Utrecht, 2 december 2016 c.blankman@vu.nl ‘In dialoog: Het leven begint bij 18’ zorgeloos leven en verplichte (na)zorg Utrecht, 2 december 2016 c.blankman@vu.nl.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Levenstestament: mogelijkheden valkuilen en alternatieven Mr
Advertisements

Naar één wet op (dwang)behandeling van ziektes
Lespakket Vrijheidsbeperking Les 4: Wetgeving
Adolescentenstrafrecht
8 november 2012 Dilemma's in de rechtspraak rondom ouderschap van mensen met een verstandelijke beperking Expertisecentrum William Schrikker i.s.m. het.
Wat zijn in het huidige en het nieuwe recht (33 054) rechten, plichten en taken van curatoren, bewindvoerders en mentoren ? SAMEN BESLISSEN, ANTROPIA 8.
Samenvatting via mail. Uitgebreide informatie op internet:
Vrijwillige van werk naar werk fase 1. Van werk naar werk onderzoek2. Van werk naar werk plan U besluit dit plan niet op te volgen: u houdt dit plan voor.
Goede vertegenwoordiging en nieuwe regels voor curatoren, bewindvoerders en mentoren Opening website 10 februari 2014 Mr.
Deel I De algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (Testamenten & schenkingen)
Personen- en familierecht II: Inbreuken op het ouderlijk gezag
Preventief Verzuimmanagement
Juridische aspecten Recht en gerechtigheid
WILSBESCHIKKING mr. J.J.C. Doe 29 mei 2008.
CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP
Jeugdbescherming en Jeugdreclassering
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Bopz Wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen
WGBO en Bopz Samen is twee keer alleen Laura Kaiser, eerste geneesk.
Terug onder begeleiding Aard en omvang van de vrijwillige nazorg aan 18+ PIJ’ers Katrien de Vaan Den Haag,
Juridische aspecten van opname en behandeling in de ggz
Mentorschap Met recht betrokken
Kwaliteit van mentorschap: wettelijke regeling
Uitvoeringskader toegang en toeleiding Jeugdhulp
Bekendheid met ‘Veiligheidshuis’?
Marisa Huizinga AVG & Geneesheer-Directeur Amarant Groep
Jeugdbescherming in 2015 Samenwerken aan de veiligheid van kinderen.
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
Wettelijke vertegenwoordigers
Dordrecht 5 maart 2015 Praktijk van de Ziekenhuispsychiatrie
6 juli 2015 mr. C.L. Strop rechter rechtbank Den Haag
Introductie Wet BOPZ Wanneer ingesteld? Doel:.
Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink med.hro.nl/binmd.
Oriëntatie op het beroep Kwartaal 1 Week 4
Dementie en medezeggenschap Themabespreking Cliëntenraad Geriant Enkhuizen, 8 oktober 2009 Eveline Heitink, Alzheimer Nederland.
28/02/20162 Wet rond voorlopig bewindvoerder dateert van 17 maart 2013 Gepubliceerd in Belgisch staatsblad op 14 juni 2013 In werking getreden op 1 juni.
 Wim Aukes Directeur IPA-ACON Groep  Tom van Deutekom Secretaris Stichting Vermogens Beheer Woensdag 10 februari 2016 PRESENTATIE STICHTING VERMOGENS.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
Presentatie Gemeente Heeze-Leende Transitie jeugdzorg Aanleiding Hoofdlijnen concept jeugdwet Reikwijdte Gebruik jeugdzorg Samenwerking Model.
Stimulansz Wetsvoorstel Jeugd De Jeugdwet Juli 2013.
Minor “werken in gedwongen kader”. Programma dag 1 Over Bureau Jeugdzorg, waaronder: Visie en missie BJZ De afdelingen van BJZ Gezag Jeugdbeschermingsmaatregelen.
Scholingsmiddag: dat is óók jeugdzorg! Provincie Gelderland - 7 oktober 2011.
Toezicht ACM bij samenwerkingen (en fusies) in het gemeentelijk domein Frank Pellikaan 9 december 2013 Conferentie samenwerking in de WMo.
High & Intensive Care Sandra Vos en Chris den Braber
Eigen bijdrage voor GGZ Friesland. Inleiding De overheid heeft fikse bezuinigingen aangekondigd. De geestelijke gezondheidszorg wordt daar behoorlijk.
Forensische zorg DForZo Inkoop/Plaatsing/Kwaliteit/Financiering 26 januari
Voor behandeling van jongeren, en hun ouders, met ernstige & complexe gedragsproblemen.
Regio Nijmegen Presentatie Decentralisatie AWBZ & Jeugdzorg en het gedwongen kader 4 november 2013.
Zorgmijding in de verstandelijke gehandicaptenzorg Jannie Boomsma, december 2008.
GGZ RIBW. GGZ Psy-Portaal Psy-Portaal is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van psychische en psychiatrische klachten voor cliënten vanaf.
(Gedwongen) opname GGZ WIGK Recht. behandeling/opname in GGZ: WGBO gedwongen opname: BOPZ beschermingsmaatregelen volwassenen ‣ ‣ ‣ NPT ‣ ‣ ‣ NPT2.
De rol van het ethisch comité van het ziekenhuis bij knelpunten rond medisch begeleide voortplanting en draagmoederschap Tom Balthazar Hoofddocent gezondheidsrecht.
Veilig Thuis en de wijkteams Workshop “Veilig Thuis” in de serie regiobijeenkomsten van het VNG Programma RegioAanpak Veilig Thuis mei-juni 2016 Wicher.
Samen werken aan een goede geestelijke gezondheid van alle mensen in Zeeland Suïcidaliteit, alleen iets van de GGZ? Zeeuws symposium Voorjaar 2016.
BB - Theorie Donderdag 15-september.
Strafrechtketen Dit is Cesare L. Cesare L. is 68 jaar oud.
Gezondheidszorg Week 5.
Tips and tricks: Vliegtuigmodus
Recht in Gedwongen Kader
Dynamiek van de stad Jeugdrecht.
Landelijke expertbijeenkomst coördinatoren woonoverlast De Amersfoortse aanpak 15 september 2016 / Renate de Wit.
Hervorming langdurige zorg samen de transitie in
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
Algemene Implementatie
WILSBESCHIKKING mr. J.J.C. Doe 29 mei 2008.
Extramurale cliënten en hun privacy
7 december 2017 Bedrijfsgeheimen en andere vertrouwelijke informatie in de civiele procedure Vereniging Corporate Litigation – 31 mei 2018 Ruud Hermans.
Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ)
Rein Aantjes strategisch adviseur wonen en sociaal domein
Wet Verplichte GGZ Emile Barkhof Frank Huismans
Transcript van de presentatie:

