De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Reuzenmoedervlekken Wat zijn dat eigenlijk?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Reuzenmoedervlekken Wat zijn dat eigenlijk?"— Transcript van de presentatie:

1 Reuzenmoedervlekken Wat zijn dat eigenlijk?
Gebruik deze presentatie om je klas uit te leggen wat reuzenmoedervlekken zijn. De toelichting per onderdeel staat in het notitievak onder de betreffende slide. verwijder dit rode vlak vóór je de presentatie geeft :-) Reuzenmoedervlekken Wat zijn dat eigenlijk? Of meervoud ??

2 Wat is een reuzenmoedervlek ?
Wie heeft er wel eens van reuzenmoedervlekken gehoord? Wat denken jullie dat dit is? De officiële naam voor reuzenmoedervlekken is : CMN - Congenitale Melanocytaire Nevi.

3 Eerst: Wat is een moedervlek ?
Een moedervlek is de naam voor een aantal samengeklonterde pigmentcellen, ofwel een opeenhoping van donkere kleurstoffen in de huid. Is een moedervlek groter dan 10 centimeter, dan noem je het een reuzenmoedervlek.

4 Hoe ontstaat een moedervlek ?
Het is van belang om te weten hoe jouw huid eruit ziet en op welke wijze de huid is opgebouwd. In deze laag wordt pigment gemaakt, door ‘melanocyten’

5 Komen reuzenmoedervlekken vaak voor ?
Een reuzenmoedervlek is een zeldzame aandoening. Circa tien kinderen per jaar worden ermee geboren. Reuzenmoedervlekken verdwijnen nooit en groeien met het lichaam mee. Moedervlekken komen heel veel voor en bijna iedereen heeft wel 1 of meerdere kleine moedervlekjes. Zijn deze iets groter, dan kunnen deze vrij eenvoudig operatief verwijderd worden.

6 Waar ontstaan reuzenmoedervlekken ?
Reuzenmoedervlekken kunnen overal op het lichaam ontstaan.

7 Wat merk je van een reuzenmoedervlek ?
De huid op en rond een reuzen- moedervlek is erg gevoelig. Bij stoten of vallen, kan de wond die ontstaat hevig bloeden. Dan is een pleister niet genoeg. In reuzenmoedervlekken zitten geen zweetklieren, waardoor je de warmte niet goed kwijt kan. Bij een val of stoot is het verstandig om meteen de bedrijfshulpverlener te halen en te vragen om een verband aan te leggen.

8 Waar moet je op letten? In de zon moet je je lichaam en moedervlek extra goed beschermen, met beschermende kleding of lotion met hoge beschermingsfactor.

9 Hoe ontstaat een moedervlek ?
De wetenschap heeft ontdekt dat reuzenmoedervlekken ontstaan door een mutatie van een gen. Waarom deze verandering ontstaat, is nog niet ontdekt. Daar wordt nog steeds onderzoek naar gedaan.

10 Hoe kun je het behandelen?
Sommige vlekken worden na de geboorte verkleind of lichter gemaakt met operaties of laserbehandelingen. Vaak kun je reuzenmoedervlekken niet behandelen of verwijderen. Dit hangt af van de grootte en de plek van de moedervlek. Sommige vlekken kunnen na de geboorte worden verkleind of lichter worden gemaakt door operaties of laserbehandelingen. Het komt ook vaak voor dat reuzenmoedervlekken niet te verwijderen of te behandelen zijn. Dit hangt af van de grootte en de plek van de moedervlek.

11 Zo, nu weet je iets over reuzenmoedervlekken.
Waarom is dat belangrijk?

12 Zo, nu weet je iets over reuzenmoedervlekken…..
Waarom is dat belangrijk? Hoe meer mensen weten over reuzenmoedervlekken, hoe makkelijker patiënten erover kunnen praten. En.. wees niet bang: reuzenmoedervlekken zijn NIET besmettelijk!

13 Een paar vragen: ? Waar op het lichaam kan een reuzenmoedervlek zitten ? Waar hebben mensen met een reuzenmoedervlek last van? ? Wat is belangrijk, als je een reuzenmoedervlek hebt? ? Net als bij “gewone” moedervlekken, kunnen reuzenmoedervlekken overal zitten. De kans is groot dat de moedervlek erg jeukt. Bij een wond(je), na een val of stoot, is de bloeding vaak veel erger. Bescherm je lichaam en moedervlek goed tegen de zon. Beschermende kleding of lotion met hoge beschermingsfactor. Nu komen een paar korte vragen om de klas actief te laten nadenken over hetgeen zij gehoord hebben.

14 Hebben jullie nog vragen?

15 Meer weten? weetwatikheb.nl


Download ppt "Reuzenmoedervlekken Wat zijn dat eigenlijk?"

Verwante presentaties


Ads door Google