CO2 Prosecco Cava champagne crémant

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
oenologiekennis testen. Klik op het gekozen antwoord.
Advertisements

Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
ECHT DOELTREFFEND ! MUGGEN BESTRIJDEN
Vinificatie zoete en versterkte wijnen
Productie Wijn.
Champagne SVH Wijncertificaat.
VINIFICATIE SVH Wijncertificaat.
VINIFICATIE MOUSSERENDE WIJNEN
WITTE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
RODE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
MOUSSERENDE WIJN Stijn Galle.
Idee Generatie Wit Papier, Warcraft 3, Thrall, Hoofdpijn, denken, rare les, Karel aan het ijsberen, Schrijven, Opdracht, Schaken, Stappen, Oplichten, Vooruit.
Domaine Petit Désiré Vrij groot domein in Pupillin gesticht in 1932 door Désiré Sinds geruime tijd staan nu de twee zonen Gérard en Marcel aan het hoofd.
De ronde van Frankrijk deel 10: Champagne
Marc Vlaeminck Van druif tot wijn Marc Vlaeminck Copyright 2003.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
CHAMPAGNE Geschiedenis; Ontwikkelingen door de jaren heen;
La Tierra Home cooking Cuppens Nicky.
Jord Knaap & Paul Crouwel
Proeverij NWG Rijk van Nijmegen
Wijn Het proces.
Portugese dranken.
Binnenlands gedistilleerd
Lekker en Gezond de Quiz
Tekstverklaring Hoe doe je dat?.
Winterquiz De ijskoude.
Thema cellen Processen
Wijnen met parels, parels een feest!
Verhaalsommen groep 8. Peter doet mee aan de 10 km hardlopen. De baan is 400 m per ronde. Hoeveel ronden moet Peter lopen? a)15c) 20 b) 25d) 30.
Uitgekookt Hertog Jan. Programma Ontvangst + koffie Voorwoord voorzitter Presentatie door vertegenwoordiger Marco Otte van Hertog Jan Geschiedenis brouwerij.
Office 2010 Word 2010 Algemeen. Het lint: tabbladen, groepen en opdrachten 1. Tabbladen. Langs de bovenkant bevinden zich acht basistabbladen. Elk tabblad.
Hygiëne omvat 2 begrippen Reinigen Steriliseren.
Klaren EN Bottelen Theo Jacobi. Klaren EN Bottelen Theo Jacobi.
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
Les 4: SAMENGESTELDE GROOTHEDEN
Druiven & regio’s Wie denkt dat het runnen van een wijndomein een luizenleventje is ,zal bedrogen uitkomen. Het is een stevig boerenbestaan en er zal.
VAN GERST TOT BIER AARSCHOTSE TRIPEL.
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
WIJN & SPIJS zoet zuur zout bitter contrast harmonie sauzen kruiden smaak aroma bereiding mondgevoel smaakgehalte smaaktype Doordat wijn en gerecht.
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
Deze les nieuwe opzet Instructietafel links in de klas
JULLIE WETEN DAT IK HET HEB, MAAR WAT IS HET?
Hoofdstuk 4.
Training: Cliëntsessies
Luxemburg SVH Wijncertificaat.
(logo SWON) Van druif tot wijn - hoofdstuk 4
Training: Cliëntsessies
Wijn maken.
Wijn.
Kaas bereiden.
ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
Wijnmaken voor beginners
Wijnadditieven sulfiet
JULLIE WETEN DAT IK HET HEB, MAAR WAT IS HET?
Rekenen met grote getallen
presenteren van gegevens
Hoofdstuk 4.
Onderzoek water!! WaterLab www. onderzoekwater.nl Kijkje terug
Hoofdstuk 4.
De 12 slagen van middernacht....
Reuzenmoedervlekken Wat zijn dat eigenlijk?
Groeihormoon-stoornis..
Vriendschap voor het leven
Wijnclub “Edelrot” 18 december 2018 Champagne millésimé
Transcript van de presentatie:

CO2 Prosecco Cava champagne crémant BUBBELS CO2 Prosecco Cava champagne crémant feest wit rosé belletjes bruisend méthode traditionelle sekt Champagne, Crémant, Cava en Prosecco hebben allen wel iets gemeen, zij danken hun feestelijke karakter aan de bubbels. Bij deze bruisende bubbelwijnen denken we vaak aan verjaardagen, jubilarissen en nieuwjaar. Champagne, cremant, cava en prosecco hebben allen wel iets gemeen, zij danken hun feestelijke karakter aan de bubbels. Bij deze bruisende bubbelwijnen denken we vaak aan verjaardagen, jubilarissen en nieuwjaar.