Utrecht, 2 december 2016 c.blankman@vu.nl ‘In dialoog: Het leven begint bij 18’ zorgeloos leven en verplichte (na)zorg Utrecht, 2 december 2016 c.blankman@vu.nl

Omschrijving ‘probleemgroep’; onderzoek toont beperkingen aan Het gaat om jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking die tot hun 18e een kinderbeschermingsmaatregel hebben en die na het meerderjarig worden niet de voor hen noodzakelijke zorg & begeleiding accepteren en in de problemen komen Recent onderzoek van de Universiteit Leiden wijst uit: Huidige mogelijkheden voor zorg aan kwetsbare jongvolwassenen zijn beperkt

Kinderbescherming en jeugdhulp Ondertoezichtstelling of voogdij eindigen bij 18 jaar; geldt ook voor een uithuisplaatsing in het kader van een ondertoezichtstelling Vrijwillige jeugdhulp is mogelijk tot 23 jaar maar deze jongvolwassenen willen dat niet Gesloten jeugdhulp aanvankelijk tot 23 jaar (ontraden door Raad van State) werd 21 jaar, maar o.g.v. art. 5 EVRM oordeelde rechter dat gesloten jeugdhulp na 18 jr niet is toegestaan Gesloten jeugdhulp nu mogelijk tot 18 ½ jaar

Curatele, beschermingsbewind en mentorschap te weinig tanden Deze door de rechter ingestelde maatregelen ter bescherming van meerderjarigen kennen twee gevolgen: een vertegenwoordiger wordt benoemd en de meerderjarige zelf wordt handelingsonbekwaam of onbevoegd om zelf overeenkomsten (zorg of financieel) te sluiten Curator, bewindvoerder en mentor kunnen in veel gevallen onbevoegd tot stand gekomen overeenkomsten ongedaan maken, maar kunnen niet de verblijfplaats afdwingen

Wet Bopz: rechterlijke machtiging bij geestelijke stoornis en gevaar Wet Bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen maakt gedwongen opname mogelijk in psychiatrische ziekenhuizen incl. instellingen voor verstandelijk gehandicapten voor zover deze een Bopz erkenning hebben Wet Bopz wordt vervangen door Wet Verplichte GGz (reguliere psychiatrie) en Wet Zorg en dwang psychogeriatrie en verstandelijk gehandicaptenzorg (beide nu nog wetsvoorstel) De drie wetten van toepassing op alle leeftijden

Voorwaardelijke machtiging als stok achter de deur in de Wet Bopz Voorwaardelijke machtiging: bij niet nakomen van voorwaarden is de hulpverlener bevoegd de cliënt alsnog in de instelling op te nemen Rechter verleent alleen een voorwaardelijke machtiging als de cliënt zich bereid verklaart tot nakoming van de voorwaarden of aannemelijk is dat hij ze zal nakomen Sinds een jaar kan (helaas) door een arrest vd Hoge Raad een voorwaardelijke machtiging niet meer in verstandelijk gehandicaptenzorg

Naar een oplossing voor deze groep: inzetten op vrijwilligheid Tijdens het 17e levensjaar maximaal proberen in samenspraak met de cliënt te komen tot een netwerk of leef/woonsituatie waarbij niet direct duidelijk is dat het niet gaat lukken De huidige en te verwachten problematiek rechtvaardigt bij sommige cliënten een risico-taxatie met als mogelijke uitkomst dat ondanks ondersteuningsaanbod op vrijwillige basis vanaf het 18e levensjaar drang nodig is om cliënt te behoeden voor problemen

Combinatie van mentorschap en een voorwaardelijke machtiging Benoeming mentor (geen extra bevoegdheden) en indien nodig ook een bewindvoerder Voorwaardelijke machtiging nader te regelen in Wetsvoorstel Zorg en dwang, passend want onvrijwillige zorg en opname in een instelling voor verstandelijk gehandicapten is mogelijk bij – aanzienlijk risico op – maatschappelijke teloorgang of ernstig verstoorde ontwikkeling of bij het onder invloed van een ander raken

Nieuwe voorwaardelijke machtiging; ernstig nadeel; bereidheid niet vereist Een voorwaardelijke machtiging is een zwaar maar geschikt instrument om het gedrag en de verblijfplaats van de cliënt te sturen De in te voeren voorwaardelijke machtiging kan worden opgelegd als deze noodzakelijk is om ernstig nadeel te voorkomen (vgl. art. 24 Wetsvoorstel Zorg en dwang); bereidheid van de cliënt is gewenst, maar niet vereist Opneming als hulpverlener niet nakomen van de voorwaarden vaststelt of ernstig nadeel