De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wijnclub “Edelrot” 18 december 2018 Champagne millésimé

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wijnclub “Edelrot” 18 december 2018 Champagne millésimé"— Transcript van de presentatie:

1 Wijnclub “Edelrot” 18 december 2018 Champagne millésimé
Vergelijkende degustatie

2

3 STAP 1 : het persen - Persen van druiven
STAP 1 : het persen - Persen van druiven. - Sap van eerste persing = vin de cuvée : xxxxxxxx = beste kwaliteit - Sap van tweede persing = vin de taille : xxxxxxxx xxxxxxxx = mindere kwaliteit - Afkoeling en débourbage

4

5

6 STAP 2 = 1ste gisting 1ste gisting: basiswijn met hoge aciditeit

7 STAP 3 = Assemblage Uitstekende jaren :
Assemblage van: - verschillende druiven - verschillende herkomsten (crus) - jaargangen 80% van de champagnes is non-vintage (zonder jaartal) Uitstekende jaren : 2000 – 2002 – 2004 – 2005 – 2008 – 2010

8 STAP 4 = 2de Gisting Prise de mousse (2de gisting) = principe van méthode champenoise (méthode traditionelle) Liqueur de tirage = mengsel van stille wijn, suiker en gistcellen In horizontale positie verloopt 2de gisting over 8 weken

9 STAP 5 = opvoeding op de ‘lies’ (gistcellen)

10 - Wijn veroudert op de dode gistcellen - Non-vintage : minimum 15 maanden - Vintage: minimum 3 jaar

11 STAP 6 = Remuage / gyropalette
Manueel: flessen in pupiter over 45°, draaien en schudden tot bezinksel volledig in de hals van de fles zit. Op het eind staat de fles verticaal in de pupiter. Remueur (manueel) : flessen per dag – enkele maanden Gyro-pallette (mechanisch) : één week 80% remuage gebeurt vandaag met gyro-palletten

12

13 STAP 7 = Dégorgement - Moderne methode : dégorgement à la glace, xxxxxxxx= fles verticaal met de nek in koelbad - Oudere methode: dégorgement à la volée, zelfde principe maar zonder invriezen van sediment

14 STAP 8 = Dosage Toevoeging van ‘liqueur d’expédition’ = suikermengsel.
Bepaalt de zoetheid van de champagne

15 STAP 9 = kurk, muselet, capsule
Na dosage, aanbrengen van kurk en muselet. Enkele keren draaien van de fles om liqueur d’expédition te verdelen. Wijn rust enkele weken tot jaren vooraleer hij op de markt komt.

16 Champagne-types Blanc de blancs = uitsluitend met witte druiven
Blanc de noirs= uitsluitend met blauwe druiven Champagne of champagne tradition Millésimé Rosé Spécial Cuvée

17 Champagne – statuut producenten
RM : récoltant manipulant (2000 vignerons) NM : négociant manipulant  CM : coopérative de manipulation  RC : récoltant coopérateur SR : société de récoltants  ND : négociant distributeur MA : marque d’acheteur

18 Champagne in cijfers 0.4 % van de wijngaarden wereldwijd
10 % van de wereldconsumptie van schuimwijnen 36 % van de waarde wereldwijd van schuimwijnen 307 miljoen flessen verstuurd waarvan 50% in export 4.3 miljard euro omzetcijfer 1 miljard flessen in reserve of in rijping 34300 ha oppervlakte wijngaard 3 regio’s – 5 departementen – 319 gemeenten 15800 wijnbouwers – 140 coöperaties – 320 ch. huizen 4700 verzenders waarvan 1800 ook exporteren

19 Champagne – cijfers 2017 flessen geproduceerd en verzonden naar: Frankrijk 50% = 154 mln fl. = 2.1 miljard euro Europese Unie 25% = 76,6 mln fl. = 1.3 miljard euro Overige landen 25% = 76.9 mln fl. = 1.5 miljard euro Verdeeld in 190 landen Uitvoer buiten Europa is verdubbeld de laatste 20 jaar

20 Champagne – uitvoer 2017

21 Champagne – uitvoer naar type

22 Champagne – sectoriële belangrijkheid
Beslaat 4% van de Franse wijnaanplant Vertegenwoordigt 20 % van de Franse wijnomzet (AOP) Is nummer 1 in Frankrijk qua omzet / volumes (AOP) is goed voor 22% van de Franse uitvoer wijnen / dranken Verantwoordelijk voor 39% van de Franse landbouwuitvoer 30000 directe jobs 15000 gesalarieerde jobs plukkers


Download ppt "Wijnclub “Edelrot” 18 december 2018 Champagne millésimé"

Verwante presentaties


Ads door Google