ROMANTIEK Maar ook aan de Liefde … Maar ook aan de liefde…

BUBBELS Het zijn eigenlijk wijnen voor ieder moment van de dag, of het nu feest is of niet. Maar hoe krijgt deze wijn nu z’n vrolijke bubbels? De wijn in de Champagne wordt immers niet met belletjes geboren. De pareling van koolzuurgas is het resultaat van een oud bereidingsprocédé dat in de loop der tijden vervolmaakt werd. De meest eenvoudige methode is koolzuur (CO2) toevoegen aan de wijn. Dit wordt uitsluitend bij goedkopere bubbels toegepast. Het zijn eigenlijk wijnen voor ieder moment van de dag, of het nu feest is of niet. Maar hoe krijgt deze wijn nu z’n vrolijke bubbels? De wijn in de Champagne wordt immers niet met belletjes geboren. De pareling van koolzuurgas is het resultaat van een oud bereidingsprocédé dat in de loop der tijden vervolmaakt werd. De meest eenvoudige methode is koolzuur (CO2) toevoegen aan de wijn. Dit wordt uitsluitend bij goedkopere bubbels toegepast.

CUVE CLOSE Het gebeurt ook wel dat er een tweede gisting plaats vind in de tank. Een stille, droge witte wijn wordt in een grote kuip gebracht (cuve close) en er wordt suiker en gist toegevoegd ( liqueur de tirage) Vervolgens sluit je de kuip hermetisch, zodat het koolzuur niet kan ontsnappen en wordt het door de wijn opgenomen… en voilà bubbels… Op deze wijze wordt bijvoorbeeld Prosecco gemaakt in Italië. Het gebeurt ook wel dat er een tweede gisting plaats vind in de tank. Een stille, droge witte wijn wordt in een grote kuip gebracht (cuve close) en er wordt suiker en gist toegevoegd ( liqueur de tirage) Vervolgens sluit je de kuip hermetisch, zodat het koolzuur niet kan ontsnappen en wordt het door de wijn opgenomen… en voilà bubbels… Op deze wijze wordt bijvoorbeeld Prosecco gemaakt in Italië.

MÉTHODE TRADITIONEL De meest tot de verbeelding sprekende geboorte van de bubbel is de tweede gisting op fles. Ook wel de méthode champenoise genoemd of buiten de champagne streek méthode traditionel. Hier vindt de tweede gisting plaats in de fles. Een stuk arbeidsintensiever, maar wel een echte kwaliteitsbubbel. Deze wijn doet er wel een paar jaar over om een echte kwaliteitsbubbel te worden. Op deze wijze wordt Champagne, crémant en cava gemaakt. De meest tot de verbeelding sprekende geboorte van de bubbel is de tweede gisting op fles. Ook wel de méthode champenoise genoemd of buiten de champagne streek méthode traditionel. Hier vindt de tweede gisting plaats in de fles. Een stuk arbeidsintensiever, maar wel een echte kwaliteistbubbel. Deze wijn doet er wel een paar jaar over om een echte kwaliteistbubbel te worden. Op deze wijze wordt Champagne, cremant en cava gemaakt.

