderzoek Ruimtelijke Verkenning.
Het Oost-Vlaamse tragewegenbeleid: vanuit een gemeentedekkende visie tot een tragewegennetwerk over de ganse provincie Doel tegen 2020: een provinciedekkende.
Ontmoetingsplek De Kloosterhof Weurt. Doel van de avond Stand van zaken totaalproject Stand van zaken ontwerp gebouw Werkatelier openbare ruimte.
Project Kreken Kweken Voorne Putten Baukje Bruinsma 28 oktober 2014.
VITALE GRUTTO DE GRUTTO SITUATIE 1 straat 30 woningen 100 bewoners.
BoekStart Initiatief Boekstart Ministerie van OC&W (minister Plasterk) Stichting Lezen Vereniging van Openbare Bibliotheken Cubiss Projectleider: Adriaan.
Ons Park, Blauwestad Project: Onze Bongerd. Het Park Blauwestad Eerste bewoners in 2007, dit is oorspronkelijke beeld.
Agenda avond Welkom Inleiding avond Presentaties Jeugd en Jongeren Aan de slag in groepen! (analyseren huidige situatie en toekomst) Pauze (± 21.00) Bepalen.
Wijkaanpak in Gouda ‘Gebiedsgericht samenwerken aan leefbaarheid en bewonersparticipatie’ 1994 start wijkaanpak 2007 vernieuwde inhoudelijke werkwijze.
Herinrichting De Horsten Welkom bewoners 23 mei 2016.
Herinrichting Koningspark Raamsdonksveer.
Adopteer een stukje groen!
Rosemarie Rienstra Hogeschool Inholland Delft
Inrichting en beheer van landschappelijke beplantigsvormen
Een Regionale mediaorganisatie met een lokaal hart
Workshop Kernboodschap Gebiedsgericht Werken 14 oktober 2016
Herontwikkeling Mr. G. Propschool Lochem 22 september 2016.
AANLEG GAZON.
Doel van het onderhoud, Onderhoudsplan Onderhoudsadvies
Marktconsultatie/-verkenning circulaire inkoop
Startpunt fase 3 : verdiepingsfase (uitwerking plannen)
Gesprekkencyclus en overlegstructuur leerlingzorg
Centrumontwikkeling Waldervaart
Nog veel meer foto’s zijn de downloaden op de site
Buurt werkT Hoe werkt het?.
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
De Fietsersbond op weg naar 2015
Agenda Welkom Voorstellen aanwezigen Aanleiding voor herinrichting
Waar staat de Groene Buffer voor?
Rol van de NVZF rondom het thema: stimuleren van beweeggedrag in ziekenhuizen Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuis Fysiotherapie Maart 2018.
Zo lang mogelijk thuis in eigen dorp
FONDSENWERVING EN FINANCIERING
Transcript van de presentatie:

Buurttuin Heesterbos – Korenbocht Teteringen – Noord Brabant Kern met Pit – project 2017

Uitgangssituatie

1971 tot 2013

1971 tot 2013

1971 tot 2013

Buurtopstand 2013: behoud groen!

2013: sluiten Wijkdeal

2013 tot/met 2016: buurtonderhoud

2016 : planten aan vernieuwing toe!

2016: planten aan vernieuwing toe!

Tijd voor buurtbrede actie

Buurtbrede inventarisatie Buurtbewoners Frank & Barbe initiatiefnemers onderhoud buurttuin; Buurtbewoner Ernst-Jan biedt aan om nieuw beplantingsplan en tuinontwerp op te stellen; Buurtbewoner Sven inventariseert de wensen; Buurtbewoner Ernst-Jan gaat aan de slag en komt na enkele weken met een plan op basis van de wensen van alle buren;

Uitgebreid plan!!! Zie tafel

Buurtbrede inventarisatie 4de kwartaal 2016 Buurtbewoners Sven & Ernst-Jan gaan 4 avonden langs de deuren om draagvlak plannen te verkennen. Plannen vooraf gemaild via centrale buurtmaillijst; Plannen worden unaniem gesteund door buurt; Buurtbewoners Sven & Ernst-Jan leggen plannen voor aan de gemeente Breda; En 2 weken later:

Plantklaar maken buurttuin November 2016

Inkoop 1000 planten! Gemeente komt meteen in actie! Met spoed zorgt Ernst-Jan voor bijna 1000 planten, we willen de eerste vorstperiode voor zijn! De planten komen via de gemeentelijke kanalen en voornamelijk lokale kwekers! De planten worden gekocht vanuit de eigen ‘Opgeruimd Breda’ buurtspaarpot! 1 week later:

Twee plantdagen – lokale youtube hit 24 & 25 november 2016 – zie laptop hiernaast!