PUPITRES Als de gistcellen hun werk hebben gedaan, kunnen ze niet in de fles achterblijven. Het bezinksel moet worden verwijderd. Daartoe worden de flessen, na de periode dat ze “sur lattes” hebben gelegen, in pupitres gezet. Dat zijn schuin opgestelde, stevige houten rekken met ronde gaten waarin de halzen van de champagneflessen passen. Bij de champagneproducenten staan er keldergangen vol met dergelijke houten rekken. Ze zijn gevuld met tienduizenden flessen, die gedurende meerdere weken, soms enkele maanden, moeten worden bewerkt. Als de gistcellen hun werk hebben gedaan, kunnen ze niet in de fles achterblijven. Het bezinksel moet worden verwijderd. Daartoe worden de flessen, na de periode dat ze sur lattes hebben gelegen, in pupitres gezet. Dat zijn schuin opgestelde, stevige houten rekken met ronde gaten waarin de halzen van de champagneflessen passen. Bij de champagneproducenten staan er keldergangen vol met dergelijke houten rekken. Ze zijn gevuld met tienduizenden flessen, die gedurende meerdere weken, soms enkele maanden, moeten worden bewerkt.

DEGORGEMENT Champagnes die lang op hun bezinksel hebben gerijpt, kunnen, eenmaal op de markt, lang op fles rijpen. Topchampagnes rijpen alles bij elkaar wel acht, tien of meer jaar. Ooit komt het moment van het dégorgement, het verwijderen van het gist bezinksel. Daartoe worden de flessen op hun kop met het topje van de hals door een ijskoud pekelbad (-28°C) gevoerd. Daardoor bevriest het bezinksel en het wordt één geheel. Vervolgens verwijder je de capsule, waarna, onder druk van het gevormde koolzuur, het depot als een propje uit de fles schiet. Daarop wordt de fles snel bijgevuld en op smaak gebracht met de zogeheten liqueur d'expédition: champagne, rietsuiker en soms ook wat cognac. De hoeveelheid suiker in dit mengsel bepaalt de zoetheidsgraad van de champagne. Champagnes die lang op hun bezinksel hebben gerijpt, kunnen, eenmaal op de markt, lang op fles rijpen. Topchampagnes rijpen alles bij elkaar wel acht, tien of meer jaar. Ooit komt het moment van het dégorgement, het verwijderen van het gistbezinksel. Daartoe worden de flessen op hun kop met het topje van de hals door een ijskoud pekelbad (-28°C) gevoerd. Daardoor bevriest het bezinksel en het wordt één geheel. Vervolgens verwijder je de capsule, waarna, onder druk van het gevormde koolzuur, het depot als een propje uit de fles schiet. Daarop wordt de fles snel bijgevuld en op smaak gebracht met de zogeheten liqueur d'expédition: champagne, rietsuiker en soms ook wat cognac. De hoeveelheid suiker in dit mengsel bepaalt de zoetheidsgraad van de champagne.

TYPES OF We onderscheiden: Ultra Brut - hetgeen ook werkelijk zeer droog is, want de liqueur d'expédition bevat in dat geval geen suiker. Brut - het gangbaar droogste type met minder dan 12 gram suiker per liter. Extra Sec - met tussen de 12 en 20 gram suiker per liter. Sec - hetgeen in de praktijk al tamelijk zoet is met 17 tot 35 gram suiker per liter. Demi-Sec - dat ronduit zoet is met 33 tot 50 gram suiker per liter. Doux - zeer zoet met meer dan 50 gram suiker per liter. We onderscheiden: Ultra Brut - hetgeen ook werkelijk zeer droog is, want de liqueur d'expédition bevat in dat geval geen suiker. Brut - het gangbaar droogste type met minder dan 15 gram suiker per liter. Extra Sec - met tussen de 12 en 20 gram suiker per liter. Sec - hetgeen in de praktijk al tamelijk zoet is met 17 tot 35 gram suiker per liter. Demi-Sec - dat ronduit zoet is met 33 tot 50 gram suiker per liter. Doux - zeer zoet met meer dan 50 gram suiker per liter.

OPDRACHT Opdracht: Proef 6 verschillende bubbel wijnen en maak uitgebreide proefnotities. Vergelijk je proefnotities met die van de fris wit en fruitige wijnen en de Vol wit fruitige wijnen! Ontdek je verschillen? Tijdens onze LIVE Webinar kun je jouw vragen stellen. Zie voor actuele LIVE Webinars onze website.