Buurttuin opnieuw in de BNDeStem

Vele handen maken licht werk! De eerste plantdag viel op een vrijdag: ondanks dat dit een reguliere werkdag was, waren ruim 20 buurtbewoners aanwezig om het uitzetten van de vakken en de beplanting te ondersteunen; De tweede plantdag was een invasie van buurtbewoners. Het aanplanten was een fluitje van een cent! Jong en oud werkt samen!

De eerste resultaten zijn zichtbaar

Prijsvraag nieuwe naam buurtuin “Het groene hart”

Prachtige start in 2016, maar doelen al bereikt? Doelstelling: “Creëren van een uitnodigende speel-/buurttuin voor iedere bewoner (leeftijd 0 tot 99) met als doel het versterken van de sociale cohesie, het mogelijk maken van natuureducatie (educatie- en belevingstuin middels een biologische moestuin, plukbloemen, wilgentenen, kruidenspiraal etc.) en het inrichten van een vlinder- en bijvriendelijke siertuin.”

Een mooie start garandeert niet een succesverhaal!

Wanneer een succes? De tuinrenovatie is pas een succes als in 2017 de brede buurtbetrokkenheid vastgehouden kan worden bij de verdere realisatie van de belevingstuin.

Educatie- en belevingstuin kinderen circa 100m2 - 2017

Educatie- en belevingstuin kinderen Buurtbrede inventarisatie heeft de volgende wensen opgeleverd: "wedstrijdje" kweken reuze zonnebloemen (3 meter hoog); "wedstrijdje" kweken super pompoenen (25KG); gemeenschappelijke moestuin (dus geen vierkante meter tuintjes) nieuwe kerstboom verhard paadje (hergebruik bestrating); bloementuin (vlinders, bijen ): deels pluk, deels voor aangezicht; fruitboompjes; Insectenhotel; Stepstones (boomstamschijven).

Educatie- en belevingstuin kinderen Groot animo van jong en oud (om en nabij de 5 tot 10 gezinnen) om te participeren in de totstandkoming van de educatie- en belevingstuin kinderen. Stand van zaken vanaf 1-1-2017: Annemarie heeft de wensen van de kinderen inzichtelijk gemaakt (zie tekeningen); Ernst-Jan heeft in de eerste week van januari het benodigde zaad besteld; Annemarie, Ernst-Jan en Sara hebben in de eerste week van januari een nieuwe kerstboom geplant; Plannen in ontwikkeling: insectenhotel, verhard paadje en stepstones.

Spelen kinderen - 2017

Spelen kinderen Buurtbrede inventarisatie heeft de volgende wensen opgeleverd: Wilgentenenhut; Boombankjes voor theekransje; Verstopplekjes. Stand van zaken vanaf 1-1-2017: Wilgentenenhut in opbouw door buurtjes Annemarie, Ann, Ad, Wim & Ernst-Jan.

Vlinder- en bijvriendelijke siertuin - 2017

Vlinder- en bijvriendelijke siertuin - 2017 Buurtbrede inventarisatie heeft de volgende wensen opgeleverd: Goed onderhoudsplan; Beheersing van het onkruid; Minimaal 4 gezamenlijke onderhoudsdagen. Stand van zaken vanaf 1-1-2017: Diverse buurtbewoners houden actief de tuin (blad)schoon; Nog op te stellen onderhoudsplan door Barbe, Ernst-Jan, Frank en Sven. Onderhoud door alle buurtbewoners.

Overige wensen - 2017

Overige wensen - 2017 Buurtbrede inventarisatie heeft de volgende wensen opgeleverd: Nieuwe honden verbodbordjes; Bankje rondom boom; Kale oppervlakten: nieuw gras. Stand van zaken vanaf 1-1-2017: honden verbodbordjes zijnzelf gemaakt door Wim! Plannen in ontwikkeling voor een bankje rondom een boom, door Ad en Wim Gras zaaien in april, onderdeel onderhoudsplan.

Aan de slag!